Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το «Μαουτχάουζεν» στη σκηνή από σήμερα
  • [02] Στο 7,2% η ύφεση στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Είναι λάθος να ανοίγουν νέα μέτωπα με την κοινωνία
  • [04] Ολοκληρώθηκε η πορεία μαθητών και φοιτητών, στη μνήμη Αλ.Γρηγορόπουλου
  • [05] "Επίθεση" ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση με αφορμή το σχεδιαζόμενο φορολογικό σύστημα
  • [06] Προτάσεις του ΚΚΕ για το φορολογικό
  • [07] Το ΚΚΕ για πράξη νομοθετικού περιεχομένου για δημοσίους υπαλλήλους
  • [08] «Η μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, αιτία της πρωτοφανούς κρίσης»
  • [09] Ευ. Βενιζέλος: Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι απόλυτη
  • [10] Δύο Κυριακές θα είναι ανοικτά φέτος στις γιορτές τα εμπορικά καταστήματα
  • [11] Προσαγωγές για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
  • [12] Μείωση 43,9% κατέγραψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Νοέμβριο
  • [13] Σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην ΕΕ
  • [14] ΤτΕ: Η ανακεφαλαιοποίηση αποσκοπεί στην αναπλήρωση των ιδίων κεφαλαίων που απώλεσαν οι τράπεζες

  • [01] Το «Μαουτχάουζεν» στη σκηνή από σήμερα

    «Ένα βιβλίο 360 σελίδων «ζωντανεύει» επί σκηνής σε μία παράσταση που δεν έχει τίποτα ευχάριστο. Εχει όμως κάτι θετικό. Βάζει τον θεατή απέναντι στην ιστορική του συνείδηση. Ένα στοιχείο το οποίο φαίνεται να έχει εξοριστεί επί σειρά ετών από την Ελλάδα», λέει ο Θέμης Μουμουλίδης, μιλώντας για ένα έργο το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, «μιλάει από τον τίτλο του».

    Το «Μαουτχάουζεν», το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό χρονικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη που, με ρεαλισμό, ευαισθησία, χιούμορ και τρυφερότητα, εξιστορεί όσα έζησε ως κρατούμενος στο ομώνυμο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης, από το 1943 έως το 1945, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή στη σκηνή του θεάτρου Μπάντμιντον, από σήμερα έως και τις 9 Δεκεμβρίου, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και κείμενο του ίδιου σε συνεργασία με τον Στέλιο Μάινα και την Κάτια Σπερελάκη.

    Στο «Μαουτχάουζεν» τριάντα ηθοποιοί και η 20μελής ορχήστρα επί σκηνής υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη «συνομιλούν» με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και του Γκούσταβ Μάλερ. Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει η Ρίτα Αντωνοπούλου.

    Παίζουν: Στ. Μάινας, Γ. Πυρπασόπουλος, Αρ. Λεμπεσόπουλος, Μ. Πολυχρονίδη, Β. Μπισμπίκης, Κ. Γιαννακόπουλος, Κ. Βελέντζας, Ν. Ζαγκλή, Αν. Ελενα, Ειρ. Κυρμιζάκη, Μ. Ιριδα, Γ. Γκαντιτζικιδης, Π. Γκιούλης, Π. Γουρζουλίδης, Γ. Ιωάννου, Φρ. Μανουσάκης.

    [02] Στο 7,2% η ύφεση στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο

    Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε βαθειά ύφεση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ, το τρίτο τρίμηνο του 2012, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το τρίτο τρίμηνο του 2012, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας έφτασε στο 7,2% του ΑΕΠ, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2011, από 6,3% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο και 6,7% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2012.

    Στην ευρωζώνη η ύφεση έφτασε στο 0,6% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με πέρυσι και στην ΕΕ στο 0,4% του ΑΕΠ. Το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η ύφεση στην ευρωζώνη ήταν 0,5% του ΑΕΠ και στην ΕΕ ήταν 0,3% του ΑΕΠ.

    Επιπλέον, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά -0,1% και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ. (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα).

    Μετά την Ελλάδα (-7,2% του ΑΕΠ), το τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ κατέγραψε η Πορτογαλία (-3,4% του ΑΕΠ), η Σλοβενία (-2,9%), η Ιταλία (-2,4%), η Κύπρος (-2,3%), η Ισπανία και η Ουγγαρία (-1,6%), η Τσεχία (-1,5%), η Ολλανδία (-1,4%), και η Φινλανδία (-1,1%).

