Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νετανιάχου: Παγκόσμιο πρόβλημα ένα πυρηνικό Ιράν
  • [02] Δεκάδες φωτιές εξακολουθούν να καίνε στη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία
  • [03] Τέσσερις ορειβάτες νεκροί από πτώση χιονοστιβάδας στη Σκοτία
  • [04] Σημαντικές περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία
  • [05] Ο Ομπάμα είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ

  • [01] Νετανιάχου: Παγκόσμιο πρόβλημα ένα πυρηνικό Ιράν

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα είναι ένα "παγκόσμιο πρόβλημα" και όχι η "εποικιστική δραστηριότητα στην Ιερουσαλήμ", ενώ υποδεχόταν αντιπροσωπεία αμερικανών γερουσιαστών υπό τον ρεπουμπλικανό Τζον ΜακΚέιν.

    "Η ανέγερση κατοικιών στην Ιερουσαλήμ δεν είναι το παγκόσμιο πρόβλημα", είπε ο Νετανιάχου υποδηλώνοντας την ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη και προσαρτημένη από το 1967 στο Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια εποικιστική δραστηριότητα που καταδικάζει η διεθνής κοινότητα.

    "Ένα πυρηνικό Ιράν είναι το παγκόσμιο πρόβλημα. Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει κανέναν που δεν θα σταματήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα", πρόσθεσε ο Νετανιάχου αργά χθες, τρείς ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα του.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός συζήτησε με την αμερικανική αντιπροσωπεία, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, για τον κίνδυνο των συριακών χημικών όπλων και για την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση.

    Ο Νετανιάχου δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να πείσει τους συμμάχους του, πρωτίστως τις ΗΠΑ, για την ανάγκη μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    [02] Δεκάδες φωτιές εξακολουθούν να καίνε στη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία

    Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών το Σαββατοκύριακο έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες πυροσβέστες να σημειώσουν πρόοδο στη μάχη τους με εκατοντάδες πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται στη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην μεγαλύτερη αυστραλιανή πολιτεία υπάρχουν 120 πύρινα μέτωπα και τουλάχιστον 20 απ' αυτά είναι ανεξέλεγκτα.

    Στην ίδια πολιτεία αποτεφρώθηκαν 53 σπίτια και δεκάδες χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης, καλλιέργειες αλλά και ζώα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή σημειώθηκε ζέστη ρεκόρ για το Σίδνεϊ, με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 45,8 βαθμούς Κελσίου.

    Σε ορισμένες περιοχές κοντά στο Σίδνεϊ παρατηρήθηκαν ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες. Στην πόλη Πένριθ, στα δυτικά, το θερμόμετρο έδειξε 46,5 βαθμούς Κελσίου. Στη Βικτόρια το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή του Γκίπσλαντ όπου ένας άνδρας 80 ετών έχασε τη ζωή του.

    Το πτώμα του βρέθηκε στο απανθρακωμένο αυτοκίνητό του κοντά στο Σίτον, μια μικρή πόλη 200 χλμ ανατολικά της Μελβούρνης. Εκτιμάται ότι περίπου δέκα κατοικίες έγιναν παρανάλωμα πυρός στην περιοχή όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πυροσβεστικής θα χρειαστεί πάνω από μια εβδομάδα για να σβηστεί η περιοχή.

    Ιδιαίτερα κτυπήθηκε η κωμόπολη Λίκολα ενώ δεν ξεπέρασε τον κίνδυνο και η κωμόπολη Μάφρα.

    [03] Τέσσερις ορειβάτες νεκροί από πτώση χιονοστιβάδας στη Σκοτία

    Τέσσερις ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους από πτώση χιονοστιβάδας στα Χάιλαντς της Σκοτίας το Σάββατο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Το δυστύχημα θεωρείται μακράν το χειρότερο περιστατικό που συνδέεται με την «έκρηξη» της κακοκαιρίας που πλήττει τη Βρετανία, τα τελευταία 24ωρα και έχει παραλύσει τις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές και μετακινήσεις.

    Τα θύματα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, ήταν μέλη μιας ομάδας έξι ατόμων, που επιχειρούσαν αναρρίχηση στην περιοχή Γκλενκόου, ένα σημείο που φημίζεται για τις ομορφιές του τοπίου. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μια ακόμη γυναίκα της ίδιας ομάδας, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η έκτη ορειβάτης, αυτή που σήμανε τον συναγερμό για την χιονοστιβάδα είναι ασφαλής.

