Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρούτσης: Επιτάχυνση ρυθμών για καταβολή του εφάπαξ
  • [02] Εγκαινιάστηκε το Λούβρο-Λανς
  • [03] Στα 9,461 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου
  • [04] Έφυγε από το προεδρικό μέγαρο ο Μόρσι
  • [05] Καμίνης: Αδυναμία καταβολής μισθών εξαιτίας των καταλήψεων
  • [06] Ποινές φυλάκισης με αναστολή για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία
  • [07] Δήλωση του εκδότη Θ. Αναστασιάδη για το πόρισμα του ΣΔΟΕ σε βάρος του
  • [08] Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την επιτήρηση των τραπεζών

  • [01] Βρούτσης: Επιτάχυνση ρυθμών για καταβολή του εφάπαξ

    «Γίνονται συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες για τον αρτιότερο τρόπο οργάνωσης των ασφαλιστικών Ταμείων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δικαιούχους», δήλωσε μετά την αποψινή συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.

    «Το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών επιταχύνουν τους ρυθμούς τους έτσι ώστε να αυξήσουμε ταχύτητα και να πετύχουμε το μεγαλύτερο αριθμό απορροφητικότητας. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε και το κάνουμε», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

    Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η εκκαθάριση των αιτήσεων για την καταβολή των εφάπαξ που εκκρεμούν, έχει ήδη ξεκινήσει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) αλλά η διαδικασία θα επιταχυνθεί από τον Ιανουάριο του 2013, και αφού προηγηθεί η καταβολή της δόσης.

    Κατά την αποψινή συνάντηση, εξετάσθηκαν οργανωτικά θέματα των Ταμείων, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα των κονδυλίων που θα προέλθουν από την εκταμίευση της δόσης και η ενίσχυση με πόρους πέραν του 1,3 δισ. ευρώ που θα δοθεί για το εφάπαξ των ασφαλισμένων του Δημοσίου, του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και των Ταμείων Πρόνοιας των υπαλλήλων του ΙΚΑ και της ΔΕΗ που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων έχει προκριθεί το σενάριο της αποπληρωμής με σειρά προτεραιότητας, ξεκινώντας από τις παλαιότερες αιτήσεις.

    [02] Εγκαινιάστηκε το Λούβρο-Λανς

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εγκαινίασε σήμερα το Λούβρο-Λανς, ένα παράρτημα του Μουσείου του Λούβρου στόχος του οποίου είναι η "αναγέννηση" του Πα-ντε-Καλέ, μιας πρώην περιοχής εξόρυξης άνθρακα, μέσω του πολιτισμού.

    Το Λούβρο-Λανς αποτελεί μέρος μιας κίνησης από τα γαλλικά μουσεία για να μεταφέρουν το έργο τους στις περιφέρειες, μια τάση που ξεκίνησε από το Κέντρο Πομπιντού που άνοιξε ένα μουσείο στη βορειοανατολική πόλη της Μετς το 2010.

    Το 2004, η κυβέρνηση επέλεξε τη Λανς, τη φτωχότερη πόλη της Γαλλίας, για το νέο Λούβρο.

    Η Λανς, μια πόλη 35.000 ανθρώπων που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μαστίζεται από την ανεργία μετά το κλείσιμο του τελευταίου ανθρακωρυχείου στην περιοχή, το 1990.

    Το Λούβρο-Λανς, ένα φουτουριστικό συγκρότημα πέντε κτιρίων από γυαλί και αλουμίνιο σχεδιασμένο από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Σαναά, βρίσκεται σε μια περιοχή όπου παλιά υπήρχε η είσοδος ενός ορυχείου.

    Το Λούβρο του Παρισιού, το μουσείο που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, και φέτος το επισκέφθηκαν πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει δανείσει εκατοντάδες έργα τέχνης στο νέο του παράρτημα, ανάμεσά τους αριστουργήματα όπως "Η Παναγία με το θείο βρέφος και την Αγία Άννα" του Λεονάρντο ντα Βίντσι και το "πορτραίτο του Μπαλτάσαρ Καστιλιόνε" του Ραφαήλ.

