Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αβεβαιότητα" εκφράζει το IIF για την επαναγορά χρέους
  • [02] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΑΠΘ
  • [03] «Μετά τα εξήντα μπορείς να δεις πιο καθαρά τα νιάτα σου και τον τόπο που σε διαμόρφωσε»
  • [04] Ο Ερμής έχει (και μάλιστα πολύ) νερό
  • [05] Προβλήματα από τη νεροποντή στην Αττική
  • [06] Ντράγκι: Αν η Ελλάδα φθάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα, μένει στην ευρωζώνη
  • [07] Ο Μέγας Αλέξανδρος "κατακτά" το Σίδνεϊ
  • [08] Το λιώσιμο των πάγων ανέβασε τη στάθμη των θαλασσών κατά 10 χιλιοστά
  • [09] Ικανοποίηση ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του ΟΗΕ να αναβαθμίσει την Παλαιστίνη
  • [10] Διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο στον Χολαργό
  • [11] Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας το πρωί στην Ξάνθη
  • [12] Συνολικά 90 λαθρομετανάστες περισυνελέγησαν το τελευταίο 24ωρο στο ανατολικό Αιγαίο
  • [13] Ρούτε: Να αποχωρεί από το ευρώ μία χώρα, χωρίς να φεύγει και από την ΕΕ
  • [14] Ισχυρό αναμένεται το "ναι" από το γερμανικό κοινοβούλιο
  • [15] Κλειστό το αεροδρόμιο της Δαμασκού

  • [01] "Αβεβαιότητα" εκφράζει το IIF για την επαναγορά χρέους

    Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που αντιπροσωπεύει τις μεγάλες τράπεζες, ανακοίνωσε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της δεν αίρει όλες τις "αβεβαιότητες" και πως έχει "κρίσιμη" σημασία η εξαγορά του ελληνικού χρέους να γίνει αποκλειστικά και μόνο σε "εθελοντική" βάση.

    Σε συνεδρίασή τους στη Νέα Υόρκη, τα μέλη της ομάδας επίβλεψης των αγορών του IIF "εξέφρασαν ικανοποίηση" για τη συμφωνία που συνήφθη την Τρίτη ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωζώνη για να αποφευχθεί μια έκρηξη του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν.

    Το IIF επισημαίνει ωστόσο πως "η αβεβαιότητα παραμένει" κυρίως όσον αφορά ένα από τα πιο περίπλοκα μέτρα της συμφωνίας: την εξαγορά από την Ελλάδα ενός μέρους του χρέους της που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Τα πρώτα αποτελέσματα της επιχείρησης, που πρόκειται να αρχίσει τη Δευτέρα, αναμένονται στις 13 Δεκεμβρίου.

    "Προς το παρόν, το θέμα της εξαγοράς --και η τελική απόφαση για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης βοήθειας προς την Ελλάδα-- παραμένει αβέβαιο", διευκρινίζει το IIF, το οποίο καλεί την ΕΕ και το ΔΝΤ να αυξήσουν "την υποστήριξή τους" και να κάνουν "περισσότερες παραχωρήσεις".

    Το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως θα περιμένει να μάθει το αποτέλεσμα της επιχείρησης εξαγοράς για να υποβάλει τη συμφωνία στο διοικητικό συμβούλιό του, προϋπόθεση απαραίτητη για την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Το IIF επέμεινε χθες πως έχει "κρίσιμη" σημασία οποιαδήποτε εξαγορά χρέους να διεξαχθεί "σε εθελοντική βάση".

    Σε κάθε περίπτωση, για το IIF, η συμφωνία που συνήφθη στις Βρυξέλλες δεν διευθετεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

    "Σημαντικές πρόοδοι προς ένα βιώσιμο χρέος δεν θα καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθούν παρά μόνο με την επιστροφή της ανάπτυξης" στην Ελλάδα, η οποία έχει κολλήσει στην ύφεση για πέμπτη διαδοχική χρονιά, υπογραμμίζει το Ινστιτούτο στην ανακοίνωσή του.

