Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους δρόμους ξανά τα τρόλεϊ
  • [02] Ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαίωσε τους Ισλανδούς
  • [03] "Η πολιτική του νόμου και της τάξης έχει κοντά ποδάρια"
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Τις προτάσεις Κουράκη έχει υποστηρίξει και ο Ι. Στουρνάρας
  • [05] Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενου ορειβάτη στο Πάπιγκο
  • [06] Εγκαταλείπεται η έννοια της «αρμόδιας ΔΟΥ» με το νέο TAXIS
  • [07] Απάντηση υπουργού Οικονομικών Ι.Στουρνάρα στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη
  • [08] Νέα αερομεταφορά ασθενούς στο εξωτερικό
  • [09] Σε νέα σύσκεψη, την Παρασκευή, οι αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

  • [01] Στους δρόμους ξανά τα τρόλεϊ

    Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα τα λεωφορεία, παρά την απόφαση των τεχνικών (ΟΑΣΑ-ΟΣΥ) να αναστείλουν την απεργία τους και να προχωρήσουν σε διάλογο με τη Διοίκηση της εταιρείας. Τα οχήματα θα παραμείνουν στα αμαξοστάσια έως και αύριο, οπότε θα διεξαχθεί η γενική συνέλευση των οδηγών, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση τους.

    Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, εξάλλου, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα τρόλει, τα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Από το βράδυ αποκαθίστανται τα δρομολόγια των συρμών του ΟΣΕ.

    Ικανοποιημένη από την εξέλιξη εμφανίζεται η κυβέρνηση, με κύκλους του υπουργείου να δηλώνουν ότι οιεργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ και οι τεχνικοί λεωφορείων «άκουσαν τη φωνή της λογικής και επιστρέφουν στις δουλειές τους» και να εκφράζουν την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και οι οδηγοί των λεωφορείων, προσθέτοντας πως για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εφαρμοστούν οι νόμοι».

    Οι τεχνικοί ΟΑΣΑ- ΟΣΥ ανέστειλαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Διοίκησης για διάλογο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κλάδου, Απ. Ραυτόπουλο. «Πρέπει σήμερα να ξεκινήσει ένας πραγματικός και ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα, για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η τυφλή σύγκρουση δεν οδηγεί πουθενά» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Ραυτόπουλος.

    Αντίθετα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, Λεωνίδας Σκούλος, σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι δεν υπάρχει αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι την αυριανή συνέλευση (σσ. θα ξεκινήσει στις 10:00), ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «υπάρχουν και άλλες μορφές αγώνα, χωρίς να ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό».

    Ο κ. Σκούλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για την επίταξη και πρόσθεσε πως «εκβιασμοί δε βοηθούν στην εξεύρεση λύσης».

    [02] Ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαίωσε τους Ισλανδούς

    Η Ισλανδία είχε το δικαίωμα, όταν οι τράπεζές της κατέρρευσαν τον Οκτώβριο του 2008, να αρνηθεί να αποζημιώσει τους ξένους αποταμιευτές, αποφάνθηκε σήμερα το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Ανταλλαγών (AELE).

    Το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα που παρουσίασαν η Βρετανία και η Ολλανδία, αναφέρεται στη σχετική δικαστική απόφαση.

    Η απόφαση αναμενόταν για να γίνει γνωστό αν οι χρεοκοπημένες τράπεζες πρέπει ή όχι να διασώζονται με δημόσιο χρήμα. Μετά την χρεοκοπία της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας, της Landsbanki, η Ισλανδία αναγκάσθηκε να εθνικοποιήσει επειγόντως το τραπεζικό σύστημά της, χωρίς να μπορεί να απαντήσει στις ανησυχίες των καταθετών της Icesave, μιας "ον-λάιν" τράπεζας θυγατρικής της Landsbanki την οποία προτιμούσαν οι βρετανοί και οι ολλανδοί αποταμιευτές. Την εποχή του κραχ, η Icesave είχε καταθέσεις σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας είχαν αποζημιώσει τότε πλήρως τους αποταμιευτές της Icesave και στη συνέχεια είχαν στείλει το λογαριασμό στο Ρέικιαβικ. Όμως το 2010 και στη συνέχεια το 2011 οι Ισλανδοί είχαν αρνηθεί με δημοψήφισμα τις ρυθμίσεις της αποζημίωσης που είχαν συμφωνηθεί με το Λονδίνο και τη Χάγη, υποστηρίζοντας δεν έχουν τη νομική υποχρέωση να αναλάβουν τις ζημιές μιας ιδιωτικής τράπεζας.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο δικαστήριο της AELE για παραβίαση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων, η οποία υποχρεώνει να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο 20.000 ευρώ σε κάθε καταθέτη μιας τράπεζας που χρεοκοπεί.