    [03] Στα 9,461 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου

    Στα 9,461 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Οκτώβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα σημειώνοντας αύξηση, από 9,310 δισ. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σύμφωνα με τα οποία το μεγαλύτερο ποσό οφειλών ύψους 4,6 δισ. ευρώ αφορά σε χρέη ασφαλιστικών ταμείων. Από αυτά τα 2,3 δισ. ευρώ είναι χρέη του ΕΟΠΥΥ και 1,4 δισ. ευρώ οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για την εξόφληση εφάπαξ. Σημειώνεται ότι στο σύνολο των οφειλών περιλαμβάνονται και 755,9 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων που οφείλει το δημόσιο.

    Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι έως το τέλος του 2013 να έχει εξοφληθεί το σύνολο των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Μάλιστα ένα ποσό ύψους 1,5 - 2 δισ. ευρώ από την δόση της βοήθειας στήριξης των 33,4 δισ. ευρώ θα καταβληθεί για το σκοπό αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

    [04] Έφυγε από το προεδρικό μέγαρο ο Μόρσι

    Με χρήση δακρυγόνων απάντησε η αιγυπτιακή αστυνομία κατά των διαδηλωτών που προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο σε διαμαρτυρία για τις πολιτικές του προέδρου Μόρσι και την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα σε δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας.

    Σύμφωνα με αιγυπτιακές κυβερνητικές πηγές, ο Μοχάμεντ Μόρσι που βρίσκονταν στο κτίριο, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει την ώρα που σημειώνονταν συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από αυτό.

    [05] Καμίνης: Αδυναμία καταβολής μισθών εξαιτίας των καταλήψεων

    Αδυναμία καταβολής μισθών και λοιπών υποχρεώσεων δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, λόγω της κατάληψης που πραγματοποιείται στη διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του δήμου Αθηναίων εδώ και τρεις εβδομάδες.

    Σε επιστολή του προς το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων και τον πρόεδρό του Β. Πολυμελόπουλο, δηλώνει πως δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν οι μισθοί και οι άλλες υποχρεώσεις του δήμου εξαιτίας της κατάληψης στη διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού, ο τμηματάρχης της οποίας υπογράφει τις μισθολογικές καταστάσεις, οι οποίες στη συνέχεια ενταλματοποιούνται από την υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων προειδοποιεί ότι σε περίπτωση συνέχισης των «άτυπων κινητοποιήσεων» θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος μη έγκαιρης καταβολής του δώρου Χριστουγέννων και της υπερεργασίας για το σύνολο των εργαζομένων.

    [06] Ποινές φυλάκισης με αναστολή για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία

    Πολυετείς ποινές φυλάκισης με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας στους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 όπου 36 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ ο έκτος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ένοχοι κρίθηκαν, οι Χαράλαμπος Καφύρας νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και Νομάρχης Ηλείας το 2007, Σοφία Νικολοπούλου κάτοικος Παλαιοχωρίου Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας πυροφύλακας Μίνθης το 2007 και Νίκος Μιχαλόπουλος, επικεφαλής του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων το 2007. Αθώος κρίθηκε ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτης Παππάς.

    Σύμφωνα με την τελική απόφαση του δικαστηρίου, ποινή 10 χρόνων με αναστολή επιβλήθηκε στους Χαράλαμπο Καφύρα, Σοφία Νικολοπούλου, Πανταζή Χρονόπουλο, Παναγιώτη Τσούρα, ενώ ποινή πέντε χρόνων με αναστολή επιβλήθηκε στον Νίκο Μιχαλόπουλο.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αρχικές ποινές φυλάκισης που επέβαλε το δικαστήριο ήταν 49,7 χρόνια για την Σοφία Νικολοπούλου, 49,7 χρόνια για τον Χαράλαμπο Καφύρα, 59,5 χρόνια για τον Πανταζή Χρονόπουλο, 59,5 χρόνια για τον Παναγιώτη Τσούρα και πέντε χρόνια για τον Νίκο Μιχαλόπουλο. Όμως οι εκτιτέες ποινές μειώθηκαν για τους τέσσερις πρώτους σε 10 χρόνια, διότι σύμφωνα με νομικούς η συγκεκριμένη ποινή είναι η ανώτατη που μπορεί να επιβάλει ένα Τριμελές Πλημμελειοδικείο, με βάση το νόμο. Όλοι οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση επί της απόφασης.

