Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "SOS" για τη δημόσια υγεία από την αιθαλομίχλη
  • [02] Θεοφάνεια με τσουχτερό κρύο και χιόνια
  • [03] Ο δωδεκάλογος των αρχαιολογικών ανακαλύψεων του 2012
  • [04] "Με τον Μόντι για την Ιταλία", το σύνθημα της κεντρώας λίστας

  • [01] "SOS" για τη δημόσια υγεία από την αιθαλομίχλη

    «Η υγεία των πολιτών δε μπορεί να διακυβεύεται από την οικονομική κρίση. Η ολιγωρία θα κοστίσει όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με αφορμή τη σύσκεψη των αρμόδιων υπουργείων για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου της αιθαλομίχλης, θεωρώντας πρωταρχικής σημασίας μέτρο την επιδοματική πολιτική του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, προκειμένου να περιοριστεί το τοξικό αυτό φαινόμενο καύση των βιοανθράκων.

    «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια αναμονής για να βρεθεί λύση. Η επαγρύπνηση μπορεί να αποβεί σωτήρια - η ολιγωρία θα αποβεί μοιραία: Φτάνουν τόσοι καρκίνοι στη χώρα μας. Ας μην προκαλέσουμε κι άλλους λόγω της οικονομικής κρίσης, γιατί το κόστος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης των νοσούντων από τις βλάβες της αιθαλομίχλης είναι πολύ μεγαλύτερο από την επιδότηση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

    Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΙΣΑ θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), για να συζητήσει με τον πρόεδρο του Παναγιώτη Ευσταθίου τη μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και παράλληλα τη δρομολόγηση μιας σειράς μέτρων πρόληψης προς τη διαφύλαξη της υγείας όλων των πολιτών, ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών.

    Διαβάστε επίσης:

    Δέσμη δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ

    [02] Θεοφάνεια με τσουχτερό κρύο και χιόνια

    Με χιόνια, ακόμα και σε πεδινές περιοχές, βοριάδες και τσουχτερό κρύο θα γιορτάσουμε φέτος τα Θεοφάνεια. Η επιδείνωση του καιρού φαίνεται πως αυτή τη φορά θα έχει διάρκεια.

    Η σταδιακή αλλαγή του καιρού αναμένεται από το βράδυ του Σαββάτου, από τη βόρεια Ελλάδα, με βροχές που σταδιακά θα μετατραπούν σε χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα πέσει αρχικά δύο με τρεις βαθμούς, ωστόσο με την επικράτηση βόρειων ανέμων, έντασης έξι με επτά μποφόρ, τα ξημερώματα της Κυριακής, το κρύο θα γίνει πιο τσουχτερό.

    Την Κυριακή η μεταβολή του καιρού θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα με χιόνια στις περισσότερες πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με υψόμετρο πάνω από 200 μέτρα και χιονόνερο σε παραθαλάσσια σημεία. Τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου και την Κρήτη. Δεν αποκλείεται την Κυριακή να χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο γύρω από την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Χιόνια φαίνεται πως θα δούμε στην Πεντέλη, την Πάρνηθα, ακόμα και τη Μαλακάσα.

    Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει την Κυριακή στην Αττική ως τους έξι με επτά βαθμούς Κελσίου στα βόρεια του νομού και τα ξημερώματα της Δευτέρας θα είναι λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς, με την αίσθηση ωστόσο του κρύου πολύ πιο έντονη, λόγω των βόρειων ανέμων.

    [03] Ο δωδεκάλογος των αρχαιολογικών ανακαλύψεων του 2012

    Μια ακόμα αρχαιολογική ανασκόπηση του 2012, που πραγματοποιήθηκε από ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μέσα από την ιστοσελίδα του BBC. Η λίστα των 12 αρχαιολογικών ανακαλύψεων, που επιλέγει η Λουίζ Ιλς (Louise Iles) και παραθέτει σε μορφή μηνιαίας καταγραφής, μπορεί να μην περιλαμβάνει ελληνικά θέματα ή να επικεντρώνεται σε πολλά αγγλοσαξωνικά ή διάσημα ευρήματα, όπως το πολυσυζητημένο ημερολόγιο των Μάγια ή οι νέες έρευνες για τον 'Ανθρωπο των Πάγων, μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ανεπαρκής -πόσες αρχαιολογικά γεγονότα μπορούν να χωρέσουν σε έναν «δωδεκάλογο»;- ωστόσο, δεν παύει να έχει ενδιαφέρον, κυρίως για τους λάτρεις της αρχαιολογίας και του μυστηρίου.

