Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προσπάθειες για προσέγγιση των κυβερνητικών εταίρων"
  • [02] "Ραντεβού στις σκοτεινές αίθουσες"
  • [03] Πανελλαδική αποχή δικηγόρων από 5 έως 9 Νοεμβρίου
  • [04] Στο "κόκκινο" και μη φτωχά νοικοκυριά, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ
  • [05] Επανεξελέγη πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ο Ν. Φωτόπουλος
  • [06] "Μειωμένη κατά 5,3% σε σύγκριση με το 2009 η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών το 2010"

  • [01] "Προσπάθειες για προσέγγιση των κυβερνητικών εταίρων"

    Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπου εξετάστηκαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα στη Βουλή, αλλά και του προϋπολογισμού, η συζήτηση του οποίου ξεκινά αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, σε δηλώσεις του τόνισε πως μέχρι την τελευταία στιγμή θα καταβάλλονται προσπάθειες για να βελτιωθούν τα πράγματα και να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ι. Στουρνάρας: Σε ένα νομοσχέδιο τα μέτρα

    [02] "Ραντεβού στις σκοτεινές αίθουσες"

    "Ραντεβού στις σκοτεινές αίθουσες" έκλεισαν απόψε και επίσημα οι εκατοντάδες λάτρεις του κινηματογράφου στη διάρκεια της λιτότερης τελετής έναρξης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στα 53 χρόνια του θεσμού.

    «Ραντεβού στις κινηματογραφικές αίθουσες προβολών» έδωσαν ο διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Ειπίδης αλλά και ο πρόεδρος του Δ.Σ του δήμαρχος Θεσσαλονίκης.Γιάννης Μπουτάρης κλείνοντας τους ολιγόλεπτους εισαγωγικούς χαιρετισμούς τους.

    Τη μουσική νότα στη βραδιά έδωσε εισαγωγικά το μουσικό σχήμα Milky Lady & The Cookies σε ρυθμούς σουίνγκ ρυθμούς ενώ συνόδευσε χορευτικά η χορευτική ομάδα Jitterbugs.

    Της ολιγόλεπτης τελετής έναρξης στην οποία παρών ήταν και ο Έλληνας κινηματογραφιστής Κώστας Γαβράς , ακολούθησε η προβολή της ταινία έναρξης με τίτλο «Holy Motors» του γάλλου σκηνοθέτη Λεός Καράξ / Leos Carax.

    Το φιλμ που προκάλεσε αίσθηση στο φετινό φεστιβάλ των Καννών (βραβείο Νεότητας) αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων. Στην ταινία που χαρακτηρίστηκε ως «homage στην ανθρώπινη ψυχή και την ελευθερία του σινεμά» πρωταγωνιστούν ο Ντενί Λαβάν, καθώς και οι: Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ και Μισέλ Πικολί σε απρόβλεπτες εμφανίσεις.

    [03] Πανελλαδική αποχή δικηγόρων από 5 έως 9 Νοεμβρίου

    Η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, η οποία συνήλθε σήμερα το βράδυ στην Αθήνα, αποφάσισε πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου έως την ερχόμενη Παρασκευή 9 του μήνα.

    [04] Στο "κόκκινο" και μη φτωχά νοικοκυριά, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

    Η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, δυσκολία αντιμετώπισης των συνήθων αναγκών, ποιότητα ζωής) πλέον δεν αφορά μόνον τον φτωχό πληθυσμό της χώρας, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.

    Με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το 38,8% του πληθυσμού που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο να δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Ενώ ακόμη και το 24,9% του μη φτωχού πληθυσμού έχει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας περίπου 600 ευρώ.

    Αυτό προκύπτει από την έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με βάση τα εισοδήματα του 2010.

    Εξάλλου,στο 21,4% του πληθυσμού ανήλθε, με βάση τα εισοδήματα του 2010, ο αριθμός των νοικοκυριών της χώρας που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και στο κατώφλι της φτώχειας, και βρίσκεται στη 2η θέση στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία (ποσοστό 22,4%), ενώ η παιδική φτώχεια ανέρχεται στο 23,7%. Δηλαδή, τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 901.194 και τα μέλη τους σε 2.341.400.

    Αυτό προκύπτει από τη σχετική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα επίσης με την οποία, το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 6.591 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 13.842 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Ενώ, το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 12.637,08 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 21.590,07 ευρώ.

