Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθοριστικό Eurogroup
  • [02] Νέες φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς και συνταξιούχους
  • [03] Κλειστά σήμερα και αύριο, τα φαρμακεία
  • [04] "Η κρίση στην ΕΕ είναι μία πολύ σοβαρή απειλή"
  • [05] "Ζητείται πολιτική βούληση από την ΕΕ για την τραπεζική ένωση"
  • [06] Είκοσι χιλιάδες Λονδρέζοι στην πρώτη, μετά από πέντε χρόνια, συναυλία των Rolling Stones
  • [07] Αναγνωρίζοντας την κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους
  • [08] Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Βρετανία
  • [09] Απεργούν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
  • [10] Νέα πυρκαγιά σε κτίριο που στεγάζονται βιοτεχνίες ενδυμάτων, στο Μπανγκλαντές
  • [11] Στο Νο 36 του κόσμου στο τένις ο Μάρκος Παγδατής
  • [12] Στον Δανό μαθηματικό Ούφε Χάαγκερουπ, το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Λάτση 2012»
  • [13] Τουλάχιστον 13 νεκροί από τοξικό σιρόπι για τον βήχα, στο Πακιστάν

  • [01] Καθοριστικό Eurogroup

    Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση ότι στην καθοριστική, σημερινήσυνεδρίαση του Eurogroup, θα επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος το Σαββατοκύριακο είχε μαραθώνιο επαφών με ομολόγους του και στελέχη της ΕΕ, ενημέρωσε τους κυβερνητικούς εταίρους για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

    Επίσης, οΓάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, εκτίμησε ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά στη συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

    [02] Νέες φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς και συνταξιούχους

    Νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει η πρόταση του φορολογικού νομοσχεδίου που παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

    Η νέα προτεινόμενη φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οδηγεί σε μείωση του φόρου για ετήσιο εισόδημα ως 25.000 ευρώ και σε αύξηση του φόρου για τα υψηλότερα. Ειδικότερα προβλέπεται φορολογικός συντελεστής 21% για ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, συντελεστής 36% για εισόδημα από 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ και 45% για το υπερβάλλον.

    Ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα μειώνεται ως εξής:

    - Για εισόδημα μέχρι 18.000 ευρώ κατά 1.950 ευρώ

    - Για εισόδημα πάνω 18.000 έως και 29.000 ευρώ το ποσό μείωσης περιορίζεται κατά πενήντα ευρώ ανά χίλια ευρώ εισοδήματος

    - Για εισόδημα άνω των είκοσι εννέα χιλιάδων (29.000) ευρώ το ποσό μείωσης της περιορίζεται κατά εκατό ευρώ ανά χίλια ευρώ εισοδήματος.

    Η κλίμακα που προβλέπεται να ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει φορολογικό συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον.

    Στην πρόταση του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η κατάργηση μιας σειράς δαπανών, όπως τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοικίων παιδιών που σπουδάζουν, διδάκτρων φροντιστηρίων και ασφαλίστρων που έως τώρα μείωναν το φόρο εισοδήματος. Διατηρούνται ως δαπάνες που μειώνουν το φόρο μόνο τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, διατροφής πρώην συζύγων και οι δωρεές από τον υπολογισμό των οποίων προκύπτει και ο τελικός φόρος για κάθε φορολογούμενο.

    Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει τα ακόλουθα:

    ? Τη μείωση κατά 20% των τεκμηρίων διαβίωσης ΙΧ αυτοκινήτων ως και 1.600 κυβικά εκατοστά. Έτσι τα προτεινόμενα τεκμήρια διαμορφώνονται ως εξής: Η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης για ΙΧ αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά μειώνεται στα 3.200 ευρώ έναντι 4.000 ευρώ σήμερα. Για αυτοκίνητα πάνω από 1.200 κυβικά εκατοστά η τεκμαρτή ή δαπάνη θα αυξάνεται κατά 480 ευρώ ανά 100 κ.ε αντί για 600 ευρώ ανά 100 κ.ε σήμερα. Για τα μεγαλύτερου κυβισμού αυτοκίνητα δεν προβλέπεται καμία αλλαγή.

    ? Τη θέσπιση κλίμακας αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 10% και για το υπερβάλλον 33%. Επιπλέον θα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στο ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος από ενοίκια με συντελεστή 1,5% εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τμ ή 3% αν πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση.

