Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισε η εκταφή της σορού του Αραφάτ
  • [02] Συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ
  • [03] Συνεχίζεται η ψηφοφορία, αλλά και η κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • [04] Διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο Πετρέους στο αμερικανικό Πεντάγωνο
  • [05] Όλοι οι παίκτες του Ηλυσιακού «στο πλευρό του Παπανικολάου»
  • [06] Προστασία ξιφία, τροπικού τόνου και καρχαρία, εξετάζεται στο Μαρόκο
  • [07] Να αποχωρήσουν από τη ΔΗΜΑΡ κάλεσε ο Ν. Μπίστης τους Βουδούρη και Μουτσινά
  • [08] Ξεκινά τη λειτουργία του το «902.gr», το ειδησεογραφικό πόρταλ του ΚΚΕ
  • [09] Δεύτερο δέμα με σφαίρες εντοπίσθηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου
  • [10] Καταδίκες για ανθρωποκτονία και ληστεία σε βάρος συνταξιούχου αστυνομικού στην Κρήτη
  • [11] Τραγικό θάνατο βρήκε 59χρονος που καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου
  • [12] Η κοινή ανακοίνωση των 17 υπουργών Οικονομικών μετά το Eurogroup, για την Ελλάδα
  • [13] Νέος βομβαρδισμός της Ρας αλ-Έιν από συριακό μαχητικό, λίγα μέτρα από την τουρκική μεθόριο
  • [14] Νέος σεισμός 4,8 βαθμών στη Μιανμάρ, 26 οι νεκροί από τον προηγούμενο σεισμό
  • [15] Έρευνα του FBI στο σπίτι της πρώην ερωμένης του Ντέιβιντ Πετρέους
  • [16] Ο στρατηγός Τζον Αλεν, αντικείμενο έρευνας στο σκάνδαλο Πετρέους

  • [01] Άρχισε η εκταφή της σορού του Αραφάτ

    Οι Παλαιστίνιοι άρχισαν σήμερα τις εργασίες στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ με σκοπό την εκταφή της σορού του, στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια του θανάτου του, ανακοίνωσε πηγή προσκείμενη στην οικογένεια.

    "Αρχισαν σήμερα να σπάνε το τσιμένο και τις πέτρες στο μαυσωλείο και οι εργασίες θα συνεχιστούν για τουλάχιστον 15 ημέρες", διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Ο παλαιστίνιος πρόεδρος πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2004. Τους τελευταίους μήνες ενισχύθηκαν τα σενάρια δολοφονίας του μετά τον εντοπισμό, από εργαστήριο της Λωζάνης, ραδιενεργού πολώνιου στα προσωπικά του είδη.

    Έπειτα από αυτό, η χήρα του Αραφάτ Σούχα, κατέθεσε μήνυση στις γαλλικές Αρχές για διεξαγωγή έρευνας και οι γάλλοι δικαστές ερευνούν το ενδεχόμενο πιθανής δολοφονίας του. Ήδη τρεις γάλλοι εμπειρογνώμονες αλλά και μια ομάδα ελβετών ειδικών βρίσκονται στη Ραμάλα για να επιβλέψουν την εκταφή της σορού του Αραφάτ και να λάβουν δείγματα ιστών, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο θανατηφόρας μόλυνσης με ραδιενέργεια.

    [02] Συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ

    Την πορεία του κόμματος μετά τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή για το νέο πακέτο μέτρων και τον προϋπολογισμό, πρόκειται να εκτιμήσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που αναμένεται να συνεδριάσει μετά το μεσημέρι.

    Επίσης, θα τεθεί και το θέμα της στάσης των βουλευτών Οδ. Βουδούρη και Π.Μουτσινά, που δεν τήρησαν την κομματική γραμμή και διαφοροποιήθηκαν στις ψηφοφορίες, καθώς και η αποχή που τήρησε στην ψήφιση του προϋπολογισμού ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης.

    Τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή θα καθορίσει την τακτική του κόμματος για το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι προτεραιότητες της συγκυβέρνησης.

    [03] Συνεχίζεται η ψηφοφορία, αλλά και η κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Δεύτερη ημέρα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη στην αίθουσα της Πανεπιστημιούπολης όπου βρίσκεται το δίκτυο του Πανεπιστημίου, το οποίο δεν λειτουργεί. Στην αίθουσα βρίσκονται μηχανήματα και εξοπλισμός μεγάλου κόστους.

