Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχίες προκαλεί η κατάσταση της υγείας του προέδρου Τσάβες
  • [02] Νέες καταγγελίες περί χρηματοδότησης από τον Καντάφι του Σαρκοζί το 2007
  • [03] Ο Moody's προειδοποιεί την Ουάσινγκτον ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα

  • [01] Ανησυχίες προκαλεί η κατάσταση της υγείας του προέδρου Τσάβες

    Η Βραζιλία παρακολουθεί μεν με ανησυχία την κατάσταση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες μετά την επέμβαση για καρκίνο στην οποία υπεβλήθη στην Κούβα, αλλά δεν την τρομάζει το μέλλον της φίλης χώρας, διεμήνυσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές.

    «Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση του προέδρου» Τσάβες, υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από το προεδρικό μέγαρο, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

    Η Μπραζίλια δεν διαθέτει περισσότερη πληροφόρηση από αυτή που διαχέουν οι αρχές της Βενεζουέλας , κατά τις οποίες ο Τσάβες βρίσκεται σε μία «περίπλοκη μετεγχειρητική» κατάσταση, προσθέτει η ίδια πηγή,

    «Η Βραζιλία διατηρεί την στενή επαφή της με τη Βενεζουέλα με τη συνήθη τακτικότητα, ανεξαρτήτως του τι γίνεται γνωστό για την υγεία του προέδρου Τσάβες», προσθέτει από την πλευρά του διπλωματική πηγή.

    Όπως έχει δηλώσει και ο ΥΠΕΞ Αντόνιου Πατριότα, δεν υπάρχει κανείς λόγος να πιστεύει κανείς πως «η ισχύουσα δημοκρατία» στη Βενεζουέλα δεν θα διατηρηθεί σε περίπτωση που δεν επιστρέψει στα καθήκοντά του ο Τσάβες.

    Στις 18 Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ είχε συνομιλήσει με τον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και του είχε διαβιβάσει τις ευχές της για ταχεία και πλήρη ανάρρωση του Τσάβες.

    [02] Νέες καταγγελίες περί χρηματοδότησης από τον Καντάφι του Σαρκοζί το 2007

    Ο επιχειρηματίας Ζίαντ Τακιεντίν διαβεβαίωσε ενώπιον ενός δικαστή ότι κατέχει αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση, εκ μέρους της κυβέρνησης της Λιβύης, της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2007 του Νικολά Σαρκοζί, γράφει σήμερα η εφημερίδα Le Parisien.

    Ο Γαλλολιβανέζος μεσάζων, του οποίου το όνομα εμπλέκεται σε αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς στη Γαλλία, δήλωσε στις 19 Δεκεμβρίου στον δικαστή Ρενό βαν Ρουιμπέκ ότι έχει αποδείξεις για τη χρηματοδότηση από την Λιβύη της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 του πρώην προέδρου της δεξιάς.

    Οι δηλώσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν "ανοησίες" από έναν στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου, τον Κριστιάν Ζακόμπ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τακιεντίν είπε στον δικαστή ότι θα μπορούσε να του "προμηθεύσει τα υπάρχοντα στοιχεία για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί", διαβεβαιώνοντας ότι "το ποσό της βοήθειας αυτής ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που αναφέρθηκε κάποια στιγμή και από έναν από τους γιους του Λίβυου δικτάτορα" Μουάμαρ Καντάφι.

    Ο ίδιος είπε ακόμη ότι έγιναν αρκετές συναντήσεις πριν από τις εκλογές ανάμεσα στον Μπασίρ Σάλεχ, τότε ειδικό γραμματέα του Λίβυου δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, και τον Κλοντ Γκεάν, διευθυντή του γραφείου του Νικολά Σαρκοζί όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, πριν από την εκλογή του στη γαλλική Προεδρία.

    Ο Τακιεντίν είχε ήδη αναφερθεί στις 9 Μαΐου στην υπόθεση της χρηματοδότησης από τη Λιβύη της εκστρατείας του 2007 του Σαρκοζί, θεωρώντας την "απολύτως αξιόπιστη". Η κατηγορία εκτοξεύτηκε το Μάρτιο του 2011 από το γιο του συνταγματάρχη Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, ενώ η Γαλλία ετοιμαζόταν να επέμβει στη Λιβύη.

    Η Διαδικτυακή εφημερίδα Mediapart δημοσίευσε στη συνέχεια στις 28 Απριλίου ένα έγγραφο που αποδίδεται σε έναν πρώην αξιωματούχο της Λιβύης ο οποίος υποστήριζε ότι η Τρίπολη είχε δεχτεί να χρηματοδοτήσει με "50 εκατομμύρια ευρώ" την προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

    Ο κ. Σαρκοζί χαρακτήρισε "αχρειότητες" τις κατηγορίες αυτές που δημοσιεύτηκαν μια εβδομάδα πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 ?που κέρδισε ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ? και υπέβαλε μήνυση εναντίον της Mediapart.

    Η γαλλική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά κατά του Ζίαντ Τακιεντίν μετά την κατάσχεση 1,5 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά που μετέφερε ο επιχειρηματίας κατά την επιστροφή του από τη Λιβύη στις 5 Μαρτίου 2011. Η υπόθεση αυτή ανατέθηκε στους δικαστές που κάνουν έρευνες σχετικά με ενδεχόμενη παράνομη χρηματοδότηση της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας κατά τις προεδρικές του 1995, έρευνα στην οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά του Τακιεντίν.

    [03] Ο Moody's προειδοποιεί την Ουάσινγκτον ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα

    Οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες από τα μέτρα για να αποτραπεί η διολήσθηση στο «δημοσιονομικό βάραθρο» εάν θέλει να διασώσει τη αξιολόγηση του αξιόχρεού της από τις παρούσες αρνητικές προοπτικές, υπογραμμίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο οίκος αξιολόγησης Moody?s.

    Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό, που επετεύχθη για να μην εφαρμοσθεί το υφεσιογόνο μείγμα από αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών, καθιστά πιο ευκρινές το μεσοπρόθεσμο έλλειμμα και την πορεία του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Moody?s.

    «Μολαταύτα, δεν προσφέρει μία βάση για κάποια ουσιώδη βελτίωση των μεσοσταθμικών δεικτών του ελλείμματος της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Ο Moody?s προσθέτει πως αναμένει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για τους επόμενους μήνες, «τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μελλοντικά μικρότερα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να αποκατασταθεί στον χαρακτηρισμό του ?σταθερού? η αρνητική προοπτική για τα κρατικά ομόλογα. Αφ? ετέρου, η μη εφαρμογή επιπλέον μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος θα επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση».

    Ο Moody?s αξιολογεί τις ΗΠΑ με βαθμολογία Aaa με αρνητική προοπτική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 January 2013 - 23:30:22 UTC