Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται στο Ισραήλ
  • [02] Επικίνδυνα τα σκεύη μελαμίνης
  • [03] Ξεκινούν οι διαδικασίες της Προανακριτικής για τη "λίστα Λαγκάρντ"
  • [04] Σε εξέλιξη άσκηση της δύναμης ταχείας αντίδρασης
  • [05] Περιθώρια μείωσης του κόστους ρεύματος από τη ΔΕΗ, εντοπίζει η ΡΑΕ
  • [06] Αλγερία: Και ένας Μαλαίος μεταξύ των θυμάτων στον σταθμό φυσικού αερίου
  • [07] Στον Άρη στέλνει τον Τάτο ο Ολυμπιακός
  • [08] Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης και ερευνητής Μιχάλης Αδάμης
  • [09] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για αυθαίρετα - διπλή ανάπλαση Βοτανικού
  • [10] Ελονοσία -τυφοειδής πυρετός, απειλές για όσους ταξιδεύουν σε τροπικές χώρες
  • [11] Απολογείται ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την υπεξαίρεση στον κεντρικό δήμο
  • [12] Η ρουμανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω το ΑΕΠ
  • [13] Απουσία πολιτικής βούλησης των δυτικών χωρών για διάλογο στη Συρία "βλέπει" ο Σ. Λαβρόφ
  • [14] Βουλευτικές εκλογές στην Ιορδανία απόντων των ισλαμιστών

  • [01] Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται στο Ισραήλ

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει θα σχηματίσει την "ευρύτερη δυνατή κυβέρνηση" , μετά τις απώλειες του συνασπισμού της εθνικιστικής δεξιάς του οποίου ηγείται στις εκλογές στο Ισραήλ, που ανέδειξαν στη δεύτερη θέση το νεοεμφανιζόμενο κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ και οδήγησαν στην αύξηση της δύναμης του Εργατικού Κόμματος με διαφαινόμενη μια διχοτόμηση της Κνεσέτ ανάμεσα στις δυνάμεις της δεξιάς και της κεντροαριστεράς.

    Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι θα ακολουθήσουν πολλές εβδομάδες διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και την πιθανότητα τελικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταλήξει στην αντιπολίτευση.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο συνασπισμός Λικούντ-Μπεϊτέινου περιορίζεται στις 31 έδρες της ισραηλινής βουλής, από 42 που κατείχε μέχρι σήμερα, ενώ, κάνοντας τη έκπληξη, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το κεντρώο Γες Ατίντ (Υπάρχει μέλλον) του πρώην αστέρα της τηλεόρασης και δημοσιογράφου Γιαΐρ Λαπίντ, το οποίο ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο, και εξασφαλίζει 18-19 έδρες.

    Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν εξαιρετικά εντυπωσιακό το αποτέλεσμα για το Γες Αντίντ. Ο ηγέτης του, ο Γαΐρ Λαπίντ, έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση Νετανιάχου, παρά μόνον αν ο πρωθυπουργός δεσμευθεί να δώσει ώθηση στην ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.

    Ο Γιαΐρ Λαπίντ τάχθηκε επίσης υπέρ του σχηματισμού του ευρύτερου δυνατού κυβερνητικού συνασπισμού.

    "Καλώ τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργασθούν μαζί μου για τον σχηματισμό της ευρύτερης δυνατής κυβέρνησης που θα ενώσει μετριοπαθή στοιχεία της αριστεράς και της δεξιάς για μία πραγματική αλλαγή", δήλωσε ο πργαμαιτκός νικητής των ισραηλινών εκλογών.

    "Εχουμε κόκκινες γραμμές. Δεν θα ξεπεράσουμε αυτές τις κόκκινες γραμμές, ακόμη και αν αυτό μάς αναγκάσει να παραμείνουμε στην αντιπολίτευση", δήλωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ο Γαακόβ Πέρι, στέλεχος του Γες Αντίντ, σύμφωνα με το BBC.

    Από την πλευρά της, η ηγέτις του Εργατικού Κόμματος Σέλι Γιαχίμοβιτς δήλωσε ότι "υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μία πολιτική ανατροπή και το τέλος της κυβέρνησης Νετανιάχου".