    Σύμφωνα με την Ισλανδία, η ευρωπαϊκή οδηγία υποχρεώνει το κράτος να δημιουργήσει ένα ταμείο εγγύησης των καταθέσεων, αλλά όχι να το εγγυηθεί με δημόσια χρήματα.

    [03] "Η πολιτική του νόμου και της τάξης έχει κοντά ποδάρια"

    «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι η πολιτική του "νόμου και της τάξης" έχει πολύ κοντά ποδάρια, μπορεί προσωρινά να φαίνεται ότι έχει ορισμένες επιτυχίες, θα έρθει όμως η στιγμή που οι εργαζόμενοι θα ξεπεράσουν και τον φόβο και τις συγχύσεις και τις αυταπάτες» ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι οι υποχωρήσεις των εργαζομένων δεν σημαίνουν πως είναι δειλοί, αλλά ότι ακόμα δεν έχουν πιστέψει πως υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, ο οποίος οδηγεί ταυτόχρονα και στη δική τους λαϊκή εξουσία, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει και φόβος πως δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία και ανάπτυξη υπέρ του λαού έξω από την ΕΕ, με δεδομένο ότι όλα τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, επί δεκαετίες υποστήριζαν τον ευρωμονόδρομο.

    «Αν ο λαός δεν ξεπεράσει αυτόν το φόβο, δεν θα έχει αποδείξεις ότι μπορεί να νικήσει» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

    «Ο λαός έχει εμπόδιο και την τρικομματική κυβέρνηση που πρέπει να ανατρέψει, ταυτόχρονα με κάθε εμπόδιο, ώστε να μην διαδεχθεί την ελπίδα, η απογοήτευση» είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι και μόνο η υποκρισία και η επιχείρηση εναντίωσης των εργαζομένων μεταξύ τους «αρκεί για ενιαίο εργατοϋπαλληλικό αγώνα ανεξαρτήτως ύψους αμοιβών, διαφορετικά επικρέμαται η απειλή προσωρινής μεν, αλλά ήττας, που θα δυσκολέψει τη μάχη».

    Αναφερόμενη στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο ΔΝΤ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα λέει πως το ΔΝΤ «δεν ζήτησε και πολλά» και ότι «συζητάμε, γιατί δεν ακολουθήθηκε η συνταγή του ΔΝΤ, αλλά της ΕΕ», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να "τιμωρήσουμε" την Μέρκελ, πηγαίνοντας στο πλευρό του Ομπάμα και αντίστροφα».

    «Το ΚΚΕ δίνει την μάχη για τη λαϊκή συμμαχία δυνάμεων που θα περάσει στην αντεπίθεση κατά της πολιτικής και του "νόμου και της τάξης", αλλά και κατά της "άνοιξης" που υπόσχεται ο Ομπάμα, το ΔΝΤ και ο προσφάτως "καλός" κ. Τόμσεν» είπε η κ. Παπαρήγα.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα στηρίζει τους αγώνες που αναπτύσσονται και κάλεσε σε μεγαλύτερη μαζικότητα και μαχητικότητα των αγώνων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση, είπε χαρακτηριστικά: «Σκίστε τα χαρτιά της επιστράτευσης, τα χαρτιά της εφορίας και τα χαρτιά των χαρατσιών, αλλιώς τα μνημόνια θα μείνουν για πάρα πολλά χρόνια».

    Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες της φτωχής αγροτιάς, λέγοντας ότι οι αγρότες, με τα μέτρα, έχουν χάσει το 40% του εισοδήματός τους.

    Αναφερόμενη στα μέτρα, η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτά ήταν προαποφασισμένα, πριν την κρίση.

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Τις προτάσεις Κουράκη έχει υποστηρίξει και ο Ι. Στουρνάρας

    Επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της έναντι των προτάσεων του βουλευτή Τ. Κουράκη σχετικά με τη μισθοδοσία των ιερέων, εξαπολύει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, στην οποία τονίζει ότι «η αγωνιώδης εμμονή της ΝΔ να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ δεν έχει όρια, ούτε ακόμα κι αν αυτό αφορά στην Εκκλησία».

    Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας- Κράτους, ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Σημειώνεται ότι η προσωπική πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, Τάσου Κουράκη, στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά» δεν είναι καινοφανής. Στο παρελθόν, έχει υιοθετηθεί τόσο από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όσο και από άλλα στελέχη που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες.

    Υπό το πρίσμα αυτό, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η πρόταση χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση ως μέρος της γνωστής στρατηγικής επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ και στα στελέχη του και αποπροσανατολισμού των πολιτών από τα πραγματικά επίδικα της συγκυρίας.

    [05] Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενου ορειβάτη στο Πάπιγκο

    Άκαρπες είναι μέχρι τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του 30χρονου ορειβάτη, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στην κορυφή Λάπατο κοντά στο Πάπιγκο Ιωαννίνων.

    Στην περιοχή επικρατεί πυκνή ομίχλη, και σε συνδυασμό με το μεγάλο ύψος του χιονιού, τρεις ορειβάτες εγκλωβίστηκε και κάλεσαν σε βοήθεια. Οι δύο εντοπίστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους ενώ τα ίχνη του τρίτου εξαφανίστηκαν.

    Παρά τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ και έμπειρων ντόπιων ορειβατών, οι έρευνες δεν απέδωσαν γιατί η περιοχή είναι δύσβατη.

    Ζητήθηκε η αποστολή ελικοπτέρου ώστε να επιβιβαστούν σε αυτό διασώστες που θα κατέβαιναν στην περιοχή για να συνεχιστεί η έρευνα, αλλά ζητήθηκε από την Αεροπορία Στρατού το ποσό των 30.000 ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα.

    Συνεδρίασε έκτακτα η οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, εγκρίθηκε το ποσό, στάλθηκε το σχετικό έγγραφο και το ελικόπτερο πέταξε τελικά, αλλά μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν νεώτερα για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης.

    [06] Εγκαταλείπεται η έννοια της «αρμόδιας ΔΟΥ» με το νέο TAXIS

    Θέμα χρόνου είναι να εγκαταλειφθεί η έννοια της «αρμόδιας ΔΟΥ» ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να εξυπηρετούνται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ με το νέο TAXIS.

    Έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ενημερώνει ότι εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται το σύστημα ΤΑΧΙS, που λειτουργεί σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας. Ήδη, το νέο σύστημα τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία πιλοτικά στη ΔΟΥ Κορίνθου, με στόχο την ένταξη σε αυτό όλων των ΔΟΥ της Επικράτειας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

    «Το νέο ΤΑΧΙS λειτουργεί με καινούργια κεντρικοποιημένη αρχιτεκτονική και φιλοσοφία. Η έννοια της αρμόδιας ΔΟΥ θα εγκαταλειφθεί και οι φορολογούμενοι θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται σε οποιανδήποτε ΔΟΥ με τον ίδιο τρόπο, αφού όλες θα έχουν πρόσβαση στα κεντρικά μητρώα και τις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου» αναφέρει στο έγγραφό του ο υφυπουργός Οικονομικών.

