Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το επόμενο... "Τέλος του Κόσμου" έρχεται τον Ιανουάριο
  • [02] Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ μετά τη δήλωση Μόντι
  • [03] Ο Τσάβες αναχώρησε για την Κούβα για να υποβληθεί σε νέα επέμβαση
  • [04] Ο Μέσι «έσπασε» του θρυλικό ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ
  • [05] Πέθανε ο ποιητής και στιχουργός 'Αλκης Αλκαίος
  • [06] Στάσεις εργασίες εκπαιδευτικών αύριο
  • [07] S&P: 1 στις 3 πιθανότητες μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει εγκατάλειψη του ευρώ
  • [08] Άνοδο καταγράφει η απόδοση ιταλικών δεκαετών ομολόγων
  • [09] Αίγυπτος: Ο Μόρσι ζητεί από τον στρατό να εγγυηθεί την ασφάλεια
  • [10] Αντίθετη η Μόσχα στις έξωθεν πολιτικές "συνταγές" για τη Συρία
  • [11] Το 53% των Σλοβένων στηρίζει τις διαδηλώσεις που διοργανώνονται στη χώρα τους
  • [12] Ο Ανρί ξανά στην Άρσεναλ

  • [01] Το επόμενο... "Τέλος του Κόσμου" έρχεται τον Ιανουάριο

    Κατακλυσμοί, αιώνιο πυρ, αμμοθύελλα, λυκόφως των θεών: εδώ και χιλιετίες ο τρόμος για το τέλος του κόσμου κατατρώγει τους ανθρώπους, επιλέγοντας διαφορετικούς δρόμους ανάλογα με τον πολιτισμό, τη χρονική περίοδο και την πρόοδο της γνώσης.

    Αντιμέτωποι με τους μεγάλους φυσικούς κύκλους, οι άνθρωποι έζησαν επί αιώνες υπό το κράτος του φόβου ότι ο χειμώνας ή η νύκτα θα εγκατασταθούν για πάντα. Αιώνες αργότερα, θα έλθει το φάσμα του "πυρηνικού χειμώνα", της περιβαλλοντικής καταστροφής, του γιγάντιου αστεροειδή...

    "Κάθε ανθρώπινος πολιτισμός εμφανίζεται ως προσωρινός. Πριν από τις μονοθεϊστικές θρησκείες, οι περισσότεροι πολιτισμοί φοβούνταν ότι οι κύκλοι θα τελειώσουν κάποια μέρα. Πολλά έθιμα ήταν συνδεδεμένα με τον φόβο αυτόν. Ετσι, οι Αζτέκοι θεωρούσαν ότι κάθε 52 χρόνια, ο Ηλιος κινδύνευε να εξαφανισθεί και έκαναν ανθρωποθυσίες για να εξασφαλίσουν την αναγέννησή του", εξηγεί ο ιστορικός Μπερνάρ Σερζάν.

    "Το διακύβευμα στα πολλαπλά "τέλη των κόσμων" είναι η δική μας ευθύνη απέναντι στους Θεούς ή στη Φύση και η τιμωρία για την παραβίαση μίας Τάξης που μάς ξεπερνά. Πριν, ο Θεός τιμωρούσε τους ανθρώπους ή τους αντάμειβε. Σήμερα, δεν έχουμε πια ανάγκη τους Θεούς, οι καταστροφές που προκαλούνται από τον άνθρωπο αρκούν", λέει ο Ζαν-Νοέλ Λαφάργκ, συγγραφέας του βιβλίου "Τέλη του κόσμου, από την Αρχαιότητα μέχρι τις Ημέρες μας".

    Οσο για την "προφητεία" των Μάγια, εκεί δεν εμπλέκεται κανένα θρησκευτικό κίνημα. Ομως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι επίσης προαναγγέλλουν το επικείμενο τέλος του κόσμου, το τοποθετούν...τον ερχόμενο Ιανουάριο!

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [02] Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ μετά τη δήλωση Μόντι

    Η ισοτιμία του ευρώ κινείται κοντά στα χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν απώλειες, καθώς η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι ότι αποφάσισε να παραιτηθεί πρόωρα προκάλεσε ανησυχίες για νέο κύμα αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 υποχωρεί 0,33%, με το χρηματιστήριο του Μιλάνο και της Μαδρίτης να σημειώνουν απώλειες 3,34% και 1%, αντίστοιχα, ενώ η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,29 δολάρια, υποχωρώντας 0,25%.

