Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξήσεις 25% σε τρεις δόσεις ζητά η ΔΕΗ
  • [02] ΔΕΗ: Παραμένει στους λογαριασμούς ρεύματος το τέλος ακινήτων
  • [03] Έσπασε κάθε ρεκόρ ο αριθμός φυλακισμένων δημοσιογράφων
  • [04] Οι τελευταίοι γκαϊτατζήδες
  • [05] Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα
  • [06] «Όταν χορεύουν οι ελέφαντες», μια διπλή μυθιστορία για την υπόθεση Πολκ
  • [07] Απελευθέρωση δύο χελωνών caretta caretta από το Ενυδρείο Κρήτης
  • [08] Κεντρώες παρατάξεις παρακινούν τον Μόντι να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές

  • [01] Αυξήσεις 25% σε τρεις δόσεις ζητά η ΔΕΗ

    Αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου ζητάει η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα στοιχεία κόστους που υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

    Η ΔΕΗ επικαλείται, μεταξύ άλλων, την άνοδο του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, την αύξηση του κόστους αγορών ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά, τις φορολογικές επιβαρύνσεις στην ενέργεια και τη μνημονιακή υποχρέωση, τα τιμολόγια λιανικής να αντανακλούν το κόστος το αργότερο ως την 1η Ιουλίου του 2013 οπότε και απελευθερώνονται.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αυξήσεις σωρευτικά (σύμφωνα πάντα με το αίτημα της ΔΕΗ) διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 25%, θα είναι ωστόσο υψηλότερες στις κατηγορίες τιμολογίων που διαμορφώνονται τώρα σε επίπεδα κάτω του κόστους και χαμηλότερες στις περιπτώσεις που υπήρχαν υπερχρεώσεις.

    Το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί ωστόσο από τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ και την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    [02] ΔΕΗ: Παραμένει στους λογαριασμούς ρεύματος το τέλος ακινήτων

    Παραμένει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το τέλος ακινήτων, ανέφεραν σήμερα στο ΑΜΠΕ αρμόδιοι παράγοντες της επιχείρησης, καθώς χθες το βράδυ κοινοποιήθηκε στη ΔΕΗ σχετική επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα.

    "Για λόγους δημοσίου συμφέροντος η ΔΕΗ προχωρά κανονικά στην είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), μετά την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών προς την επιχείρηση, να εξακολουθήσει να συνεισπράττει κανονικά το τέλος ακινήτων", ανέφεραν συγκεκριμένα.

    Το ζήτημα με το τέλος ακινήτων δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που έκρινε τη χρέωση του ΕΕΤΗΔΕ αντισυνταγματική. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναγγείλει ότι θα καταθέσει στον Άρειο Πάγο αναίρεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, στο μεσοδιάστημα ωστόσο έως ότου ξεκαθαρίσει η νομική πλευρά του ζητήματος, κάλεσε τη ΔΕΗ να συνεχίσει την είσπραξη του τέλους. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει συνταγματικό το τέλος ακινήτων, απαγόρευσε ωστόσο τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για όσους δεν το καταβάλουν.

    [03] Έσπασε κάθε ρεκόρ ο αριθμός φυλακισμένων δημοσιογράφων

    Ο αριθμός των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν σε όλο τον κόσμο έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, κάτι που ενισχύθηκε κυρίως από την τρομοκρατία και άλλες μορφές αντικρατικών δράσεων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

    Η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Ενδεικτικά καταγράφονται οι φυλακίσεις δεκάδων Κούρδων δημοσιογράφων, ενώ η Επιτροπή καταγγέλλει την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου, όπως και τις πρακτικές πιέσεων για την επιβολή αυτολογοκρισίας.