    [02] Επικίνδυνα τα σκεύη μελαμίνης

    Η χημική ουσία μελαμίνη, που έχει ενοχοποιηθεί για τον θάνατο μωρών στην Κίνα, όταν μόλυνε βρεφικό γάλα, μπορεί επίσης να διαρρέει από τα πιάτα και τα άλλα επιτραπέζια σκεύη στις τροφές, ιδίως όταν αυτές τρώγονται καυτές, σύμφωνα με μια νέα ταϊβανέζικη επιστημονική έρευνα.

    Πάντως οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει πως η μελαμίνη είναι όντως επιβλαβής στις ποσότητες που ανιχνεύθηκαν σε εθελοντές, οι οποίοι έφαγαν καυτή σούπα από μπολ μελαμίνης.

    Οι ερευνητές δεν μελέτησαν τις τυχόν επιπτώσεις για την υγεία από την αυξημένη παρουσία της μελαμίνης, ούτε είναι σαφές αν και κατά πόσο αυτά τα επίπεδα της εν λόγω ουσίας στα ούρα οδηγούν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, ενώ δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό ο οργανισμός κατακρατεί την αυξημένη μελαμίνη σε βάθος χρόνου.

    [03] Ξεκινούν οι διαδικασίες της Προανακριτικής για τη "λίστα Λαγκάρντ"

    Σήμερα συνέρχεται στην πρώτη της συνεδρίαση, η 13μελής Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης η οποία θα διερευνήσει την ποινική εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση αλλοίωσης της «λίστας Λαγκάρντ».

    Σήμερα αναμένεται να εκλέξει προεδρείο και να οργανώσει την διαδικασία των εργασιών της (μέρες, ώρες κλπ).

    Πρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Ως μέλη θα υποδειχθούν από τη ΝΔ οι βουλευτές Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ανδρέας Κουτσούμπας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σταύρος Κοντονής και ο Θεόδωρος Δρίτσας, από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας, από την ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου, από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Καπερνάρος, από την Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης και από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής.

    Η Επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της στις 25 Φεβρουαρίου.

    Ενημερώνοντας χθες τους δημοσιογράφους ο Χρ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι ο ίδιος θα διευθύνει την διαδικασία και θα εκτελεί τις αποφάσεις της Επιτροπής, εάν δε στην πορεία των εργασιών της προκύψει οτιδήποτε θα εξετάζεται.

    Πρακτικά δεν θα εκδίδονται καθώς η προδικασία είναι μυστική και εφαρμόζεται ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

    Ερωτηθείς αν είναι επαρκής ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου της Επιτροπής, ο κ. Μαρκογιαννάκης αφού υπενθύμισε ότι για την υπόθεση Βατοπεδίου χρειάστηκαν 27 μέρες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να φτάσει σε πόρισμα η Επιτροπή αν δεν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ.

    [04] Σε εξέλιξη άσκηση της δύναμης ταχείας αντίδρασης

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα άσκηση τμήματος της δύναμης ταχείας αντίδρασης, κατόπιν εντολής του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της άσκησης είναι η κατάληψη- ανακατάληψη του αεροδρομίου νησιού του ανατολικού Αιγαίου- πρόκειται για τη Σάμο- καθώς και η εξασφάλισή του ώστε να έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί επιπλέον αερομεταφερόμενες δυνάμεις.

    Με την ίδια εντολή ενεργοποιήθηκε ταυτόχρονα το σύνολο του συστήματος αεράμυνας της χώρας.

    [05] Περιθώρια μείωσης του κόστους ρεύματος από τη ΔΕΗ, εντοπίζει η ΡΑΕ

    Περιθώρια σημαντικών περικοπών και λειτουργικών εξοικονομήσεων στη ΔΕΗ, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, εντοπίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη γνωμοδότηση που εξέδωσε για το εύλογο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ το 2013 και αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του προγράμματος Διαύγεια.