    Η απόφαση του Μάριο Μόντι προκάλεσε, επίσης, μεγάλη άνοδο της απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων κατά 24 μονάδες βάσης (0,24 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 4,78%.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα παραιτηθεί μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2013, δημιουργώντας ερώτημα για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία εξακολουθεί να είναι ένα από τα επίκεντρα της κρίσης χρέους της περιοχής.

    [03] Ο Τσάβες αναχώρησε για την Κούβα για να υποβληθεί σε νέα επέμβαση

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες αναχώρησε σήμερα την αυγή για την Κούβα όπου θα υποβληθεί σε νέα επέμβαση για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει, ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Επικοινωνίας Ερνέστο Βιγέγκας.

    "Ο πρόεδρος Τσάβες αναχώρησε από την Μαϊκετία με προορισμό την Αβάνα για να υποβληθεί σε επέμβαση. Εικόνες στις 7 στο VTV", το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο, έγραψε ο υπουργός.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [04] Ο Μέσι «έσπασε» του θρυλικό ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ

    Ένα ιστορικό ρεκόρ, που... κρατούσε 40 χρόνια, καταρρίφθηκε σήμερα. Σε αγώνα του ισπανικού πρωταθλήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Μπαρτσελόνα προηγείται εκτός έδρας με 2-0 της Μπέτις με σκόρερ και των δύο τερμάτων τον Λιονέλ Μέσι (16', 25').

    Με αυτά τα δύο γκολ, ο Αργεντινός άσος έφτασε τα 86 σε επίσημους αγώνες σε ένα ημερολογιακό έτος και ξεπέρασε το ρεκόρ που κατείχε ο Γκερντ Μίλερ από το 1972. Τότε, ο μεγάλος Γερμανός στράικερ είχε πετύχει 85 γκολ σε 60 επίσημους αγώνες, τα 72 με τη φανέλα της Μπάγερν και τα 13 με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας της Δυτικής Γερμανίας.

    Ο Μέσι σε 65 αγώνες, έχει πετύχει φέτος 74 γκολ με την Μπαρτσελόνα και 12 με την Εθνική Αργεντινής και φυσικά έχει τη δυνατότητα μέχρι το τέλος του έτους να διευρύνει το ρεκόρ του.

    [05] Πέθανε ο ποιητής και στιχουργός 'Αλκης Αλκαίος

    Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο ποιητής και στιχουργός 'Αλκης Αλκαίος, που έπασχε από καρκίνο. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στην Πάργα.

    [06] Στάσεις εργασίες εκπαιδευτικών αύριο

    Τρίωρες στάσεις εργασίας κηρύττουν οι Ομοσπονδίες των Καθηγητών και των Δασκάλων (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ειδική Αγωγή και ειδικότερα εναντίον των διατάξεων που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και πρόκειται να ψηφισθεί.

    Ειδικότερα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ), σε έκτακτη συνεδρίασή της, κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για αύριο 11 Δεκεμβρίου από τις 11:00 ως τις 14:00. Στις 12 το μεσημέρι, διοργανώνεται παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

    Από τις 11:00 ως τις 14:00, θα πραγματοποιηθεί και η τρίωρη στάση εργασίας των καθηγητών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην παράσταση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

    [07] S&P: 1 στις 3 πιθανότητες μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει εγκατάλειψη του ευρώ

    Υπάρχει μία πιθανότητα στις τρεις, μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει η χώρα να φύγει από την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA).

    Όμως μια τέτοια κίνηση θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες και θα απέτρεπε πιθανόν άλλες χώρες από το να την μιμηθούν, πρόσθεσε.

    Ο Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων του S&P EMEA, είπε πως δεν αναμένει η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη υπό τη σημερινή της κυβέρνηση, προσθέτοντας πως ακόμη κι εάν βγει από αυτήν στο μέλλον, θεωρεί απίθανο το ενιαίο νόμισμα να διαλυθεί.

    «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια όχι ασήμαντη πιθανότητα, μια κυβέρνηση της Ελλάδας, κάποια μελλοντική κυβέρνηση, σχεδόν σίγουρα όχι η σημερινή. . . να αποφασίσει πως, μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, έπειτα από αλλεπάλληλα χρόνια ύφεσης, πτώσης του βιοτικού επιπέδου κι αυξανόμενης ανεργίας, είναι καιρός να σταματήσει αυτό που προσπαθεί τόσο πολύ καιρό» είπε ο Κρέμερ σε μια επιχειρηματική διάσκεψη στο Τελ Αβίβ.