    "Απαιτείται επειγόντως ένας πιο μετριοπαθής ρυθμός μείωσης των ελλειμμάτων (...) ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη" στην Ελλάδα, διαβεβαιώνει το IIF, το οποίο ζητεί επίσης να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποιήσεις, φορολογικό σύστημα...).

    [02] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΑΠΘ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποιούν αυτή την ώρα εργολαβικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου και φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για την επέμβαση δυνάμεων της Αστυνομίας, γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα, και τη σύλληψη έντεκα εργολαβικών υπαλλήλων.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των εργολαβικών υπαλλήλων Σιδέρη Κωνσταντινίδη, η κατάληψη και η απεργία συνεχίζονται.

    Σε βάρος των 11 εργολαβικών υπαλλήλων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

    Οι συλληφθέντες, ηλικίας 31 έως 57 ετών, οδηγούνται το μεσημέρι στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 4.30 τα ξημερώματα, όταν ομάδα είκοσι αστυνομικών των ΜΑΤ εισέβαλλε στους χώρους του Πανεπιστημίου και συνέλαβε τους καταληψίες, εφαρμόζοντας σχετική εισαγγελική παραγγελία. Η επιχείρηση ήταν αστραπιαία, καθώς δεν κράτησε περισσότερα από δέκα λεπτά, ενώ έγινε παρουσία δικαστικού λειτουργού.

    [03] «Μετά τα εξήντα μπορείς να δεις πιο καθαρά τα νιάτα σου και τον τόπο που σε διαμόρφωσε»

    Ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος δε μασάει τα λόγια του. Ο λόγος του είναι κοφτός και οι κουβέντες του σταράτες. Γνήσιο τέκνο των Μανιάτικων του Πειραιά.

    Αποφεύγει τηλεοπτικές εμφανίσεις, βγαίνει στις εφημερίδες όταν θέλει να μιλήσει για τα καινούρια του βιβλία, περιφρουρεί τα προσωπικά του, όσα η εποχή θέλει να βγαίνουν στη...φόρα.

    Το νέο του μυθιστόρημα έχει τίτλο «Εκ Πειραιώς»(εκδ.Τόπος). Ανθρωπογεωγραφία του Πειραιά, της γενέθλιας πόλης του. Μια διαδρομή είκοσι χρόνων (1947-1967).

    Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάει για τον Πειραιά. Τα διηγήματα «Δανεικιά γραβάτα» και «Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι» τα αποκαλεί Πειραιώτικα, αλλά σίγουρα είναι η πρώτη φορά που επιδίδεται στην τωρινή «εξαντλητική ανατομία της πόλης και των ανθρώπων της».

    Το μυθιστόρημα ξεκινά το 1955 όταν ο μικρός πρωταγωνιστής, το αλάνι του βιβλίου «στο λιμάνι κατεβαίνει πρώτη φορά μόνος του, να βρει από που έρχονται τα φέρετρα».

    Για να μπει ένα παιδί στο λιμάνι χρειάζεται τρία πράγματα, σύμφωνα με τον συγγραφέα: «να μπλέξει σε αληθινό καβγά με αίματα, να φιλήσει ένα κορίτσι και να δει τον Ολυμπιακό στη Μάντρα. Όλα μπορείς να τα δεις και να κάνεις στον Πειραιά, όλα εκτός από ένα, να κάνεις τον ζόρικο».

    Μάλλον "άγριο" παιδί στα άγουρα και νεανικά χρόνια, «σήμερα έχω πια μαζευτεί, η τυχόν επανάληψη της ιστορίας θα ήταν φάρσα», λέει.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ «συνάντησε» τον συγγραφέα και του έθεσε κάποια ερωτήματα. Σε όλα απάντησε. Σε όλα εκτός από ένα: γιατί μιλήσαμε από "ηλεκτρονική απόσταση" και όχι από κοντά. Περιορίστηκε να ζητήσει «να το παραλείψουμε αυτό».