    Σημειώνεται ότι ενώ η ΔΕΗ είχε ζητήσει το επιτρεπόμενο έσοδό της για το 2013 να είναι 4,82 δισ. ευρώ, η ΡΑΕ της το περιέκοψε στα 4,268 δισ. ευρώ. Εξ' αυτών, τα 3,090 δισ. ευρώ αφορούσαν τους πελάτες χαμηλής τάσης, ποσό που περικόπηκε περαιτέρω στα 2,89 δισ. ευρώ από το υπουργείο περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η ΡΑΕ δεν αποδέχεται την επιχειρηματολογία της ΔΕΗ σχετικά με τα κόστη που δηλώνει η επιχείρηση και αναφέρει τομείς στους οποίους εκτιμά ότι υπάρχουν κόστη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Τέτοια είναι τα δικαιώματα ρύπων, η λειτουργία των μονάδων, των ορυχείων, ακόμη και του τομέα εμπορίας.

    Όπως σημειώνεται από τη ΡΑΕ, το κόστος των ρύπων θα ήταν χαμηλότερο εφόσον η ΔΕΗ είχε φροντίσει να αξιοποιήσει εγκαίρως μια σειρά από εργαλεία που είχε εδώ και καιρό στη διάθεσή της. Τέτοια είναι η προαγορά δικαιωμάτων CO2 σε χαμηλότερες τιμές, μέσα από συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τακτική που ακολούθησαν την τελευταία διετία στη πλειοψηφία τους οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, όχι όμως και η ΔΕΗ. Για τον λόγο αυτόν η ΡΑΕ μείωσε το ποσό που δήλωνε η ΔΕΗ ως απαραίτητο για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

    [06] Αλγερία: Και ένας Μαλαίος μεταξύ των θυμάτων στον σταθμό φυσικού αερίου

    Ένας Μαλαίος σκοτώθηκε και ένας ακόμη φέρεται ως αγνοούμενος μετά την ομηρεία στις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Αλγερία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ανιφάχ Αμάν εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη του αγνοουμένου Ταν Πινγκ Γι.

    "Επιπλέον η επίσημη ανακοίνωση των αλγερινών αρχών δεν δίνει λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις διάσωσης ούτε δίνει τον πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που φέρονται ως αγνοούμενοι", πρόσθεσε ο υπουργός.

    Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι είναι σε επαφή με το βιομηχανικό συγκρότημα στην πόλη Ιν Αμένας, στην αλγερινή Σαχάρα, για τον επαναπατρισμό της σορού του Τσονγκ Τσανκ Νγκεν, του Μαλαίου που έχασε τη ζωή του.

    Τριάντα επτά ξένοι οκτώ διαφορετικών εθνικοτήτων και ένας Αλγερινός σκοτώθηκαν κατά την επίθεση και ομηρεία που πραγματοποίησαν 32 ένοπλοι ισλαμιστές στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ πέντε ξένοι πολίτες εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

    Οι αλγερινές αρχές ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι πέντε εργαζόμενοι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι και ότι προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία επτά πτωμάτων που βρέθηκαν απανθρακωμένα.

    Στο Λονδίνο λίγο νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ Μπομπ Ντάντλεϊ δήλωσε ότι "φοβάται το χειρότερο" για τους εργαζόμενους που εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι. "Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τους συναδέλφους αυτούς και φοβόμαστε ότι υπάρχει ένας νεκρός ανάμεσά τους".

    "Με μεγάλη λύπη πρέπει τώρα να πω ότι φοβόμαστε το χειρότερο για όλους αυτούς. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τις οικογένειές τους και ζητούμε από τον καθένα να εκφράσει συμπαράσταση σε αυτές και να σεβαστεί τις δύσκολες στιγμές που περνούν".

    Ο πετρελαϊκός όμιλος θα τηρήσει σήμερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση αυτή, στα γραφεία του σε όλο τον κόσμο.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [07] Στον Άρη στέλνει τον Τάτο ο Ολυμπιακός

    Την συγκατάθεση του Ολυμπιακού, μετά αυτήν του παίκτη, εξασφάλισε αργάτην Τρίτηο Αρης και όλα δείχνουν πως ο Ανδρέας Τάτος θα ανακοινωθεί πιθανώςσήμερα από τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης.

    Ο παίκτης θα έρθει δανεικός για εξι μήνες με προοπτική παραπέρα επεκτασης της συμφωνίας.

    [08] Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης και ερευνητής Μιχάλης Αδάμης

    Έφυγε χτες σε ηλικία 84 ετών ο συνθέτης και ερευνητής Μιχάλης Αδάμης, ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική και ιδρυτής του πρώτου ηλεκτρονικού μουσικού εργαστηρίου στη χώρα μας το 1965.