    [07] Δήλωση του εκδότη Θ. Αναστασιάδη για το πόρισμα του ΣΔΟΕ σε βάρος του

    «Αβάσιμο και εξοντωτικό» χαρακτηρίζει το πόρισμα του ΣΔΟΕ σε βάρος του, ο εκδότης Θέμος Αναστασιάδης, με δήλωσή του, μέσα από την ιστοσελίδα της εφημερίδας του «Πρώτο Θέμα», καταλήγοντας: «Βρείτε μου άλλον έναν φορολογούμενο, που να πληρώνει τόσα στο κράτος κάθε χρόνο. Αν ήταν σαν εμένα όλοι οι "φοροφυγάδες" σίγουρα δεν θα ?χε κανένα πρόβλημα η Ελλάδα».

    Ο εκδότης υπαινίσσεται μεθόδευση σε βάρος του εκ μέρους «πολιτικών και στελεχών τους», των «συγκεκριμένων, που τρία χρόνια καλύπτουν τη λίστα Λαγκάρντ» και σημειώνει πως τη δίωξη σε βάρος του «είχε προαναγγείλει, άλλωστε, ο ίδιος ο τέως υπουργός, ο κύριος Παπακωνσταντίνου, στη Βουλή λέγοντας ότι θα επιληφθεί προσωπικώς».

    Κάνει λόγο για «μαγείρεμα» του «δήθεν μη δηλωθέντος εισοδήματός του, τού 1,5 εκατ. ευρώ», που «έφτασε σε 3,5 εκατ. ευρώ με παράνομες προσαυξήσεις» και δηλώνει πως θα εξοφλήσει «μέχρι τέλους το τελικό πρόστιμο που θα αποφασίσουν τα δικαστήρια», έστω κι αν -όπως λέει- δεν τους χρωστούσε τίποτα εξ αρχής.

    «Σίγουρα αυτή την εποχή υπάρχουν πολλά εκατομμύρια άλλοι Έλληνες, πιο αδικημένοι και κατατρεγμένοι από εμένα. Το μόνο που δεν θα δεχτώ και θα παλέψω μέχρι τέλους είναι η ηθική μομφή περί φοροδιαφυγής».

    Τονίζει: «Είναι στη διάθεση του οιουδήποτε όλες μου οι φορολογικές δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια είμαι μεταξύ των ελάχιστων Ελλήνων, που πληρώνουν ετησίως από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ φόρο προσωπικού εισοδήματος, πέραν των εκατομμυρίων ευρώ φόρου, που καταβάλλουμε από τις εταιρείες που δημιουργήσαμε ως δημοσιογράφοι και απασχολούν 300 εργαζομένους».

    Και προσθέτει: «Αναφέρω μόνο τα εισοδήματά μου τα τελευταία δέκα χρόνια, από τα τριάντα συνολικά που εργάζομαι και φορολογούμαι, γιατί αυθαιρέτως το ΣΔΟΕ του κυρίου Παπακωνσταντίνου δεν μου ?χει αναγνωρίσει όλα τα προηγούμενα έτη πριν το 1992, επειδή όπως μου είπαν είχαν καταστραφεί τα αρχεία τους! Τόσο σοβαρό ήταν το πόρισμα που έβγαλαν».

    [08] Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την επιτήρηση των τραπεζών

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ απέτυχαν σήμερα στο Ecofin να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες υπό την ΕΚΤ.

    Το Ecofin θα ξανασυνεδριάσει εκτάκτως στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ να αντεπεξέλθουν στη δέσμευση της ΕΕ για τη δημιουργία ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα ως την 1η Ιανουαρίου του 2013.

    Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει ότι η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού θα αποτελούσε ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος για την αποφυγή νέων κρίσεων στο μέλλον. Όμως οι υπουργοί οικονομικών δεν κατάφεραν σήμερα να συμφωνήσουν ούτε στη δομή, αλλά ούτε και στο χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του μηχανισμού αυτού.

    Όπως όλα δείχνουν, τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία ως το τέλος του χρόνου είναι περιορισμένα, καθώς η Γερμανία εμμένει στη θέση της ότι μόνο οι μεγάλες συστημικές τράπεζες θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ.

    Επιπλέον, το Βερολίνο προβάλει ενστάσεις όχι μόνο για τον αριθμό των τραπεζών που θα περιλαμβάνει ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός, αλλά και για το ρόλο της ΕΚΤ και για τα χρονοδιαγράμματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 December 2012 - 19:30:27 UTC