Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών
  • [02] Κέρκυρα-Αστέρας Τρίπολης 0-1
  • [03] Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων
  • [04] "Καθαρά" τα όπλα της επίθεσης στα γραφεία της ΝΔ

  • [01] Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν ονομαστικών ψηφοφοριών που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

    - Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από 166 βουλευτές σε σύνολο 290 παρόντων, καταψηφίστηκε από 123 βουλευτές, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».

    - Το άρθρο 35 (εργασιακά), υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 136 ενώ 3 δήλωσαν «παρών».

    - Το άρθρο 31 (ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση) υπερψηφίστηκε από 165 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 122, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

    - Τα υπόλοιπα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκαν από 166 βουλευτές, καταψηφίστηκαν από 121, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε 28 άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί του άρθρου 53 (κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επαναγορά χρέους).

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και η Χρυσή Αυγή, καταψήφισαν την αρχή και όλα τα άρθρα για τα οποία διεξήχθησαν ονομαστικές ψηφοφορίες. Η Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισε το άρθρο 35 (που περιλαμβάνει τις περικοπές του επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων, την καταβολή του ΕΚΑΣ μονάχα μετά το 65ο έτος της ηλικίας του ενδιαφερόμενου, τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης για καταγγελία χωρίς προειδοποίηση και άλλα αντίστοιχα μέτρα του υπουργείου Εργασίας), όπως είχε πράξει και κατά την συζήτηση των αντίστοιχων εργασιακών μέτρων που είχαν κριθεί ως προαπαιτούμενα της δόσης του Δεκεμβρίου.

    Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, με εξαίρεση τον Βασίλη Κεγκέρογλου που καταψήφισε το άρθρο 35 για τα εργασιακά μέτρα. Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ, δεν συμμετείχε, ούτε στη συζήτηση, ούτε στην ψηφοφορία.

    Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Οδυσσέας Βουδούρης καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε «παρών» επί των άρθρων. Αντίστοιχη στάση τήρησε και ο Πάρις Μουτσινάς. Ο Μιχάλης Κασής, καταψήφισε το άρθρο 35 και το άρθρο 31 (ρυθμίσεις για την ιδιωτική παιδεία και τα φροντιστήρια). «Παρών» δήλωσε ο Μάρκος Μπόλαρης, ενώ «όχι σε όλα» ψήφισε ο Νίκος Σταυρογιάννης.

    Από την ψηφοφορία, απουσίαζαν οι βουλευτές, Μίμης Ανδρουλάκης, Απόστολος Κακλαμάνης (αν και είχε συμμετάσχει στη συζήτηση του νομοσχεδίου), 'Αντζελα Γκερέκου, Κώστας Τζαβάρας (για λόγους υγείας όπως δήλωσε), Θεόδωρος Παραστατίδης, Γεώργιος Κασαπίδης, Ηρώ Διώτη, Θωμάς Ψύρρας και Γιώργος Σταθάκης.

    Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 1 (συνταξιοδοτική εξομοίωση των υπαλλήλων της Βουλής με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, μείωση των συντάξεων του Δημοσίου με εξαίρεση τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%), άρθρο 2 (μνημόνια συνεργασίας των υπουργείων με το υπουργείο Οικονομικών), άρθρο 3 (μηχανισμός παρακολούθησης των ετησίων προϋπολογισμών για τις ΔΕΚΟ), άρθρο 4 (ίδρυση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ), άρθρο 6 (κύρωση ισολογισμού και απολογισμού του οικονομικού έτους 2011), άρθρο 7 (ρυθμίσεις για τους προϊσταμένους των γενικών διευθύνσεων των υπουργείων), άρθρο 8 (αναδρομική έγκριση πράξεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής), άρθρο 9 (επαναδιατύπωση του μισθολογικού καθεστώτος των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ), άρθρο 13 (ιδιωτικοποίηση ιπποδρομιών), άρθρο 14 (όροι για θέση των δημοσίων υπαλλήλων σε αυτοδίκαιη αργία), άρθρο 15 (πλήρωση θέσεων με υποχρεωτικές μετατάξεις), άρθρο 16 (επικαιροποίηση των στοιχείων του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού), άρθρα 24-27 (ιδιωτικοποίηση φορέων του ΟΣΕ), άρθρο 28 (ίδρυση Υπηρεσίας Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου), άρθρο 29 (θέσπιση παραβόλου για την άσκηση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων), άρθρο 31 (προϋποθέσεις άδειας ιδιωτικού σχολείου, κολλεγίου και ΙΕΚ), άρθρο 32 (επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων), άρθρο 33 (ρυθμίσεις για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ), άρθρα 35-36 (εργασιακά ζητήματα), άρθρο 37 (αναστολή επιχορήγησης των ασφαλιστικών οργανισμών σε περίπτωση μη έγκαιρης χορήγησης των στοιχείων για τον υπολογισμό των συντάξεων), άρθρο 38 (επιβολή έκτατου τέλους για τα φαρμακευτικά προϊόντα), άρθρο 40 (επανακαθορισμός του τρόπου υπολογισμού αποζημίωσης δικηγόρων) και άρθρο 53 (κύρωση της σύμβασης επαναγοράς χρέους και άλλα ζητήματα).

    Διαβάστε επίσης:

    Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων

    [02] Κέρκυρα-Αστέρας Τρίπολης 0-1

    Ο Αστέρας Τρίπολης «βύθισε» στον πάτο της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας την Κέρκυρα.

    Με γκολ του Περόνε στο 24΄ οι Αρκάδες επικράτησαν 1-0 στον αγώνα με τον οποίο έπεσε η «αυλαία» της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ και ανέβηκαν στην τρίτη θέση της κατάταξης.

    [03] Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων

    Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από τα κόμματα της συγκυβέρνησης η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαν υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, για τη διαδικασία συζήτησης, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου που εμπεριέχει τις 6 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

    Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση για πολιτικές σκοπιμότητες και την αντιπολίτευση, με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, να εμμένει στην άποψη της για κατάλυση των κοινοβουλευτικών και δημοκρατικών λειτουργιών, αλλά και για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

    Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικαλούμενη και σειρά διατάξεων του Συντάγματος, υποστήριξε ότι με τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση καταλύεται η δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου και του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας.

    «Δεν μπορούμε να γελάμε όταν καταλύεται η Δημοκρατία. Αυτή η κυβέρνηση έκανε κατάχρηση της δυνατότητας που δίνει το άρθρο 44 του Συντάγματος και καταδεικνύει ότι υπήρχε πρόθεση κατάλυσης του κοινοβουλίου γιατί τις φέρατε βράδυ Παρασκευής.

    »Δεν θέλετε να συζητά η Βουλή και να διαβουλεύεται. Καταργείτε με αυτό το ν/σ την αυτονομία της που αποτελεί εγγύηση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος» τόνισε μεταξύ άλλων η κ Κωνσταντοπούλου.

    Παράλληλα, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο εκχωρείται η εθνική κυριαρχία της χώρας, ενώ το ελληνικό δημόσιο παραιτείται από τη ρήτρα ασυλίας.

    «Αυτό αποτελεί πλήρη κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Παραδίδετε γη και ύδωρ και μην μας κουνάτε εμάς το δάχτυλο γιατί αντιστεκόμαστε» πρόσθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

    Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Προκόπης Παυλόπουλος απέρριψε τις επικρίσεις της κ. Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι όσα επικαλείται στηρίζονται σε εσφαλμένη ερμηνεία της δανειακής σύμβασης και άγνοια της πραγματικότητας για το τι όρους περιέχει και συμπλήρωσε ότι δεν έχουν κανένα έρεισμα οι ισχυρισμοί περί παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