    ΕΡ: 'Ενας Πειραιώτης γράφει για τον Πειραιά; Υπήρξε κίνητρο, αφορμή, αιτία; 'Η μήπως κλείνουν κύκλοι ζωής;

    ΑΠ: Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφω για τον Πειραιά. Τα διηγήματα «Δανεικιά γραβάτα» και «Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι» είναι πειραιώτικα, όπως και αρκετές άλλες αναφορές, βέβαια χωρίς την τωρινή εξαντλητική ανατομία της πόλης και των ανθρώπων της. Ίσως γιατί μετά τα εξήντα μπορείς να δεις πιο καθαρά τα νιάτα σου και τον τόπο που σε διαμόρφωσε.

    ΕΡ: Θα συμφωνούσατε ότι το βιβλίο είναι ένα είδος πειραιώτικης ανθρωπολογίας και λιγότερο ένα μυθιστόρημα με την κλασική έννοια του όρου;

    ΑΠ: Συμφωνώ. Το όρισα μυθιστόρημα για τεχνικούς λόγους, κυρίως για τα βιβλιοπωλεία. Αν το έλεγα ας πούμε χρονικό, ίσως δεν το βρίσκατε τόσο εύκολα, θα ήταν κάπου καταχωνιασμένο μαζί με τη «Μάχη του Σολφερίνο».

    ΕΡ: Πιστεύετε ότι ο τόπος σας ήταν και θα είναι ο Πειραιάς ("στον Πειραιά πατάω στεριά"); Κατεβαίνετε σήμερα στον Πειραιά; Αναγνωρίζετε κάτι από τη δική σας εποχή, από την παλιά πόλη;

    ΑΠ: Η προμετωπίδα «στον Πειραιά πατάω στεριά» τα λέει όλα: λιμάνι, σιγουριά, ρίζα, μνήμη, περηφάνια.

    [04] Ο Ερμής έχει (και μάλιστα πολύ) νερό

    Μπορεί ο Ερμής, ο κοντινότερος στον Ήλιο πλανήτης, να ψήνεται από τις ακτίνες του άστρου μας, όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στο να διαθέτει νερό με μορφή πάγου και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, όπως επιβεβαίωσαν τα νέα στοιχεία που συνέλλεξε το σκάφος "Messenger" (Αγγελιαφόρος) της NASA. Ο όγκος του πάγου μπορεί να φθάνει από 100 δισεκατομμύρια έως ένα τρισεκατομμύριο τόνους, δηλαδή όσο 20 δισεκατομμύρια παγοδρόμια Ολυμπιακών διαστάσεων. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ανακάλυψη παγωμένων οργανικών υλικών στον Ερμή.

    Τα νέα δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις υποψίες δύο δεκαετιών των επιστημόνων.

    Αντίθετα με τη Γη που ο άξονάς της έχει κλίση περίπου 23 μοιρών, ο άξονας του Ερμή έχει μηδενική κλίση σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής του γύρω από τον Ήλιο, με συνέπεια να μην έχει εποχές και οι πόλοι του να μην θερμαίνονται ποτέ από την ηλιακή ακτινοβολία.

    Έτσι, παρόλο που η θερμοκρασία στον υπόλοιπο Ερμή μπορεί να φθάσει τους 427 βαθμούς Κελσίου, στο βόρειο πόλο του, σε εννέα κρατήρες που δεν ποτέ βλέπει ο Ήλιος και όπου η θερμοκρασία ποτέ δεν ανεβαίνει πάνω από τους μείον 170 βαθμούς Κελσίου, εντοπίστηκε ένα μίγμα παγωμένου νερού και πιθανών οργανικών ουσιών. Ίχνη για μεγάλα αποθέματα νερού είναι ορατά σε γεωγραφικό πλάτος βόρεια των 85 μοιρών, ενώ μικρότερα αποθέματα εντοπίζονται και πιο νότια (βορειότερα από τις 65 μοίρες).

    Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος επιστήμων για την αποστολή του "Messenger", o Σον Σόλομον του πανεπιστημίου Κολούμπια, μεταξύ άλλων, ανακύπτει πλέον το ερώτημα αν υπάρχουν περιοχές μέσα ή πάνω στον Ερμή, όπου υπάρχει τόσο υγρό νερό, όσο και οργανικά συστατικά, κάτι που θα ενδιέφερε μια μελλοντική επανδρωμένη ή ρομποτική αποστολή -ή ακόμα και μια αποικία- στον πλανήτη.

    [05] Προβλήματα από τη νεροποντή στην Αττική

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η νεροποντή που έπληξε, από τις έξι το πρωί την Αττική και κυρίως τα βόρεια προάστια.

    Από μεγάλη συγκέντρωση υδάτων και υπερχείλιση του ρέματος εγκλωβίστηκαν ένα σχολικό λεωφορείο και ένα ΙΧ αυτοκίνητο στη λεωφόρο Πεντέλης, από Μαρούσι προς Μελίσσια, στο σημείο που βρίσκεται ένα γεφυράκι και χρειάστηκε επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν οδηγοί και επιβάτες, οι οποίοι είναι όλοι σώοι. Ωστόσο, το σχολικό απομακρύνθηκε από το σημείο με γερανό της Τροχαίας, λόγω βλάβης.

    Επίσης, είχε κλείσει η κυκλοφορία στη λεωφόρο Σταμάτας στην Δροσιά, η οποία αποκαταστάθηκε πριν από λίγη ώρα όταν υποχώρησαν τα νερά, αλλά και πάλι γίνεται με δυσκολία, λόγω καθίζησης, η οποία επιδιορθώνεται αυτή την ώρα από συνεργείο του δήμου.

    Η Πυροσβεστική από το πρωί έκανε συνολικά 15 αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και ισόγεια που πλημμύρησαν.

    Σημειώνεται ότι χθες, από τις 14.20, λόγω των ισχυρών ανέμων και της βροχόπτωσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε συνολικά 98 κλήσεις, εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 39 κοπές δέντρων και 9 αφαιρέσεις αντικειμένων. Στις επιχειρήσεις έλαβαν μέρος 52 πυροσβέστες με 21 συνεργεία.

    [06] Ντράγκι: Αν η Ελλάδα φθάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα, μένει στην ευρωζώνη

    «Θετικά» βλέπει το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε πρωινή συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιόφωνο.

    Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν «με 43 δισ. ευρώ που θα δοθούν στη Ελλάδα που υποφέρει, θα μπορέσει να σωθεί και να παραμείνει στην ευρωζώνη», ο Μάριο Ντράγκι απάντησε :

    « Είμαι πολύ ικανοποιημένος γι' αυτή τη συμφωνία του Eurogroup. Η συμβολή της απόφασης ήταν να κατεβάσει το ελληνικό χρέος σε ανεκτά επίπεδα. Να επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της και την οικονομική της πολιτική. Παράλληλα, έχουν παρθεί πολλές δεσμεύσεις. Ένα σημαντικό και καθησυχαστικό στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι η δέσμευση των ηγετών να παρέμβουν εκ νέου και να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση και μελλοντικά εάν η Ελλάδα φθάσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η απάντηση είναι θετική», κατέληξε ο Μάριο Ντράγκι.

    [07] Ο Μέγας Αλέξανδρος "κατακτά" το Σίδνεϊ

    Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μέγας Αλέξανδρος: Θησαυροί 2500 χρόνων» πραγματοποιήθηκαν στο Αυστραλιανό Μουσείο του Σίδνεϊ, από την κυβερνήτη της Νέας Νότιας Ουαλίας Μαρί Μπασίρ.

    Χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Μοροζόβ, καθώς και στελέχη του Μουσείου Ερμιτάζ Αγίας Πετρούπολης και του Αυστραλιανού Μουσείου.

    Όπως τόνισε ο Ρώσος πρέσβης, η έκθεση στάλθηκε από την Αγία Πετρούπολη στο πλαίσια των εορτασμών των 70 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας-Αυστραλίας. «Αυτή η έκθεση παρουσιάζει διάφορες πτυχές του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η κληρονομιά του -σχέδιο, πολιτική, αρχιτεκτονική, αισθητική- μέσα από τον Ελληνισμό επηρέασε όλο τον κόσμο καθώς και αυτούς που τον θαύμαζαν, όπως ο Ναπολέων, η Βασίλισσα Χριστίνα της Σουηδίας και η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας», δήλωσε ο διευθυντής του Αυστραλιανού Μουσείου, Frank Howarth, σύμφωνα με τον οποίο, «ολόκληρη η έννοια του Ελληνισμού, το τι αποτελούσε ο Ελληνικός πολιτισμός» εκφράζεται με ένα μεγάλο κομμάτι της έκθεσης.

    [08] Το λιώσιμο των πάγων ανέβασε τη στάθμη των θαλασσών κατά 10 χιλιοστά

    Το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας κατά τα τελευταία 20 χρόνια έχει προκαλέσει συνολική αύξηση στη στάθμη των θαλασσών κατά 11,1 χιλιοστά, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική εκτίμηση-ορόσημο.

    Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες συνέκριναν τις διαφορετικές μεθόδους μέτρησης και βρήκαν ένα κοινό έδαφος στο οποίο συμφώνησαν. Παραμένει ένας βαθμός αβεβαιότητας ύψους 3,8 χιλιοστών, συνεπώς στην πραγματικότητα η στάθμη των υδάτων παγκοσμίως μπορεί να έχει ανέβει από 7,3 (το λιγότερο) έως 14,9 χιλιοστά (το πολύ).

    Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω σε αυτό το θέμα και η οποία θεωρείται ότι συμβιβάζει τις περίπου 30 διαφορετικές εκτιμήσεις για τη μέση ετήσια άνοδο της στάθμης που έχουν υπάρξει έως τώρα και οι οποίες κυμαίνονταν από άνοδο 0,2 έως 1,9 χιλιοστών το χρόνο. Η νέα οριστική εκτίμηση είναι ότι η στάθμη, αποκλειστικά λόγω των λιωμένων πάγων που χύθηκαν στους ωκεανούς, ανέβηκε κατά 0,59 χιλιοστά ετησίως (συν/πλην 0,2 χιλιοστά). Συνολικά, μεταξύ 1992-2011, η στάθμη των θαλασσών ανέβαινε με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 3,3 χιλιοστών (κυρίως λόγω της θερμικής επέκτασης του νερού).

    Επιπλέον, οι 47 επιστήμονες από 26 ερευνητικά ινστιτούτα συμπέραναν, με τη βοήθεια δορυφορικών παρατηρήσεων, ότι σήμερα οι πάγοι τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο λιώνουν κατά μέσο όρο με υπερτριπλάσια ταχύτητα σε σχέση με πριν από μια εικοσαετία. Συγκεκριμένα, η Γροιλανδία και η Ανταρκτική, καθώς λιώνουν διαχρονικά, αυξάνουν την τελευταία πενταετία κατά 0,95 χιλιοστά ετησίως κατά μέσο όρο τη στάθμη των θαλασσών έναντι μέσης ετήσιας ανόδου 0,27 χιλιοστών στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

    [09] Ικανοποίηση ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του ΟΗΕ να αναβαθμίσει την Παλαιστίνη

    Iστορική ημέρα για τον Παλαιστινιακό λαό, χαρακτηρίζει τη χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σχετικά με την αναγνώριση της Παλαιστινιακής Αρχής ως «κράτους με την ιδιότητα του παρατηρητή» του διεθνούς οργανισμού, η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρενα Δούρου.