    O Mιχάλης Aδάμης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929, ολοκλήρωσε στην Αθήνα τις σπουδές του στην ευρωπαϊκή (σύνθεση με τον Γ. A. Παπαϊωάννου) και τη βυζαντινή Μουσική, καθώς και στη θεολογία. Στο Πανεπιστήμιο Μπραντάις της Βοστόνης ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση, την ηλεκτρονική μουσική και τη βυζαντινή μουσικο-παλαιογραφία.

    Υπήρξε πρωτεργάτης στην προβολή και προώθηση της βυζαντινής Μουσικής, ενώ από την ενασχόλησή του με τα βυζαντινά χειρόγραφα, ιδιαίτερη σημασία έχουν η μεταγραφή και ανασύσταση της Ακολουθίας των Τριών Παίδων εν Kαμίνω και η ανακάλυψη και μεταγραφή τού δίφωνου "Aινείτε" του Mανουήλ Γαζή, του αρχαιότερου δείγματος "πολυφωνικής" γραφής στη μεσο-βυζαντινή περίοδο.

    Από το 1975 ως το 1985 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Σύγχρονης Mουσικής - EΣΣYM, ενώ από το 1988 υπήρξε πρόεδρος της Eλληνικής Bυζαντινής Xορωδίας. Από το 1981 ως το 1984 ήταν πρόεδρος της Oμάδας Eργασίας του Yπουργείου Πολιτισμού για τη Xορωδιακή Aνάπτυξη. Μεταξύ 1990 και 1994 υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου, του οποίου επιμελήθηκε προσωπικά τη διαμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών και τις διαδικασίες λειτουργίας του Tμήματος Mουσικών Σπουδών. Επίτιμος διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 1999, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ και του Πανεπιστημίου Aθηνών το 2004.

    Έγραψε περισσότερα από τριακόσια έργα για ορχήστρα, μικρά οργανικά σύνολα, όργανα σόλο, φωνή, χορωδία, πολλαπλά μέσα, έργα καθαρά ηλεκτρονικής μουσικής ή σε συνδυασμό με όργανα ή φωνές, μουσική για την Εκκλησία, το θέατρο και την τηλεόραση.

    [09] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για αυθαίρετα - διπλή ανάπλαση Βοτανικού

    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών.

    Αυθαίρετα

    Ακόμη ψηφίστηκε η τροπολογία - η οποία ενσωματώθηκε ως άρθρο στο νομοθέτημα - η οποία εισάγει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών με στόχο την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων. Σύμφωνα με την ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού προστίμου υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 31 Μαΐου του 2013 θα έχει καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του προστίμου. Επίσης παρατείνεται μέχρι 31 Μαΐου 2013 (από 31 Ιανουαρίου 2013) η προθεσμία μέσα στην οποία οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων και ημιϋπαίθριων μπορούν να τα μεταβιβάσουν εφόσον έχουν καταβάλλει το 30% του συνολικού προστίμου. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες να αδειοδοτηθούν με την καταβολή του 30% του προστίμου επίσης μέχρι τις 31 Μαίου του 2013.

    Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, αφού τόνισε ότι δεν λύνεται με τις ρυθμίσεις αυτού το νομοσχεδίου ένα θέμα που χρονίζει για δεκαετίες κάλεσε τα κόμματα να συμμετάσχουν σε Ειδική ανοιχτή κοινοβουλευτική διαδικασία με προτάσεις και απόψεις για την οριστική λύση του θέματος των αυθαιρέτων. Μετά από την διαδικασία αυτή, η κυβέρνηση θα καταθέσει το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα που προανήγγειλε.

    Γήπεδο Παναθηναϊκού

    Επίσης έγινε δεκτή η τροπολογία με την οποία καλύπτονται νομοθετικά κενά της διπλής ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, όπου θα κτιστεί το νέο γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Από την ρύθμιση εξαιρείται για τα επόμενα πέντε χρόνια γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις του από την υποχρέωση κατεδάφισης ανεξαρτήτως της έναρξης και της προόδου των έργων στον Βοτανικό. Επίσης παγώνουν για πέντε χρόνια - η είσπραξη των προστίμων για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που βαρύνουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας και «τακτοποιούνται» για πέντε χρόνια άλλου είδους αυθαίρετες κατασκευές στο γήπεδο της Λεωφόρου.

