Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχές Φεβρουαρίου η δόση των 9,2 δισ. ευρώ
  • [02] Ανακοινώνονται τα ονόματα της Προανακριτικής
  • [03] Άμεσος στόχος η επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων
  • [04] Παρίσι και Βερολίνο γιορτάζουν σήμερα τους "χρυσούς" γάμους τους
  • [05] Σύγκρουση τρένων στην Πορτογαλία
  • [06] Εφιαλτικά τα σενάρια για την ανεργία το 2013
  • [07] Σωτήριο το εμβόλιο του HPV
  • [08] Αέρια με δυσάρεστη οσμή ταξίδεψαν από τη Νορμανδία μέχρι το Παρίσι
  • [09] Στις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας
  • [10] Κανονικά διεξάγονται όλα τα δρομολόγια των πλοίων
  • [11] H Λευκωσία απορρίπτει τα περί ελέγχου της Κύπρου από τη Γερμανία
  • [12] Στις κάλπες προσέρχονται οι ισραηλινοί
  • [13] Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός σε γραφεία φίλων του Ολυμπιακού
  • [14] Οι ανασκαφές της τελευταίας δεκαετίας σε όλη την Ελλάδα, και σε έντυπη έκδοση
  • [15] Πρόταση για τιμολόγιο Δημοσίου σε ιδιωτικές κλινικές για έκτακτα βαριά περιστατικά

  • [01] Αρχές Φεβρουαρίου η δόση των 9,2 δισ. ευρώ

    Την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου, ύψους 9,2 δις. ευρώ ενέκρινε το Eurogroup.

    Από το ποσό αυτό τα 7,2 δις. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα 2 δις. ευρώ τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

    Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε την ικανοποίηση της ευρωζώνης για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών από την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα για τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αναπροσαμογή των τιμών του φορολογικού ρεύματος. Πρόσθεσε, δε, ότι το Eurogroup αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση την απλοποίηση της φορολογίας επί των εισοδημάτων, την προσεχή άνοιξη.

    Από πλευράς του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε, ότι μετά τη θετική εισήγηση της Τρόικας, υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ότι το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αναμένεται να αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου.

    [02] Ανακοινώνονται τα ονόματα της Προανακριτικής

    Δεκατρία θα είναι τελικά τα μέλη που θα απαρτίζουν την Προανακριτική Επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Επίσημα τα ονόματαανακοινώνονται σήμερακαι αφού πρώτα η Ολομέλεια της Βουλής εγκρίνει την νέα σύνθεση της Προανακριτικής Επιτροπής στην οποία δεν θα εκπροσωπούνται οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

    Ειδικότερα, από τη ΝΔ θα συμμετέχουν 5 βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ 3 ενώ από ένα βουλευτή θα έχουν τα υπόλοιπα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Αν.ΕΛ., Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

    Η συναινετική λύση να συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή 13 αντί 15 βουλευτές, όπως είχε αρχικά αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής, αποφασίστηκε μετά από ενστάσεις που είχε εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καταγγέλλοντας ότι δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως προς την αναλογική συμμετοχή της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων.

    Μετά από διαρκείς διαβουλεύσεις του κ. Μεϊμαράκη με όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, κατέληξαν στη συναινετική λύση να μειωθεί κατά ένα βουλευτή η εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ και να μην εκπροσωπηθούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

    [03] Άμεσος στόχος η επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων

    To θέμα της επανεκκίνησης των αυτοκινητοδρόμων θα συζητήσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκηςσήμερα και αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλες, όπου θα έχει σειρά επαφών με Επιτρόπους της Ε.Ε για θέματα της αρμοδιότητας τους.

    Αναλυτικά, σήμερα θα συναντηθεί με τον Μισέλ Μπαρνιέ , Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες.

    Αύριο, ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. και Επίτροπο Ανταγωνισμού Ι. Αλμούνια, με τον Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν και με τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. και Επίτροπο για τις Μεταφορές Σιμ Κάλας.