    Η κα Δούρου αναφέρει σε δήλωσή της ότι «ο παλαιστινιακός λαός κατήγαγε μια σημαντική πολιτική, διπλωματική αλλά και συμβολική επιτυχία, παρά τη έντονη αντίδραση τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει ψήφους πάνω από τα 2/3 των χωρών που μετέχουν στη Γ.Σ. και να αποκτήσει πλέον φωνή στα διεθνή φόρα.

    Καθήκον όλων των κυβερνήσεων που συμπαρατάχθηκαν στο παλαιστινιακό αίτημα στη ΓΣ του ΟΗΕ είναι να διευκολύνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ όπως επιθυμεί η παλαιστινιακή πλευρά, με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια περιοχή που σήμερα δοκιμάζεται σε πολλά μέτωπα».

    «Ειδικότερα η Ελλάδα», καταλήγει η κα Δούρου, «μπορεί και οφείλει να παίξει ρόλο-κλειδί σε αυτή τη διαδικασία. Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις, στο πλαίσιο μιας φιλειρηνικής και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής».

    [10] Διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο στον Χολαργό

    Διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο σημειώθηκε τα ξημερώματα στην οδό Αναστάσεως 115 στον Χολαργό.

    'Αγνωστοι παραβίασαν την είσοδο του καταστήματος και αφαίρεσαν κοσμήματα άγνωστης αξίας.

    Η κλοπή έγινε αντιληπτή στις 8 το πρωί, από τον ιδιοκτήτη.

    Οι δράστες αναζητούνται από την αστυνομία.

    [11] Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας το πρωί στην Ξάνθη

    Μόνο μικρές υλικές ζημιές σημειώθηκαν στην αμαξοστοιχία που εκτροχιάστηκε νωρίς το πρωί ανάμεσα στο σιδηροδρομικό δίκτυο των περιοχών Πολυσίτου Ξάνθης και Αμαξάδων Ροδόπης.

    Πρόκειται για την επιβατική αμαξοστοιχία με αριθμό 91 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη στην οποία επέβαιναν συνολικά 100 άτομα που είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    Και τα πέντε βαγόνια της αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν αλλά δεν ανατράπηκαν οπότε δε σημειώθηκαν τραυματισμοί. Όλοι οι επιβαίνοντες μεταφέρονται με λεωφορεία του ΟΣΕ στον προορισμό τους.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΟΣΕ το ατύχημα συνέβη λόγω μικρής μετατόπισης των σιδηροδρομικών γραμμών εξαιτίας της χθεσινής έντονης βροχόπτωσης που επικρατούσε στην περιοχή της Ροδόπης.

    [12] Συνολικά 90 λαθρομετανάστες περισυνελέγησαν το τελευταίο 24ωρο στο ανατολικό Αιγαίο

    Ενενήντα λαθρομετανάστες συνολικά, περισυνελέγησαν το τελευταίο 24ωρο στο ανατολικό Αιγαίο, από δύναμη του λιμενικού σώματος.

    Ειδικότερα, στη βραχονησίδα Κατσάγανι κοντά στο Φαρμακονήσι, περιπολικό σκάφος του λιμενικού εντόπισε 36 λαθρομετανάστες (24 άνδρες, 6 γυναίκες και 6 ανήλικους) οι οποίοι κατά δήλωσή τους είχαν ξεκινήσει από τις τουρκικές ακτές με φουσκωτή λέμβο την οποία κατέστρεψαν.

    Επίσης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σε περιοχή του Αγαθονησίου, άλλα 22 άτομα διαφόρων εθνοτήτων, μεταξύ των οποίων 2 γυναίκες και 3 ανήλικοι, του οποίους κατά δήλωσή τους, μετέφερε διακινητής με φουσκωτό από τις τουρκικές ακτές.

