Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοδικείο: Παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ
  • [02] Προειδοποιεί η Α. Μέρκελ για την κρίση στην ευρωζώνη
  • [03] Με λουκέτο απειλούνται 4.000 φαρμακεία
  • [04] Πρώτη η Βιέννη παγκοσμίως σε ποιότητα ζωής
  • [05] Φ. Κουβέλης: Το νεο φορολογικό πρέπει να ελαφρύνει τα χαμηλά εισοδήματα
  • [06] Απεργούν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ την προσεχή Παρασκευή
  • [07] Στους δήμους 110 εκατ. ευρώ για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων
  • [08] Συνελήφθησαν δύο εργαζόμενες στο υπουργείο Εξωτερικών
  • [09] Νέα άνοδος της ανεργίας στην Ισπανία
  • [10] Φορτηγό πλοίο βυθίστηκε στα στενά του Βοσπόρου
  • [11] Νόμο για χορήγηση ιθαγένειας σε όλους τους Αλβανούς, όπου κι αν ζουν, ετοιμάζει ο Μπερίσα

  • [01] Πρωτοδικείο: Παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ

    Παράνομη έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο την είσπραξη του λεγόμενου "χαρατσιού" μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

    Το δικαστήριο έκανε δεκτή συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών κατά του μέτρου της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τους δικηγόρους των οργανώσεων, η απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο είναι προσωρινά εκτελεστή, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι, ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη δικαιοσύνη.

    [02] Προειδοποιεί η Α. Μέρκελ για την κρίση στην ευρωζώνη

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), κατά της χαλάρωσης στην κρίση του ευρώ, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να δηλώσει κανείς ότι το χειρότερο μέρος της αναταραχής έχει παρέλθει.

    "Θα μπορούσα να χαλαρώσω και να πω ότι το ευρώ έχει σωθεί", δήλωσε η Μέρκελ στην ομιλία που εκφώνησε στο συνέδριο που διεξάγεται στο Ανόβερο. "Όμως είμαι πολύ επιφυλακτική να πω ότι το χειρότερο της κρίσης έχει περάσει".

    Η καγκελάριος υπογράμμισε πάντως ότι η κυβέρνησή της είναι η καλύτερη που έχει γνωρίσει η Γερμανία μετά την επανένωση.

    "Η κυβέρνηση είναι η καλύτερη ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά την Επανένωση", επανέλαβε πολλές φορές η πρόεδρος της CDU η οποία πρόκειται να επανεκλεγεί το απόγευμα για έβδομη φορά επικεφαλής του κόμματος και να ξεκινήσει την εκστρατεία της για να κερδίσει σε δέκα μήνες μια τρίτη θητεία στην καγκελαρία.

    "Οδηγήσαμε τη Γερμανία να βγει από την κρίση ισχυρότερη απ' ό,τι μπήκε σ' αυτή", τόνισε.

    Στη συνέχεια απαρίθμησε τα θετικά, κατά την άποψή της, σημεία του απολογισμού της: κυρίως ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας και οι δαπάνες για την έρευνα και την παιδεία βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο και ότι έχει αποφασιστεί η έξοδος από την πυρηνική ενέργεια.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [03] Με λουκέτο απειλούνται 4.000 φαρμακεία

    Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται τα φαρμακεία της χώρας, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Ο κλάδος, σε ποσοστό 95,6%, έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, ενώ ποσοστό 38% των φαρμακείων αναφέρει ως πιθανό το ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο» κάτι που μεταφράζεται σε 4.000 φαρμακεία.

    «Ο οικονομικός στραγγαλισμός των φαρμακείων δεν έχει τελειωμό. Οι φαρμακοποιοί τρία χρόνια ταλαιπωρούνται και βρίσκονται στο στόχαστρο της Πολιτείας λες και αυτοί είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη σπατάλη στη Δημόσια Υγεία.Ο κόμπος έφθασε στο χτένι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θεόδωρος Αμπατζόγλου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έρευνας, τα οποία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MARC, Θωμάς Γεράκης, σε δείγμα 502 φαρμακείων, 9 στα 10 αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως «χρωστούμενα από το Δημόσιο», «μείωση τζίρου» και «προβλήματα ρευστότητας». Το 81,7% αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους πελάτες, το 56,6% ότι δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις αποθήκες από τις οποίες προμηθεύεται φάρμακα και το 33,7% αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες.

    Το 67,5% των ερωτηθέντων φαρμακοποιών θεωρεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα τα χρήματα που οφείλει το Δημόσιο, ακολουθεί η έλλειψη ρευστότητας με 46,2%,η μείωση του τζίρου με 27,5%, η μη άμεση εξόφληση από τους πελάτες με 9,4%, τα χρωστούμενα στις αποθήκες με 7,8%, ο κίνδυνος κλεισίματος με 5,4% και τα προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες με 4,4%.