    [04] Παρίσι και Βερολίνο γιορτάζουν σήμερα τους "χρυσούς" γάμους τους

    Η Γαλλία και η Γερμανία γιορτάζουν σήμερα σ' ένα χιονισμένο Βερολίνο τα 50 χρόνια της ιστορικής μεταπολεμικής συμφιλίωσής τους, προσπαθώντας να ξεχάσουν τις διαφορές τους στην κρίση του ευρώ ή στη σύγκρουση στο Μαλί.

    Στις 22 Ιανουαρίου 1963, η υπογραφή της Συνθήκης του Ελιζέ από τον στρατηγό ντε Γκολ και τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ είχε σφραγίσει τη βούληση των δύο "κληρονομικών εχθρών" να γίνουν φίλοι. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, που ήταν τότε αμφότεροι οκτώ ετών, θα γιορτάσουν αυτή την ιστορική επέτειο με μεγαλοπρέπεια, αλλά χωρίς να κάνουν κάποια σημαντική συγκεκριμένη ανακοίνωση.

    Τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας θα συνεδριάσουν στην καγκελαρία. Ο πρόεδρος και η καγκελάριος θα δώσουν στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Σ' ένα εξαιρετικό γεγονός, οι βουλευτές της γερμανικής Μπούντεσταγκ και αυτοί της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα συνεδριάσουν για να συζητήσουν επί δύο ώρες στο Ράιχσταγκ.

    Η ημέρα θα τελειώσει με μια συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, με ένα γερμανικό κομμάτι του Μπετόβεν και ένα γαλλικό του Καμίγ Σεν-Σανς.

    Πουθενά αλλού στον κόσμο δύο κράτη δεν διαθέτουν τόσο πυκνές και ποικίλες διμερείς δομές, έστω κι αν παραμένουν πολλές οι βαθιές διαφορές στην πολιτική κουλτούρα των δύο χωρών.

    Ο Ολάντ, ο οποίος έφθασε χθες το βράδυ στο Βερολίνο, επεδίωξε, όπως και η Μέρκελ, να παρουσιάσει την εικόνα ενός ενωμένου ζευγαριού μπορστά στους περίπου 200 νεαρούς Γάλλους και Γερμανούς που είχαν συγκεντρωθεί για μια συζήτηση που αναμεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Arte.

    [05] Σύγκρουση τρένων στην Πορτογαλία

    Δύο επιβατικά τρένα συγκρούστηκαν το βράδυ της Δευτέρας κοντά στην πόλη Κοΐμπρα, στην κεντρική Πορτογαλία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

    Σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες αρωγής υπάρχουν τουλάχιστον 11 τραυματίες. Η σύγκρουση ανάμεσα σε ένα τοπικό συρμό και ένα περιφερειακό υπεραστικό τρένο το οποίο εξυπηρετεί τις μεγάλες πόλεις της χώρας, σημειώθηκε κοντά στο σταθμό Αλφαρέλος στις 2130 GMT.

    Το υπεραστικό τρένο που συνδέει τη Λισσαβόνα με το Πόρτο, τη μεγαλύτερη πόλη στο βορά της Πορτογαλίας, χτύπησε το συρμό στο πίσω τμήμα, σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης. Στο χώρο του ατυχήματος έφτασαν 142 πυροσβέστες, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης Κοΐμπρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα τους.

    Η σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ της Λισσαβόνας και του Πόρτο διακόπηκε μετά το ατύχημα.

    [06] Εφιαλτικά τα σενάρια για την ανεργία το 2013

    Οι άνεργοι στον κόσμο θα ξεπεράσουν το 2003 τα 202 εκατομμύρια ανθρώπους και θα σπάσουν το απόλυτο ρεκόρ των 199 εκατομμυρίων που χρονολογείται από το 2009, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO, OIT) στην ετήσια έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

    "Παρά μια μέτρια ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγής", που αναμένεται τα δύο επόμενα χρόνια, "το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι θα αυξηθεί και πάλι και ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο θα αυξηθεί κατά 5,1 εκατομμύρια το 2013 για να υπερβεί τα 202 εκατομμύρια και κατά 3 εκατομμύρια επιπλέον το 2014", εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ.

    Το 2012, η ανεργία σημείωσε άνοδο "αφήνοντας 197 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς απασχόληση", δηλαδή 4 εκατομμύρια περισσότερους απ' ό,τι το 2011 (193 εκατ.).

    Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα 28 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στην ανεργία σε σχέση με το 2007. Δηλαδή 28 εκατομμύρια άνεργοι περισσότεροι σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση", εξήγησε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ.

    Η ΔΟΕ διόρθωσε προς τα κάτω τα στοιχεία της για την ανεργία, έπειτα από νέα δεδομένα που ήρθαν κυρίως από την Ινδία.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ράιντερ εξέφρασε τη λύπη του "για την επιδείνωση της κατάστασης της απασχόλησης παντού στον κόσμο", ενώ εκτιμά επίσης πως οι προοπτικές "δεν είναι καλές".

    "Οι τάσεις είναι προς την κακή κατεύθυνση", δήλωσε.

    Το απόλυτο ρεκόρ αριθμού ανέργων χρονολογείται από το 2009 με 199 εκατομμύρια. "Θα ξεπεράσουμε αυτό το ρεκόρ το 2013", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας εμπειρογνώμονας της ΔΟΕ.

    "Οι πολιτικές ασυναρτησίες", "ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, με μια προσέγγιση των προβλημάτων κατά περίπτωση", είχαν επιπτώσεις στις αποφάσεις που συνδέονται με την επένδυση, κάτι που επιβράδυνε την αύξηση των θέσεων εργασίας.

    Εξάλλου, όταν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, έγιναν απρόσιτες για τους μακροχρόνια άνεργους, "επειδή απαιτούν ικανότητες που αυτοί δεν έχουν".

    Οι νέοι πλήττονται επίσης ιδιαίτερα από την ανεργία. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, "73,8 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι σ' όλο τον κόσμο και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πιθανόν να σπρώξει άλλο μισό εκατομμύριο νέους στην ανεργία ως το 2014".

    [07] Σωτήριο το εμβόλιο του HPV

    Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προστατεύει και από άλλες μορφές καρκίνου, όπως της στοματικής και στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, του πρωκτού, του αιδοίου και του πέους. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, που ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ευθύνεται και για το 30-90% των καρκίνων του αιδοίου, του πέους, του στόματος και του στοματοφάρυγγα,Επομένως ένα κορίτσι που θα εμβολιαστεί κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα είναι προστατευμένο και από άλλες μορφές καρκίνου, ενώ ανάλογη προστασία θα έχει και το αγόρι που θα εμβολιαστεί.

    «Σημαντική εξέλιξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αποτελεί η ανεύρεση της αιτιολογικής σχέσης των πλέον καρκινογόνων τύπων του HPV, δηλαδή των τύπων 16 και 18, με την εμφάνιση καρκίνου και σε άλλα όργανα του σώματος π.χ. πρωκτό, στοματοφαρυγγική κοιλότητα, τα οποία αφορούν και άνδρες και γυναίκες. Λόγω του ότι ο HPV εμβολιασμός προφυλάσσει από αυτούς τους δύο τύπους του ιού, εξετάζεται πλέον σήμερα σοβαρά η προοπτική εμβολιασμού όχι μόνον των γυναικών, αλλά και των αγοριών και των ανδρών. Και ενώ από επιστημονικής άποψης τα στοιχεία είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά, απομένει να υπολογισθούν και τα οικονομικά μεγέθη σε εθνικές κλίμακες αν και ορισμένες χώρες, π.χ. η Αυστραλία, έχουν ήδη λάβει θετικές σχετικές αποφάσεις και αρχίζουν τον μαζικό εμβολιασμό και αγοριών 11-13 ετών στα σχολεία» εξήγησεκατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Α.Π.Θ., πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας καιεκπρόσωπος της Ελλάδας στην European Cervical Cancer Association Θεόδωρος Αγοραστός.

    Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ που μόλις δημοσιεύθηκε (JNCI, Ιανουάριος 2013) κατά τη διάρκεια των ετών 2000-2009, ενώ παρατηρήθηκε ελάττωση της εμφάνισης των καρκίνων μαστού, παχέος εντέρου, πνευμόνων και προστάτη αυξήθηκε η συχνότητα εμφάνισης των καρκίνων, που σχετίζονται με τον ιό HPV, δηλαδή του καρκίνου τουπρωκτού και κυρίως της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας και σε άνδρες και σε γυναίκες, με αποτέλεσμα κατά το έτος 2009 τα περιστατικά στοματοφαρυγγικού καρκίνου σε απόλυτους αριθμούς (12.989) να υπερβαίνουν αυτά του τραχηλικού καρκίνου (11.388) η συχνότητα του οποίου δείχνει τάση ελάττωσης, προφανώς λόγω του προληπτικού ελέγχου με το τεστ Παπανικολάου. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος εμφανίζεται τελευταία με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες απ' ότι στις γυναίκες, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Επομένως ο κίνδυνος δημιουργίας καρκίνου ως αποτέλεσμα μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων αφορά περισσότερο τους άνδρες (στοματοφάρυγγας πρωκτός, πέος) απ' ό,τι τις γυναίκες (τράχηλος, κόλπος, αιδοίο, πρωκτός, στοματοφάρυγγας).

    [08] Αέρια με δυσάρεστη οσμή ταξίδεψαν από τη Νορμανδία μέχρι το Παρίσι

    Η εκροή αεριών από μια χημική εταιρεία στη Νορμανδία, που ταλαιπωρεί τους πληθυσμούς σε μεγάλη ακτίνα και έφτασε έως την περιοχή του Παρισιού, περίπου 130 χιλιόμετρα ανατολικά, δεν είναι «τοξικής φύσης», σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές.

    Όμως μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ταλαιπωρούνται τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη από την δυσάρεστη οσμή, με εκατοντάδες ανθρώπους να αισθάνονται πονοκεφάλους και ναυτία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενοι προσωπικές μαρτυρίες κατοίκων.

    Σύμφωνα με τις αρχές του νομού Seine-Maritime όπου εδράζεται το εργοστάσιο παραγωγής χημικών προϊόντων, ο τύπος του αερίου, αν και προκαλεί δυσφορία και έχει εξαιρετικά δυσάρεστη οσμή, δεν είναι τοξικός.

    Το πρόβλημα μεγιστοποιήθηκε καθώς αυτές οι δυσάρεστες οσμές, οδηγούμενες από τον άνεμο, έφτασαν στην περιοχή του Παρισιού, εγείροντας ανησυχίες στην πρωτεύουσα και τα προάστιά της, σημείωσε δημοσιογράφος του AFP.

    Πολλοί παριζιάνοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μυρωδιά και για πονοκεφάλους. Σε ένα δικτυακό τόπο εκατοντάδες άνθρωποι που ζουν στο Παρίσι, μίλησαν για «μια ανυπόφορη δυσωδία που προκαλεί πονοκέφαλο και ναυτία».

    [09] Στις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας

    Στις ΗΠΑ βρίσκεται από σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τους Γ. Σταθάκη, Γ. Μηλιό, Ρ. Δούρου και Ν. Παππά.

    Ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε δημόσιες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Levy.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στις εκδηλώσεις αυτές ο κ. Τσίπρας θα είναι ο κύριος ομιλητής. Στο περιθώριό τους, θα έχει συναντήσεις με ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους.

    [10] Κανονικά διεξάγονται όλα τα δρομολόγια των πλοίων

    Κανονικά διεξάγονται απο το πρωί όλα τα δρομολόγια των πλοίων απο τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά την εξασθένηση των ανέμων και τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

    [11] H Λευκωσία απορρίπτει τα περί ελέγχου της Κύπρου από τη Γερμανία

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση απορρίπτει τα περί ελέγχου της Κύπρου από τη Γερμανία, σε σχέση με τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα χρήματος. «Δεν είναι θέμα να ελέγχει ένα κράτος, άλλο κράτος», δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Spiegel και της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία ζητά την αποστολή στην Κύπρο εμπειρογνωμόνων για να ελέγξουν ζητήματα ξεπλύματος και φοροδιαφυγής.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκεκριμένες διαδικασίες σε σχέση με τα θέματα που αφορούν στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και στη διαφάνεια που πρέπει να υπάρχει, σε σχέση με αυτά τα θέματα. Για τον σκοπό αυτό υπάρχουν οι αντίστοιχες επιτροπές και οργανισμοί τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όσο διεθνώς» συμπλήρωσε ο κ. Στεφάνου.