    Πολιτική υδάτων

    Τέλος αναφορικά με την τροπολογία για την πολιτική υδάτων ο κ. Καλαφάτης ξεκαθάρισε πως δεν δημιουργείται Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, αλλά ενσωματώνονται οι αρμοδιότητες θέσεων, κανόνων στην τιμολόγηση και ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων στην καθ' ύλιν εκ του νόμου Ειδική Γραμματεία Υδάτων με συνέπεια την αποτελεσματικότερη εποπτεία στον κρίσιμο αυτό τομέα. «Είναι αναγκαιότητα η ύπαρξη ενός φορέα με αρμοδιότητα στα θέματα τιμολόγησης και κοστολόγησης των υδάτων αφού αυτή αποτελεί υποχρέωσή μας στα πλαίσια ολοκλήρωσης διαχείρισης που επιτάσσει η κοινοτική νομοθεσία και η οδηγία για τα ύδατα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.

    Από την έναρξη της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει και πάλι σε νομοθέτηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ενώ φέρνει και τροπολογίες άσχετες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα αυτόνομο νομοθέτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως ψήφισε «παρών» στην τροπολογία για το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

    [10] Ελονοσία -τυφοειδής πυρετός, απειλές για όσους ταξιδεύουν σε τροπικές χώρες

    Η υγεία όσων ταξιδεύουν από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της Δύσης προς κάποια τροπική χώρα, κινδυνεύει συχνότερα από δύο ασθένειες, την ελονοσία και τον τυφοειδή πυρετό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη έδειξε ότι η ελονοσία πλήττει κυρίως τους ταξιδιώτες στη Δυτική Αφρική, ενώ ο τυφοειδής πυρετός στην Ινδία και τις γύρω χώρες.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νορβηγό Μόγκενς Γιενσένιους του πανεπιστημίου του Όσλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό τροπικής ιατρικής και υγιεινής "American Journal of Tropical Medicine and Hygiene" μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 83.000 άρρωστους ταξιδιώτες προερχόμενους από πολλές δυτικές χώρες, οι οποίοι είχαν επιστρέψει από ταξίδι σε κάποια τροπική χώρα κατά την περίοδο 1996- 2011.

    Kάθε χρόνο εκτιμάται ότι περίπου 50 εκατομμύρια Δυτικοί ταξιδιώτες επισκέπτονται -κυρίως για τουρισμό ή για δουλειές- τις τροπικές χώρες στην Αφρική, την Ασία, τη Νότια Αμερική και την Ωκεανία, ενώ ο αριθμός τους εμφανίζει ανοδική τάση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [11] Απολογείται ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την υπεξαίρεση στον κεντρικό δήμο

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται, με τη σημερινή απολογία του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, η υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου.

    Ο Β. Παπαγεωργόπουλος απολογείται από το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την «τρύπα» των 51,4 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης κατά τη διοίκησή του.

    Τις προηγούμενες μέρες απολογήθηκαν οι 17 συγκατηγορούμενοι του πρώην δημάρχου, μεταξύ αυτών ο άλλοτε στενός του συνεργάτης, πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας, τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών, διευθυντές, προϊστάμενοι και υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, ανάμεσά στους οποίους ο κεντρικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης.

    Μετά την απολογία τού Β. Παπαγεωργόπουλου, ο εισαγγελέας τής έδρας θα διατυπώσει την πρότασή του, και θα ακολουθήσει η διαδικασία των αγορεύσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

    [12] Η ρουμανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω το ΑΕΠ

    Η ρουμανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω, στο 1,6% από 1,8% που είχε αρχικά εκτιμήσει, τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2013, λαμβάνοντας υπόψη το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τα αποτελέσματα από τις συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ το 2013 θα διαμορφωθεί σε 623,314 δισεκατομμύρια λέι, έναντι αρχικής εκτίμησης 629 δισεκατομμυρίων λέι.

