Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με συννεφιές και βροχοπτώσεις θα περάσει η βδομάδα
  • [02] Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ
  • [03] Εντοπισμός λαθρομεταναστών στα Κύθηρα
  • [04] Αντίθετος ο Ραχόι στο ενδεχόμενο μείωσης του προϋπολογισμού της ΕΕ
  • [05] Οι Anonymous στο πλευρό των Παλαιστινίων
  • [06] Άμεση αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στη Γάζα ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
  • [07] Δέκα προσαγωγές ατόμων για τα χθεσινά επεισόδια στην Πάτρα
  • [08] Kρίσιμη η αυριανή ημέρα για τις διαπραγματεύσεις Λευκωσίας- τρόϊκας
  • [09] Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας
  • [10] Ληστεία εναντίον ιδιοκτήτη περιπτέρου στον Πειραιά
  • [11] Γαλλική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της βίας στη Γάζα

  • [01] Με συννεφιές και βροχοπτώσεις θα περάσει η βδομάδα

    Με συννεφιές και βροχοπτώσεις θα περάσει η εβδομάδα που ξεκινά αύριο στη χώρα.

    Αύριο Δευτέρα, θα υπάρξουν τοπικές βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.

    Ισχυροί θα είναι και οι άνεμοι που θα επικρατούν κυρίως από νοτιοανατολικές κατευθύνσεις.

    Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτωτική πορεία καθ'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

    [02] Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Nετανιάχου δήλωσε έτοιμος να "επεκτείνει σημαντικά την επιχείρηση" στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Ο στρατός είναι έτοιμος να επεκτείνει σημαντικά την επιχείρηση. Οι στρατιώτες είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο", τόνισε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου.

    Η δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού διατυπώνεται μετά την αναχαίτιση και καταστροφή από την αντιπυραυλική ασπίδα "Σιδηρούς Θόλος" μιας παλαιστινιακής ρουκέτας πάνω από το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

    Λίγο νωρίτερα το δεύτερο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης είχε μεταδώσει ότι δύο ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τον "Σιδηρού Θόλο" πάνω από το Τελ Αβίβ, κι ενώ οι σειρήνες ηχούσαν για τέταρτη συνεχή ημέρα στην πόλη προκαλώντας πανικό.

    Την ίδια στιγμή στη Γάζα η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς Εζεντίν αλ-Κάσαμ ανακοίνωνε ότι εκτόξευσε μια ρουκέτα τύπου Fajr 5 κατά του Τελ Αβίβ.

    Ενώ, υψηλόβαθμος παλαιστίνιος αξιωματούχος στη Γάζα, δήλωσε ότι μια εκεχειρία μεταξύ των ένοπλων οργανώσεων της Γάζας και του Ισραήλ είναι πιθανή "σήμερα ή αύριο".

    "Διεξάγονται σοβαρές συνομιλίες για τη συμφωνία μιας εκεχειρίας και διευθετήσεις μπορεί να επιτευχθούν σήμερα η αύριο", τόνισε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    [03] Εντοπισμός λαθρομεταναστών στα Κύθηρα

    Τουλάχιστον 120 λαθρομετανάστες, εντοπίστηκαν τις πρωινές ώρες στο νησί των Κυθήρων.

    Οι λαθρομετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος και είχαν ζητήσει βοήθεια μέσω κινητού τηλεφώνου στον ευρωπαϊκό αριθμό 112, κατάφεραν και βγήκαν μόνοι τους στη στεριά, ενώ αυτή την ώρα γίνονται έρευνες από πλωτό σκάφος του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλοι ναυαγοί.

    Το σκάφος των λαθρομεταναστών, εντοπίστηκε από πλωτό του λιμενικού στη βραχονησίδα Αυγό νότια του νησιού.

    Στο μεταξύ, ένας Αιγύπτιος λαθρομετανάστης, εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στο Καστρί Βιάννου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Ο Αιγύπτιος δήλωσε στις λιμενικές αρχές, ότι επέβαινε σε ιστιοφόρο σκάφος με 15 ακόμα άτομα προερχόμενο από την Αίγυπτο και ότι ο υπεύθυνος του σκάφους, τους πέταξε στη θάλασσα σε κοντινή απόσταση από τη στεριά.

    Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση από αέρος και ξηράς προκειμένου να εντοπιστούν οι άτυχοι λαθρομετανάστες.

    Στις έρευνες συμμετέχει ένα ελικόπτερο.