    Σύμφωνα με την έκθεση, μέσα στο 2012 η CPJ εντόπισε 232 φυλακισμένους δημοσιογράφους, εκδότες, συγγραφείς και φωτορεπόρτερ πίσω από τα κάγκελα, σημειώνοντας αύξηση σε 53 άτομα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

    Το 2012 ξεπερνάει σε αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων το προηγούμενο ρεκόρ των 185 το 1996. Από τις 27 χώρες που φυλάκισαν δημοσιογράφους το 2012, σύμφωνα με την έκθεση, οι 10 πρώτες είναι: Τουρκία 49, Ιράν 45, Κίνα 32, Ερυθραία 28, Συρία 15, Βιετνάμ 14, Αζερμπαϊτζάν 9, Αιθιοπία 6, Σαουδική Αραβία 4 και Ουζμπεκιστάν 4.

    [04] Οι τελευταίοι γκαϊτατζήδες

    Ανέκδοτες ηχογραφήσεις από 16 οργανοπαίχτες γκάιντας, οι οποίοι, πλην ενός, δεν είναι πια στη ζωή, καταγράφονται στο CD «Οι τελευταίοι γκαϊτατζήδες της Ροδόπης-Ζωντανός δεσμός με το παρελθόν», που εξέδωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής.

    Αποτελεί καρπό της τριακονταετούς έρευνας του Γιάννη Παγκοζίδη, με τη βοήθεια του αδελφού του Γιώργου και χρηματοδοτήθηκε, εν μέρει, μέσω προγράμματος Leader της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης. Ξεκινώντας από το 1981, επισκέφθηκαν χωριά της Ροδόπης για να βρουν γκαϊτατζήδες ή συγγενείς τους. Κατέγραψαν τα βιογραφικά τους στοιχεία, ηχογράφησαν επί τόπου τους γκαϊτατζήδες ή συγκέντρωσαν το κακής ποιότητας ηχητικό υλικό από τους συγγενείς όσων δεν ζούσαν και κατόπιν το επεξεργάστηκαν για να το διασώσουν.

    Μετά το 1998, οι καταγραφές συνεχίστηκαν στο στούντιο των αδελφών Παγκοζίδη, στη Μαρώνεια.

    «Ποτέ μία έρευνα δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη, θεωρούμε αυτήν αρκετά επαρκή γιατί περιορίστηκε στο νομό Ροδόπης και διήρκησε ένα μεγάλο διάστημα» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Γιάννης Παγκοζίδης. Τόνισε δε ότι η σημασία της παραγωγής αυτής αυξάνει από το γεγονός ότι έχουν γίνει καταγραφικές δουλειές από λαογράφους για λογαριασμό της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά το υλικό δεν είναι διαθέσιμο στους ερευνητές και δεν έχει εκδοθεί κάτι σχετικό.

    «Η έκδοση έρχεται να συμπληρώσει το μουσικολογικό κομμάτι της παράδοσης της Θράκης δεν μπορεί να είναι εμπορική» εξήγησε ο κ. Παγκοζίδης και πρόσθεσε ότι δεν προσφέρεται για γλέντι, δίνει όμως τη δυνατότητα σε κάποιον που ενδιαφέρεται να ακούσει σπάνιες ηχογραφήσεις και τον τρόπο παιξίματος των παλαιότερων.

    Ο κ. Παγκοζίδης σημείωσε ότι υπάρχει, πλέον, μια νέα γενιά παιδιών που παίζουν γκάιντα και σπουδάσανε στην Ελλάδα ή στη Βουλγαρία οι περισσότεροι, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός χρήσης του οργάνου στη σύγχρονη μουσική δημιουργία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν γίνεται για εντυπωσιασμό.

    [05] Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα

    Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, όπου για σήμερα, Τρίτη, προβλέπονται βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και τσουχτερό κρύο. Στη Θεσσαλονίκη βρέχει οπως και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον υδράργυρο στις 8 το πρωί να κυμαίνεται από 1 (στην Έδεσσα) έως 6 βαθμούς Κελσίου (στην Κατερίνη). Ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται στη Νάουσα και σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Έδεσσας και της Κατερίνης.

    Προβλήματα παρουσιάζονται από τις 7 το πρωί στην Εγνατία Οδό, μετά τα Κερδύλια, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, εξαιτίας κατολίσθησης. Όπως έγινε γνωστό, βράχος αποκολλήθηκε από πλαγιά κι αφού έσπασε το προστατευτικό τοιχίο έπεσε στο οδόστρωμα. Η κυκλοφορία στο σημείο αυτό διεξάγεται από μία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ στο σημείο βρίσκονται συνεργεία της Τροχαίας.