    Πρόσφατα, ο υπουργός, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Λίβιου Βοϊνέα δήλωσε ότι, η κυβέρνηση εκτιμά πως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το 2013 θα διαμορφωθεί στο 2%. Στη διάρκεια της επεξεργασίας του προϋπολογισμού, συμπεριελήφθη μία πιο συνετή προσέγγιση που ''τοποθετεί'' τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 1,8%, πρόσθεσε ο υπουργός.

    [13] Απουσία πολιτικής βούλησης των δυτικών χωρών για διάλογο στη Συρία "βλέπει" ο Σ. Λαβρόφ

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στη Μόσχα, εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία πολιτικής βούλησης από την πλευρά δυτικών χωρών προκειμένου να πεισθεί η συριακή αντιπολίτευση να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

    "Ορισμένες δυτικές χώρες και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής χαιρέτισαν το σχηματισμό συνασπισμού (της αντιπολίτευσης). Στο ερώτημα γιατί οι εταίροι μας ενθαρρύνουν μια προσέγγιση που αρνείται το διάλογο, η εξήγηση που μάς δόθηκε είναι ότι το σημαντικό είναι να συσπειρωθεί η αντιπολίτευση πριν πεισθεί να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική στάση", τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

    "'Ομως, στη συνέχεια, δεν έγιναν προσπάθειες να έλθουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μόνον εμείς, οι κινέζοι εταίροι μας, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Κόφι Άναν και ο διάδοχός του Λαχντάρ Μπραχίμι επεχείρησαν να το πράξουν", πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

    "Προτεραιότητά μας δεν είναι η επίτευξη ενός γεωπολιτικού στόχου, όπως η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, αλλά η σταεροποίηση της κατάστασης και ο άμεσος τερματισμός της αιματοχυσίας για να σωθεί ο συριακός λαός", τόνισε ο Λαβρόφ.

    Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για μαζική απομάκρυνση Ρώσων υπηκόων από τη Συρία γιατί δεν το απαιτεί η κατάσταση στη χώρα αυτή, τόνισε ο Λαβρόφ μετά τον πρόσφατο επαναπατρισμό 77 Ρώσων μέσω του Λιβάνου.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [14] Βουλευτικές εκλογές στην Ιορδανία απόντων των ισλαμιστών

    Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ιορδανία, με τα ισλαμιστικά κόμματα να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία, για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου χωρίς αντιπολίτευση και ελάχιστα διατιθέμενο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

    Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, καθώς και το Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο του πρώην πρωθυπουργού Αχμαντ Ομπέιντατ κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να μην μετάσχουν στην ψηφοφορία. Από την πλευρά του, το Αμάν δηλώνει ότι οι εκλογές αυτές θα οδηγήσουν στην πρώτη κοινοβουλευτική κυβέρνηση στη χώρα.

    Καθώς απουσιάζουν τα ισλαμιστικά κόμματα, η νίκη φυλάρχων, συντηρητικών προσωπικοτήτων που πρόσκεινται στο καθεστώς και επιχειρηματιών δείχνει εξασφαλισμένη στο βασίλειο αυτό με πληθυσμό 6,8 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με αναλυτές. Σχεδόν 2,3 εκατομμύρια Ιορδανοί εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 150 μέλη της κάτω βουλής του κοινοβουλίου για τέσσερα χρόνια, ανάμεσα σε 1.425 υποψήφιους, εκ των οποίων 140 είναι πρώην κοινοβουλευτικοί και 191 γυναίκες.

    Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζητούν αναθεώρηση της κατανομής των εκλογικών περιφερειών την οποία χαρακτηρίζουν άδικη. Ζητούν επίσης την καθιέρωση ενός κοινοβουλευτικού συστήματος στο οποίο ο πρωθυπουργός θα προέρχεται από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου και δεν θα διορίζεται από τον μονάρχη. Παρότι στην Ιορδανία δεν εκδηλώθηκε το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης, οργανώνονταν συχνά διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά της διαφθοράς.

    Παρατηρητές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα επηρεάσει σημαντικά την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, όπου ο βασιλιάς έχει τη συνταγματική εξουσία να διορίζει και να αποπέμπει κυβερνήσεις, να ζητεί τη διάλυση του κοινοβουλίου και να διορίζει τις δικαστικές αρχές.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 January 2013 - 9:30:25 UTC