    «Μην προσπαθείτε να δώσετε επιχειρήματα στους δανειστές μας που ούτε τα έχουν ούτε τα φαντάστηκαν ποτέ. Ο ελληνικός λαός ας ξέρει ότι δεν κινδυνεύει από καμιά κατάσχεση της ελληνικής περιουσίας. Μην σπέρνουμε τον πανικό στο λαό, γιατί αυτές τις εκφράσεις θα τις πληρώσουμε όλοι» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

    Στον κ. Παυλόπουλο απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος επανέλαβε ότι «καταργείται κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και η χώρα παραιτείται από το ελληνικό δίκαιο, πάει στο αγγλικό με τις κατάπτυστες συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση».

    Ακόμα, ο κ. Λαφαζάνης, επικαλούμενος τις ενστάσεις που καταγράφονται στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τα συνταξιοδοτικά και τα μισθολογικά των υπαλλήλων της Βουλής, έκανε λόγο για επικοινωνιακό πεδίο που βρήκε η κυβέρνηση.

    Σε σύντομη παρέμβαση του, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επέκρινε τα όσα υποστηρίζει σήμερα ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, όπως σημείωσε, ως αντιπολίτευση έκανε λόγο για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος στο πρώτο μνημόνιο.

    «Δεν παίρνω ούτε μία λέξη γιατί αυτά είναι αυτονόητα. Και σήμερα πιστεύω απολύτως στην αντισυνταγματικότητα του πρώτου μνημονίου. Αλλά τι σχέση αυτό με τη δανειακή σύμβαση;» αντέτεινε ο κ. Παυλόπουλος.

    «Εμείς λέμε ότι το σύνολο αυτών που ψηφίζονται είναι άκυρα και ουδέποτε ψηφισθέντα και τα αμφισβητούμε. Όταν έρθει η ώρα και στους δανειστές μας θα τα υπερασπιστούμε» του ανταπάντησε ο κ. Καμμένος.

    «Κανένα νομικό ζήτημα δεν ανακύπτει από αυτά που επιλέγει να λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. Σας αρέσει να επιλέγετε την ερμηνεία που είναι δυσμενέστερη αντί να υπερασπίζεστε αυτήν που είναι ευμενέστερη για το ελληνικό δίκαιο. Χάνεται το ουσιώδες γιατί αν βρεθούμε να μην μπορούμε να πληρώσουμε αυτό που θα γίνει, θα είναι η περιθωριοποίηση της χώρας. Η εκτέλεση της δανειακής σύμβασης σας μάρανε ή πού θα χαθεί η χώρα; Τέτοιος πανικός για το τίποτα;» σχολίασε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Στη συνέχεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, έκανε λόγο για απαράδεκτους ισχυρισμούς περί παράδοσης του εθνικού πλούτου που δημιουργούν στον ελληνικό λαό φόβο και την εντύπωση ότι ο πολιτικός κόσμος τον ξεπουλάει.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, μίλησε για διαδικασία που είναι για γέλια και θα ήταν εξαιρετική κωμωδία αν δεν ήταν επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας.

    «Η ίδια ρήτρα υπάρχει στο μνημόνιο της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου. Και αυτός ο πολιτικός κόσμος είναι μειοδότες;» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

    [04] "Καθαρά" τα όπλα της επίθεσης στα γραφεία της ΝΔ

    Ολοκληρώθηκε η βαλλιστική έρευνα για τα δύο όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά των κεντρικών γραφείων της ΝΔ στη Λεωφόρο Συγγρού τα ξημερώματα της Δευτέρας.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, από την εξέταση στις δυο βολίδες και στους κάλυκες που βρέθηκαν προκύπτει ότι τόσο το καλάσνικοφ, με το οποίο πυροβόλησαν το γραφείο του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, όσο και το περίστροφο μάγκνουμ 357, μια βολίδα από το οποίο βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν σε τρομοκρατική επίθεση ή άλλη εγκληματική ενέργεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 January 2013 - 21:30:22 UTC