    Η γενική γραμματέας της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) Ευγ. Μπουρνόβα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά:

    « Η ψηφοφορία συνεχίζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, όπως, επίσης, και η κατάληψη από μικρή ομάδα φοιτητών και καθηγητών που έχει καταλάβει την αίθουσα, στην οποία στεγάζεται το δίκτυο του Πανεπιστημίου, το οποίο έχει απενεργοποιηθεί. Ωστόσο, τα μέλη ΔΕΠ, με την παράταση που δόθηκε ως τις 6 το απόγευμα και που αν χρειασθεί θα ανανεωθεί, συνεχίζουν την ψηφοφορία, απ΄όπου και αν βρίσκονται. Η εφορευτική επιτροπή είναι αρμόδια για κάθε ερώτημα και βοήθεια σχετικά με την ψηφοφορία.

    Το μόνο που παρεμποδίζεται ουσιαστικά δεν είναι η ψηφοφορία, αλλά το ερευνητικό και το εκπαιδευτικό έργο των συναδέλφων από την κατάληψη ολιγάριθμης ομάδας φοιτητών και νεαρών ατόμων, με την «συμπαράσταση», ολιγάριθμης επίσης, ομάδας διδασκόντων.

    Απομένει πλέον στην πανεπιστημιακή κοινότητα να απομονώσει τα στοιχεία εκείνα που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους ενέργειες και στις πρυτανικές αρχές ν' αναζητήσουν και να αποδώσουν τις ευθύνες σε εκείνους που πρωτοστατούν σε μία ακόμη έκνομη ενέργεια, εις βάρος του Πανεπιστημίου Αθηνών».

    [04] Διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο Πετρέους στο αμερικανικό Πεντάγωνο

    Καθώς οι έρευνες για την εξωσυζυγική σχέση του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους επεκτείνονται για να περιλάβουν τον διοικητή της Isaf και προοριζόμενο ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων και τη θέση του Ανωτάτου Διοικητή των Συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη Τζον Αλεν, η υπόθεση εγείρει ερωτηματικά για τις πολιτικές επιπτώσεις ενός σκανδάλου που θα μπορούσε να έχει αποβεί κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα και προκάτοχος του Ντέιβιντ Πετρέους στην αρχηγία της CIA , δήλωσε ότι ο στρατηγός έλαβε την σωστή απόφαση. "Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό όταν είναι κανείς επικεφαλής της CIA, με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, να διακρίνεται από ατομική ακεραιότητα", είπε.

    Μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου θέλουν να καταλάβουν για ποιον λόγο δεν ενημερώθηκαν νωρίτερα για την υπόθεση αυτή που εν δυνάμει αποτελεί απειλή για την αμερικανική ασφάλεια. Παραπέμποντας σε πρόθεση πολιτικής εκμετάλλευσης ή φόβους για συνωμοσία, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί του Κονγκρέσου αναρωτιούνται για τη χρονική συγκυρία της αποκάλυψης της υπόθεσης, μία εβδομάδα πριν από την κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση στο Κονγκρέσο για την επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη.

    Η υπόθεση αποτελεί θέμα πολεμικής εδώ και δύο μήνες και πλέον επικεντρώνεται στον τρόπο αντίδρασης της CIA στην επίθεση αυτή.

    Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους επρόκειτο να καταθέσει κατά την ακρόαση αυτή, αλλά τελικά τη θέση του θα λάβει ο υποδιευθυντής της CIA Μάικλ Μόρελ.

    Οι διφορούμενες δηλώσεις της Πόλα Μπρόντγουελ, της ερωμένης του στρατηγού Πετρέους, στο Ντένβερ στα τέλη Οκτωβρίου για το θέμα, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το τι γνώριζε ο επικεφαλής της CIA και τι είχε πει στην ίδια.

    "Επρεπε να έχουμε ενημερωθεί, πρόκειται για μία υπόθεση που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια", δήλωσε η πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Νταϊάν Φέινστάιν, η οποία πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε για την υπόθεση την ημέρα που ήλθε στη δημοσιότητα και δεσμεύθηκε να ερευνήσει το θέμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μη κατονομαζόμενων πηγών στον Τύπο, όλα άρχισαν το καλοκαίρι, όταν το FBI άνοιξε έρευνα για έξι ανώνυμα απειλητικά email τα οποία εστάλησαν στην Τζιλ Κέλεϊ.

