Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 7,2% η ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του 2012
  • [02] Η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους δεν είναι πανάκεια, σημειώνει ο Moody's
  • [03] Επίθεση κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών εξαπέλυσε ο Άδ. Γεωργιάδης
  • [04] Συνάντηση I. Στουρνάρα με τον Τσ. Νταλάρα

  • [01] Στο 7,2% η ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του 2012

    Σε βαθιά ύφεση της τάξης του 7,2% βρέθηκε στο γ΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, και σε σταθερές τιμές το ΑΕΠ «γύρισε» 11 χρόνια πίσω (44,6 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο εφέτος, 43,4 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2001).

    Η μεγάλη αυτή ύφεση έρχεται ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της συνεχούς απομείωσης των διαθέσιμων εισοδημάτων, αλλά και του ουσιαστικού «παγώματος» των επενδύσεων, ενώ αμβλύνεται κατά κάτι από τη μείωση των εισαγωγών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στο 9μηνο εφέτος το ΑΕΠ έχει μειωθεί συνολικά κατά 6,7% (μετά και τις μειώσεις κατά 6,7% και 6,3% το α΄ και το β΄ τρίμηνο αντίστοιχα).

    Παράγοντες της οικονομίας επισημαίνουν ότι η επίτευξη του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για ύφεση 6,5% στο σύνολο του 2012, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης, αλλά και το ύψος του ποσού που θα διατεθεί για την αποπληρωμή των οφειλομένων του Δημοσίου στους ιδιώτες.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί και το 2013- για έκτο συνεχές έτος- σε ύφεση (μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5%), ενώ το 2014 θα υπάρξει οριακή ανάκαμψη (αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%).

    [02] Η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους δεν είναι πανάκεια, σημειώνει ο Moody's

    Η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους δεν αποτελεί πανάκεια, δήλωσε η αναλύτρια του Moody's Έλενα Ντάγκαρ, κάνοντας σχόλια με την ευκαιρία της δημοσίευσης μιας έκθεσης του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης για τις κρατικές χρεοκοπίες από το 1972 έως το 2012. Αναφερόμενη στην αύξηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας μετά το PSI τον περασμένο Μάρτιο, η αναλύτρια είπε ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί συχνά στο παρελθόν.

    «Βασικά, διαπιστώσαμε ότι η εμπειρία της Ελλάδας δεν είναι μοναδική», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Στο 50% περίπου των περιπτώσεων που υπήρξε ?κούρεμα', τα επίπεδα του χρέους αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ στο 20% των περιπτώσεων μειώθηκαν οριακά».

    Η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να βοηθήσει στη ρευστότητα της οικονομίας, αλλά «συχνά δεν κατορθώνει να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φερεγγυότητας», σημείωσε η κυρία Ντάγκαρ. Η αναδιάρθρωση βοηθά, πρόσθεσε, αλλά «δεν απαλλάσσει από την ανάγκη συνεχούς δημοσιονομικής προσαρμογής και επιστροφής στην ανάπτυξη».

    [03] Επίθεση κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών εξαπέλυσε ο Άδ. Γεωργιάδης

    Επίθεση κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για κατάληψη και παρανομία την οποία συγκαλύπτει.

    «Συγκαλύπτει μια καραμπινάτη παρανομία. Ένας πρύτανης προτιμά να κοροϊδεύει την ελληνική δικαιοσύνη και την ελληνική κυβέρνηση για να μη στεναχωρήσει τους φοιτητοπατέρες και τους αντεξουσιαστές σε μια παράνομη πράξη» είπε χαρακτηριστικά.

    Ανέφερε πως ο πρύτανης αρνήθηκε να προσέλθει στην Εισαγγελία, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι ακόμα ενημερωμένος για το τι ακριβώς έχει συμβεί, ούτε ενημερώνει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

    [04] Συνάντηση I. Στουρνάρα με τον Τσ. Νταλάρα

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί σήμερα στις 16:00, στο Υπουργείο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 November 2012 - 13:30:28 UTC