    [04] Αντίθετος ο Ραχόι στο ενδεχόμενο μείωσης του προϋπολογισμού της ΕΕ

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι "δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή" η πρόταση για μείωση κατά 75 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

    "Για την κυβέρνηση, το πρώτο έγγραφο που παρουσίασε ο (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ) Μπαρόζο μας φαίνεται ένα καλό έγγραφο. Το δεύτερο που παρουσίασε ο κύριος Βαν Ρόμπαϊ μας φαίνεται απλώς ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό", τόνισε.

    Ο Ραχόι επικαλέστηκε κυρίως ως σημεία τριβής τη μείωση στη βοήθεια για τη γεωργία, για την πολιτική συνοχής ή για τις περιοχές.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Ισπανία μπορεί να χάσει σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια στον επόμενο προϋπολογισμό, με μια μείωση 30% για τις περιοχές της και 17% για την γεωργία της.

    Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ εισηγήθηκε την Τετάρτη τη μείωση κατά 75 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού των 1.033 δισεκατομμυρίων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι ελπίζει στην επίτευξη μιας συμφωνίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου, παραδεχόμενος ωστόσο παράλληλα ότι αυτό θα είναι "δύσκολο".

    [05] Οι Anonymous στο πλευρό των Παλαιστινίων

    Χάκερ της οργάνωσης Anonymous ανακοίνωσαν ότι μπλόκαραν τις ιστοσελίδες στο Ίντερνετ δεκάδων ισραηλινών ιδιωτικών και δημόσιων ιδρυμάτων και μίας μεγάλης ισραηλινής τράπεζας σε διαμαρτυρία για την ισραηλινή επίθεση κατά των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στόχος της ενέργειας αυτής ήταν 650 ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα της Ιερουσαλήμ, ένα από τα κύρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία σημείωσε ότι μπλόκαρε επίσης για σύντομο χρονικό διάστημα την ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

    "Για πολύ καιρό, οι Anonymous περιορίστηκαν όπως και ο υπόλοιπος κόσμος στο να παρακολουθούν με απόγνωση την βάρβαρη, βάναυση και επονείδιστη μεταχείριση του παλαιστινιακού λαού" από τον ισραηλινό στρατό, αναφέρουν οι Anonymous σε ανακοίνωσή τους.

    "Όμως όταν η ισραηλινή κυβέρνηση απείλησε δημοσίως να κόψει το Ίντερνετ και όλες τις άλλες τηλεπικοινωνίες προς ή από τη Γάζα, ξεπέρασε το όριο", καταλήγει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της στο Twitter.

    Την ίδια ώρα εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσανχθες υπέρ των Παλαιστινίων στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και στην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

    Στο Παρίσι, περίπου 5.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, καταδίκασαν την νέα ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.

    Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως "Γάζα, δεν σε ξεχνάμε" ή "Ισραήλ εγκληματίας, Ολάντ συνεργός", σε αναφορά στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

    Στο Λονδίνο, μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ στη βρετανική πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν για την ισραηλινή αυτή επιχείρηση και να καταδικάσουν τη βρετανική θέση.

    Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και ζητούσαν "να σταματήσει η σφαγή".

    [06] Άμεση αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στη Γάζα ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

    Μεγάλος συνωστισμός υπάρχει στα νοσοκομεία της Γάζας όπου συνεχώς συρρέουν τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

    Ο Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για την συγκέντρωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να σταλούν φάρμακα και προμήθειες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

    Ο Οργανισμός WHO, παραθέτοντας αναφορές αξιωματούχων του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, αναφέρει ότι έχουν τραυματιστεί συνολικά 382 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 245 ενήλικες και 137 παιδιά.

    Οι υγειονομικές αρχές έχουν κηρύξει όλα τα νοσοκομεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό τραυματιών που καταφθάνει συνεχώς. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι υπάρχουν στα νοσοκομεία σοβαρότατες ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.

    [07] Δέκα προσαγωγές ατόμων για τα χθεσινά επεισόδια στην Πάτρα

    Σε δέκα προσαγωγές ατόμων προχώρησε η Αστυνομία, κατά την διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Πάτρας.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ρίψεις βομβών μολότωφ προκλήθηκαν ζημιές σε υποκατάστημα τράπεζας, καθώς και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα.

    Από την πλευρά της η Αστυνομία έκανε ευρεία χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τις ομάδες των αντεξουσιαστών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαμαρτυρίες για αποπνικτική ατμόσφαιρα από συμμετέχοντες στις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    [08] Kρίσιμη η αυριανή ημέρα για τις διαπραγματεύσεις Λευκωσίας- τρόϊκας

    Κρίσιμη και καθοριστική κρίνεται η αυριανή διαπραγμάτευση μεταξύ της Κυπριακής κυβέρνησης και της τρόϊκας , καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της βιωσιμότητας ή όχι του δημοσίου χρέους.

    Σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος κριθεί βιώσιμο, τότε θα τεθεί τέρμα στο θέμα πώλησης κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών σε ιδιώτες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από κυβερνητικές πηγές, το συνολικό ποσό για αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους και για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν φαίνεται να υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Θετική εξέλιξη κρίνεται η αποδοχή από την τρόϊκα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποδοχή εισήγησης του διοικητή της Π. Δημητριάδη για αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, μόνο κατά μία μονάδα αντί για δύο, που ήταν η αρχική πρόθεσή της τρόϊκας. Αυτό, σύμφωνα με οικονομολόγους, μεταφράζεται σε περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, στις ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Για τον Συνεργατισμό ο κ. Δημητριάδης κατάφερε να γίνει αποδεκτή από την τρόικα η εισήγηση του ολλανδικού μοντέλου "Rabobank", δηλαδή να υπάρχει ένα είδος ελέγχου ενιαίας εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα εισηγήθηκε την έναρξη της εφαρμογής της νομοθεσίας για εκποίηση ακινήτων το τέλος του 2014, ώστε η εφαρμογή της νομοθεσίας να συμπέσει με τη χρονική περίοδο κατά την οποία η Κύπρος θα βγαίνει από την ύφεση.

    Το θέμα της εκποίησης υποθηκευμένων ακινήτων μη αξιόχρεων πιστωτών, συζητήθηκε εκτενώς με την τρόϊκα και η Λευκωσία φέρεται να αναδιαμορφώνει την θέση της για εκποίηση σε τρία αντί πέντε χρόνια, ενώ εμμένει σε εξαίρεση της πρώτης κατοικίας.

    [09] Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας

    Ξεκίνησε την Κυριακή η σύνοδος κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ, κατά την οποία το κύριο θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι οι εδαφικές διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

    Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλο το σύνολο της θάλασσας, η οποία συνδέει σημαντικές ναυτιλιακές λωρίδες και πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε πόρους. Μέλη της ASEAN, όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Φιλιππίνες και το Μπρουνέι, διεκδικούν επίσης τις επικαλυπτόμενες περιοχές.

    Η Καμπότζη φιλοξενεί την 21η σύνοδο κορυφής της ASEAN, την 7η Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας και τις σχετικές συνεδριάσεις μέχρι και την Τρίτη. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, σκοπεύει να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι ηγέτες της ASEAN αναμένεται επίσης να υπογράψουν μια διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέμα για το οποίο έχουν δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

    Μέλη της ASEAN είναι οι χώρες Καμπότζη, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Λάος, Μιανμάρ, Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες και Μπρουνέι.

    [10] Ληστεία εναντίον ιδιοκτήτη περιπτέρου στον Πειραιά

    Ληστεία απο ένα άτομο, με την απειλή όπλου, σημειώθηκε τις πρωϊνές ώρες εναντίον ιδιοκτήτη περιπτέρου στη οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 41 στον Πειραιά.

    Ο δράστης απέσπασε απο το θύμα άγνωστο αριθμό χρημάτων και διέφυγε.

    [11] Γαλλική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της βίας στη Γάζα

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούςμεταβαίνει σήμεραστην Ιερουσαλήμ, στη Ραμάλα και στο Τελ Αβίβ για να συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, έγινε γνωστό από επίσημες συγκλίνουσες πηγές.

    Ο Φαμπιούς θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Ισραηλινό ομόλογό του Άβιγκντορ Λίμπερμαν και στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

    Στη Ραμάλα, θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Εν τω μεταξύ, ένα παιδάκι 18 μηνών σκοτώθηκε και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, ηλικίας 4 και 5 ετών, τραυματίστηκαν βαριά σε νέα ισραηλινή επιδρομή σήμερα το πρωί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

    Στη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ βομβάρδισε από αέρος και θαλάσσης δεκάδες στόχους στη Γάζα, μεταξύ των οποίων τα γραφεία υπηρεσιών ασφαλείας της Χαμάς στην πόλη της Γάζας.

    Ένα τρίχρονο αγοράκι και η μόλις ενός έτους αδελφή του σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές και 17 τραυματίστηκαν, είπε ο Ασράφ αλ-Κούντρα, ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας στη Γάζα.

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το πολυώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το τηλεοπτικό δορυφορικό δίκτυο al-Quds βομβαρδίστηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι δημοσιογράφοι.

    Σύμφωνα με το Ισραήλ, οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για να πραγματοποιεί τις επιθέσεις της εναντίον του.

    Καμιά παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτα δεν έχει καταγραφεί από τα μεσάνυχτα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 November 2012 - 9:30:30 UTC