Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιούνκερ: Να καταλήξουμε σήμερα στο χρονοδιάγραμμα για τη δόση
  • [02] Στα 12,295 δισ. ευρώ υποχώρησε το έλλειμμα στο δεκάμηνο
  • [03] Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη
  • [04] Επεισόδια στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ενδεχόμενο παράτασης εκλογών
  • [05] "Πράσινο φως" για τη ρύθμιση παλαιών δανείων με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ
  • [06] Εισαγγελία ιταλικής πόλης ζητεί παραπομπή στη δικαιοσύνη των Standard and Poor's και Fitch
  • [07] FTD: «Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας»

  • [01] Γιούνκερ: Να καταλήξουμε σήμερα στο χρονοδιάγραμμα για τη δόση

    Την εκτίμηση ότι το σημερινό Eurogroup θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

    Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σήμερα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δόση» καθώς «από τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν γίνει, η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να διοργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη «εντυπωσιασμένος» από τις πρόσφατες επιδόσεις της Ελλάδας, με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, και τόνισε ότι η χώρα μας έχει εκπληρώσει βήμα- βήμα όσα περιμέναμε αναφορικά με τις υποχρεώσεις που είχαμε θέσει. Σήμερα θα αξιολογήσουμε την έκθεση της τρόικας, η οποία μόλις μας περιήλθε, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα σήμερα», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

    Ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες θα ενημερώσει αύριο, μαζί με τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση, τις επιτροπές Οικονομικών και Απασχόλησης της ευρωπαϊκής επιτροπής, για την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης: FTD: «Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας»

    [02] Στα 12,295 δισ. ευρώ υποχώρησε το έλλειμμα στο δεκάμηνο

    Θετικότερα του αναμενομένου εξελίχθηκε η εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά την δεκάμηνη περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2012, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο αυτή, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12.295 εκατ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 1.176 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 13.572 εκατ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 2.441 εκατ. ευρώ.

    Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του 10-μήνου του προηγούμενου έτους κατά 8.790 και 4.683 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 41,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 41.731 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,4% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011, αλλά και αύξηση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου που αποτυπώνεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2013, κατά 223 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 39.085 εκατ.ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2012, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 451 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012 (38.634 εκατ. ευρώ) που περιλαμβάνεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2013.

    [03] Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη

    Το έργο, ο βίος και η πολιτική διαδρομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, γίνονταιντοκιμαντέρ από τον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο, έναν σκηνοθέτη με πλούσια φιλμογραφία και βραβεύσεις («Ημερολόγια Καταστρώματος -Γιώργος Σεφέρης», «Ι. Μόραλης», «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κων/νο Καβάφη», «Υπογραφή» ).

    Το ντοκιμαντέρ θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012 και σήμερα βρίσκεται στη φάση του μοντάζ.

    Αν ζούσε ο Γρηγόρης Λαμπράκης θα ήταν σήμερα 100 χρόνων. Ο ενθουσιασμός του για τη ζωή, ο αγώνας και οι αγωνίες του για τα ιδανικά της ειρήνης και της δημοκρατίας, ανακόπηκαν βάναυσα στα 51 του χρόνια, με την δολοφονία του, το Μάιο του 1963, στην Θεσσαλονίκη, από το παρακράτος εκείνης της εποχής.

    Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος εξήγησε στο ΑΜΠΕ τι κρατά σαν γνώση και τι απορρίπτει σαν μυθολογία στο ντοκιμαντέρ:«πάλεψα με τις αντιστάσεις και τις εκπλήξεις του ίδιου του κινηματογραφικού υλικού οι οποίες γίνονται αντιληπτές στην διαδικασία του μοντάζ».

    Ο σκηνοθέτης, προσεγγίζει λιγότερο γνωστές πλευρές της προσωπικότητας, της δράσης και της υπόθεσης Γρηγόρη Λαμπράκη: Βαλκανιονίκη στο άλμα εις μήκος, γιατρού (υφηγητής μαιευτικής -γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ενδοκρινολόγος ) , βουλευτή της ΕΔΑ, Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης.

    Τη δολοφονία του από τις δυνάμεις του παρακράτους της εποχής, (το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963, στην Θεσσαλονίκη, έξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού) που συγκλόνισε το πανελλήνιο και σήμανε την απαρχή πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον.

    [04] Επεισόδια στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ενδεχόμενο παράτασης εκλογών

    Μια ομάδα νεαρών, φορώντας κουκούλες, εισέβαλε το πρωί στο κέντρο διαχείρισης υπολογιστικών συστημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, με σκοπό να εμποδίσει τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που γίνεται σήμερα στο Ίδρυμα, για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.

    Η ομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε μεγάλες φθορές, στον εξοπλισμό μιας αίθουσας. Η αίθουσα τελεί υπό κατάληψη, ενώ η εφορευτική επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να παραταθούν οι εκλογές.

    Η ψηφοφορία, πάντως, μπορεί να συνεχιστεί για όσους είχαν μεταφέρει τους προσωπικούς τους κωδικούς, μέσω των οποίων ψηφίζουν, στις προσωπικές τους διευθύνσεις και δεν τους άφησαν στους υπολογιστές των γραφείων τους στο πανεπιστήμιο. Αυτοί μπορούν να ψηφίσουν χωρίς προβλήματα απ' όποιο σημείο και αν βρίσκονται. Αντίθετα όσοι δεν μετέφεραν τους κωδικούς τους, δεν μπορούν να ψηφίσουν από το γραφείο τους στο πανεπιστήμιο.