    Κατά τη διάρκεια της έρευνας , το FBI εντόπισε την Πόλα Μπρόντγουελ ως αποστολέα των απειλητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων .

    Στη συνέχεια οι πράκτορες του FBI ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους στην ιεραρχία για τα ευρήματά τους και το υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο υπάγονται και συνέχισαν την έρευνα.

    Αφού κάλεσε για κατάθεση την Πόλα Μπρόντγουελ και τον στρατηγό Πετρέους, το FBI θεώρησε ότι με βάση τα γεγονότα ο αρχηγός της CIA δεν είχε διαπράξει αξιόποινη πράξη.

    Μόλις στις 6 Νοεμβρίου, ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ενημερώθηκε ο προϊστάμενος του Ντέιβιντ Πετρέους, ο Διευθυντής Εθνικής Ασφαλείας Τζέιμς Κλάπερ. Ο Λευκός Οίκος δεν ενημερώθηκε παρά την επομένη του εκλογών, στις 7 Νοεμβρίου.

    Δημοσίευμα της Wall Street Journal φέρνει στην επιφάνεια και άλλη μία πτυχή της υπόθεσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, η Τζιλ Κέλεϊ , εθελόντρια που οργανώνει κοινωνικές δραστηριότητες για το στρατιωτικό προσωπικό στη βάση ΜακΝτιλ κοντά στην Τάμπα της Φλόριντα, ανέφερε τον Μάιο σε φίλο της και πράκτορα του FBI την ύπαρξη των απειλητικών μηνυμάτων. Εκείνος ενημέρωσε την υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος του FBI, η οποία άνοιξε έρευνα. Ωστόσο, οι πράκτορες της υπηρεσία του FBI σύντομα διαπίστωσαν ότι ο φίλος της καταγγέλλουσας και συνάδελφός τους είχε αναπτύξει εμμονή με την υπόθεση και αναγκάσθηκαν να τον εξαιρέσουν από την έρευνα. Οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια της έρευνας ότι είχε στείλει φωτογραφίες του που τον έδειχναν γυμνό από τη μέση και πάνω στην Τζιλ Κέλεϊ.

    [05] Όλοι οι παίκτες του Ηλυσιακού «στο πλευρό του Παπανικολάου»

    Στο πλευρό του Δημήτρη Παπανικολάου τάσσονται με ανακοίνωση τους οι παίκτες του Ηλυσιακού, οι οποίοι ζητάνε από τον πρόεδρο της ομάδας, Παντελή Γαμπιεράκη, να μεταπείσει τον Ελληνα προπονητή.

    Αναλυτικά:

    «Όλοι οι παίκτες του Ηλυσιακού, ξεκαθαρίζουμε πως είμαστε στο πλευρό του προπονητή μας, Δημήτρη Παπανικολάου, αναγνωρίζοντας τον τεράστιο αγώνα που καταβάλλει παρά τον πόλεμο που δέχεται.

    Ζητάμε από τον πρόεδρο κ. Γαμπιεράκη, ο οποίος έχει αποδείξει έμπρακτα ότι βρίσκεται πλάι μας, να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει ο Δημήτρης Παπανικολάου στην ομάδα και ταυτόχρονα να προχωρήσει στις ενέργειες που απαιτούνται ώστε από εδώ και πέρα να μας επιτραπεί να δουλεύουμε χωρίς... τρικλοποδιές, προκειμένου ο Ηλυσιακός να πετύχει τους στόχους του».

    [06] Προστασία ξιφία, τροπικού τόνου και καρχαρία, εξετάζεται στο Μαρόκο

    Τα πολυετή μέτρα διαχείρισης όσον αφορά τον ξιφία της Μεσογείου και τον τροπικό τόνο, παράλληλα με τα μέτρα προστασίας για τον λείο καρχαρία και τα θαλάσσια πτηνά είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τη Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) που πραγματοποιεί την ετήσια συνεδρίασή της στο Αγκαδίρ, στο Μαρόκο, από χθες έως καιτις 19 Νοεμβρίου.