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Είναι λάθος να ανοίγουν νέα μέτωπα με την κοινωνία

    Εξαιρετικά κρίσιμες, για το μεγάλο εθνικό θέμα της οικονομίας, χαρακτήρισε τις ημέρες που διανύουμε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), στην Ιπποκράτους, εκφράζοντας, παράλληλα, τη στήριξη του Κινήματος στο θέμα της επαναγοράς των ομολόγων και τονίζοντας ότι δεν πρέπει να θιγούν οι ισορροπίες του προγράμματος του Φεβρουαρίου του 2012.

    Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι λάθος να ανοίγουν νέα μέτωπα με την κοινωνία, «όπως αυτά που ανοίγει το κυοφορούμενο φορολογικό». Οι όποιες αλλαγές, είπε, δεν μπορούν να γίνονται σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και γενικά των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

    Σημείωσε, δε, ότι το φορολογικό μπορεί να κατατεθεί εμπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν δεκτές ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Και συμπλήρωσε ότι δεν χρειάζεται να θιγεί η ισχύουσα φορολογική κλίμακα και πως είναι αδιανόητο ένα φορολογικό σύστημα να αδικεί τον πολίτη και ιδιαίτερα τους νέους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη διαφωνία του με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που, όπως είπε, συνιστά δυσμενή μεταχείριση για άτομα με αναπηρία και ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση νόμου που «θα καλύπτει τα κενά σε σχέση με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες». Πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προτάσεις με τη μορφή τροπολογιών στην ίδια την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και, παράλληλα, ζήτησε να προχωρήσει η συζήτηση και για τις άλλες προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ.

    [04] Ολοκληρώθηκε η πορεία μαθητών και φοιτητών, στη μνήμη Αλ.Γρηγορόπουλου

    Με μικρής έντασης και έκτασης επεισόδια ολοκληρώθηκε η πορεία μαθητών και φοιτητών που έγινε σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

    Μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια συγκρότησαν πορεία η οποία, από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, κατευθύνθηκε στη Βουλή και κατέληξε στα Προπύλαια.

    Λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία, διαδηλωτής πέταξε προς τις αστυνομικές δυνάμεις βόμβα μολότοφ, πυροδοτώντας έτσι της μικρής έντασης επεισόδια, της κατά τ' άλλα ειρηνικής πορείας.

    Στη συνέχεια οι διαδηλωτές χωρίστηκαν στα τρία. Ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια όπου ακολούθησε πετροπόλεμος στους γύρω δρόμους με τις αστυνομικές δυνάμεις. Μία άλλη ομάδα κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, ενώ μέρος των διαδηλωτών παραμένει στα Προπύλαια.

    Στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματίσει συγκέντρωση και πορεία η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις 7 το απόγευμα πορεία θα κάνουν οι αντιεξουσιαστές, ενώ στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο σημείο που σκοτώθηκε ο 15χρονος.

    [05] "Επίθεση" ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση με αφορμή το σχεδιαζόμενο φορολογικό σύστημα

    "Επίθεση" εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς την κυβέρνηση με αφορμή το σχεδιαζόμενο φορολογικό σύστημα, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι αυτό «εντάσσεται στη συνολική μνημονιακή πολιτική εξόντωσης των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων και βίαιης αναδιανομής του πλούτου».

    Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν εκείνοι που δεν έχουν, ενώ μένουν στο απυρόβλητο οι έχοντες και κατέχοντες», πως «καταστρέφουν κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα της οικονομίας, στοχοποιώντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα λουκέτα και τις απολύσεις» και ότι «καταδικάζουν στη φτώχεια και στην ανέχεια πλατιά στρώματα της κοινωνίας, την ίδια στιγμή που δεν έχουν καμία πολιτική βούληση να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να φορολογήσουν τον πλούτο».

    [06] Προτάσεις του ΚΚΕ για το φορολογικό

    Δύο βασικούς άξονες συσπείρωσης και πάλης για το φορολογικό προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στους μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανέργους, μεγάλο τμήμα των επαγγελματιών εμπόρων, επιστήμονες, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες με τον πρώτο άξονα να περιλαμβάνει:

    -Πραγματική και δραστική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζών και των μεγαλεμπόρων με συντελεστή 45% στα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη

    -Κατάργηση των αφορολόγητων αποθεματικών και των λεγόμενων αναπτυξιακών φοροελαφρύνσεων

    -Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους εφοπλιστές.

    - Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

    Ο δεύτερος άξονας που προτείνει το ΚΚΕ περιλαμβάνει:

    - Κατάργηση όλων των άμεσων φόρων «που πνίγουν και εξοντώνουν τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους»

    - Λήψη μέτρων προστασίας των εργατικών λαϊκών οικογενειών

    - 'Αμεση κατάργηση των χαρατσιών, των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα

    - Λήψη μέτρων προστασίας για τους ανέργους, νέους μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες και ανακούφιση από τα «ληστρικά δάνεια των τραπεζών».

    [07] Το ΚΚΕ για πράξη νομοθετικού περιεχομένου για δημοσίους υπαλλήλους

    «Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει θέματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, στοχεύει στην παράκαμψη εμποδίων από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ιδιαίτερα στον χώρο των ΟΤΑ και τις δυσκολίες των «αιρετών» να συμπράξουν ανοικτά στις απολύσεις» επισημαίνει το ΚΚΕ με σχόλιό του. Επίσης, αναφέρει ότι «για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση με τη σύμπραξη του Προέδρου της Δημοκρατίας προχώρησε στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, παρακάμπτοντας ακόμη μια φορά τη Βουλή».

    «Η δικτατορία του κεφαλαίου αποκαλύπτεται και πάλι. Όταν οι θεσμοί τους, δεν τους διευκολύνουν ή τους εμποδίζουν να προχωρήσουν με την άνεση που θα ήθελαν, δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό να τους παρακάμψουν. Αυτό δείχνει και τον πραγματικό, ταξικό χαρακτήρα όλων αυτών των θεσμών» τονίζει στη συνέχεια το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «η έκβαση της αναμέτρησης θα κριθεί από την ικανότητα και την αποφασιστικότητα του οργανωμένου κινήματος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της».

    [08] «Η μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, αιτία της πρωτοφανούς κρίσης»

    «Όταν ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι φιλοδοξία του είναι η ελληνική οικονομία να γίνει μια «οικονομία-μοντέλο», φανταζόμαστε ότι εννοεί μοντέλο διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, του ασφαλιστικού συστήματος, των δημόσιων αγαθών, του κοινωνικού κράτους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη γερμανική εφημερίδα BILD.

    Ασκώντας σκληρή κριτική στον κ. Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «όσο κι αν ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι, η πραγματικότητα τον διαψεύδει οικτρά».

    Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να μιλά για ανάπτυξη όταν υπάρχουν μόνο λουκέτα, για μεταρρυθμίσεις εκεί που υπάρχει μόνο ισοπέδωση. Η μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, αποτελεί την αιτία της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία και δεν αποτελεί τη λύση».

    «Αυτό δεν μπορούν να το αντιληφθούν οι Έλληνες ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού, που είναι οι μόνοι που θεωρούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο κατεδαφίζοντας παράλληλα κάθε προοπτική της χώρας για ανάπτυξη και ευημερία», καταλήγει η ανακοίνωση του πολιτικού φορέα.

    [09] Ευ. Βενιζέλος: Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι απόλυτη

    «Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι απόλυτη χωρίς προϋποθέσεις και αιρέσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), με αφορμή τη σημερινή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Ο κ. Βενιζέλος προσέθεσε πως καμία από τις παρατάξεις που είχαν την ευθύνη των γεγονότων του 2008 δεν δικαιούται να δημιουργεί συνθήκες τεχνητής πόλωσης και κανείς δεν δικαιούται πάνω στο θάνατο ενός παιδιού «να οικοδομεί φτηνή κομματική τακτική».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ικανοποίηση για την αντίδραση της Χρυσής Αυγής, απέναντι στην πρωτοβουλία που είχε παρουσιάσει τη Δευτέρα κατά της ρατσιστικής, ξενοφοβικής και κοινωνικής βίας. Παράλληλα, καταδίκασε απερίφραστα την προ ημερών βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας, ωστόσο, ότι αυτό της έδωσε αφορμή να εξαπολύσει νέες, προκλητικές φραστικές επιθέσεις, όπως είπε, κατά των θεσμών.

    [10] Δύο Κυριακές θα είναι ανοικτά φέτος στις γιορτές τα εμπορικά καταστήματα

    Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν φέτος δύο Κυριακές κατά την εορταστική περίοδο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός, προωθείται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εκτός από την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.