    Τέλος στη βραχονησίδα Κασονήσι, κοντά το λιμάνι της Σάμου, συνελήφθησαν τριάντα δύο λαθρομετανάστες μεταξύ των οποίων 9 γυναίκες και 4 ανήλικοι, οι οποίοι κατά δήλωσή τους είχαν ξεκινήσει από τις τουρκικές ακτές με πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με την οποία ο κυβερνήτης της, επέστρεψε στις απέναντι ακτές μετά την αποβίβασή τους.

    Οι λαθρομετανάστες πρόκειται να μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για ιατρικές εξετάσεις.

    [13] Ρούτε: Να αποχωρεί από το ευρώ μία χώρα, χωρίς να φεύγει και από την ΕΕ

    Θα πρέπει να επιτρέπεται σε μια χώρα να φύγει από την ευρωζώνη, αν το επιθυμεί, χωρίς να πρέπει να εγκαταλείψει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας.

    Βάσει της σημερινής συνθήκης της ΕΕ, δεν υπάρχει πρόβλεψη για να βγει μια χώρα από τη ζώνη του κοινού νομίσματος.

    "Θέλουμε να επιτρέψουμε σε μια χώρα να μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αν επιθυμεί να το κάνει. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν υπάρχει. Μια χώρα μπορεί μόνο να φύγει από το ευρώ αν φύγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Ρούτε προς τη "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ".

    "Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις συνθήκες για να το αλλάξουμε. Είμαστε έτοιμοι γι' αυτό", πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας τόνισε επίσης πως "έχει ζωτική σημασία για την επιβίωση (του ευρώ) όλες οι χώρες της ευρωζώνης να τιμήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν όταν εντάχθηκαν σ' αυτή. Μόνον έτσι μπορεί το νόμισμα να είναι αξιόπιστο".

    [14] Ισχυρό αναμένεται το "ναι" από το γερμανικό κοινοβούλιο

    Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να δώσεισήμερα ισχυρό μήνυμα στήριξης υπέρ της συμφωνίας που επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο Eurogroup και η οποία αποσκοπεί στη μείωση του χρέους της Ελλάδας.

    Η συζήτηση στη γερμανική Κάτω Βουλή, Bundestag, είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Ελλάδας και η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί περίπου στις 11: 30, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η ψηφοφορία στη γερμανική βουλή ακολουθεί την απόφαση των μεγάλων πολιτικών σχηματισμών της χώρας να στηρίξουν το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει δόση ύψους 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ, της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αλλά και των Πρασίνων, αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας παρά τις έντονες επικρίσεις από μερίδα βουλευτών.

    Αρκετοί από τους βουλευτές του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, έχουν εκφραστεί αρνητικά και θα καταψηφίσουν το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Άλλοι βουλευτές αναμένεται να απέχουν της ψηφοφορίας.

    Οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν ουσιαστικά υπογραμμίζουν το σκεπτικισμό που υπάρχει στη Γερμανία σχετικά με τις προσπάθειες να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να γίνει βιώσιμο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    [15] Κλειστό το αεροδρόμιο της Δαμασκού

    Το αεροδρόμιο της Δαμασκού δεν δέχεται σήμερα πτήσεις, ανακοίνωσε αξιωματούχος της πολιτικής αεροπορίας από το Ντουμπάι, μια ημέρα μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και κυβερνητικά στρατεύματα κοντά στο αεροδρόμιο, που είχαν ως αποτελεσμα να αποκλειστεί η κεντρική αρτηρία προς την συριακή πρωτεύουσα.

    "Οι αερογραμμές δεν λειτουργούν σήμερα στη Δαμασκό, αφού το αεροδρόμιο δεν δέχεται πτήσεις", διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 November 2012 - 9:30:33 UTC