Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντίστροφη μέτρηση για τη σύσταση Προανακριτικής
  • [02] Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη αγωγή δικαστή κατά του Μνημονίου ΙΙΙ
  • [03] Aισιόδοξος ο Ομπάμα για συμφωνία στη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών
  • [04] Πρόταση της Λίβερπουλ για Σνάιντερ

  • [01] Αντίστροφη μέτρηση για τη σύσταση Προανακριτικής

    Προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ ετοιμάζονται να ζητήσουν, ίσως και αύριο, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, καταθέτοντας πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης ανέφερε πως θεωρεί «επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών».

    Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανακοίνωσε πως με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό λαό θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών.

    Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.

    Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ τάσσονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι επιμένουν επίσης στην πρότασή τους για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για το Μνημόνιο.

    Για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, απαιτούνται τουλάχιστον 30 υπογραφές βουλευτών.

    Ο φάκελος για τη λίστα Λαγκάρντ που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων και αμέσως ενημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

    [02] Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη αγωγή δικαστή κατά του Μνημονίου ΙΙΙ

    Η πρώτη αγωγή δικαστή με την οποία ζητάει να κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το Μνημόνιο ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορά το σκέλος εκείνο που μειώνει αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 τις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και ρυθμίζει τμηματικά τον τρόπο επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών», στο Δημόσιο. Δηλαδή την τμηματική επιστροφή των επιπλέων πόσων που έλαβαν από την 1.8.2012 μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος έτους, λόγω της αναδρομικής μείωσης των αποδοχών και των συντάξεών τους. Να σημειωθεί ότι οι δικαστές λένε ότι με την είσοδο του νέου έτους αναμένεται να κατατεθούν σωρεία παρόμοιων αγωγών στη Δικαιοσύνη.

    Ειδικότερα, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί η από 14.11.2012 απόφαση του υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την επιστροφή «των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών και συντάξεων» που προκύπτουν από την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (αναδρομική μείωση αποδοχών και συντάξεων). Παράλληλα, ζητάει να ακυρωθεί και η υποπαράγραφος Γ 1 του Μνημονίου ΙΙΙ που αφορά τις μισθολογικές διατάξεις των απασχολουμένων στον Δημόσιο τομέα.

    Ο αντεισαγγελέας υποστηρίζει ότι οι περικοπές των αποδοχών και των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών παραβιάζουν τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος, καθώς και το δικαίωμά τους στην περιουσία, όπως αυτό κατοχυρώνεται με το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Στην έννοια της περιουσίας, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνονται τόσο οι αποδοχές, όσο και οι συντάξεις. Ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι δεν προσέφυγε στο Μισθοδικείο, γιατί έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι στο Μισθοδικείο υπάγονται μόνο ατομικές μισθολογικές, συνταξιοδοτικές και φορολογικές υποθέσεις δικαστών και η προσφυγή του αφορά «ακυρωτική διαφορά» που υπάγεται στη δικαιοδοσία του ΣτΕ.

    [03] Aισιόδοξος ο Ομπάμα για συμφωνία στη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών

    Οι αγορές θα επηρεαστούν αρνητικά αν οι αμερικανοί βουλευτές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν μέχρι την Τρίτη στο σχέδιο νόμου για την συγκράτηση των δημόσιων δαπανών, προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο «δημοσιονομικό βάραθρο», δηλαδή η εκτός ελέγχου εκτίναξη των δημοσιονομικών δαπανών των ΗΠΑ, κάτι που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αμερικανική, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του που προβάλλεται σήμερα και κάλεσε το Κογκρέσο να δράσει άμεσα ώστε να επεκταθούν οι μειώσεις στους φόρους για τους αμερικανούς της μεσαίας τάξης.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο με ηγέτες του Κογκρέσου για το θέμα αυτό και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, αλλά στη συνέντευξή του επισήμανε ότι έκτοτε δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα.

    "Ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος χθες, αλλά ακόμη δεν βλέπουμε κάποια συμφωνία. Και τώρα η πίεση είναι στο Κογκρέσο να πράξει", είπε ο Ομπάμα. Στην ίδια συνέντευξη, ο Ομπάμα πρόσφερε στήριξη στον πρώην ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, Τσακ Χέιγκελ, για πιθανό νέο υπουργό Άμυνας, αλλά τόνισε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιός θα είναι ο υποψήφιος διάδοχος του απερχόμενου Λίον Πανέτα.

    Ο Χέιγκελ θεωρείται ένας από τους επικρατέστερους, ωστόσο έχει δεχτεί έντονη κριτική τόσο για τις θέσεις του για το Ισραήλ όσο και για ένα σχόλιο που είχε κάνει ότι το να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος είναι ανασταλτικός παράγοντας για να γίνει πρεσβευτής.

    Ο Ομπάμα ωστόσο είπε ότι δεν υπάρχει κάτι που να καθιστά τον Χέιγκελ ακατάλληλο για την θέση.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη ότι ελπίζει τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής να περάσουν κατά τον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας του και ότι είναι επιφυλακτικός σχετικά με την πρόταση της Εθνικής Ενωσης Όπλων να τοποθετηθούν στα σχολεία ένοπλοι φρουροί.

    Οι ΗΠΑ έχουν "ορισμένα πολύ καλά αποδεικτικά στοιχεία" σχετικά με την ταυτότητα των δραστών των επιθέσεων στη Βεγγάζη της Λιβύης, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερις αμερικανοί--μεταξύ τους και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ-- τον Σεπτέμβριο, είπε στην ίδια συνέντευξη ο Ομπάμα.

    [04] Πρόταση της Λίβερπουλ για Σνάιντερ

    Πρόταση της Λίβερπουλ προς την Ίντερ για την απόκτηση του Γουέσλι Σνάιντερ αποκαλύπτει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

    Οι πληροφορίες της «Gazzetta dello Sport» αναφέρουν ότι ο τεχνικός των «κόκκινων», Μπρένταν Ρότζερς, έχει εγκρίνει την εκταμίευση ποσού 15 εκατ. ευρώ για τον Ολλανδό διεθνή μεσοεπιθετικό των «νερατζούρι», αφού εκτιμά ότι η ποιότητα του Σνάιντερ μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας του. Η Ιντερ έχει προτείνει μείωση αποδοχών στον Ολλανδό άσο, ο οποίος αντιδρά και προτιμά να συνεχίσει σε άλλη ομάδα την καριέρα του. Για τον Σνάιντερ, ο οποίος έχει συμβόλαιο με την Ιντερ έως το 2015, ενδιαφέρονται ακόμη, Παρί Σεν Ζερμέν, Αρσεναλ και Τότεναμ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 December 2012 - 17:30:23 UTC