    Προτεραιότητα θα δοθεί στον ερυθρό τόνο, καθώς το πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης για το εν λόγω είδος πρόκειται να επανεξεταστεί. Από την αξιολόγηση του αποθέματος για τον ερυθρό τόνο προέκυψαν ήδη θετικές ενδείξεις ανάκαμψης μολονότι λίγα είναι σήμερα γνωστά σχετικά με αυτή την τάση. Εντούτοις, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή. αυτό δεν πρέπει να εμποδίσει την ICCAT από το να ενισχύσει τη διαχείριση και να ασκεί έλεγχο σε μέρος του σχεδίου αποκατάστασης, πχ προβλέποντας την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού συστήματος τεκμηρίωσης αλιευμάτων για τον ερυθρό τόνο όπου αυτό είναι απαραίτητο.

    Κατά τη φετινή συνάντηση η ΕΕ θα εξακολουθήσει να προτείνει μέτρα για την προστασία διαφόρων ειδών καρχαρία μεταξύ των οποίων του είδους λάμνα και του ρυγχοκαρχαρία (shortfin mako) και να στηρίζει συνεκτικά μέτρα για τη διατήρηση του γαλάζιου και του λευκού μάρλιν.

    [07] Να αποχωρήσουν από τη ΔΗΜΑΡ κάλεσε ο Ν. Μπίστης τους Βουδούρη και Μουτσινά

    Να αποχωρήσουν από τη ΔΗΜΑΡ κάλεσε τους Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρη Μουτσινά, όπως είχε πράξει ο ίδιος σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο Νίκος Μπίστης, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

    «Δεν είναι δυνατό να προπαγανδίζεις τη στρατηγική άλλου κόμματος και να κάθεσαι στο κόμμα σου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίστης.

    Χαρακτήρισε πάντως ως λάθος το «παρών» των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στην ψήφιση των μέτρων, το οποίο διορθώθηκε, όπως είπε, με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

    [08] Ξεκινά τη λειτουργία του το «902.gr», το ειδησεογραφικό πόρταλ του ΚΚΕ

    Ξεκινάει τη λειτουργία του την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου το ειδησεογραφικό πόρταλ του ΚΚΕ "902.gr", σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

    Όπως αναφέρεται, με καθημερινή και συνεχή ειδησεογραφία, με κείμενα, ανταποκρίσεις, σχολιασμό, φωτορεπορτάζ, βίντεο και ζωντανές μεταδόσεις, στόχος του "902.gr", είναι να συμβάλλει στην ενημέρωση των εργαζομένων και της νεολαίας: Με την αποκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα των καθημερινών πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, με την προβολή των εργατικών, λαϊκών αγώνων και με την προβολή και την εκλαΐκευση της πολιτικής του ΚΚΕ, των θέσεων, των προτάσεων και της δράσης του, σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

    Υπογραμμίζεται πως η ιστοσελίδα ετοιμάστηκε «χάρη στο μεράκι και την εθελοντική δουλειά μελών του Κόμματος και στα ίδια "υλικά" θα στηριχτεί και η λειτουργία της: Στη συμβολή των μελών, αλλά και των οπαδών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».

    [09] Δεύτερο δέμα με σφαίρες εντοπίσθηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

    Ακόμη ένα δέμα, με άγνωστο αποστολέα και παραλήπτη, το οποίο περιείχε διακόσια φυσίγγια πυροβόλου όπλου εντοπίσθηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης».

    Είναι το δεύτερο «πακέτο» με σφαίρες που εντοπίζεται τις τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο, αφού την περασμένη Τετάρτη βρέθηκε και πάλι ένα δέμα με 250 σφαίρες που είχε σταλεί μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών από τα Χανιά με προορισμό περιοχή της Ηλείας.

    Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου.

    [10] Καταδίκες για ανθρωποκτονία και ληστεία σε βάρος συνταξιούχου αστυνομικού στην Κρήτη

    Δύο Σύριοι, 25 και 19 χρονών, καταδικάσθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Νεάπολης Λασιθίου για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία σε βάρος του 98χρονου συνταξιούχου αστυνομικού Γιώργου Θεοδωρουλάκη, μέσα στο σπίτι του στο Βενεράτο Ηρακλείου, τον Μάιο του 2011.

    Οι δράστες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχαν μπει στο σπίτι του συνταξιούχου αστυνομικού με σκοπό να του κλέψουν τα χρήματα που είχε, έγιναν όμως αντιληπτοί από τον ίδιο, τον οποίο έδεσαν και φίμωσαν με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία.

    Ο 25χρονος Σύριος καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία και 15 χρόνια φυλάκιση για τη ληστεία και του επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 600 ευρώ.

