Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα θεωρία του «πατέρα του DNA»
  • [02] Αφίδνες: Κινητοποίηση ως συμπαράσταση στους «διωκόμενους των διοδίων»
  • [03] Μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό στους παχύσαρκους
  • [04] Νέα δίκη για τον Μουμπάρακ αποφάσισε το Εφετείο της Αιγύπτου

  • [01] Νέα θεωρία του «πατέρα του DNA»

    Οι προχωρημένοι καρκινοπαθείς που παίρνουν πολυβιταμίνες με αντιοξειδωτικές ουσίες, μπορεί άθελά τους να εμποδίζουν τη θεραπεία τους, αλλά και να βοηθούν στην επιδείνωση του καρκίνου, σύμφωνα με τον διάσημο αμερικανό νομπελίστα βιολόγο Τζέημς Γουότσον, ο οποίος, μαζί με τον βρετανό Φράνσις Κρικ, ανακάλυψε τη διπλή έλικα του μορίου του DNA το 1953.

    Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Τζέημς Γουότσον, που εργάζεται στο εργαστήριο Cold Spring Harbor των ΗΠΑ, έχει εδώ και χρόνια στραφεί με επιμονή στην αναζήτηση λύσεων για θεραπεία του καρκίνου.

    Ο Γουότσον υποστηρίζει ότι οι χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους μέσα στον οργανισμό του καρκινοπαθούς, επειδή συχνά υπάρχουν στο σώμα του ασθενούς πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών - και η τακτική λήψη πολυβιταμινών, που περιέχουν τέτοιες ουσίες, είναι μια πρόσθετη αιτία γι' αυτό.

    Ο αμερικανός βιολόγος θεωρεί ότι η νέα θεωρία του είναι «ένα από τα πιο σημαντικά έργα του μετά τη διπλή έλικα».

    Τα διατροφικά συμπληρώματα, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε, εδώ και καιρό έχουν αποτελέσει πεδίο επιστημονικής αντιπαράθεσης, όσον αφορά τη χρησιμότητά τους στη μάχη κατά του καρκίνου. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι αυτές οι ουσίες παρέχουν μια μέτρια αντικαρκινική προστασία.

    Όμως ο Τζ. Γουότσον πιστεύει ότι αυτά τα χάπια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Υποστηρίζει ότι στους υγιείς οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες όντως βοηθούν, επειδή καταστρέφουν τα επιβλαβή μόρια των λεγόμενων «ελεύθερων ριζών», που κάνουν ζημιά στο DNA και διάφορες ζωτικές πρωτεϊνες.

    Όμως, πολλές αντικαρκινικές θεραπείες χρειάζονται αυτές τις «ελεύθερες ρίζες» για να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό σημαίνει, κατά τον Γουότσον, ότι στην περίπτωση ιδίως του προχωρημένου μεταστατικού καρκίνου η προσθήκη αντιοξειδωτικών στον οργανισμό γυρνάει «μπούμερανγκ» και εν μέρει ακυρώνει την αντικαρκινική δράση των χημικών φαρμάκων και των ακτίνων.

    Ο αμερικανός νομπελίστας παροτρύνει άλλους επιστήμονες να κάνουν νέες μελέτες για να ελέγξουν την ορθότητα της θεωρίας του. «Η ώρα έχει φθάσει για να θέσουμε σοβαρά το ερώτημα κατά πόσο η χρήση αντιοξειδωτικών πιθανότατα προκαλεί τον καρκίνο, παρά τον εμποδίζει», όπως γράφει. «Αν δεν μπορέσουμε να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών, ο καρκίνος τελικού σταδίου θα είναι εξίσου ανίατος σε δέκα χρόνια, όπως είναι σήμερα», τονίζει.

    Ο εκπρόσωπος της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρίας της Βρετανίας Στιβ Γουίλιαμσον συμφώνησε ότι «οι ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία, δεν πρέπει να παίρνουν αντιοξειδωτικά».

    [02] Αφίδνες: Κινητοποίηση ως συμπαράσταση στους «διωκόμενους των διοδίων»

    Κινητοποίηση στα διόδια Αφιδνών πραγματοποιούν αυτή την ώρα μέλη της «Κίνησης Συμπαράστασης στους Διωκόμενους των Διοδίων».

    Στόχος της κινητοποίησης είναι οι συμμετέχοντες να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις διώξεις πολιτών που αντιστέκονται στην πληρωμή των διοδίων.

    Όπως εξηγούν στο ΑΜΠΕ μέλη της Κίνησης, η κινητοποίηση θα είναι ειρηνική, θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και κατά τη διάρκειά της δεν έχουν πρόθεση να σηκώσουν τις μπάρες ούτε να κλείσουν το δρόμο.

    [03] Μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό στους παχύσαρκους

    Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι πεθαίνουν λιγότερο συχνά και παθαίνουν λιγότερες αναπηρίες μετά από ένα εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους έχουν κανονικό βάρος, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη για πρώτη φορά έρχεται να δείξει ότι το λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας» ισχύει -εκτός από άλλες χρόνιες παθήσεις (καρδιά, διαβήτης κ.α.)- και στην περίπτωση των εγκεφαλικών.

    Οι ερευνητές, αφού μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 1.500 εγκεφαλικών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με βάρος μικρότερο του κανονικού είναι αυτοί που υφίστανται τη μεγαλύτερη ζημιά από ένα εγκεφαλικό και κινδυνεύουν περισσότερο να αποβεί θανατηφόρο για αυτούς.

    Σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους, ο κίνδυνος θανάτου για τους υπέρβαρους μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μικρότερος κατά 14% κατά μέσο όρο, ενώ για τους παχύσαρκους οι πιθανότητες θανάτου είναι μικρότερες κατά 24% έως 45%.

    Υπέρβαρα είναι τα άτομα με δείκτη σωματικής μάζας 25 έως 30, ενώ παχύσαρκα όσα έχουν δείκτη πάνω από 30. Φυσιολογικό είναι το βάρος κάποιου, όταν ο δείκτης του βρίσκεται μεταξύ 18,5 και 25. Ο δείκτης υπολογίζεται αν διαιρέσει κανείς το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους (π.χ. 75 δια 1,65Χ1,65).

    Οι Γερμανοί επιστήμονες διευκρίνισαν ότι ναι μεν κατά μέσο όρο οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά έχουν καλύτερη έκβαση ενός εγκεφαλικού, όμως σε πρώτη φάση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν τέτοιο καρδιαγγειακό επεισόδιο λόγω του πάχους τους, σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους.

    Επισήμαναν πάντως ότι τα ευρήματά τους έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις έως τώρα συστάσεις των γιατρών σε όλο τον κόσμο, προς όσους έπαθαν εγκεφαλικό, να χάσουν οπωσδήποτε βάρος.

    [04] Νέα δίκη για τον Μουμπάρακ αποφάσισε το Εφετείο της Αιγύπτου

    Το Εφετείο της Αιγύπτου έκανε δεκτή την έφεση του έκπτωτου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του υπουργού του των Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-'Αντλι, επιτρέποντάς τους να δικαστούν εκ νέου για το θάνατο διαδηλωτών στην εξέγερση του 2011.

    Ο Μουμπάρακ και ο 'Αντλι καταδικάσθηκαν τον Ιούνιο σε ισόβια ως υπεύθυνοι για το θάνατο διαδηλωτών από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης του 2011.

    Βάσει της απόφασης του Εφετείου, νέα δίκη θα διεξαχθεί και για τους γιους του Μουμπάρακ, Αλάα και Γκαμάλ καθώς επίσης για έξι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 January 2013 - 11:30:24 UTC