    [04] Πρώτη η Βιέννη παγκοσμίως σε ποιότητα ζωής

    Η αυστριακή πρωτεύουσα προσφέρει στους κατοίκους της την καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με όλες τις άλλες πόλεις στον υπόλοιπο κόσμο και η Βαγδάτη τη χειρότερη, ενώ στη δυτική Ευρώπη η Αθήνα έχει αρνητική πρωτιά εξαιτίας της κρίσης χρέους, σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έρευνα της εταιρείας συμβούλων Mercer.

    Η Βιέννη με τους 1,7 εκατομμύρια κατοίκους βρίσκεται για τέταρτο συναπτό έτος στην κορυφή του καταλόγου καθώς διαθέτει μία έντονη πολιτιστική ζωή σε συνδυασμό με αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη και λογικές -πλην όμως αυξανόμενες- τιμές ενοικίων.

    Η πολυτελής αρχιτεκτονική της από την εποχή της αυτοκρατορίας των Αψβούργων την καθιστούν πόλο έλξης των τουριστών.

    Η Mercer διεξάγει την ετήσια έρευνά της για να βοηθήσει τις εταιρείες και τους οργανισμούς να ορίσουν τις απολαβές των εργαζομένων στο εξωτερικό. Η εταιρεία βασίζεται σε 39 κριτήρια (αξιολόγησης των πόλεων) όπως η πολιτική σταθερότητα, η υγειονομική περίθαλψη, η παιδεία, η εγκληματικότητα, η ψυχαγωγία και το δίκτυο μαζικής μεταφοράς.

    Παρά την κρίση χρέους, η Ευρώπη συμμετέχει στη λίστα του 2012 σε 15 από τις 25 πρώτες θέσεις της. Η Γερμανία και η Ελβετία συμμετέχουν με τρεις πόλεις η καθεμία στην πρώτη δεκάδα. Στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης από τις πόλεις της δυτικής Ευρώπης βρίσκεται η Αθήνα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα.

    [05] Φ. Κουβέλης: Το νεο φορολογικό πρέπει να ελαφρύνει τα χαμηλά εισοδήματα

    Διπλή παρέμβαση στις τρέχουσες εξελίξεις έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, με την εισήγησή του στην τακτική, κάθε Τρίτη, συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του.

    Η πρώτη αφορά στο πολιτικό σύστημα και τον εκλογικό νόμο, όπου ο Φ. Κουβέλης τόνισε ότι «η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πλέον μία απαραίτητη και ώριμη επιλογή», για να προχωρήσει η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική λειτουργία και αναβάθμιση των θεσμών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου, τα οποία αποτελούν σταθερή και βασική επιλογή της ΔΗΜΑΡ.

    Η δεύτερη σχετίζεται με το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο και εν προκειμένω, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι αυτό «πρέπει να είναι απλό και δίκαιο, να υπακούει στην αρχή «περισσότεροι φόροι από όλους και λιγότεροι φόροι από τον καθένα».

    Επιπλέον ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι «το νεο φορολογικό πρέπει να ελαφρύνει τα χαμηλά εισοδήματα, να αντιμετωπίζει με ενιαία κλίμακα τα εισοδήματα από εργασία, ενοίκια και ατομική δραστηριότητα και να προβλέπει ρυθμίσεις για τα τέκνα».

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την καταγραφή και τον έλεγχο του συνόλου των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων.

    [06] Απεργούν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ την προσεχή Παρασκευή

    Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρεί την ερχόμενη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ).

    Οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος ζητούν να μην εφαρμοστεί δικαστική απόφαση, με την οποία απολύονται 500 συνάδελφοί τους. Πρόκειται για επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 9Κ για την Αγροτική Τράπεζα, οι οποίοι διορίσθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πριν από δύο χρόνια και μεταφέρθηκαν στο ΙΚΑ με νομοθετική ρύθμιση που κρίθηκε αντισυνταγματική από τα δικαστήρια.

    Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ ΙΚΑ υποστηρίζει, «ότι σε περίπτωση απόλυσης τόσων εργαζομένων από το ΙΚΑ, θα επέλθει ολοκληρωτική διάλυση και αδυναμία λειτουργίας των πιο καίριων υπηρεσιών του, δηλαδή των τμημάτων συντάξεων, εσόδων, μητρώου, παροχών, κ.λπ., πολλά από τα οποία στελεχώνονται πλέον μόνο από αυτούς τους υπαλλήλους».

    Την ημέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ θα πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί συγκέντρωση στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Στουρνάρη 30 Αθήνα).

    [07] Στους δήμους 110 εκατ. ευρώ για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων

    Με 110.406.620 ευρώ ενισχύει τους δήμους της χώρας το υπουργείο Εσωτερικών, για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε όλη τη χώρα σε 183.000 και η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει άμεσα από τους δήμους.