    Η χώρα μας, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πέρασε τις εξετάσεις σε σχέση με την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών και των διεθνών νομοθεσιών και έχει πάρει πολύ υψηλό βαθμό και στην υιοθέτηση και στην εφαρμογή αυτών των νομοθεσιών. Τελευταίο παράδειγμα, συνέχισε, «αποτελεί η έκθεση της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έγινε τον Οκτώβριο του 2011 και αξιολόγησε πολύ θετικά τη χώρα μας».

    Ο κ. Στεφάνου δήλωσε, επίσης, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βρέθηκε στην Κύπρο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προχώρησε σε δική του έρευνα για το θέμα. Και το κλιμάκιο, επισήμανε, αξιολόγησε σε πολύ υψηλό επίπεδο την Κύπρο.

    [12] Στις κάλπες προσέρχονται οι ισραηλινοί

    Στις κάλπες προσέρχονταισήμερα οι ισραηλινοί, για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δείχνει ως ο επικρατέστερος για μια τρίτη θητεία, αλλά με μικρότερη πλειοψηφία. Μια πιθανή εκλογική νίκη του Νετανιάχου, ωθεί το εβραϊκό κράτος, ακόμη πιο μακριά από την ειρήνη με τους Παλαιστινίους και λιγοστεύει την απόσταση από μια αναμέτρηση με το Ιράν.

    Ο Νετανιάχου έχει υποσχεθεί, αν παραμείνει στην εξουσία, να συνεχίσει την ανέγερση των εβραϊκών οικισμών στα εδάφη που κατακτήθηκαν κατά τον πόλεμο του 1967, μια πολιτική που θα τον τοποθετήσει σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον και θα εμβαθύνει τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν, ότι το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, το οποίο έχει αναπτύξει ένα εκλογικό σύμφωνο με την υπερ-εθνικιστική ομάδα Γισραέλ Μπεϊτενού, θα λάβει τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές.

    Αλλά καθώς στο Ισραήλ, στις εκλογικές αναμετρήσεις πότε ένα κόμμα δεν έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Νετανιάχου, ο οποίος θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του Ιράν και οι πυρηνικές φιλοδοξίες του είναι κορυφαία προτεραιότητα του, θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για τον έλεγχο της Κνεσέτ των 120 εδρών.

    Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εικάζουν ότι ο Νετανιάχου θα μπορούσε να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια πιο μετριοπαθή εικόνα για το Ισραήλ στην παγκόσμια σκηνή, μοιραζόμενος την εξουσία με κεντρώους σχηματισμούς.

    Όμως από την πλευρά του το εργατικό κόμμα του Ισραήλ, που βρισκόταν στην προηγούμενη Κνεσέτ, στην αξιωματική αντιπολίτευση και το οποίο αναμένεται να κερδίσει μέχρι και 17 έδρες, έχει ήδη αποκλείσει την πιθανότητα επανάληψης του 2009, όταν τέθηκε αρχικά στο υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου, ο οποίος υποσχέθηκε τότε την προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους.

    Οι εκλογές της Τρίτης είναι οι πρώτες που διεξάγονται στο Ισραήλ από τη στιγμή που στον αραβικό κόσμο ξέσπασε η αποκαλούμενη "Αραβική άνοιξη" που σάρωσε πολύχρονα αυταρχικά καθεστώτα και δημιούργησε νέες πολιτικές συνθήκες στη Μέση Ανατολή και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι η πολιτική αναταραχή στις αραβικές χώρες η οποία έφερε σε πολλές χώρες ισλαμικά κινήματα στην εξουσία- κυρίως και πρωτίστως στη γειτονική Αίγυπτο- αποδεικνύει τη σημασία της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.

    [13] Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός σε γραφεία φίλων του Ολυμπιακού

    Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της αστυνομίας για τον εντοπισμό των αγνώστων που τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό έξω από τα γραφεία της λέσχης φίλων αθλητικής ομάδας.

    Ειδικότερα, στις 4.45 τα ξημερώματα στην Τρίπολη, ειδοποιήθηκε η αστυνομία από ιδιοκτήτη καταστήματος, ότι εντόπισε ένα δοχείο με εύφλεκτο υλικό στην είσοδο του συνδέσμου φιλάθλων του Ολυμπιακού στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης.

    Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, εντόπισε γρήγορα τον αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό -που αποτελείτο από ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υλικό, ένα γκαζάκι, μια κροτίδα και ένα φυτίλι, δεμένα με χαρτοταινία- και τον εξουδετέρωσε πριν εκραγεί.

    Ο χώρος ελέγχθηκε από πυροτεχνουργό και στη συνέχεια ο μηχανισμός παρελήφθη από το τμήμα εξουδετέρωσης εμπρηστικών μηχανισμών, για εργαστηριακή εξέταση.

    [14] Οι ανασκαφές της τελευταίας δεκαετίας σε όλη την Ελλάδα, και σε έντυπη έκδοση

    Ένα πανόραμα του ανασκαφικού έργου των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού κατά την περίοδο 2000-2010, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από τις υποθαλάσσιες έρευνες μέχρι τις σπηλαιολογικές αποστολές περικλείεται στις σελίδες του βιβλίου «2000-2010. Από το ανασκαφικό έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων», που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Η έκδοση αποτελεί συνέχεια της ηλεκτρονικής έκδοσης για το ανασκαφικό έργο της τελευταίας δεκαετίας, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου http://www.yppo.gr/0/anaskafes/index.html

    Στις περισσότερες από 400 σελίδες του βιβλίου καταγράφεται το έργο 38 Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, 26 Εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων , της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και των Εφορειών Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Βόρειας και Νότιας Ελλάδας. Απουσιάζει μόνο η αναφορά στις ΛΑ' ΕΠΚΑ και 18η και 27η ΕΒΑ, που ως νεοσύστατες εφορείες δεν είχαν ανασκαφικό έργο.

    "Οι ανασκαφές των Εφορειών Αρχαιοτήτων είναι πολλές και εντυπωσιακές και υπήρχε μέχρι σήμερα ένα κενό στην ενημέρωση του κόσμου γύρω από αυτές. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε πρώτα την ηλεκτρονική έκδοση και στη συνέχεια και το βιβλίο, προκειμένου να φανεί ο όγκος και το μέγεθος του ανασκαφικού έργου, ο πλούτος της χώρας σε αρχαία, αλλά και η δουλειά των αρχαιολόγων να τα σώσει, να δώσει λύσεις οικονομικές και να τα αναδείξει", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΑΙΘΠΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη.

    Η έντυπη και η ηλεκτρονική έκδοση περιλαμβάνουν «αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ευρημάτων, τα οποία καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα των σωστικών ανασκαφών καθώς και τους λόγους για τους οποίους οι συγκεκριμένες εργασίες χαρακτηρίζονται ως έργα μεγάλης πνοής και άμεσης προτεραιότητας για την Αρχαιολογική Υπηρεσία», σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας.

    Το χρονικό της δεκαετίας που πέρασε αποτελεί, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Πολιτισμού του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, «μια ιδιαίτερα γόνιμη και παραγωγική περίοδο», λόγω «των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια». «Νέα ευρήματα άλλαξαν κυριολεκτικά τον αρχαιολογικό χάρτη της χώρας, ανέτρεψαν αντιλήψεις ή επιβεβαίωσαν υποθέσεις», σημειώνει η ίδια, και προσθέτει: «Όμως, υπολείπεται η συστηματική μελέτη, η κριτική πραγμάτευση και η συνθετική δημοσίευσή τους, η οποία είναι αυτή που θα απαντήσει στα ερωτήματα της επιστημονικής κοινότητας παρέχοντας συγχρόνως και το πρόκριμα για την υιοθέτησή τους από την κοινωνία».

    [15] Πρόταση για τιμολόγιο Δημοσίου σε ιδιωτικές κλινικές για έκτακτα βαριά περιστατικά

    Σε έκτακτες περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία ασθενή και τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν το περιστατικό, οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια υποχρεούνται να δέχονται τους ασθενείς αυτούς με το τιμολόγιο νοσηλίων του Δημοσίου και όχι με αυτό που ισχύει για τις ιδιωτικές, κ.λπ. Αυτό πρότεινε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες, ερχόμενος σε αντίθεση με το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και συνταυτιζόμενος με τις θέσεις ασθενούς, η οποία το 1998 κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της.