    Στον 19χρονο Σύριο, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 20 ετών συνολικά για τη δολοφονία και τη ληστεία και δύο μήνες φυλάκιση για οπλοκατοχή.

    Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενοι ήταν ακόμη δύο Ηρακλειώτες, ηλικίας 49 και 42 ετών, και ένας ακόμη Σύριος.

    [11] Τραγικό θάνατο βρήκε 59χρονος που καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου

    Τραγικό θάνατο βρήκε 59χρονος σε δασική περιοχή στο Λυκόστομο Πέλλας, όταν στη διάρκεια εργασιών κοπής ξύλων, καταπλακώθηκε από δέντρο.

    Ο άτυχος άνδρας έκοβε με το γιο του κορμούς δέντρων για καυσόξυλα και υπό συνθήκες που ερευνώνται έπεσε πάνω του ένας κορμός, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

    Ο γιος του τον μετέφερε στο νοσοκομείο της περιοχής, όπου όμως διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    [12] Η κοινή ανακοίνωση των 17 υπουργών Οικονομικών μετά το Eurogroup, για την Ελλάδα

    Την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν σε τροχιά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες, εξήρε το Eurogroup στο ανακοινωθέν που εξέδωσε για την Ελλάδα και στο οποίο υπογραμμίζει τη «σημαντική πρόοδο στην αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας».

    Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσόρισε τη σημαντική πρόοδο προς μια πλήρη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικα στις επικαιροποιημένες προϋποθέσεις του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών και αναγκαίων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των αυτόματων μηχανισμών διόρθωσης και της σταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα .

    Το Eurogroup αναγνώρισε ταυτόχρονα τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους Έλληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ? μετά από ακόμη ένα πολύ δύσκολο έτος ? θα επιτρέψουν στην οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλότερη απασχόληση που είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα σίγουρο μέλλον.

    Παράλληλα, οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ, καλωσόρισαν την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν στο σωστό δρόμο το πρόγραμμα, ιδίως με την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο, στις 7 και 11 Νοεμβρίου, ενός σημαντικού αριθμού μεταρρυθμίσεων, καθώς και ενός πειστικού προϋπολογισμού για το 2013, τα οποία έχουν λάβει μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα, όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

    Το Eurogroup σημείωσε επίσης με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει νέα εργαλεία πριν την επόμενη εκταμίευση, για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση του προγράμματος τα οποία θα βοηθήσουν να παραμείνει σε τροχιά, κυρίως μέσω των μηχανισμών διόρθωσης για να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και της σημαντικής ενίσχυσης του υφιστάμενου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι ? όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίχθηκε από την τρόικα ? θα είναι μια κατάλληλη προσαρμογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή υπό το πρίσμα των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων.

    Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν «τις λίγες υπολειπόμενες προαπαιτούμενες δράσεις κατεπειγόντως ώστε να επιτρέψουν την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης». «Μαζί με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, το Eurogroup θα συζητήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους σε έκτακτη συνάντηση που θα συγκληθεί στις 20 Νοεμβρίου».

    Το Eurogroup αναμένει ότι μέχρι τότε, όλα τα αναγκαία στοιχεία θα είναι σε θέση για τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τις σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την επιφύλαξη της θετικής αξιολόγησης της τρόικα όλων των προαπαιτούμενων δράσεων των ελληνικών αρχών, καταλήγει το ανακοινωθέν.

    [13] Νέος βομβαρδισμός της Ρας αλ-Έιν από συριακό μαχητικό, λίγα μέτρα από την τουρκική μεθόριο

    Συριακό μαχητικό βομβάρδισε σήμερα την πόλη Ρας αλ-'Ειν για δεύτερη μέρα, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα στο Ρόιτερς.

    Η ίδια πηγή δήλωσε ότι πυκνοί καπνοί φάνηκαν να υψώνονται στον αέρα από την επίθεση στην πόλη αυτή που απέχει λίγα μέτρα από την τουρκική μεθόριο.

    Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Ρας αλ-Έιν, η οποία την Πέμπτη πέρασε στον έλεγχο των ανταρτών.