    Ο πρωθυπουργός- ή όπως αναφέρεται επισήμως ο πρώτος υπουργός της Σκοτίας- Άλεξ Σάλμοντ μίλησε για «μια φοβερή τραγωδία».

    Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία έχει μεγάλη και ενθουσιώδη κοινότητα από πεζοπόρους και ορειβάτες, δεν έχει σημαντικές οροσειρές. Εξ' αυτού δυστυχήματα αυτής της κλίμακας, είναι σπάνια στην ευρύτερη περιοχή της Βρετανίας.

    Η Σκοτία με τα υψηλότερα βουνά της Μεγάλης Βρετανίας είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους πεζοπόρους και τους ορειβάτες.

    [04] Σημαντικές περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία

    Οι ψηφοφόροι της Κάτω Σαξονίας στη βόρεια Γερμανία, ψηφίζουν την Κυριακή σε μια κρίσιμη περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση κυρίως για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, περίπου οκτώ μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.

    Λίγο περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ανανεώσουν το τοπικό κοινοβούλιο και να διατηρήσουν ή όχι την κυριαρχία του συνασπισμού των συντηρητικών και των φιλελευθέρων που κυβερνά επίσης τη Γερμανία σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι διαθέσιμες περίπου στις 1700 GMT.

    Δημοσκόπηση της Πέμπτης δίνει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της καγκελάριου Μέρκελ την υπεροχή με 41% των ψήφων. Σε συνεργασία με τον σύμμαχο των συντηρητικών, το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) που βρίσκεται οριακά στο 5%, ο συνασπισμός συγκεντρώνει το συνολικό 46%.

    Πιθανώς να υπάρξει πρόβλημα για τον συνασπισμό της Άγκελα Μέρκελ αν το FDP δεν φτάσει το όριο το 5% για να μπει στην τοπική βουλή. Ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, από την Κάτω Σαξονία, πιθανώς θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την προεδρία κόμματος.

    Η εκτίμηση για το SPD είναι στο 33% με τους Πράσινους να εκτιμάται ότι θα κερδίσουν το 13%. Για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το κύριο αριστερό κόμμα, οι εκλογές είναι εξίσου καθοριστικές. Μια σημαντική ήττα της συμμαχίας του με τους Πράσινους, θα αποδυναμώσει τον ηγέτη του Στέινμπρουκ, καθώς ήδη οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται πολύ πίσω από την Μέρκελ στην εθνική δημοσκόπηση.

    [05] Ο Ομπάμα είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ

    Ο Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται την Κυριακή, για την έναρξη της δεύτερης θητείας του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την πρώτη τελετή ορκωμοσίας που θα γίνει στο Λευκό Οίκο και πριν από τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις και την ενώπιον εκατομμυρίων αμερικανών, επίσημη ορκωμοσία του.

    Ο πρόεδρος αναμένεται στις 11:55 ώρα Ουάσιγκτον (16:55 GMT) στο «μπλε δωμάτιο» σε ένα σχετικά περιορισμένο χώρο, όπου τελετουργικά, θα ορκιστεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο τελετές είναι αναγκαίες διότι σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, η θητεία του προέδρου τελειώνει το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου και αυτομάτως πρέπει να ξεκινήσει η νέα.

    Ο Ομπάμα θα επισκεφθεί προηγουμένως το στρατιωτικό νεκροταφείο στο Άρλιγκτον, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρό του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα ορκιστεί στις 8:00 ώρα Ουάσιγκτον (1300 GMT), στην κατοικία του, βορειοδυτικά της αμερικανικής πρωτεύουσας.

    Όμως η πιο εντυπωσιακή τελετή και η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου, θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν από το μεσημέρι, ώρα Ουάσιγκτον, όπου ο Ομπάμα θα ορκιστεί σε ειδική εξέδρα μπροστά από το Καπιτώλιο. Δεκάδες χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να εξασφαλίσουν το κέντρο της πρωτεύουσας. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να είναι υψηλότερη από 5 βαθμούς Κελσίου.

    Κατά τη διάρκεια της ιστορικής πρώτης ορκωμοσίας του Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τον πρώτο αφροαμερικανό πρόεδρο να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Φέτος, οι διοργανωτές αναμένουν περίπου το μισό ή το ένα τρίτο του αριθμού αυτού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 January 2013 - 7:30:22 UTC