Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πραγματικός ο κίνδυνος αποχώρησης του ΔΝΤ αν δεν βρεθεί λύση, φέρεται να δηλώνει ο Β. Σόιμπλε
  • [02] Δέκα τραυματίες, οι τρεις σοβαρά, από έκρηξη λεωφορείου στο Τελ Αβίβ
  • [03] Αναβλήθηκε λόγω Eurogroup το ταξίδι του Α. Σαμαρά στο Κατάρ
  • [04] Με προβλήματα η κίνηση στους δρόμους της Αττικής, εξαιτίας της βροχόπτωσης
  • [05] Απολύθηκε ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο από την Τσέλσι
  • [06] Eξαπλώνεται στην Ευρώπη η επιδημία δάγκειου πυρετού
  • [07] ΔΗΜΑΡ: Η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα
  • [08] Έκθεση για Eurogroup: "Κούρεμα" για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020

  • [01] Πραγματικός ο κίνδυνος αποχώρησης του ΔΝΤ αν δεν βρεθεί λύση, φέρεται να δηλώνει ο Β. Σόιμπλε

    Πραγματικό θεωρεί τον κίνδυνο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με μαρτυρία του χριστανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουκς, ο οποίος συμμετείχε στην πρωινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU από τον υπουργό.

    Σύμφωνα με τον κ. Φουκς, ο κ. Σόιμπλε έδωσε την εντύπωση ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πρέπει να αποφευχθεί.

    Εξάλλου, η Άγγελα Μέρκελ φέρεται να εξέφρασε την υποστήριξή της σε μια ενδεχόμενη μικρή αύξηση των διαθεσίμων κεφαλαίων του ταμείου "διάσωσης" της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της διαδικασίας παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα,σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

    Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια αύξηση των εγγυήσεων που παρέχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) κατά 10 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο Eurogroup για την Ελλάδα τη Δευτέρα

    [02] Δέκα τραυματίες, οι τρεις σοβαρά, από έκρηξη λεωφορείου στο Τελ Αβίβ

    Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε δημόσιο λεωφορείο στην καρδιά του Τελ Αβίβ προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 ανθρώπων, η κατάσταση τριών από τους οποίους χαρακτηρίζεται σοβαρή, ανακοίνωσε η ισραηλινή υπηρεσία πρώτων βοηθειών, ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για "τρομοκρατική" επίθεση.

    Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, δεν επρόκειτο για βομβιστική επίθεση από καμικάζι.

    "Μια βόμβα εξερράγη σε λεωφορείο στο κεντρικό Τελ Αβίβ. Ήταν μια τρομοκρατική επίθεση. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες φέρουν μόνον ελαφρά τραύματα", δήλωσε ο Οφίρ Γκέντελμαν, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Η τηλεόραση έδειξε εικόνες ενός λεωφορείου γεμάτου καπνό με σπασμένα τζάμια.

    Η επίθεση σημειώθηκε κατά την όγδοη ημέρα μιας ισραηλινής επίθεσης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, την οποία εξαπέλυσε το Ισραήλ λέγοντας πως θέλει να εμποδίσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του εδάφους του από τον παλαιστινιακό αυτό θύλακα.

    Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στη Γάζα όταν τοπικοί ραδιοσταθμοί μετέδωσαν την είδηση για την έκρηξη στο Τελ Αβίβ.

    Η τελευταία φορά που η εμπορική πρωτεύουσα του Ισραήλ είχε πληγεί από σοβαρή έκρηξη βόμβας ήταν τον Απρίλιο του 2006, όταν ένας παλαιστίνιος καμικάζι είχε σκοτώσει 11 ανθρώπους σε ένα πάγκο με σάντουιτς κοντά στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της παλιάς πόλης.

    Επιμέλεια : Γ. Αγγελόπουλος

    [03] Αναβλήθηκε λόγω Eurogroup το ταξίδι του Α. Σαμαρά στο Κατάρ

    Αναβλήθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο Κατάρ, λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, που θα συζητήσει το θέμα της εκταμίευσης της δόσης του δανείου.

