Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το πρόγραμμα δεν βγαίνει"
  • [02] "Υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να καλυφθεί"
  • [03] ΠΟΜΙΔΑ: Ένας στους δύο πολίτες δεν θα πληρώσει φόρους το 2013
  • [04] Τα μικρόβια προστάτες των ...τροφίμων!
  • [05] Αλ. Παπαρήγα: "Ας μην ελπίζει ο λαός στον καλό κ. Τόμσεν"
  • [06] Έρευνα για τον τραυματισμό των δύο νεαρών στο Ηράκλειο, ζητούν οι αστυνομικοί
  • [07] Τα μικρόβια προστάτες των ...τροφίμων!

  • [01] "Το πρόγραμμα δεν βγαίνει"

    "Η τρόικα μας προτείνει να γίνουμε στρουθοκάμηλοι, να βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο" τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο Μεταπτυχιακό Κέντρο του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

    "Έχουμε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει. Για να βγει αυτό το πρόγραμμα πρέπει να σταματήσουν οι νόμοι της φυσικής. Μέχρι τότε, θα κάνουμε υπομονή; Η απάντηση είναι: μέχρι να γίνουν οι εκλογές στη Γερμανία, γιατί το πρόβλημα δεν είναι η κ. Μέρκελ που δεν αποδέχεται ότι με ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα σωθεί ο λαός", ανέφερε ο κ. Τσίπρας

    Ζήτησε αποπληρωμή του εναπομείναντος χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη και με τη Γερμανία το 1953, αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση διαγραφής μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους των χωρών του Νότου και κατάργηση των μνημονιακών νόμων, προκειμένου «να κάτσουμε επί ίσοις όροις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

    Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε: "Η Ελλάδα έχει ιδιομορφίες λόγω γεωγραφικής θέσης. Είναι πηγή εισόδου από δυο ηπείρους. Η Ελλάδα έχει γίνει σαν αποθήκη ανθρωπίνων ψυχών. Η Χρυσή Αυγή διευρύνει την προπαγάνδα και τα ρατσιστικά συνθήματά της. Πρέπει να πείσουμε όμως τον κόσμο ποια είναι η πραγματική αιτία των προβλημάτων. Δεν είναι εύκολη δουλειά όταν το πρόβλημα σε ξεπερνά".

    [02] "Υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να καλυφθεί"

    Αν δεν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή κινδυνεύουν πάλι μισθοί και συντάξεις, προειδοποιεί ο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του "ΝΕΑ", σημειώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά επισημαίνει ότι "υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να καλυφθεί".

    "Για να αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσει η κυβέρνηση στην οργάνωση της φορολογικής διοίκησης", υπογραμμίζει ο κ. Τόμσεν και αποδίδει την αδυναμία είσπραξης φόρων στην Ελλάδα "σε κεκτημένα συμφέροντα και ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις", που, όπως σημείωνει, "μπλόκαραν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες". Ωστόσο, όπως αναφέρει, "η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η έλλειψη προόδου στη φορολογική διοίκηση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και το πρόγραμμά της τώρα περιλαμβάνει βήματα για την αντιμετώπισή του".

    Παραδέχεται, ακόμα, ότι ΔΝΤ και ΕΕ αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξοι στις προβλέψεις που είχαν εξαρχής διατυπώσει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τονίζει:

    "Υποτιμήσαμε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Μία σειρά άλλων, άσχετων και απρόσμενων παραγόντων ήρθε στο προσκήνιο, όπως η παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση και η πολιτική κρίση στην Ελλάδα που κλόνισε σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συνεισέφερε σε μια πιστωτική ασφυξία, η οποία ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν και έφερε καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν επειγόντως. Το σημαντικό είναι πως όταν έγινε εμφανές ότι χρειάζονταν διαφορετικές βασικές υποθέσεις, κινηθήκαμε γρήγορα για να τις επικαιροποιήσουμε".

    Ο κ. Τόμσεν ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου η Ευρώπη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για περιορισμό στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. "Η Ευρώπη πρώτη φορά αναγνώρισε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο χωρίς χρηματοδοτήσεις από τη Ευρώπη στη χώρα. Σημειώστε ότι η δέσμευση είναι υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους", επισημαίνει, ενώ τονίζει ότι "παρά τις μακροοικονομικές αντιξοότητες η κυβέρνηση συνεχίζει να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους".

    [03] ΠΟΜΙΔΑ: Ένας στους δύο πολίτες δεν θα πληρώσει φόρους το 2013

    Ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα και θα προσπαθήσουν είτε να πουλήσουν ακίνητα ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία ή να δανειστούν για να αποφύγουν τις ποινικές ευθύνες που προβλέπονται για τους οφειλέτες του Δημοσίου, σύμφωνα με έρευνα της Kapa Research που παρουσιάστηκε σήμερα στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, «χαράτσι», φόρος εισοδήματος) φθάνει στο 54%, ενώ άλλο ένα 32% δηλώνουν ότι μάλλον θα ανταποκριθούν, χωρίς όμως να είναι σίγουροι. Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων στο μέλλον, θα επιλέξουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική του αξία, ή να δανειστούν ή ακόμη και να αφήσουν τα ακίνητα να τα κατάσχει το Δημόσιο.