    Μια τέτοια κίνηση θα ήταν απόφαση μιας εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης και όχι των διαμορφωτών πολιτικής στον πυρήνα της Ευρώπης, ορισμένοι εκ των οποίων υποθέτουν ότι ορισμένες χώρες θα αποχωρήσουν από τη ζώνη του ευρώ εάν δεν τηρούν τους κανόνες του παιγνιδιού -- ή και απαιτούν απ' αυτές να αποχωρήσουν, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [08] Άνοδο καταγράφει η απόδοση ιταλικών δεκαετών ομολόγων

    Ανοδικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, εξέλιξη την οποία αναλυτές αποδίδουν στην αναταραχή που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της χώρας.

    Στις 9:30 ώρα Ιταλίας, (10:30 ώρα Ελλάδας), η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφωνόταν σε 4,759% έναντι 4,525% στο κλείσιμο των συναλλαγών, το απόγευμα της Παρασκευής.

    Η απόδοση ενός ομολόγου εξελίσσεται κατά τρόπο αντίστροφο της τιμής του, καταδεικνύοντας τη στάση του επενδυτικού κοινού έναντι αυτού.

    [09] Αίγυπτος: Ο Μόρσι ζητεί από τον στρατό να εγγυηθεί την ασφάλεια

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ζήτησε σήμερα από το στρατό να εγγυηθεί την ασφάλεια μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου για το σχέδιο του Συντάγματος, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σοβαρής πολιτικής κρίσης στη χώρα και αιματηρών επεισοδίων, με διάταγμα που τίθεται σήμερα σε ισχύ.

    "Οι ένοπλες δυνάμεις στηρίζουν τις υπηρεσίες της αστυνομίας που συνεργάζονται πλήρως με αυτές για την προάσπιση της ασφάλειας και την προστασία των ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων του κράτους για προσωρινή περίοδο, μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα", σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος αυτού που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [10] Αντίθετη η Μόσχα στις έξωθεν πολιτικές "συνταγές" για τη Συρία

    Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιτίθεται στο να τεθούν οποιεσδήποτε προϋποθέσεις για συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τους εχθρούς της και ότι τα σχέδια για το πολιτικό μέλλον της χώρας δεν μπορεί να επιβληθούν σ' αυτήν έξωθεν.

    Το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε εκκλήσεις για ένα τερματισμό των μαχών και την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αλλά δήλωσε πως η Ρωσία απορρίπτει "απόπειρες να επιβληθούν έτοιμες συνταγές για κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις" στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [11] Το 53% των Σλοβένων στηρίζει τις διαδηλώσεις που διοργανώνονται στη χώρα τους

    Η πλειοψηφία των Σλοβένων στηρίζει τις διαδηλώσεις που διεξάγονται στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας.

    Συγκεκριμένα, το 53% των ερωτηθέντων στηρίζει όλες τις διαδηλώσεις, το 33% στηρίζει ορισμένες από τις διαδηλώσεις και το 14% δηλώνει ότι είναι αντίθετο στις διαμαρτυρίες. Οι άνδρες, ηλικίας 26 έως 35 ετών, επαγγελματικής εκπαίδευσης, είναι η πληθυσμιακή ομάδα που υποστηρίζει περισσότερο τις διαδηλώσεις. Αντίθετες στις κινητοποιήσεις είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό οι γυναίκες, ηλικίας άνω των 65 ετών, που υποστηρίζουν το κυβερνών Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

    Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν εξέγερση κατά της πολιτικής ελίτ, της κυβέρνησης και των δημάρχων, το 64% ότι υποκινούνται από τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κοινωνική τους κατάσταση, το 51% πιστεύει ότι οι πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται με αίτημα ένα καλύτερο κοινωνικό κράτος και το 12% των ερωτηθέντων τις χαρακτηρίζει χουλιγκανισμό.

    Επιμέλεια: Κ. Γιαννίκη

    [12] Ο Ανρί ξανά στην Άρσεναλ

    Ο Τιερί Ανρί είναι και πάλι έτοιμος να φορέσει την φανέλα της Αρσεναλ, εκμεταλλευόμενος το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανέναρξη του πρωταθλήματος στις ΗΠΑ.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η «Daily Mail», ο Γάλλος επιθετικός, που έκανε σπουδαία καριέρα με τους «κανονιέρηδες» πριν «μεταναστεύσει» στο MLS, θα παραχωρηθεί δανεικός από τους «Ταύρους» της Νέας Υόρκης στην Άρσεναλ και μάλιστα αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στις 6 Ιανουαρίου με αντίπαλο την Σουόνσι για το κύπελλο Αγγλίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 December 2012 - 11:30:25 UTC