    Ιανουάριος-Ποτά και τσιγάρα

    Η χρονιά ξεκίνησε με την ανακάλυψη ότι οι προϊστορικοί κάτοικοι του Περού κατανάλωναν καλαμπόκι ήδη από το 4700 π. Χ., χίλια χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για την παλαιότερη χρήση αραβοσίτου στη Νότια Αμερική, προϊόν που έφτανε στο πιάτο των ανθρώπων της εποχής όχι μόνο με τη μορφή του καλαμποκάλευρου, αλλά και του ποπ κορν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

    Επίσης, ανάλυση που έγινε σε πήλινη φιάλη των Μάγια βρέθηκαν υπολείμματα καπνού και νικοτίνης, που χρονολογούνται μεταξύ 600 και 900 μ. Χ., ανακάλυψη που επιβεβαιώνει ότι οι Μάγια γνώριζαν το κάπνισμα, όπως εξάλλου δείχνουν και οι σχετικές απεικονίσεις στην τέχνη τους.

    Οι ανακαλύψεις περί?καταχρήσεων συνεχίστηκαν στην «παγωμένη» Γροιλανδία αυτή τη φορά, όπου πριν από 1.000 χρόνια περίπου εγκαταστάθηκαν οι Βίκινγκς. Εκεί, οι γνωστοί λάτρεις της μπίρας, παρά το τρομερό κρύο, κατάφεραν να καλλιεργήσουν κριθάρι και, προφανώς, να απολαύσουν το αγαπημένο τους ποτό.

    Φεβρουάριος-Ότζι ο 'Ανθρωπος των Πάγων

    Η «κρύα» καταγωγή του Ότζι, του Ανθρώπου των Πάγων, το μουμιοποιημένο σώμα του οποίου βρέθηκε το 1991 στις 'Αλπεις μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας, ανασκευάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ανάλυση στο γονιδίωμα του ανθρώπου που έπεσε θύμα δολοφονίας πριν από περίπου 5.000 χρόνια, τροποποίησε τη θεωρία που μέχρι σήμερα υποστήριζε ότι η καταγωγή του συνδεόταν με τον τόπο εύρεσής του. Αντίθετα, ο Ότζι φαίνεται ότι είχε σχέση με τον νότο και συγκεκριμένα με την Κορσική ή τη Σαρδηνία, γεγονός που σημαίνει ότι ο 'Ανθρωπος των Πάγων, αν και μεγάλωσε και έζησε κοντά στην περιοχή που βρέθηκε, είχε μια βαθύτερη συγγένεια με τη Μεσόγειο.

    Μάρτιος-Πολύτιμος σταυρός

    Μια ασυνήθιστη και περίτεχνη ταφή του 7ου αι. μ. Χ. ήρθε στο φως τον περασμένο Μάρτιο, υπογραμμίζοντας τις δυναμικές αλλαγές που διαδραματίστηκαν στην κοινωνία της ύστερης Αγγλοσαξωνικής Αγγλίας. Ο περίτεχνος τάφος, που βρέθηκε σε χωριό κοντά στο Κέιμπριτζ, ανήκε σε νεαρό κορίτσι περίπου 16 ετών, το οποίο φορούσε έναν πανέμορφο σταυρό από χρυσό και πολύτιμο λίθο. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ταφή συνδυάζει ειδωλολατρικά και χριστιανικά στοιχεία, μια «συγχώνευση» που δείχνει με απτό τρόπο τη μετάβαση από τον παγανισμό στον Χριστιανισμό σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη της σύγχρονης Βρετανίας.

    Απρίλιος-Κατασκευάζοντας πλοίο της Εποχής του Χαλκού στην Κορνουάλη

    Χρησιμοποιώντας αντίγραφα αρχαίων εργαλείων, αρχαιολόγοι, μηχανικοί και ναυπηγοί από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Τουρκία και αλλού ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατασκεύασαν ένα πλοίο της Εποχής του Χαλκού, μήκους 16 μέτρων. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε σε υπολείμματα πλοίου, ηλικίας 4.000 ετών, που είχε εντοπιστεί παλαιότερα στο North Ferriby, βορειοανατολικά της Βρετανίας. Τέτοια πλεούμενα χρησιμοποιούνταν πιθανότατα για τη μεταφορά μετάλλων (κασσίτερο, χαλκό, χρυσό) στην ηπειρωτική Ευρώπη. Το πρόγραμμα κατασκευής του πλοίου ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου του Exeter και του Ναυτικού Μουσείου της Κορνουάλης.

