Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρεις ψηφοφορίες και επτά κάλπες
  • [02] Χωρίς γιατρούς σήμερα η χώρα
  • [03] Με τετράβαθμη κλίμακα η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
  • [04] "Χειρόφρενο" στο μετρό
  • [05] Κρ. Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο»
  • [06] Ασφαλές το αντιγριπικό εμβόλιο
  • [07] Η Wikipedia εγκαινίασε ταξιδιωτικό οδηγό
  • [08] Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει το χρέος της, δήλωσε εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ
  • [09] Αμερικανικό ναρκαλιευτικό προσάραξε στ΄ ανοιχτά των Φιλιππίνων
  • [10] Βιβλίο για τις έρευνες 20 μεγάλων υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας
  • [11] Χιλή και Ινδία καθηλώνουν επίσης τα αεροσκάφη τους Boeing 787 Dreamliner
  • [12] Θύματα κυνηγών οι αργυροπελεκάνοι που εντοπίστηκαν νεκροί στη Βάσσοβα
  • [13] Η αντιπολίτευση κάλεσε τον Τσάβες να δώσει σημεία ζωής

  • [01] Τρεις ψηφοφορίες και επτά κάλπες

    Χωρίς συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα κατέληξε ο κύκλος διαβουλεύσεων που ανέλαβε ο Πρόεδρος του Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σχετικά με τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί σήμερα κατά τη συζήτηση των προτάσεων σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης («Προανακριτικής») για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

    Στο πλαίσιο αυτό, τα κόμματα της συγκυβέρνησης αποφάσισαν να προτείνουν στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχήμα που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τρεις κύκλους ψηφοφοριών, που θα αντιστοιχούν στην κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί: Η πρώτη ψηφοφορία θα αφορά την πρόταση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, για παραπομπή μονάχα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης (μία κάλπη), η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου (δύο κάλπες) και η τρίτη ψηφοφορία θα αφορά την πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, προσυπογραφόμενη και από τη Χρυσή Αυγή, για παραπομπή των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Παπανδρέου και Παπαδήμου.

    Σε κάθε περίπτωση, την τελική, τυπική απόφαση για την ακολουθητέα μεθοδολογία, θα λάβει σήμερα το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής, σε μια μη ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά την έναρξη της συνεδρίασης (10 π.μ.). Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η συζήτηση των τριών προτάσεων, με τη συμμετοχή και όσων από τους εγκαλούμενους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς επιθυμούν να αναπτύξουν τη θέση τους ενώπιον του Σώματος (κατά την αυριανή συνεδρίαση, θα εμφανιστεί σίγουρα ο Ευαγγ. Βενιζέλος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν αποκλείεται και εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου). Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των μαραθώνιων ονομαστικών ψηφοφοριών, που θα ξεκινήσουνε κατά τις 6 μ.μ.

    Η συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και η διαβούλευση που ακολούθησε, κατέγραψαν μονάχα διακομματική συμφωνία να συζητηθούν οι τρεις προτάσεις την ίδια μέρα και συνεδρίαση (και όχι σε διαφορετικές ημερομηνίες). Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή μίας ψηφοφορίας με τέσσερις κάλπες, ή με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει όλα τα εγκαλούμενα πρόσωπα και τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.

    Σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποφυγή φαινομένων αποχώρησης κάποιου κόμματος από τη συνεδρίαση (όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε συζήτηση αντίστοιχης πρότασης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου), και η εξασφάλιση του δικαιώματος των βουλευτών στη «μυστικότητα της ψήφου» (που εξασφαλίζεται μονάχα αν ο βουλευτής φτάσει μέχρι την κάλπη). Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να του εκθέσει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κίνδυνο «παραβίασης του Συντάγματος που επιβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου», χωρίς ωστόσο εκ των πραγμάτων να είναι σε θέση να αλλάξει την κατεύθυνση των κομμάτων της κυβέρνησης.

    Η συμπολίτευση ξεκίνησε με πρόταση για ψηφοφορία με τρεις κάλπες (η κάθε κάλπη για κάθε πρόταση) και κατέληξε αποδεχόμενη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη διενέργεια τριών κύκλων ψηφοφοριών. Η στάση της συμπολίτευσης εδράζεται στην προϊστορία των Προανακριτικών Επιτροπών και στην τυπική εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος ορίζει πως η ψηφοφορία γίνεται επί συγκεκριμένων προτάσεων παραπομπής των εγκαλούμενων προσώπων (που περιλαμβάνουν το πολιτικό και νομικό τους σκεπτικό) και όχι απλώς για τα ονόματά τους.

    Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένονται και η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ αύριο το πρωί, που θα ασχοληθεί με την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα κατά την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια.

    [02] Χωρίς γιατρούς σήμερα η χώρα

    Πανελλαδική απεργία έχει εξαγγείλει για σήμερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές των δαπανών υγείας, που οδηγούν, όπως αναφέρει, «σε υποβάθμιση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, τους ιατρούς σε οικονομική καχεξία και τους ασφαλισμένους σε εξασθένιση των παροχών τους και αδυναμία πρόσβασης και λήψης στοιχειώδους περίθαλψης».

    Ο ΠΙΣ εκφράζει την αγωνία του για τα όρια αντοχής του συστήματος υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού, κάνοντας λόγο για «κίνδυνο κατάρρευσης».

    Σημειώνει ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξάνονται συνεχώς, τα νοσοκομεία αποδιοργανώνονται με την κατάργηση - συγχώνευση νοσοκομείων, τμημάτων και μονάδων και τη μείωση θέσεων του προσωπικού, οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ έχουν αποδυναμωθεί, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την ασκούμενη πολιτική και το μικρό και μεσαίο ιδιωτικό ιατρείο κλείνει.

    Οι γιατροί διεκδικούν τον σεβασμό στο λειτούργημα του ιατρού και στην περίθαλψη του ασφαλισμένου αναφέρει ο ΠΙΣ, καλώντας τις Ομοσπονδίες του χώρου να εκφράσουν μαζικά την διαμαρτυρία τους, στέλνοντας το μήνημα ότι «η υποβάθμιση της υγείας μέσα από αυτή την πολιτική οδηγεί στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού και σε ενδυνάμωση της ανθρωπιστικής κρίσης».

    [03] Με τετράβαθμη κλίμακα η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

    Σε διαβούλευση κατατίθεται άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο, εκτός απροόπτου δεν αποκλείεται ακόμη καισήμερα να δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τα σημαντικότερα στοιχεία που περιλαμβάνει είναι ότι για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα χρησιμοποιείται τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος βαθμός θα είναι 0 και ο ανώτατος 100. Έτσι, αυτός που θα κρίνεται ελλιπής θα βαθμολογείται από 0 έως 30, επαρκής από 31 έως 60, πολύ καλός από 61 έως 80 και εξαιρετικός από 81 έως 100.

    Ο αξιολογούμενος συμπληρώνει και υποβάλλει έκθεση αυτοαξιολόγησής του, το αργότερο μέσα σε πέντε μέρες πριν από την έναρξη της αξιολογικής περιόδου. Οι αξιολογητές πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσκαλούν εγγράφως τους αξιολογούμενους σε συνάντηση για να συζητήσουν σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση.

    Η αξιολόγηση θα γίνεται μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 31 Μαρτίου. Η διοικητική αξιολόγηση είναι ετήσια. Η εκπαιδευτική διενεργείται μία φορά ανά τριετία.

    Να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται συνολικά ελλιπείς εγγράφονται στον πίνακα των μη προακτέων σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4024/11.

    Όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης τους τα κυριότερα είναι αυτά που αναφέρονται στο παιδαγωγικό κλίμα που διαμορφώνουν στη σχολική τάξη και η οργάνωσή της, η «αξιολόγηση» από μέρους των εκπαιδευτικών των δυνατοτήτων και του επιπέδου των μαθητών τους, οι διδακτικές ενέργειες τους, η συνολική προετοιμασία των μαθητών για τη διδασκαλία, κλπ.

    Να σημειωθεί ότι σε αξιολόγηση θα τίθενται όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης, περιφερειακοί διευθυντές, διευθυντές, σχολικοί σύμβουλοι. Οι αξιολογούμενοι θα δικαιούνται να υποβάλλουν ενστάσεις σε δευτεροβάθμια όργανα αξιολογικής κρίσης.

    [04] "Χειρόφρενο" στο μετρό

    Ταλαιπωρία θα περιμένει σήμερα, Πέμπτη, το επιβατικό κοινό της πρωτεύουσας, αφού οι συρμοί του μετρό θα μείνουν ακινητοποιημένοι από την έναρξη έως τη λήξη κυκλοφορίας, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων του.

    Οι εργαζόμενοι του μετρό αντιδρούν στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, που, όπως επισημαίνουν, αυτομάτως καταργεί την Σ.Σ.Ε.

    Σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    [05] Κρ. Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο»

    Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και το οικονομικό πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου να εγκρίνει την εκταμίευση 3,24 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα.

    Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι ακόμη απομένουν να γίνουν πολλά, κρίνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τα σχέδιά της για ιδιωτικοποιήσεις.

    "Το πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή και αξιοσημείωτα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα σε σχέση με το εργασιακό κόστος" τόνισε η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι "ενώ το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθύτερη ύφεση και τη δυνατότητα εφαρμογής του, η στρατηγική παραμένει επικεντρωμένη στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, στην ανταγωνιστικότητα και στη βιωσιμότητα του χρέους".

    Στη συνέχεια, επισήμανε ότι θα χρειαστούν "δραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" και "ευρεία εγχώρια υποστήριξη" προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές προκλήσεις της χώρας, παράλληλα με τη μακροπρόθεσμη στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

    Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η οποία αντανακλάται, όπως είπε, στις πρόσφατες ενέργειες για τη μείωση του έμμεσου εργατικού κόστους και για τη μεταρρύθμιση στην αγορά των αγαθών. Υποστήριξε ότι θα είναι επίσης σημαντικό για την κυβέρνηση να παραδώσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της διακυβερνητικής διαδικασίας, εάν είναι απαραίτητο, όπως εκτιμά.

    Διατύπωσε την άποψη ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Με την οριστικοποίηση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών -τόνισε χαρακτηριστικά-, είναι ζωτικής σημασίας να ενεργοποιηθεί το νέο ελεγκτικό και εποπτικό πλαίσιο για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και για την πρόληψη κρατικών παρεμβολών στη διαχείριση. Επίσης, ανέφερε ότι πρόσθετη χρηματοδότηση από χώρες μέλη της ευρωζώνης, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξαγοράσει ομόλογα του Δημοσίου από τις τράπεζες, θα μπορούσε να στηρίξει τη ρευστότητα και τη δημιουργία πίστωσης.

    "Η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας υπήρξε εντυπωσιακή από κάθε άποψη" υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι "η ενισχυμένη προσαρμογή προκαταβολικά θα βοηθήσει στην επαναφορά των δαπανών στα επίπεδα πριν από την υιοθέτηση του ευρώ. Και έχει σχεδιαστεί για να προστατέψει τους πιο ευάλωτους" και ότι "η Ελλάδα χρειάζεται να αναμορφώσει ριζικά την φορολογική διοίκηση της, να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να συρρικνώσει τον διογκωμένο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα με στοχευόμενες μειώσεις προσωπικού", όπως τόνισε.

    Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να τεθεί το χρέος της Ελλάδας σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο και πως στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι της παράτειναν τις περιόδους αποπληρωμής των δανείων τους, δίνοντας διασφαλίσεις ότι θα εξετάσουν την περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων υπό όρους και την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

    Τέλος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι "οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές και το ΔΝΤ για να διασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος, επαναβεβαίωσαν το καθεστώς του ΔΝΤ ως προτιμησιακού πιστωτή, και δεσμεύτηκαν να παράσχουν επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ΔΝΤ για την εφαρμογή κατάλληλων ρυθμιστικών πολιτικών. Αυτό θα διευκόλυνε την επιστροφή στη βιωσιμότητα του χρέους και τις έγκαιρες αποπληρωμές στο Ταμείο".

    [06] Ασφαλές το αντιγριπικό εμβόλιο

    Παρόλο που μέχρι σήμερα αρκετές έγκυες αποφεύγουν το αντιγριπικό εμβόλιο μήπως κάνει κακό στο μωρό τους, μια νέα μεγάλη νορβηγική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μάλλον θα έπρεπε να φοβούνται περισσότερο την ίδια τη γρίπη. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο εμβολιασμός για τη γρίπη κατά την εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο το έμβρυο να πεθάνει στη μήτρα, ενώ προστατεύει τις ίδιες σε σημαντικό βαθμό.

    Το αντιγριπικό εμβόλιο εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται από τους γιατρούς ασφαλές κατά την εγκυμοσύνη και η νέα μεγάλη μελέτη -η μεγαλύτερη έως τώρα- έρχεται να το επιβεβαιώσει, διαλύοντας τους όποιους φόβους των γυναικών που περιμένουν παιδί.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σίρι Χάμπεργκ του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Όσλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», διαπίστωσαν ότι ενώ υπήρχαν λίγοι θάνατοι εμβρύων σε εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες, οι θάνατοι των μωρών ήσαν σαφώς περισσότεροι μεταξύ των εγκύων που είχαν κολλήσει τη γρίπη, επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί.

