Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε έντονους ρυθμούς οι εκστρατείες των δύο Αμερικανών υποψηφίων

  • [01] Σε έντονους ρυθμούς οι εκστρατείες των δύο Αμερικανών υποψηφίων

    Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μιτ Ρόμνεϊ συνέχισαν με φρενήρεις ρυθμούς την προεκλογική εκστρατεία τους την Κυριακή, προπαραμονή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας ο καθένας τις τελευταίες δυνάμεις πριν από την Τρίτη, στην προσπάθεια να αποκτήσουν το πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου τους σε μια αναμέτρηση που παραμένει αμφίρροπη. Εξήντα ώρες πριν από την έναρξη των πρώτων καταμετρήσεων, οι εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα αμφίρροπο τελικό σπριντ ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο των Δημοκρατικών και τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης (βορειοανατολικές ΗΠΑ).

    Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε από το ABC News και την Washington Post δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ να ισοψηφούν με ποσοστό 48% στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο, δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία, ο απερχόμενος πρόεδρος φαίνεται να διαθέτει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει, δεδομένου του προβαδίσματος που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις σε μια δωδεκαριά πολιτείες που είναι οι πιο αμφιλεγόμενες και όπου "παίζεται" η προεδρική εκλογή. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκλέγεται με έμμεση καθολική ψηφοφορία και θα πρέπει να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία 270 μεγάλων εκλεκτόρων (σε σύνολο 538) για να εκλεγεί.

    "Δύο ημέρες! Δύο ημέρες και θα στρωθούμε στη δουλειά!", είπε ο Μιτ Ρόμνεϊ σε μια εκλογική συγκέντρωση στην Ντε Μουάν της Αϊόβα (κέντρο-βόρεια), μία από τις πολιτείες-κλειδιά των εκλογών. Κατά την έναρξη μιας κυριακάτικης περιοδείας 3.000 χιλιομέτρων σε πέντε πολιτείες, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος εξήγησε σε περίπου 4.000 υποστηρικτές του πως δεν τους υπόσχεται "τη μεγαλύτερη επιταγή του κράτους ούτε ότι θα πιάσει κάποιους για να αναδιανείμει προς το δικό σας όφελος". "Ο πρόεδρος πιστεύει πως η λύση βρίσκεται στο περισσότερο κράτος. Όχι, η λύση είναι, πιο πολλές καλές δουλειές", είπε υπερηφανευόμενος για την εμπειρία του ως επιχειρηματίας. "Για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, κάθε επιχειρηματίας, κάθε μικρή επιχείρηση, κάθε δημιουργός θέσεων εργασίας θα ξέρει πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τον αγαπά", επανέλαβε ο Μιτ Ρόμνεϊ προτού καταλήξει: "Έχω ανάγκη την Αϊόβα για να κερδίσω τον Λευκό Οίκο".

    Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα συνέχισε την Κυριακή τη φρενήρη κούρσα του, με 8.000 χιλιόμετρα στο πρόγραμμα για πέντε πολιτείες μέσα σε 20 ώρες. Νωρίς το πρωί, ανέβηκε στο Air Force One με κατεύθυνση το Νιου Χάμσαϊρ, τη μοναδική βορειοανατολική πολιτεία που ανήκει στους Δημοκρατικούς και την οποία ο Ρόμνεϊ μπορεί να ελπίζει ότι θα βάλει στο καλάθι του για να φθάσει στο κατώφλι των 270 "μεγάλων εκλεκτόρων" από τους 538 που θα πρέπει να συγκεντρώσει.

    "Έχουμε κάνει πραγματική πρόοδο αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια αλλά, Νου Χάμσαϊρ, είμαστε εδώ γιατί ξέρουμε πως μένει ακόμα δουλειά να γίνει. Και όσο ένας και μόνο Αμερικανός θέλει δουλειά και δεν βρίσκει, η δουλειά μας δεν θα τελειώσει", είπε στο Κόνκορντ, έπειτα από μια ομιλία του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, που ήρθε για άλλη μια φορά για να τον βοηθήσει. Ο πρόεδρος μετέβη στη συνέχεια στο Φορτ Λόντερντεϊλ στη Φλόριντα, το "Γκράαλ" του εκλογικού μενού με τους 29 μεγάλους εκλέκτορες. Η πολιτεία αυτή, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, έμεινε στην ιστορία το 2000 γιατί έκρινε στο νήμα την εκλογή του Τζορτζ Γ. Μπους.

    Ο Ομπάμα θα εκφωνήσει τον τελευταίο λόγο του για την Κυριακή στην Αουρόρα στα προάστια του Ντένβερ (Κολοράντο, δυτικές ΗΠΑ) προτού περάσει ό,τι απομείνει από τη νύχτα στο Ουισκόνσιν (βόρεια). Από την πλευρά του, και παρά το αναγκαστικό πέρασμά του από το Οχάιο, το οποίο θα πρέπει να κερδίσει αν θέλει να διατηρήσει τις πιθανότητες να διαδεχθεί στις 20 Ιανουαρίου του 2013 τον Ομπάμα, ο Ρόμνεϊ επέλεξε να αφιερώσει κάποιες ώρες στην Πενσιλβάνια (ανατολικά), μια πολιτεία την οποία κανένας υποψήφιος δεν είχε θεωρήσει μέχρι τώρα χρήσιμη για να ψηφοθηρήσει σοβαρά. Οι τελευταίες ομιλίες της εκστρατείας επανεκλογής του Ομπάμα τη Δευτέρα προβλέπεται να γίνουν στις πρωτεύουσες του Ουισκόνσιν, του Οχάιο και της Αϊόβα. Το βράδυ θα μεταβεί στο Σικάγο, το προπύργιό του στο Ιλινόι (βόρεια), όπου θα περάσει την ημέρα της ψηφοφορίας, αν και έχει ήδη ψηφίσει στις αρχές Οκτωβρίου.

    Από την πλευρά του ο Ρόμνεϊ θα περιμένει την Τρίτη τα αποτελέσματα στη Βοστόνη (Μασαχουσέτη), την επομένη μιας τελευταίας προεκλογικής ημέρας που θα τον οδηγήσει στη Φλόριντα, στη Βιρτζίνια και έπειτα στο Οχάιο και το Νιου Χάμσαϊρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 November 2012 - 3:30:28 UTC