    [04] Με προβλήματα η κίνηση στους δρόμους της Αττικής, εξαιτίας της βροχόπτωσης

    Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης, που ανάγκασε πολλούς Αθηναίους να μετακινηθούν με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τροχαία, αυξημένη είναι η κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ κλειστή είναι η οδός Λυκαβηττού, στα Εξάρχεια, προκαλώντας μποριλιάρισμα στους γύρω δρόμους, όπου σε ορισμένα σημεία τα οχήματα είναι σχεδόν ακινητοποιημένα.

    Σημειωτόν κινούνται τα οχήματα στις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πόλης, όπως η λεωφόροι Μεσογείων και Κηφισίας.

    Οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί και υπομονετικοί για την αποφυγή ατυχημάτων. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι μοτοσικλετιστές, καθώς, λόγω της βροχής, το οδόστρωμα γλυστράει.

    [05] Απολύθηκε ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο από την Τσέλσι

    Την πόρτα της εξόδου έδειξε σήμερα η Τσέλσι στον Ρομπέρτο Ντι Ματέο. Ο βαθύπλουτος ιδιοκτήτης του αγγλικού συλλόγου, Ρομάν Αμπράμοβιτς, αποφάσισε την απομάκρυνση του Ιταλού τεχνικού μετά τη χθεσινή ήττα στο Τορίνο από τη Γιουβέντους με 3-0, στο πλαίσιο των ομίλων του τσάμπιονς λιγκ. Την περσινή σεζόν ο Ντι Ματέο είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας μετά την απόλυση του Αντρέ Βίλας Μπόας και κατάφερε να την οδηγήσει στην κατάκτηση του τσάμπιονς λιγκ.

    Οι Ράφα Μπενίτεθ και Αβραάμ Γκραντ θεωρούνται από τα βρετανικά ΜΜΕ ως οι επικρατέστεροι διάδοχοί του, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι όταν η αγγλική ομάδα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος αποτελεί διακαή πόθο του Αμπράμοβιτς. Στην ανακοίνωσή της απόλυσης του Ντι Ματέο η Τσέλσι αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η διοίκηση ένιωσαν πως ήταν ανάγκη ο σύλλογος να συνεχίσει να βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις για τον νέο προπονητή».

    [06] Eξαπλώνεται στην Ευρώπη η επιδημία δάγκειου πυρετού

    Την εμφάνισή του στην Ευρώπη ύστερα από τη δεκαετία του 20 έκανε για πρώτη φορά ο δάγκειος πυρετός καθώς περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν νοσήσει στη Μαδέρα, στο αρχιπέλαγος της Πορτογαλίας.

    Η νόσος προκαλείται από τον δάγκειο ιό, ο οποίος μεταδίδεται (δηλαδή εξαπλώνεται) μέσω των κουνουπιών.

    Σε μια πρώτη αξιολόγηση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC) ανέφερε ότι 25 κρούσματα της νόσου--η οποία αποκαλείται και «πυρετός των σπασμένων οστών» γιατί ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλος, που έχουν την αίσθηση ότι σπάνε τα κόκαλά τους-- εντοπίστηκαν σε άλλα σημεία της Ευρώπης από ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει από τη Μαδέρα.

    Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τέτοια κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Πορτογαλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

    Από τότε που ξέσπασε η επιδημία στις αρχές Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί 1.357 κρούσματα δάγκειου πυρετού από τις υγειονομικές αρχές στη Μαδέρα, μεταξύ των οποίων 669 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες και 688 πιθανά κρούσματα. Ογδόντα-εννέα άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί και μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.