    Ειδικότερα, γεωργός, ασφαλισμένη στον ΟΓΑ, το 1998 υπέστη ανακοπή καρδιάς και παράλληλα προσεβλήθη από βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού. Όμως δεν υπήρχε κρεβάτι σε κρατικό νοσοκομείο και αναγκαστικά οι συγγενείς της τη μετέφεραν σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο. Συνέπεια όλων αυτών ήταν τα νοσήλια στο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο να ανέλθουν στο ποσό των 22.500 ευρώ, ενώ εάν νοσηλευόταν στο δημόσιο νοσοκομείο θα ήταν 2.200 ευρώ.

    Η υπόθεση, όπως ήταν φυσικό, απασχόλησε και τη Δικαιοσύνη. Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική ως αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) η ρύθμιση του Προεδρικού Διατάγματος 234/1980 κατά το σκέλος εκείνο που επιβάλλει σε ιδιωτικές κλινικές τιμολόγιο νοσηλίων υπολειπόμενο του κόστους λειτουργίας τους.

    Συγκεκριμένα, το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει ότι τα τιμολόγια νοσηλίων (ημερήσια νοσήλια, αμοιβές ιατρικών πράξεων και έξοδα χειρουργείου) για «ασφαλισμένους, καθώς και για ασθενείς των οποίων η δαπάνη νοσηλείας βαρύνει το Δημόσιο, σε περιπτώσεις έκτακτου εισαγωγής, εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι σύμβαση μεταξύ τούτων και των ασφαλιστικών φορέων».

    Ο κ. Τέντες, ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ανέφερε ότι πράγματι η καθιέρωση αναγκαστικού τιμολογίου νοσηλίων για τα μη συμβεβλημένα θεραπευτήρια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τυχόν αυξημένο κόστος παραγωγής των υπηρεσιών τους, σε περιπτώσεις έκτακτης εισαγωγής προς αποτροπή κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς, αποτελεί περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας (οικονομικής ελευθερίας - άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος), για λόγους δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος.

    Επομένως, συνέχισε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, κατόπιν αυτού πρέπει να ερευνηθεί εάν έχει τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Τέντες, στο πλαίσιο της αναλογικότητας πρέπει να συγκριθεί από τη μια πλευρά η δυνατότητα του κράτους να ανταποκριθεί στο καθήκον του για την προστασία της υγείας των πολιτών, η οποία είναι συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό (Σύνταγμα, άρθρο 5, παράγραφος 5, 21 και 22) και από την άλλη πλευρά η προστατευόμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 5, παράγραφος 1) οικονομική δραστηριότητα.

    Ο κ. Τέντες εκτιμά ότι ο περιορισμός που συνεπάγεται το μέτρο αυτό για την οικονομική ελευθερία δεν είναι άξιος λόγου και «δεν επάγεται σημαντική επιβάρυνση, έτσι ώστε να αξιώνεται, σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, η προσφυγή του κρατικού μηχανισμού σε περίπλοκες διαδικασίες για την αντιστοίχηση του τιμολογίου προς τις πραγματικές δαπάνες λειτουργίας της επιχείρησης του κάθε μη συμβεβλημένου θεραπευτηρίου και συνακολούθως να γεννάται ασάφεια και αβεβαιότητα στις σχέσεις των εμπλεκομένων μερών» (ασθενών - ιατρικών κέντρων).

    Βέβαια, σημειώνει ο εισαγγελέας του ΑΠ, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα εάν τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα επικαλούνταν συχνότητα περιστατικών έκτακτης νοσηλείας τόσο μεγάλη, ώστε «να παρεμποδίζεται ουσιωδώς η οικονομική λειτουργία της επιχείρησης τους».

    Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, ανέφερε ο κ. Τέντες, και κατά συνέπεια «δεν συντρέχει περίπτωση προσβολής της αρχής της αναλογικότητας» που καθιστά τη σχετική ρύθμιση του επίμαχου Π.Δ. 234/1980 αντισυνταγματική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 January 2013 - 7:30:27 UTC