    Χιονοπτώσεις σημειώνονται στην Καστοριά και την Φλώρινα, όπου η θερμοκρασία το πρωί ήταν στον 1 βαθμό. Μάλιστα, με απόφαση της δημοτικής αρχής της Φλώρινας, τα σχολεία της περιοχής άνοιξαν μία ώρα αργότερα, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε το πρωί στο Νευροκόπι, όπου ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν (-1).

    Συννεφιασμένος είναι ο καιρός στη Θράκη, όπου στη διάρκεια της ημέρας αναμένονται βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 12 βαθμούς.

    Στο μεταξύ, αντιολισθητικές αλυσίδες, εξαιτίας της χιονόπτωσης, απαιτούνται, σύμφωνα με την Αστυνομία, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Καστοριάς. Στο νομό Φλώρινας, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου, ενώ στο νομό Γρεβενών απαιτούνται αλυσίδες για όσους κατευθύνονται προς τη Σαμαρίνα, το Περιβόλι και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Στην Κεντρική Μακεδονία, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία προς τα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν, 3-5 Πηγάδια και Σελίου.

    [06] «Όταν χορεύουν οι ελέφαντες», μια διπλή μυθιστορία για την υπόθεση Πολκ

    Μια λογοτεχνική αφήγηση της ιστορικής υπόθεσης Πολκ και μια χαρτογράφηση του μεγαλομανούς εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα της κρίσης συνιστά το βιβλίο «Χορεύουν οι ελέφαντες» της Σοφίας Νικολαΐδου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Ο τίτλος βασίζεται στο γνωστό ρηθέν πως «όταν χορεύουν οι ελέφαντες την πληρώνουν τα μυρμήγκια»?

    Το βιβλίο ξεκινάει με το σήμερα: Ο αριστούχος μαθητής Μηνάς Γεωργίου, γιος ενός παθιασμένου αρχισυντάκτη εφημερίδας της Θεσσαλονίκης, με την έναρξη του τελευταίου σχολικού έτους, δηλώνει σε γονείς και καθηγητές ότι αρνείται τις καθημερινές αξιολογήσεις για να μην περάσει στο Πανεπιστήμιο ,γιατί δεν θέλει να γεμίσει το κεφάλι του από άχρηστες πληροφορίες. Ο αντισυμβατικός καθηγητής Σουκιούρογλου τον πείθει να παρουσιάσει στο τέλος του Φεβρουαρίου ,σε ακροατήριο μαθητών και καθηγητών, μια έρευνα για την άδικη φυλάκιση του δημοσιογράφου μιας δημοκρατικής εφημερίδας στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου, του Μανόλη Γκρη, ο οποίος είχε καταδικασθεί για τη δολοφονία του αμερικανού απεσταλμένου του δικτύου CBS Τζακ Τάλας. Ενός δημοφιλούς δημοσιογράφου, που ήταν επικριτής της τότε δεξιάς διχαστικής κυβέρνησης, που όμως, λόγω του αντικομμουνιστικού αγώνα, στηριζόταν από την δημοκρατική κυβέρνηση της Ουάσινγκτον. Ο ανταποκριτής βρίσκεται πνιγμένος έξω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, χωρίς να προλάβει να συναντήσει για συνέντευξη τον αρχηγό των κομμουνιστών ανταρτών.

    Το βιβλίο, παίζοντας με την ουδετερότητα, που κατά την άποψη της συγγραφέως συνιστά θέση,δεν ξεφεύγει εμφατικά από τα ιδεολογικά στερεότυπα, όμως αποτελεί ένα γοητευτικό πηγαινέλα από το ιστορικό στο σημερινό. Από την Ελλάδα του Εμφυλίου, στην Ελλάδα του Μνημονίου. Από την τραγωδία της μνήμης , στην τραγικότητα του τώρα. Από το ασπρόμαυρο του δράματος, στην έγχρωμη πτώση. Από το ιστορικό χωνί, στο διαδικτυακό face book.