    Μάιος - Θεωρίες καταστροφής

    Η είδηση για την ανακάλυψη του αρχαιότερου αστρονομικού ημερολογίου των Μάγια (9ος αιώνας) έκανε τον γύρο του κόσμου τον Μάιο. Το ημερολόγιο απεικονιζόταν σε τοιχογραφίες που είχαν φιλοτεχνηθεί στους εσωτερικούς τοίχους ενός εγκαταλειμμένου κτιρίου στην τοποθεσία Xult?n στη Βενεζουέλα, το οποίο πιθανότατα στέγαζε το εργαστήριο ενός γραφέα της εποχής. Τα ιερογλυφικά που ήταν γραμμένα στους τοίχους «μιλούσαν» για ημερολογιακούς και αστρονομικούς πίνακες, καθώς και για σεληνιακούς και πλανητικούς κύκλους που θα συνέβαιναν ως και 7.000 χρόνια στο μέλλον, δημιουργώντας τις πολυσυζητημένες θεωρίες καταστροφής για το τέλος του κόσμου.

    Ιούνιος-Το πείραμα των Νησιών του Πάσχα

    Τα θεόρατα αγάλματα των Νησιών του Πάσχα «περπάτησαν», σύμφωνα με πείραμα που πραγματοποίησαν την περασμένη χρονιά επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, οι οποίοι με ευφάνταστο τρόπο και μακριά σκοινιά μετακίνησαν όρθιο ένα αντίγραφο των τεράστιων moai, όπως είναι γνωστά τα διάσημα αγάλματα των νησιών. Το πείραμα αποδεικνύει ότι τα αγάλματα θα μπορούσαν να μετακινηθούν και αλλιώς, πέραν της χρήσης ξύλινων πασσάλων, που μέχρι πρότινος ήταν και η επικρατέστερη εξήγηση και η οποία είχε οδηγήσει στην υπόθεση ότι αυτός ήταν και ο λόγος αποψίλωσης των δασών.

    Τη θεωρία ότι οι κάτοικοι των Νησιών του Πάσχα αποψίλωσαν τα δάση και κατέστρεψαν τους φυσικούς πόρους του τόπου τους για να μεταφέρουν τα περίπου 1.000 θεόρατα αγάλματα στις θέσεις που στέκονται, αμφισβήτησε κι ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο («The Statues That Walked: Unraveling the Mystery of Easter Island»). Μάλιστα, οι συγγραφείς του θεωρούν ότι για την εκτεταμένη αποψίλωση έφταιγαν οι ποντικοί που έφτασαν στο νησί μαζί με τους πρώτους αποίκους και οι οποίοι, επειδή δεν είχαν φυσικούς εχθρούς, κατέφαγαν όλους τους σπόρους των δέντρων, εμποδίζοντας έτσι τη φυσική αναδάσωση.

    [04] "Με τον Μόντι για την Ιταλία", το σύνθημα της κεντρώας λίστας

    Mία στιλιζαρισμένη ιταλική σημαία με το σύνθημα «Με τον Μόντι, για την Ιταλία» είναι τοσύμβολο της κεντρώας λίστας που παρουσίασε αργά χθες το απόγευμα o Ιταλός πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι πρόγραμμα του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, υιοθέτησε η κεντρώα λίστα.

    Στη γερουσία η λίστα των κεντρώων δυνάμεων θα είναι μια, με το προαναφερθέν σύνθημα.

    Στη Βουλή, το «ψηφοδέλτιο Μόντι» (με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών) θα είναι μέρος συνδυασμού που θα απαρτίζουν, επίσης, η λίστα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc και το κεντροδεξιό κόμμα «Μέλλον και Ελευθερία», του προέδρου της βουλής, Τζανφράνκο Φίνι.

    Ο Ιταλός οικονομολόγος και πρωθυπουργός, τέλος, κατέστησε σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για μελλοντική υπουργοποίησή του, ενώ έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι «αν του προταθεί θα αξιολογήσει το ενδεχόμενο να αναλάβει και πάλι πρωθυπουργός»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 January 2013 - 9:30:26 UTC