    [05] Επανεξελέγη πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ο Ν. Φωτόπουλος

    Ο Νίκος Φωτόπουλος επανεξελέγη απόψε πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με την υποστήριξη του ψηφοδελτίου υπό τον Κ. Κατσαρό (ως τώρα γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας) που προέρχεται από τη ΔΑΚΕ, αλλά με αποχή της επίσημης ΔΑΚΕ από την ψηφοφορία.

    Τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Φωτόπουλος, που ήταν ο πλειοψηφών σύμβουλος κατά τις αρχαιρεσίες που έγιναν στο πρόσφατο συνέδριο, στηρίχθηκε από τις λοιπές παρατάξεις πλην της επίσημης ΔΑΚΕ υπό τον Α. Καρρά και της παράταξης ΠΑΣΚΕ συνεργαζόμενοι υπό τον Γ. Αδαμίδη, που προέρχεται από το Σωματείο Σπάρτακος της Πτολεμαΐδας το οποίο έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον Νίκο Φωτόπουλο.

    Συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι με τις έδρες της επίσημης ΔΑΚΕ, της ΔΑΚΕ του Κ. Κατσαρού και της ΠΑΣΚΕ-συνεργαζόμενοι (συνολικά 16) υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματισθεί προεδρείο, ωστόσο υπερψηφίστηκε το σχήμα υπό τον Νίκο Φωτόπουλο.

    Στο θέμα παρενέβη απόψε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας σε δήλωσή του μεταξύ άλλων: «Ουδείς και για κανένα λόγο δικαιούται να διαπραγματεύεται και να εκχωρεί αρχές, αξίες και ιδεολογικές αναφορές στη βάση προσωπικών μικροπαραταξιακών ή ακόμα και ιδιοτελών συμφερόντων, γιατί τότε διαπράττει σοβαρότατο πολιτικό και συνδικαλιστικό ολίσθημα.

    Λυπούμαι για τα στελέχη εκείνα του φιλελεύθερου χώρου, στα οποία οι εργαζόμενοι της βάσης, στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, έδωσαν τη δύναμη για να βρεθούν στο τιμόνι μιας οργάνωσης και μάλιστα ως πρώτη δύναμη, αυτά να διαπραγματεύονται, να παραχωρούν και να εκχωρούν στη βάση τιμαρίων και ιδιοτελών συμφερόντων».

    [06] "Μειωμένη κατά 5,3% σε σύγκριση με το 2009 η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών το 2010"

    Στα 1.956,42 ανερχόταν το 2010 η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών και ήταν μειωμένη κατά 5,3% σε σύγκριση με το 2009, ενώ, λαμβανομένης υπόψη και της επίδρασης του πληθωρισμού, μειώθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 9,3%.

    Σύμφωνα, επίσης, με την έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2010, που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑ), το σχετικά μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (18%) και ακολουθούν οι μεταφορές (13,5%) και η στέγαση (11,7%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,3%).

    Με τη μείωση της μηνιαίας δαπάνης, μεταβλήθηκε και το καταναλωτικό πρότυπο των νοικοκυριών. Έτσι:

    ? Για την περίοδο 2009-2010 παρατηρείται μεταβολή του καταναλωτικού προτύπου και, ειδικότερα, σημαντική μετατόπιση των δαπανών που αφορούν στην ένδυση - υπόδηση, ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, επικοινωνίες, αναψυχή - πολιτισμό, προς τις δαπάνες που αφορούν στη διατροφή, τη στέγαση και τα οινοπνευματώδη ποτά.

    Ειδικότερα, καταγράφεται μεγαλύτερη μείωση δαπανών σε τρέχουσες τιμές, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2009), για ένδυση - υπόδηση (-3,5%), επικοινωνίες (-12,5%), αναψυχή και πολιτισμό (-8,6%), ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια (-8,1%), υγεία (-7,3%) και διαρκή αγαθά (-6%). Μικρότερες μειώσεις παρατηρούνται στις δαπάνες για λοιπά αγαθά και υπηρεσίες (-4,8%), εκπαίδευση (-3,9%), στέγαση (-1,4%) και διατροφή (-1,4%), ενώ οι δαπάνες για τα οινοπνευματώδη ποτά και καπνό παρέμειναν σχετικά σταθερές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 November 2012 - 20:30:30 UTC