    Ο κ. Μαυραγάνης αναφερόμενος στην ανάπτυξη νέων διαδικτυακών εφαρμογών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα προστίθεται σταδιακά ένα νέο πακέτο υπηρεσιών στις υφιστάμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν:

    -Την πληρωμή όλων των οφειλών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ο φορολογούμενος μπορεί να αναζητεί τις οφειλές του στο διαδίκτυο και να εκτυπώνει τον απαραίτητο κωδικό για πληρωμή στην τράπεζα.

    -Την πληρωμή οφειλών με χρήση πιστωτικών καρτών και χρεώσεων λογαριασμών μέσω του TAXISnet.

    -Την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων που αφορούν ποικίλες περιπτώσεις που μέχρι σήμερα έπρεπε να υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ.

    -Την παρουσίαση πιστοποιημένου φορολογικού ημερολογίου σε κάθε φορολογούμενο για να λαμβάνει γνώση των μελλοντικών του φορολογικών υποχρεώσεων.

    -Την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη μετάβασης στις ΔΟΥ για την προμήθεια παραβόλων.

    - Την ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων συμβολαίων.

    [07] Απάντηση υπουργού Οικονομικών Ι.Στουρνάρα στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη

    Η αναφορά του νυν υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα (στις 2 Οκτωβρίου 2011, με την τότε ιδιότητά του ως γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωταγωνιστές») για την πληρωμή των μισθών των ιερέων, διαφέρει παρασάγγας από τις σημερινές απόψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη.

    Αυτό αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών, μετά από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Στουρνάρας έχει εκφράσει παρόμοιες απόψεις με εκείνες του κ. Κουράκη.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμπλέξει τον υπουργό Οικονομικών, διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενά του, όπως προκύπτει από τη μοναδική αναφορά που έχει κάνει για το θέμα ο κ. Στουρνάρας και μάλιστα 8 μήνες πριν γίνει υπουργός (άρα είναι εντυπωσιακό αυτό που χρεώνεται στον κ. Στουρνάρα ότι υιοθέτησε πρόταση -που ειπώθηκε σήμερα- πριν μερικούς μήνες!)».

    Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «στην τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Στουρνάρας επισήμανε το τι ισχύει σε μια άλλη χώρα, χωρίς να προτείνει να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.

    Ειδικότερα, αναφέρει: "Ξέρετε ότι το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν συμβαίνει πουθενά αλλού αυτό. Εγώ νόμιζα ότι στην Ιταλία για παράδειγμα, με την μεγάλη παράδοση του καθολικισμού, το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν ισχύει. Απλά σου λέει, στην φορολογική σου δήλωση, θέλεις το 0,5% να πάει για τους μισθούς των ιερέων;"».

    [08] Νέα αερομεταφορά ασθενούς στο εξωτερικό

    Με ασφάλεια ολοκληρώθηκε μεταφορά με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, ασθενούς στο εξωτερικό, προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα.

    Συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος έδωσε εντολή και απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας, αεροσκάφος "Εμπραέρ" της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να παραλάβει από τη Λάρισα, 52χρονο από την Καρδίτσα, και να τον μεταφέρει στη Ρώμη όπου θα γίνει η επέμβαση.

    Η πτήση ολοκληρώθηκε με ασφάλεια και το "Εμπραέρ" επέστρεψε στη βάση του.

    Τα έξοδα μεταφοράς του ασθενούς βαρύνουν το ΕΚΑΒ που θα προβεί στη σχετική αποζημίωση.

    [09] Σε νέα σύσκεψη, την Παρασκευή, οι αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

    Σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή θα ληφθούν τελικά οι αποφάσεις σχετικά με το νέο καθεστώς του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος προγραμματίζεται να εφαρμοσθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

    Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα εξετάστηκαν αλλά δεν οριστικοποιήθηκαν θέματα που σχετίζονται με το αφορολόγητο ποσό που θα ισχύσει για τον νέο φόρο και την κλίμακα υπολογισμού του. Επίσης σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι αποφάσεις για τη βάση υπολογισμού του φόρου επί των αγροτεμαχίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 January 2013 - 13:30:23 UTC