    ? Τη αύξηση στο 25% από 20% του συντελεστή φορολογίας αποζημιώσεων για το κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Τα άλλα κλιμάκια μένουν ως έχουν: Δηλαδή αποζημιώσεις ως 60.000 ευρώ παραμένουν αφορολόγητες, από 60.001 ευρώ ως 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%. Τέλος για αποζημιώσεις άνω των 150.001 ευρώ ο συντελεστής φορολογίας παραμένει στο 30%. Στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι αυτή η κλίμακα φορολογίας εφαρμόζεται αναλόγως και για κάθε εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσης εργασίας ή άλλης σύμβασης η οποία συνδέει τον φορέα με τον δικαιούχο της αποζημίωσης. Η πρόταση αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο φορολόγησης του εφάπαξ που καταβάλει το δημόσιο.

    ? Την θέσπιση φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμη και αν πρόκειται για δωρεά ή γονική παροχή. Ο συντελεστής φορολογίας καθορίζεται στο 20% ενώ προβλέπονται συντελεστές απομείωσης της αξίας των παλαιών ακινήτων ανάλογα με την παλαιότητά τους,.

    ? Την αύξηση στο 15% του συντελεστή φορολογίας των τόκων των καταθέσεων από 10% σήμερα.

    ? Την αύξηση από το 20% στο 26% του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων ενώ για τα μερίσματα προβλέπεται φορολογικός συντελεστής 10% από 25% σήμερα.

    ? Την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από κάθε φυσικό πρόσωπο που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του ανεξαρτήτως ποσού εισοδήματος. Επίσης προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από 1 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου κάθε έτους για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

    [03] Κλειστά σήμερα και αύριο, τα φαρμακεία

    «Ρολά κατεβάζουν» σήμερα και αύριο τα φαρμακεία όλης της χώρας και ταυτόχρονα σταματούν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους και θα διεκδικούν το ποσό από το Ταμείο τους.

    Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για την αναδρομική, από 1η Ιανουαρίου 2012, έκπτωση 5% που τους ζητείται και για τις οφειλές του Οργανισμού.

    Τη σκυτάλη των απεργιακών κινητοποιήσεων παραλαμβάνουν την Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία, μετά από απόφαση του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τις περικοπές στους μισθούς τους, αλλά και τη συμπαραστασή τους στους συλληφθέντες στη ΔΕΘ κατά την κινητοποίηση εναντίον του Φούχτελ, οι οποίοι δικάζονται την ίδια μέρα, αλλά και στους υπαλλήλους των Δήμων και του υπουργείου Υγείας, καθώς και των υπολοίπων φορέων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

    Επίσης η ΟΕΝΓΕ κηρύσσει την Παρασκευή 30 Νοέμβρη ως «Πανελλαδική μέρα λειτουργίας των Νοσοκομείων χωρίς ειδικευόμενους».

    Τη συγκεκριμένη μέρα όλοι οι ειδικευόμενοι απέχουν από τα καθήκοντά τους με πανελλαδική επίσχεση εργασίας, ενώ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα γίνουν συνελεύσεις ειδικευομένων με θέμα «τα προβλήματα των νέων γιατρών μέσα στο σύστημα υγείας που κατεδαφίζεται από τα μνημόνια».

    [04] "Η κρίση στην ΕΕ είναι μία πολύ σοβαρή απειλή"

    Η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται από τη Μόσχα "ως μια πολύ σοβαρή απειλή", δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο και την εφημερίδα Le Figaro.

    "Η κατάσταση στη χώρα μας σε ένα μεγάλο μέρος εξαρτάται από το τι συμβαίνει στις οικονομίες της ΕΕ", τόνισε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε πως οι μισές εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας γίνονται με την ΕΕ.

    Ο Μεντβέντεφ που αναμένεται σήμερα στη Γαλλία φάνηκε να μην είναι απόλυτα πεπεισμένος για τις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπιστεί η κρίση.

    "Καμιά φορά μας φαίνεται ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν διαθέτουν ενέργεια και βούληση για να πάρουν αποφάσεις...Οι εταίροι μας στην Ευρώπη μοιάζουν να βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συμφωνία. Το σημαντικό είναι να μην αργήσουν πάρα πολύ", πρόσθεσε.

    "Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή το τι συμβαίνει στην ΕΕ και την ευρωζώνη", είπε ο ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στο ευρώ.