    [08] Συνελήφθησαν δύο εργαζόμενες στο υπουργείο Εξωτερικών

    Δύο γυναίκες εργαζόμενες στο υπουργείο Εξωτερικών, 45χρονη υπάλληλος και 42χρονη διορισμένη μεταφράστια στο ίδιο υπουργείο, συνελήφθησαν τη νύχτα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, κατηγορούμενες για ψευδή βεβαίωση, πλαστογραφία, απιστία και παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση.

    Η διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας, έπειτα από πληροφορίες ότι υπάλληλοι του Μεταφραστικού Τμήματος του υπουργείου συνεργάζονται με μεταφραστές, ώστε να παρακάμπτεται η νόμιμη διαδικασία μετάφρασης εγγράφων και να αποκομίζουν παράνομα χρηματικό όφελος.

    Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένες υπάλληλοι χορηγούσαν, έναντι αμοιβής, μεταφράσεις αυθημερόν στους ενδιαφερόμενους, επισπεύδοντας έτσι τον προβλεπόμενο χρόνο χορήγησης των δέκα ημερών, ενώ τοποθετούσαν αριθμούς πρωτοκόλλων, που έχουν χορηγηθεί στο παρελθόν, σε νόμιμες μεταφράσεις, χωρίς να εκδίδονται επιπλέον οι σχετικές αποδείξεις για την καταβολή των χρημάτων.

    Χθες το βράδυ, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια έρευνας βρήκαν, και κατέσχεσαν, στην κατοχή της 42χρονης μεταφράστριας μεγάλο αριθμό εντύπων και εγγράφων, από τα οποία προκύπτει η συνδιαλλαγή με τη 45χρονη υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ επιπλέον διαπιστώθηκε και κατάρτιση πλαστού εγγράφου.

    Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    [09] Νέα άνοδος της ανεργίας στην Ισπανία

    Νέα αύξηση 1,54% κατέγραψε το επίπεδο της ανεργίας στην Ισπανία το Νοέμβριο, καθώς ο αριθμός όσων ζητούν απασχόληση ανήλθε σε 4,91 εκατ. πρόσωπα, ανακοίνωσε το υπουργείο Απασχόλησης.

    Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε το Νοέμβριο 74.296 περισσότερους ανέργους από ό,τι τον Οκτώβριο, αυξάνοντας τον αριθμό όσων έχασαν τη δουλειά τους το τελευταίο δωδεκάμηνο σε 487.355 ανθρώπους (+11,02%) και ανεβάζοντας το σύνολο των ανέργων της χώρας σε 4.907.817.

    [10] Φορτηγό πλοίο βυθίστηκε στα στενά του Βοσπόρου

    Τουρκικά σωστικά συνεργεία αναζητούν σήμερα έντεκα Ουκρανούς και έναν Ρώσο, μέλη του πληρώματος ενός φορτηγού πλοίου το οποίο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, στη Μαύρη Θάλασσα, εξαιτίας της κακοκαιρίας, όπως ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

    Το φορτηγό πλοίο Volgo Balt 100, που μετέφερε άνθρακα, εξέπεμψε μήνυμα SOS στις 09:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ενώ έπλεε στα ανοιχτά της πόλης Χηλή (?ile), κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όμως στη συνέχεια χάθηκε η επικοινωνία μαζί του, όπως ανακοίνωσε η ναυτιλιακή εταιρεία GAC.

    «Επιβεβαιώσαμε ότι το πλοίο βυθίστηκε. Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διάσωση των 12 μελών του πληρώματος», δήλωσε ο Σαλίχ Ορακσί, επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Ακτοφυλακής, στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Ένα ελικόπτερο και αρκετά πλοία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αναζήτησης.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [11] Νόμο για χορήγηση ιθαγένειας σε όλους τους Αλβανούς, όπου κι αν ζουν, ετοιμάζει ο Μπερίσα

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ετοιμάσει νόμο για τη χορήγηση ιθαγένειας σε όλους τους Αλβανούς, όπου κι αν ζουν, στο πλαίσιο αυτού που χαρακτήρισε ως «πλατφόρμα εθνικής ένωσης».

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι η πλατφόρμα αυτή «θα παρέχει τελική λύση στο αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια».

    «Το έθνος είναι ένα και κάθε Αλβανός, οπουδήποτε ζει, αξίζει να έχει αλβανική υπηκοότητα» υπογράμμισε ο κ. Μπερίσα.

    Eπισημαίνοντας ότι ο νόμος αυτός ενδέχεται να «παρεξηγηθεί», ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι, εν ονόματι της αλβανικής κυβέρνησης, ζητάει τη συνεννόηση των γειτόνων και του διεθνούς παράγοντα. «Είμαστε ένα έθνος που επιθυμούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Περάσαμε 100 χρόνια υπό κατοχές και δικτατορίες. Τώρα, επιθυμούμε ειρήνη και σταθερότητα που βασίζεται στις υψηλότερες ανθρώπινες αρχές» ανέφερε χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 December 2012 - 13:30:38 UTC