    Μερικά από τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού είναι πυρετός, πονοκέφαλος, δερματικό εξάνθημα που μοιάζει με την ιλαρά και πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις. Σε κάποιους ασθενείς--περίπου στο 5%-- ο δάγκειος πυρετός μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις δύο μορφές που είναι επικίνδυνες για τη ζωή.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [07] ΔΗΜΑΡ: Η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα

    Τον κίνδυνο να περιέλθει η Ελλάδα σε επικίνδυνη περιδίνηση και κατ' επέκταση και η Ευρωζώνη, εάν δεν βρεθεί το συντομότερο μεταβατική συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας με δήλωσή του την αδυναμία να επιτευχθεί συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup.

    Ο κ. Κουβέλης στη δήλωσή του τονίζει ότι «η Ελλάδα έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα και η κοινωνία σηκώνει μεγάλο βάρος, όπως αναγνωρίζεται απ' όλους». Καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις και αυτό αφορά τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, αλλά και τη δραστική μείωση του χρέους ώστε να επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καταστεί βιώσιμη κοινωνικά η διαχείριση του χρέους».

    Επιπλέον ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι η ΔΗΜΑΡ είχε εγκαίρως επισημάνει την ανάγκη να μη συνδεθεί υποχρεωτικά η καταβολή της δόσης με την πλήρη και οριστική αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του χρέους. «Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη εντός των επόμενων ημερών μιας μεταβατικής συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης σε σχέση με τα μέτρα μείωσης των επιβαρύνσεων του χρέους», υπογραμμίζει.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε συνεχή τηλεφωνική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, καθώς και από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από τις Βρυξέλλες για την πορεία των σκληρών διαπραγματεύσεων.

    [08] Έκθεση για Eurogroup: "Κούρεμα" για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020

    Το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί κάτω από το στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020, μόνο εάν οι χώρες της Ευρωζώνης αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα ή επιβάλουν στους ιδιώτες επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής, αναφέρει έκθεση που ετοιμάσθηκε για τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Η 15σέλιδη έκθεση δείχνει ότι - χωρίς τη λήψη ενός πακέτου μέτρων για τη μείωσή του - το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% του ΑΕΠ το 2022 και στο 111% του ΑΕΠ το 2030 από το σημερινό επίπεδο περίπου 170% του ΑΕΠ.

    «Το πακέτο των δυνητικών επιλογών δεν θα καταστήσει δυνατό να φθάσουμε σε ένα επίπεδο χρέους κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020 χωρίς την προσφυγή σε μέτρα που θα σημαίνουν απώλεια κεφαλαίου ή επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών - μελών της Ευρωζώνης ή που θα προβλέπουν μία ευρύτερη επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, η οποία θα συνεπάγεται την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (collective action clauses)», αναφέρει η έκθεση.

    Η έκθεση αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2022, χωρίς να χρειάζεται να επιβληθούν ζημιές στις χώρες της Ευρωζώνης ή να επιβληθεί η επαναγορά των ομολόγων από τους ιδιώτες. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε απορρίψει τη μετάθεση του στόχου στο 2022 ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και φέρεται να τάσσεται υπέρ της καταγραφής ζημιάς στα δάνεια προς την Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί το 2020 ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με την έκθεση, μία μείωση του περιθωρίου των επιτοκίων - πέραν δηλαδή του κόστους χρηματοδότησης - στα διμερή διακρατικά δάνεια στην Ελλάδα κατά 70 μονάδες βάσης (0,7 της ποσοστιαίας μονάδας) θα μείωνε το χρέος κατά 1,4% το 2020, ενώ μία μεγαλύτερη μείωση του περιθωρίου στις 25 μονάδες βάσης θα μείωνε το χρέος κατά 5,1% του ΑΕΠ.

    Η αναστολή πληρωμής τόκων από την Ελλάδα για τα δάνεια από το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ ή 16,9% του ΑΕΠ.

    Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέστρεφε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 4,6% του ΑΕΠ.

    Η επαναγορά ομολόγων με κόστος 10 δισ. ευρώ από ιδιώτες στο 50% της ονομαστικής τιμής τους θα οδηγούσε σε μείωση του χρέους κατά 2,4% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 November 2012 - 11:30:30 UTC