    [05] "Πράσινο φως" για τη ρύθμιση παλαιών δανείων με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ

    Σειρά παρεμβάσεων για την άμεση απεμπλοκή κονδυλίων ύψους 300 εκατ. ευρώ που παρέμεναν αναξιοποίητα στο ΕΤΕΑΝ και τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την παροχή νέων δανείων ύψους 900 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών κα Δανείων, Κ. Χατζηδάκης.

    Τα δάνεια αυτά θα αφορούν κυρίως κεφάλαιο κίνησης με μειωμένο επιτόκιο που θα κυμαίνεται γύρω στο 4%.

    Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Σκαναπιάκο και εκτιμάται ότι θα δοθεί πλέον οριστική λύση στη συμφωνία για τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ με κεφάλαια ύψους 1,44 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Εντός του Νοεμβρίου θα προωθηθεί, μεταξύ άλλων, η αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση ΕΤΕΑΝ καθώς επεκτείνεται η αποπληρωμής τους μέχρι το Μάιο του 2014. Η ακριβής επιμήκυνση θα συμφωνείται με τον κάθε δανειολήπτη. Μέχρι σήμερα αυτό απαγορευόταν από τον κανονισμό του ΕΤΕΑΝ ενώ η κοινή υπουργική απόφαση, η οποία ήδη έχει υπογραφεί, βρίσκεται σε συμφωνία με εγκύκλιο της ΤτΕ και θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο Νοέμβριο.

    [06] Εισαγγελία ιταλικής πόλης ζητεί παραπομπή στη δικαιοσύνη των Standard and Poor's και Fitch

    Η εισαγγελία του Τράνι ζήτησε σήμερα την παραπομπή στη δικαιοσύνη διευθυντών και αναλυτών των οίκων αξιολόγησης Standard and Poor's και Fitch, στο πλαίσιο μιας έρευνας για χειραγώγηση της αγοράς κατά την υποβάθμιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της Ιταλίας.

    Η εισαγγελία αυτής της μικρής πόλης της Απουλίας (νότια Ιταλία) εκτιμά ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ο Ντέβεν Σάρμα, πρόεδρος του Standard and Poor's Financial Service από το 2007 ως το 2011, ο επιχειρησιακός διευθυντής αξιολόγησης του Fitch Ντέιβιντ Μάικλ Ουίλμοθ Ράιλι, και πέντε στελέχη των δύο οίκων αξιολόγησης (τέσσερα του SP, ένα του Fitch).

    Το αίτημα της εισαγγελίας του Τράνι θα πρέπει τώρα να εξεταστεί από ένα δικαστή προκαταρκτικών ακροάσεων, ένα στάδιο που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, μετά το οποίο ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα αρχίσει ή όχι μια δίκη εναντίον των δύο οίκων αξιολόγησης.

    Η εισαγγελία του Τράνι είχε αρχίσει στα τέλη του 2010 μια έρευνα για χειραγώγηση της αγοράς έπειτα από προσφυγή που είχαν καταθέσει ενώσεις καταναλωτών εναντίον μιας έκθεσης του Moody's που χρονολογούνταν από το Μάιο του 2010. Το έγγραφο αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των μετοχών των ιταλικών τραπεζών στο χρηματιστήριο.

    Πάντως η εισαγγελία του Τράνι ανακοίνωσε σήμερα ότι έβαλε στο αρχείο την υπόθεση εναντίον του Moody's.Η έρευνα στη συνέχεια διευρύνθηκε στον Standard and Poor's μετά τη δημοσίευση ανακοινώσεων για την Ιταλία την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2011, καθώς η εισαγγελία θεώρησε πως περιείχαν αβάσιμες κρίσεις για την Ιταλία οι οποίες είχαν αρνητική επίδραση στις αγορές. Ο οίκος Fitch προσήλκυσε επίσης το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης τον Ιανουάριο του 2012 για παρόμοιους λόγους.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [07] FTD: «Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας»

    «Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε κατά λάθος, ούτε σκοπίμως», αναφέρει η εφημερίδα Financial Times Deutschland (FTD), σε σημερινό της δημοσίευμα, επικαλούμενη πηγές του Eurogroup.

    Στο ίδιο δημοσίευμα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης «να εγκρίνουν, τουλάχιστον επί της αρχής, τη δανειακή βοήθεια» προς την Ελλάδα.

    Όπως τονίζει η εφημερίδα, «επειδή απόψε δεν θα υπάρξει έγκριση της από καιρό καθυστερούμενης δόσης, η χώρα θα πρέπει να λάβει επιμήκυνση για τα ομόλογα ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγουν την Πέμπτη στις ελληνικές τράπεζες και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν προηγουμένως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δώσει παράταση στη βοήθεια για τη ρευστότητα των τραπεζών (Πρόγραμμα ELA), με την οποία οι τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος».

    Οι FTD υποστηρίζουν, ακόμη, ότι κατά το αποψινό Eurogroup θα είναι διαθέσιμο τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης της τρόικας, ενώ σημειώνει ότι, σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, έχει ήδη ενημερώσει τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Μπούντεσταγκ ότι δεν θα χρειαστεί έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής για την Ελλάδα, οπότε η απόφαση μπορεί να ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, που είναι, κανονικά, εβδομάδα συνεδριάσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 November 2012 - 11:30:45 UTC