    [05] "Ζητείται πολιτική βούληση από την ΕΕ για την τραπεζική ένωση"

    Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, κάλεσε το μπλοκ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διαλύσει τις αμφιβολίες, όσον αφορά την «πολιτική τους βούληση» να δημιουργήσουν έναν ενιαίο τραπεζικό εποπτικό οργανισμό, αναφέρουν οι Financial Times.

    Πριν από τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών όπου θα δοκιμαστεί, πιθανότητα, και η συμφωνία για την τραπεζική ένωση, ο Μπαρνιέ τόνισε τη σημασία να καθησυχαστούν οι «εύθραυστες» αγορές.

    «Τώρα είναι η ώρα των επιλογών», δήλωσε ο επίτροπος. «Πρέπει να τηρηθεί η προθεσμία που έθεσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Χρειαζόμαστε μια πολιτική απόφαση» σημείωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, ο ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του σε ένα ανώτατο όριο σχετικά με τα μπόνους που λαμβάνουν οι τραπεζίτες.

    [06] Είκοσι χιλιάδες Λονδρέζοι στην πρώτη, μετά από πέντε χρόνια, συναυλία των Rolling Stones

    Οι Rolling Stones γύρισαν το ρολόι πίσω, την Κυριακή στο Λονδίνο, με την πρώτη συναυλία τους εδώ και πέντε χρόνια, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια παρουσίας τους, στη διεθνή μουσική σκηνή.

    Μπροστά σε ένα πλήθος 20.000 ανθρώπων, στο O2 Arena του Λονδίνου, οι Rolling Stones «εξόρισαν» τις αμφιβολίες, ότι η ηλικία μπορεί να έχει επιβραδύνει τη μουσική ικανότητα τους, ως το μεγαλύτερο παγκοσμίως ροκ συγκρότημα, όταν ο 69χρονος Mick Jagger ξεκίνησε τη συναυλία με το I Want to be your man.

    Για περισσότερες από δύο ώρες, στη γιγαντιαία σκηνή ανέβηκαν, τα τέσσερα θρυλικά μέλη του συγκροτήματος, ο Mick Jagger, ο Ronnie Wood, ο Keith Richards και ο Charlie Watts και ενώθηκαν για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια, με το πρώην μέλος του συγκροτήματος, τον μπασίστα Bill Wyman.

    Η ντίβα της αμερικανικής R&B Mary J. Blige ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε μαζί με τον Jagger το ντουέτο «Gimme Shelter», ενώ ο σπουδαίος κιθαρίστας της ροκ, Jeff Beck, ενώθηκε για λίγο με το «κουαρτέτο» ερμηνεύοντας το τραγούδι «I'm Going Down».

    Στη ονειρεμένη βραδιά των Rolling Stones, βρέθηκε και ο κιθαρίστας Mick Taylor, με τον οποίο το συγκρότημα εκτέλεσε διάφορα τραγούδια.

    Οι πιστοί οπαδοί του συγκροτήματος δεν αποθαρρύνθηκαν, από την ιδιαιτέρως υψηλή τιμή των εισιτηρίων, κάτι για το οποίο είχαν επικριθεί, προσφάτως, οι Rolling Stones. Όσοι βρέθηκαν στην O2 Arena κατέβαλαν αντίτιμο ακόμη και 500 ευρώ για να παρακολουθήσουν τη συναυλία. Στην αρχή της δε, ο Mick Jagger αστειεύτηκε για τις ακριβές τιμές των εισιτηρίων, λέγοντας, «δεν είναι τόσο φθηνές και αυτό είναι το πρόβλημα»

    Μια 52χρονη νοικοκυρά η Jill Roberts, είπε ότι μια τέτοια τιμή είναι «δύσκολο να δικαιολογηθεί», αλλά «πολλοί άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν. Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό, αλλά είναι μόνο για μια φορά, δεν νομίζω ότι θα το ξανακάνω».

    Αυτή η εμφάνιση ήταν η πρώτη από μια σειρά πέντε συναυλιών που σηματοδοτούν την 50η επέτειο των Rolling Stones, στο πλαίσιο μιας περιοδείας που ονομάζεται «50 χρόνια και δεν έχει τελειώσει».