    Για ένα αθώο της φυλακής και για μια φυλακή της γνώσης...

    [07] Απελευθέρωση δύο χελωνών caretta caretta από το Ενυδρείο Κρήτης

    Δυό χελώνες caretta caretta αναμένεται να απελευθερωθούνσήμερααπό το Ενυδρείο Κρήτης το οποίο τις περιέθαλψε για αρκετό χρονικό διάστημα,στην παραλία μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Cretaquarium.

    Η πρώτη χελώνα βρέθηκε στην παραλία των Γουβών Ηρακλείου, με ένα αγκίστρι στον οισοφάγο της στις 28 Μαρτίου 2011, μεταφέρθηκε και παραδόθηκε στο προσωπικό της ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για την ενυδάτωση και ενδυνάμωσή της.

    Ακολούθησε χειρουργική επέμβαση και μετεγχειρητική αγωγή στο Ενυδρείο και ύστερα από 20 μήνες παραμονής, απόλυτα υγιής και μαρκαρισμένη, ετοιμάζεται να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

    Η δεύτερη χελώνα εντοπίστηκε τραυματισμένη από δίχτυα στο λαιμό και στο κεφάλι στην περιοχή Καλό Χωριό του Ν. Λασιθίου, στις 4 Ιουνίου 2012. Παραλήφθηκε από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Λιμεναρχείου Αγ. Νικολάου, ελέγχθηκε η κατάστασή της από τον τοπικό κτηνίατρο και μεταφέρθηκε στο Ενυδρείο Κρήτης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Υστερα από έξι μήνες, με την φροντίδα του προσωπικού και έχοντας επανέλθει στους φυσικούς της ρυθμούς, υγιής, μαρκαρισμένη ετοιμάζεται να επιστρέψει κι αυτή στο φυσικό της περιβάλλον.

    [08] Κεντρώες παρατάξεις παρακινούν τον Μόντι να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές

    Ο Μάριο Μόντι βρίσκεται σε συζητήσεις με κεντρώες παρατάξεις της ιταλικής πολιτικής σκηνής που τον παρακινούν να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, τη στιγμή που αυξάνεται η πίεση από τις αγορές, τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και παράγοντες της ιταλικής εκκλησίας προς τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό να παραμείνει για να διαφυλάξει την οικονομική του πολιτική, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

    Στελέχη του ιταλικού κέντρου θεωρούν ότι ο Μάριο Μόντι θα δώσει την απάντησή του για το θέμα σε μερικές μερες. Εάν αποφασίσει να είναι υποψήφιος, αναμένεται να κάνει επίσημη δήλωση αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

    "Σε αυτό το στάδιο δεν εξετάζω αυτό το ζήτημα. Ολες οι προσπάθειές μου είναι αφιερωμένες στην ολοκλήρωση τη θητείας της παρούσας κυβέρνησης, που μού φαίνεται ότι θα είναι σύντομη, αλλά απαιτεί ακόμη όλη μου την ενέργειά ", δήλωσε ο ίδιος ο Μάριο Μόντι χθες στο Οσλο.

    Η ισχυρή ιταλική εκκλησία , δια στόματος του Αρχιεπισκόπου Σίλβιο Μπανιάσκο, επέκρινε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την υπονόμευση της κυβέρνησης Μόντι. "Προκαλεί αγανάκτηση η ανευθυνότητα όσων σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, όταν καίγεται το σπίτι", δήλωσε στην Corriere della Sera προειδοποιώντας ότι θα ήταν σφάλμα να μη χρησιμοποιηθούν στο μέλλον εκείνοι που συνέβαλαν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει το 30%, έπεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντρο-δεξιό κόμμα του Μπερλουσκόνι . Τα κεντρώα κόμματα συγκεντρώνουν 15%-25% των ψήφων.

    Την ίδια στιγμή, ο Μπερλουσκόνι άρχισε προεκλογική εκστρατεία από τα μέσα ενημέρωσης που τού ανήκουν επαναφέροντας στην ιταλική πολιτική ζωή το συνηθισμένο γι΄αυτόν ύφος και τόνους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 December 2012 - 9:30:26 UTC