    Στο μεταξύ, επειδή υπάρχει ανοικτή διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς σχετικά με τα προβλήματά της, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε μέτρο μόνιμου χαρακτήρα η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων 6 Κυριακές το χρόνο.

    [11] Προσαγωγές για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

    Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, στη διάρκεια της οποίας εκδηλώθηκαν επεισόδια μικρής έντασης, για τα οποία η αστυνομία προέβη συνολικά σε περίπου δέκα προσαγωγές ατόμων.

    Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πορείας, επί της Εγνατίας, στη συμβολή της με την οδό Εθνικής Αμύνης, η αστυνομία απώθησε διαδηλωτές μετά από ρίψη αντικειμένων, ενώ νωρίτερα έγιναν προσαγωγές και για τα επεισόδια μπροστά στο υπουργείο, όπου κάποιοι έριξαν πέτρες, κροτίδες και μολότοφ.

    [12] Μείωση 43,9% κατέγραψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Νοέμβριο

    Με ταχύτατους ρυθμούς «απομειώνεται» η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής και της συρρίκνωσης του εισοδήματος των πολιτών.

    Τον Νοέμβριο εφέτος, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων περιορίστηκαν περαιτέρω κατά 43,9% (και ειδικά των επιβατηγών κατά 47,5%), με αποτέλεσμα, το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου να έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά 72.816 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) και να έχει παρουσιαστεί μείωση 39% (στα επιβατηγά η πτώση είναι 40,7%). Μείωση 33,1% είχε παρουσιαστεί το 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2011 (στα επιβατηγά η μείωση ήταν 32%).

    [13] Σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην ΕΕ

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο δράσης για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στην ΕΕ. Το σχέδιο αυτό παρουσιάζει μια συνολική δέσμη μέτρων, για το παρόν και το μέλλον, και αποσκοπεί, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή, να βοηθήσει τα κράτη -μέλη να διαφυλάξουν τις φορολογικές βάσεις τους και να ανακτήσουν δισεκατομμύρια ευρώ που τους οφείλονται νομίμως.

    Ως ένα πρώτο άμεσο μέτρο, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης σήμερα δύο συστάσεις, προκειμένου να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να αναλάβουν άμεση και συντονισμένη δράση όσον αφορά συγκεκριμένα επείγοντα προβλήματα.

    Η πρώτη σύσταση προβλέπει μια ισχυρή στάση της ΕΕ έναντι των φορολογικών παραδείσων.

    Η δεύτερη σύσταση αφορά τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση των νομικών τεχνικών λεπτομερειών και των «παραθύρων», που ορισμένες εταιρείες εκμεταλλεύονται για να αποφύγουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

    Άλλες πρωτοβουλίες που προβλέπονται στο σημερινό σχέδιο δράσης, περιλαμβάνουν την εκπόνηση κώδικα φορολογουμένων, την καθιέρωση αριθμού φορολογικού μητρώου ΕΕ, την επανεξέταση των διατάξεων βασικών οδηγιών της ΕΕ κατά των καταχρήσεων και τη θέσπιση κοινών κατευθυντηρίων γραμμών για τον εντοπισμό των χρηματικών ροών.

    [14] ΤτΕ: Η ανακεφαλαιοποίηση αποσκοπεί στην αναπλήρωση των ιδίων κεφαλαίων που απώλεσαν οι τράπεζες

    «Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποσκοπεί στην αναπλήρωση των ιδίων κεφαλαίων που απώλεσαν οι τράπεζες, κυρίως λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και της συμμετοχής τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σχετικά με το αίτημα που διατυπώνεται από τον ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος) να δοθούν στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, τα 2/3 του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης. Σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει στη Βουλή, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

    Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, «οι προτάσεις για οριοθέτηση συγκεκριμένων ποσών ή ποσοστών κεφαλαίων, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, και την τελική διοχέτευσή τους προς συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα η προτεινόμενη δέσμευση των 2/3 του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για την πραγματική οικονομία, αναδεικνύουν μεν το μέγεθος των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών, αλλά δεν συνάδουν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Αναφερόμενη στο ποσό της ανακεφαλαιόποιησης, η ΤτΕ αναφέρει: «Το ελάχιστο ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων, δεν είναι μια τυχαία επιλογή της εθνικής εποπτικής αρχής ή της κυβέρνησης. Τουναντίον, το ύψος των κεφαλαίων προκύπτει από το κοινό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο περί κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 December 2012 - 13:30:35 UTC