    [07] Αναγνωρίζοντας την κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους

    Η κατάθλιψη μπορεί να χτυπήσει παιδιά και εφήβους, και είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς και οι συγγενείς πότε χτυπά η ασθένεια ώστε να αντιμετωπιστεί. Αυτό αναφέρει η Γερμανική Εταιρεία για το παιδί και την εφηβική Ψυχιατρική, Ψυχοσωματική και Ψυχοθεραπεία (DGKJP).

    Στην προσχολική και πρωτοβάθμια σχολική ηλικία, η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί ως έλλειψη κινήτρων, φόβο για τα νέα καθήκοντα και ως απομάκρυνση από τους φίλους. Τα παιδιά σε μικρή ηλικία που πάσχουν από κατάθλιψη, ειδικότερα, μπορεί να εμφανίσουν μεγαλύτερη εγγύτητα προς τη μητέρα τους, αναφέρει η DGKJP.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάθλιψη έχει σωματικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα όταν ένα παιδί παραπονιέται για πόνους στο στομάχι ή πονοκεφάλους. Εάν αυτά τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, οι γονείς θα πρέπει να μεταφέρουν το παιδί τους σε ένα γιατρό, ο οποίος θα ελέγξει αν η αιτία των συμπτωμάτων είναι φυσική, αναφέρει η DGKJP.

    Οι έφηβοι υποφέρουν πιο συχνά από κατάθλιψη από ότι τα παιδιά σε μικρότερες ηλικίες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο και απώλεια της όρεξης. Αν ένας έφηβος χάσει πολύ βάρος, ή είναι πολύ κυκλοθυμικός και ίσως έχει τάση στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της κατάθλιψης. Σύμπτωμα κατάθλιψης είναι και η μειωμένη αυτοπεποίθηση.

    Ο τύπος της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάθλιψης. Μερικές φορές η θεραπεία εξωτερικής μορφής χωρίς ο ασθενής να μεταβεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα είναι επαρκής, αλλά σε άλλες περιπτώσεις η μερική νοσηλεία ή η νοσοκομειακή περίθαλψη είναι προτιμότερη. Τα φάρμακα επίσης μπορεί να βοηθήσουν.

    [08] Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Βρετανία

    Περισσότερα από 800 σπίτια έχουν πλημμυρίσει στην Αγγλία και την Ουαλία, ως αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων και των θυελλωδών ανέμων που πνέουν από την Πέμπτη και άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Σε μήνυμα του στο Twitter, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε «συγκλονισμένος» από τις πλημμύρες στις αγροτικές περιοχές της Κορνουάλης και υποσχέθηκε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν «για να βοηθήσει» αυτούς που έχουν ανάγκη.

    Ο Βρετανικός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτιμά ότι 70.000 σπίτια απειλούνται από τις πλημμύρες στα νότιο-δυτικά της Αγγλίας και της Ουαλίας.

    Έντονες βροχοπτώσεις προβλέπονταιγια σήμερα,στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αγγλίας και της Ουαλίας, όπου οι περιφέρειες της Κορνουάλης και του Ντέβον, στα νοτιοδυτικά, έχουν μέχρι στιγμής δεχθεί τον κύριο όγκο της κακοκαιρίας.

    [09] Απεργούν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν εκ νέουσήμερα Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις 14 Νοεμβρίου.

    Οι εργαζόμενοι αντιδρούν για την διαθεσιμότητα συναδέλφων τους, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

    [10] Νέα πυρκαγιά σε κτίριο που στεγάζονται βιοτεχνίες ενδυμάτων, στο Μπανγκλαντές

    Νέα πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το πρωί στην Ντάκα σε κτίριο που στεγάζει πολλές βιοτεχνίες ενδυμάτων, λιγότερο από 48 ώρες μετά την τεράστια πυρκαγιά που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 110 ανθρώπων σε υφαντουργία κοντά στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές.

    "Στο κτίριο, με δώδεκα ορόφους, στεγάζονται τέσσερις διαφορετικές βιοτεχνίες. Η φωτιά ξέσπασε τον τρίτο όροφο. Βλέπουμε ανθρώπους στη στέγη", δήλωσε ο Νισαρούλ Αρίφ, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως η πυρκαγιά είναι μεγάλη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

    [11] Στο Νο 36 του κόσμου στο τένις ο Μάρκος Παγδατής

    ΟΝόβακ Τζόκοβιτς παρέμεινε και αυτήν την εβδομάδα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις. Ο Σέρβος σταρ έχει συγκεντρώσει 12.920 βαθμούς και άφησε στη δεύτερη θέση τον Ρότζερ Φέντερερ, ενώ ο Αντι Μάρεϊ παρέμεινε στην τρίτη θέση, αφήνοντας στην τέταρτη τον Ραφαέλ Ναδάλ.