    Tο Ρας αλ-'Ειν είναι ένα από τα δυο σημεία ελέγχου προς την Τουρκία, τα οποία ελέγχει ο συριακός στρατός.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [14] Νέος σεισμός 4,8 βαθμών στη Μιανμάρ, 26 οι νεκροί από τον προηγούμενο σεισμό

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών σημειώθηκε σήμερα κοντά στη νέα πρωτεύουσα της Μιανμάρ Ναϊπιτάου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ενώ σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό που έπληξε το Σαββατοκύριακο τη βόρεια χώρα αυξήθηκε σε 26.

    Η κρατική τηλεόραση τόνισε ότι το επίκεντρο του νέου σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 08:23 τοπική ώρα (0:53 ώρα Ελλάδας), εντοπίστηκε περίπου 56 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές από το νέο σεισμό.

    Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό των 6,8 βαθμών που σημειώθηκε την Κυριακή κοντά στην πόλη Μανταλέι της κεντρικής Μιανμάρ. Από το σεισμό αυτόν τραυματίσθηκαν 231 άνθρωποι και προκλήθηκαν ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [15] Έρευνα του FBI στο σπίτι της πρώην ερωμένης του Ντέιβιντ Πετρέους

    Δεκάδες πράκτορες του FBI διεξήγαν έρευνα στο σπίτι της πρώην ερωμένης του Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην γενικού διευθυντή της CIA, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Αστυνομικοί μετέφεραν κιβώτια και τράβηξαν φωτογραφίες του εσωτερικού του σπιτιού της Πόλα Μπρόντγουελ στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, σύμφωνα με το CBS.

    Η εφημερίδα Charlotte Observer έγραψε ότι οι πράκτορες εξέτασαν με ανιχνευτές τα πατώματα του σπιτιού. Δημοσιογράφος του WCNC έγραψε στο Twitter ότι οι αστυνομικοί έμειναν τουλάχιστον δύο ώρες στο σπίτι.

    Η Μπρόντγουελ, βιογράφος του Πετρέους, δεν έχει εμφανιστεί στο σπίτι της, από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο.

    Ένας από τους γείτονές της ο Εντ Γουίλιαμς μιλώντας στο NBC τόνισε πως η Μπρόντγουελ, ο σύζυγος και οι δύο γιοι τους βρίσκονται σε ένα μέρος που κρατείται μυστικό και είναι καλά.

    [16] Ο στρατηγός Τζον Αλεν, αντικείμενο έρευνας στο σκάνδαλο Πετρέους

    Ο ανώτατος αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Τζον Αλεν, αποτελεί αντικείμενο έρευνας για πιθανή ανάρμοστη επικοινωνία με τη γυναίκα που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Η αποκάλυψη αυτή απειλεί να πλήξει άλλον έναν ανώτατο αμερικανό αξιωματικό και αφήνει υπόνοιες ότι το σκάνδαλο Πετρέους μπορεί να πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

    Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε πως το FBI εντόπισε 20.000 ως 30.000 σελίδες επικοινωνίας--κυρίως ηλεκτρονικά μηνύματα--κατά το διάστημα 2010-2012, ανάμεσα στον Αλεν και την Τζιλ Κέλεϊ, φίλη εδώ και χρόνια της οικογένειας Πετρέους από την Τάμπα της Φλόριντα, η οποία προσέφερε εθελοντική εργασία ως σύνδεσμος με τις οικογένειες των στρατιωτών στην αεροπορική βάση Μακντίλ.

    Η Κέλεϊ είχε καταγγείλει στο FBI τον περασμένο Μάιο ότι λάμβανε απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα από την Πόλα Μπρόντγουελ, με την οποία ο Πετρέους είχε ερωτική σχέση. Οι έρευνες οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου και στην παραίτηση του γενικού διευθυντή της CIA.

    Σε ερώτηση αν η επικοινωνία Αλεν-Κέλεϊ περιείχε απόρρητες πληροφορίες, ο αξιωματούχος είπε πως "η έρευνα περιορίζεται στην ανάρμοστη επικοινωνία".

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην Αυστραλία ότι ζήτησε να καθυστερήσει ο διορισμός του Αλεν ως διοικητή της Αμερικανικής Ευρωπαϊκής Διοίκησης και Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος Ομπάμα συμφώνησε με αυτό.

    Ο Αλεν, που αρνείται τις κατηγορίες, θα παραμείνει στο πόστο του, αλλά ο Πανέτα προέτρεψε τη Γερουσία να εγκρίνει το συντομότερο δυνατόν τον διάδοχό του, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 November 2012 - 9:30:33 UTC