    Οι δυσκολίες ήταν ήδη εμφανείς από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στην ερώτηση ποιους φόρους πλήρωσαν τα τελευταία τρία χρόνια, το 9,3 % των ιδιοκτητών δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του τέλους ακινήτων («χαράτσι»), το 8,1% απαντούν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ 2010 και το 5,1% το ΕΤΑΚ του 2009.

    Το 5-7%, ανά κατηγορία, έχουν προχωρήσει εξάλλου σε ρυθμίσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά για το «χαράτσι», το 65% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το πλήρωσαν μεν αλλά με δυσκολία.

    Είναι ενδεικτικό ότι το 54% των ιδιοκτητών δεν έχουν εισοδήματα από τα ακίνητά τους και πληρώνουν μόνο φόρους. Επίσης, ένας στους τέσσερις διαθέτει πάνω από το 30% των εσόδων από ενοίκια για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου (έκτακτες εισφορές, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ) χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος.

    [04] Τα μικρόβια προστάτες των ...τροφίμων!

    Τα μικρόβια μπορούν να γίνουν προστάτες των... τροφίμων! Οσο περίεργα κι αν ηχεί αυτή η πρόταση στα αυτιά μας, δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα.

    Μια πραγματικότητα που προέκυψε μέσα από μια μακροχρόνια έρευνα επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

    Η ερευνητική ομάδα του τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ ανακάλυψε έναν -πρωτοποριακό και μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο- τρόπο που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, αν και κατά πόσο, ένα τρόφιμο έχει υποστεί μικροβιακή αλλοίωση: Τη χρήση ενός χρονοθερμοκρασιακού δείκτη μικροβιακής μορφής για την παρακολούθηση της ποιότητας και της ασφάλειας του τρόφιμου.

    Ο "δείκτης" αυτός είναι ουσιαστικά ένα... μικρόβιο, ασφαλές για τον άνθρωπο. Βρίσκεται σε μια ειδική "συσκευασία", η οποία τοποθετείται πάνω στη συσκευασία του τροφίμου. Αν για οποιοδήποτε λόγο το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το τρόφιμο γίνει ευνοϊκό για την "ανάπτυξη" του μικροβίου, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο ίδιο το τρόφιμο.

    "Προσομοιάζουμε δηλαδή τη μικροβιακή αλλοίωση" εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Χημείας και Φυσικοχημείας Τροφίμων του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης και προσθέτει: "Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο οι χημικοί δείκτες (χημικές και φωτοχημικές ετικέτες) που άλλαζαν χρώμα όταν κάτι "δεν πήγαινε καλά". Εμείς καταφέραμε να δημιουργήσουμε μικροβιακούς δείκτες που έχουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια".

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας τέτοιος δείκτης θα μπορούσε να χρησιμεύει ως "συναγερμός" για μεγάλες ποσότητες τροφίμων, κυρίως ευπαθών, που το μόνο που έχουν ως δικλείδα ασφαλείας είναι η ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

    Ίσως σε λιγότερο από δύο χρόνια η εν λόγω έρευνα θα μπορεί να είναι παντελώς ολοκληρωμένη και έτοιμη να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία. Το κόστος κατασκευής του μικροβιακού δείκτη είναι χαμηλό και αντιστρόφως ανάλογο της αξιοπιστίας του.

    [05] Αλ. Παπαρήγα: "Ας μην ελπίζει ο λαός στον καλό κ. Τόμσεν"

    "Πρέπει να μπει ένα τέρμα σε αυτό το παιγνιδάκι ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, με κασέτες, βιντεοσκοπήσεις, non paper, απομαγνητοφωνήσεις", δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο περιθώριο της συνάντησης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από χώρες των Βαλκανίων, που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

    "Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για τον λαό κι αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία και βγαίνει και από τις τελευταίες κινητοποιήσεις είναι ο λαός να ανασυνταχθεί, να ξέρει ότι έρχονται πολύ χειρότερα μέτρα" επισήμανε και προσέθεσε: "Ας μην ελπίζει ο λαός στον καλό κ. Τόμσεν, όπως ακούμε τώρα τελευταία, αλλά ο αγώνας πρέπει να είναι συστηματικός, σχεδιασμένος, μελετημένος, ακριβώς για να μην μπορεί ο αντίπαλος να τον ευνουχίσει και να τον τσακίσει".

    Σε ερώτηση αν βλέπει πολιτικές εξελίξεις η κ. Παπαρήγα απάντησε: "Εμείς, γενικά, πιστεύουμε ότι το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό. Μιλούσαμε μάλιστα και για Βουλή κινούμενη άμμο μετά τις εκλογές. Τώρα πότε θα πέσει η κυβέρνηση; Το θέμα είναι πότε θα αποφασίσει ο λαός να ανατρέψει αυτή την πολιτική".