    Παράλληλα, ο Κύπριος πρωταθλητής, Μάρκος Παγδατής, βρίσκεται κι αυτήν την εβδομάδα στην 36η θέση στον κόσμο με 1.070 βαθμούς. Η πρώτη 10αδα της παγκόσμιας κατάταξης έχει ως εξής (σε παρένθεση η θέση που ο κάθε τενίστας κατείχε την προηγούμενη εβδομάδα):

    1. (1) Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία) 12.920 βαθμοί2. (2) Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία) 10.2653. (3) Αντι Μάρεϊ (Μ. Βρετανία) 8.0004. (4) Ραφαέλ Ναδάλ (Ισπανία) 6.7955. (5) Νταβίντ Φερέρ (Ισπανία) 6.5056. (6) Τόμας Μπέρντιχ (Τσεχία) 4.6807. (7) Χουάν ντελ Πότρο (Αργεντινή) 4.4808. (8) Γουίλφριντ Τσονγκά (Γαλλία) 3.4909. (9) Γιάνκο Τιπσάρεβιτς (Σερβία) 2.99010. (10) Ρισάρ Γκασκέ (Γαλλία) 2.515...36. (36) Μάρκος Παγδατής (Κύπρος) 1.070

    [12] Στον Δανό μαθηματικό Ούφε Χάαγκερουπ, το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Λάτση 2012»

    Το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Λάτση 2012» του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστήμης, το 14ο κατά σειρά, απονεμήθηκε στον διακεκριμένο Δανό καθηγητή μαθηματικών Ούφε Χάαγκερουπ για την πρωτοποριακή συνεισφορά του στη θεωρία της άλγεβρας.

    Το βραβείο, που απονεμήθηκε σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Λάτση με έδρα τη Γενεύη και συνοδεύεται από ποσό 100.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 83.000 ευρώ). Το ετήσιο βραβείο, από το 1999, απονέμεται σε ένα επιστήμονα ή μια επιστημονική ομάδα που έχει σημαντική συνεισφορά σε κάποιο συγκεκριμένο πεδίο ευρωπαϊκής έρευνας.

    Ο Χάαγκερουπ έχει παρουσιάσει πάνω από 90 μαθηματικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει διατελέσει αρχισυντάκτης του ακαδημαϊκού μαθηματικού περιοδικού "Acta Mathematica", ενώ στη διάρκεια της καριέρας του έχει τιμηθεί με αρκετά διεθνή βραβεία.

    Έχει γίνει γνωστός για την ικανότητά του να λύνει πολύ δύσκολα προβλήματα, όπου άλλοι διακεκριμένοι μαθηματικοί δεν τα έχουν καταφέρει. Η έρευνά του έχει επικεντρωθεί στην άλγεβρα τελεστών και σε άλλες περιοχές των «καθαρών» μαθηματικών, που έχουν εφαρμογές, μεταξύ άλλων, στην κβαντική θεωρία. Οι εργασίες του χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως από άλλους μαθηματικούς.

    [13] Τουλάχιστον 13 νεκροί από τοξικό σιρόπι για τον βήχα, στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λαχόρη όταν ήπιαν σιρόπι για το βήχα και οι αρχές της πακιστανικής πόλης αναγκάστηκαν να κλείσουν τα φαρμακεία και μια φαρμακοβιομηχανία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Οι θάνατοι σημειώθηκαν από την Παρασκευή ως την Κυριακή στη φτωχή συνοικία Σάχντρα της πόλης. Αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν το σιρόπι αυτό ως ναρκωτικό, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Ατίφ Ζουλφικάρ.

    Περίπου εκατό άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο Ιανουάριο στη Λαχόρη όταν πήραν τοξικά φάρμακα που είχαν παρασκευαστεί στην πόλη. Τρία φαρμακεία έκλεισαν και οι ιδιοκτήτες τους συνελήφθησαν. Οι αρχές ζήτησαν την απόσυρση του φαρμάκου.

    Επίσης έκλεισε η φαρμακοβιομηχανία που παράγει το σιρόπι και δείγματα του φαρμάκου εστάλησαν για ανάλυση σε εργαστήρια.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 November 2012 - 7:30:35 UTC