    Επιμέλεια: Π.Δρακόπουλος

    [07] Η Wikipedia εγκαινίασε ταξιδιωτικό οδηγό

    Το ίδρυμα στο οποίο ανήκει η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας ενός δωρεάν διαδικτυακού ταξιδιωτικού οδηγού που θα τροφοδοτείται ελεύθερα με πληροφορίες που θα παρέχουν οι χρήστες του Ιντερνετ, στο πρότυπο της συμμετοχικής ανάπτυξης του περιεχομένου της Wikipedia.

    Το Wikivoyage.org, το οποίο εγκαινιάζεται τη στιγμή που η δημοφιλής εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου γιορτάζει την 12η επέτειο λειτουργίας της, αριθμεί ήδη 50.000 άρθρα σε έξι διαφορετικές γλώσσες, αναφέρει το ίδρυμα Wikimedia σε ανακοίνωσή του.

    "Υπάρχει τεράστια ζήτηση για πληροφορίες για ταξίδια, αλλά πολύ λίγες πηγές παρέχουν εξαντλητική πληροφόρηση χωρίς να είναι εμπορικές", υπογράμμισε η διευθύντρια του ιδρύματος Σου Γκάρντνερ.

    Ένας ταξιδιωτικός οδηγός που ονομάζεται Wikivoyage και διατίθεται στο διαδίκτυο από το 2006, ο οποίος υποστηρίζεται από μια γερμανική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, διέθεσε το σύνολο του περιεχομένου του και την ονομασία του στο νέο αυτό πρόγραμμα, διευκρινίζει το Wikimedia.

    [08] Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει το χρέος της, δήλωσε εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ

    Εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η οικονομική ανάπτυξη θα αργήσει να έρθει στην Ευρώπη εκτός αν μειωθεί το χρέος της, απορρίπτοντας την έκκληση του Ισπανού πρωθυπουργού ότι οι ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, θα πρέπει να προβούν σε περισσότερες ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια που έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι στους Financial Times, δήλωσε ότι υπήρξε ευρεία συμφωνία μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου και του Ραχόι.

    «Υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα στην Ευρώπη ?το υπερβολικό χρέος μακροπρόθεσμα και η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητα. Έχουμε ένα κοινό στόχο ?τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους. Αυτοί οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν εάν δεν αντιμετωπίσουμε τα θεμελιώδη προβλήματα στην ευρωζώνη», δήλωσε.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [09] Αμερικανικό ναρκαλιευτικό προσάραξε στ΄ ανοιχτά των Φιλιππίνων

    Το ναρκαλιευτικό USS Guardian του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, προσάραξε σε ύφαλο σήμερα στη θάλασσα Σούλου στ΄ανοικτά των Φιλιππίνων, ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

    Κανένας δεν τραυματίσθηκε κατά το επεισόδιο αυτό, το οποίο σημειώθηκε στον 'Υφαλο Τουμπατάχα, περίπου 130 χλμ ανατολικά-νοτιοανατολικά της νήσου Παλαουάν των Φιλιππίνων, ούτε υπάρχουν πληροφορίες για διαρροή καυσίμου από το πλοίο.

    Το ναρκαλιευτικό, με 80μελές πλήρωμα, είχε μόλις ολοκληρώσει την επίσκεψή του σε λιμάνι στον Κόλπο Σιούμπικ των Φιλιππίνων, όταν σημειώθηκε το συμβάν.

    Η αιτία της προσάραξης του ναρκαλιευτικού ερευνάται.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [10] Βιβλίο για τις έρευνες 20 μεγάλων υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας

    Είκοσι υποθέσεις «Λαθρεμπόρων Ιστορίας» στις οποίες ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές είναι ο ίδιος, αναπτύσσει στο ομώνυμο βιβλίο του ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης.

    Οι «Λαθρέμποροι ιστορίας- Επιστροφή των 20 θησαυρών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σιδέρη παρουσιάστηκε την Τετάρτηστο ίδρυμα Θεοχαράκη και αποκαλύπτει το παρασκήνιο των σύνθετων ερευνών που χρειάστηκαν για τη διαλεύκανση μεγάλων υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας τα τελευταία χρόνια, όπως η κλοπή των αρχαίων από το μουσείο της Κορίνθου το 1990.