    Στην ομιλία της, στη συνάντηση, άσκησε κριτική στις θέσεις και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Είπε ότι η «αιτία της κρίσης -τις συνέπειες της οποίας βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι- δεν είναι η δογματική προσήλωση των κυβερνητικών κομμάτων στο "νεοφιλελευθερισμό", όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οφείλεται στην "ανικανότητα" των κυβερνώντων ή στην "προδοσία" τους, όπως ισχυρίζονται σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ. Οι αιτίες των προβλημάτων βρίσκονται στη φύση του συστήματος, που λειτουργεί και κινεί τα πάντα με "καύσιμο" τα επιχειρηματικά κέρδη, την κερδοφορία. Και αν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού, δεν ξεκαθαρίσουν που βρίσκονται οι αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τότε θα μετατρέπονται συνεχώς σε θύματα, σε "πειραματόζωα" των αστικών επιτελείων, που αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό, προτείνοντας νέα "μίγματα" διαχείρισης του συστήματος, που δεν έχουν πρόβλημα να τη βαφτίσουν ακόμη κι "αριστερή" και "ριζοσπαστική", δίνοντας στην πραγματικότητα το "φιλί της ζωής" στο καπιταλιστικό σύστημα». Το ΚΚΕ, σημείωσε, αντιπαλεύει τις προτάσεις μιας "αριστερής" κυβερνητικής διάσωσης του καπιταλισμού.

    [06] Έρευνα για τον τραυματισμό των δύο νεαρών στο Ηράκλειο, ζητούν οι αστυνομικοί

    Να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση με το ατύχημα στην παραλιακή του Ηρακλείου που είχε σαν αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό δύο νεαρών ατόμων μετά από καταδίωξή τους ζητούν η Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού Ηρακλείου.

    Σε ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των τραυματισθέντων και εύχονται ταχεία ανάρρωση, ενώ δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους οποίους, όπως αναφέρουν, εμπιστεύονται.

    Επίσης, καλούν οποιονδήποτε είδε ή αντιλήφθηκε κάτι, να προσέλθει στις αρμόδιες αρχές συμβάλλοντας ώστε να ριχτεί άπλετο φως στην συγκεκριμένη υπόθεση και να μην αρκείται, όπως τονίζουν, στις ραδιοφωνικές καταγγελίες και στις ανώνυμες αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

    Παράλληλα, εκφράζουν την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει ενδελεχής δικαστική διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές για να εξακριβωθεί κάτω από ποιες συνθήκες συνέβη ο συγκεκριμένος τραυματισμός «ούτως ώστε να προστατευτεί αφενός μεν το αγαθό της σωματικής υγείας και αφετέρου η τιμή και η υπόληψη των δύο συναδέλφων μας» όπως αναφέρουν.

    [07] Τα μικρόβια προστάτες των ...τροφίμων!

    Τα μικρόβια μπορούν να γίνουν προστάτες των... τροφίμων! Οσο περίεργα κι αν ηχεί αυτή η πρόταση στα αυτιά μας, δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα.

    Μια πραγματικότητα που προέκυψε μέσα από μια μακροχρόνια έρευνα επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

    Η ερευνητική ομάδα του τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ ανακάλυψε έναν -πρωτοποριακό και μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο- τρόπο που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, αν και κατά πόσο, ένα τρόφιμο έχει υποστεί μικροβιακή αλλοίωση: Τη χρήση ενός χρονοθερμοκρασιακού δείκτη μικροβιακής μορφής για την παρακολούθηση της ποιότητας και της ασφάλειας του τρόφιμου.

    Ο "δείκτης" αυτός είναι ουσιαστικά ένα... μικρόβιο, ασφαλές για τον άνθρωπο. Βρίσκεται σε μια ειδική "συσκευασία", η οποία τοποθετείται πάνω στη συσκευασία του τροφίμου. Αν για οποιοδήποτε λόγο το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το τρόφιμο γίνει ευνοϊκό για την "ανάπτυξη" του μικροβίου, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο ίδιο το τρόφιμο.

    "Προσομοιάζουμε δηλαδή τη μικροβιακή αλλοίωση" εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Χημείας και Φυσικοχημείας Τροφίμων του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης και προσθέτει: "Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο οι χημικοί δείκτες (χημικές και φωτοχημικές ετικέτες) που άλλαζαν χρώμα όταν κάτι "δεν πήγαινε καλά". Εμείς καταφέραμε να δημιουργήσουμε μικροβιακούς δείκτες που έχουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια".

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας τέτοιος δείκτης θα μπορούσε να χρησιμεύει ως "συναγερμός" για μεγάλες ποσότητες τροφίμων, κυρίως ευπαθών, που το μόνο που έχουν ως δικλείδα ασφαλείας είναι η ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

    Ίσως σε λιγότερο από δύο χρόνια η εν λόγω έρευνα θα μπορεί να είναι παντελώς ολοκληρωμένη και έτοιμη να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία. Το κόστος κατασκευής του μικροβιακού δείκτη είναι χαμηλό και αντιστρόφως ανάλογο της αξιοπιστίας του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 January 2013 - 11:30:26 UTC