    Για τον ίδιο τον συγγραφέα το βιβλίο αυτό «δεν είναι μόνο μια απλή περιγραφή των ερευνών μου τα τελευταία είκοσι χρόνια προκειμένου να εντοπιστούν και να επιστραφούν σημαντικές αρχαιότητες ή χαμένα έργα τέχνης. Δεν είναι μόνο η καταγραφή προσπαθειών κινδύνων, κόπων, αγώνων, αγωνιώ , στιγμών απογοητεύσεων και μεγάλων χαρών για να επιτευχθεί αυτός ο σημαντικός σκοπός. Δεν είναι μόνο παρασκήνιο αστυνομικών και διωκτικών ερευνών. Είναι ουσιαστικά ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της ζωής μου. Σε αυτό αφοσιώθηκα και έδωσα πολλά» Με αυτό το βιβλίο ο κ. Τσούκαλης επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι «η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλους και είναι εξίσου σημαντική όπως η εδαφικά ακεραιότητα της χώρας μας».

    [11] Χιλή και Ινδία καθηλώνουν επίσης τα αεροσκάφη τους Boeing 787 Dreamliner

    Μετά την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, η Χιλή και η Ινδία ανακοίνωσαν ότι καθηλώνουν τα αεροσκάφη τους τύπου Boeing 787 Dreamliner ύστερα από το ένατο περιστατικό που σημειώθηκε στα αεροπλάνα αυτά, ένα βαρύ πλήγμα για την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία πάντως διαβεβαιώνει για την "ασφάλεια" των αεροσκαφών αυτών.

    Η χιλιανή εταιρεία LAN ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι αναστέλλει τις πτήσεις των τριών αεροσκαφών της αυτού του τύπου.

    "Σύμφωνα με τις συστάσεις της ομοσπονδιακής αεροπορικής αρχής των ΗΠΑ (FAA) και σε συνεννόηση με τις χιλιανές αεροναυτικές αρχές, η LAN ανακοινώνει ότι αναστέλλει τις πτήσεις των τριών αεροσκαφών Boeing 787", τονίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

    Και οι ινδικές αεροπορικές αρχές έδωσαν εντολή στην ινδική αεροπορική εταιρεία Air India να καθηλώσει τα έξι αεροσκάφη της αυτού του τύπου.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [12] Θύματα κυνηγών οι αργυροπελεκάνοι που εντοπίστηκαν νεκροί στη Βάσσοβα

    Έξι νεκρούς αργυροπελεκάνους εντόπισαν στις 10 Ιανουαρίου, σε τρεις θέσεις στη λιμνοθάλασσα Βάσσοβα, επόπτες του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας. Στο σημείο έφτασαν και αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου Καβάλας. Έγινε περισυλλογή των νεκρών πτηνών και στάλθηκαν σε κτηνιατρικό εργαστήριο της Καβάλας προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου. Η ακτινολογική διερεύνηση έδειξε κυνηγετικά βλήματα στα τέσσερα από τα πέντε πτηνά, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές υποψίες για πυροβολισμό τους.

    Το Δασαρχείο Καβάλας, ως αρμόδιο ανακριτικό όργανο, θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες έρευνες από τον νόμο ενέργειες και διαδικασίες για τον εντοπισμό των ενόχων.

    Ο αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) είναι αρκετά κοινό αλλά τοπικό είδος στην Ελλάδα. Είναι προστατευόμενο είδος καθώς έχει χαρακτηριστεί τρωτό τόσο διεθνώς, όσο και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

    [13] Η αντιπολίτευση κάλεσε τον Τσάβες να δώσει σημεία ζωής

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Ενρίκε Καπρίλες, κάλεσε την Τετάρτη τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες να δώσει σημεία ζωής, αφού δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως τις τελευταίες 5 εβδομάδες, οπότε και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση καρκίνου.Η υπογραφή του Τσάβες εντοπίστηκε, την Τετάρτη, στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, ορίζοντας το νέο υπουργό Εξωτερικών. «Εάν ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να υπογράφει διατάγματα, τον καλώ να εμφανιστεί δημοσίως και να μιλήσει στο λαό της Βενεζουέλας», είπε σε δηλώσεις του ο Καπρίλες. «Θα πρέπει να μας εξηγήσει τι συμβαίνει στην κυβέρνηση, γιατί πλέον στη χώρα επικρατεί η κακοδιοίκηση».

    Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η υγεία του Τσάβες, 58 ετών, έχει παρουσιάσει σταθερή βελτίωση παρά την εύθραυστη κατάστασή του.

    Μεγάλος είναι ο αριθμός των πολιτών που πιστεύει ότι ο Τσάβες βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ζωής του και δεν θα καταφέρει να αναρρώσει πλήρως προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα προέδρου.

    Σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου του Τσάβες, προβλέπεται να διεξαχθούν νέες εκλογές και κατά πάσα πιθανότητα ο Καπρίλες θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα. Κύριος αντίπαλός του θα είναι ο διάδοχος του Τσάβες, ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 January 2013 - 7:30:24 UTC