Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας
  • [02] Η άγνωστη ιστορία Ελληνίδων οικιακών βοηθών που μετανάστευσαν στην Αυστραλία
  • [03] Μύθος τα θετικά από το κόκκινο κρασί;
  • [04] "Συνάντηση κορυφής" σπηλαιολόγων στα Ιωάννινα
  • [05] Κ. Λάουκ: "Σχεδόν αναπόφευκτη" μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
  • [06] Τετράχρονη κλαίει γοερά γιατί βαρέθηκε την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ!
  • [07] Ο Αλαφούζος στηρίζει παραμονή Φερέιρα στον ΠΑΟ
  • [08] Ξεκινά σήμερα το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • [09] Λύει αποκλειστικό συμβόλαιο με τα Blackberry το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ
  • [10] Αποκατάσταση, για πρώτη φορά, γόνιμου σπέρματος μέσω βλαστοκυττάρων
  • [11] Κοινωνικό Παντοπωλείο ανοίγει ο δήμος Αχαρνών
  • [12] Ομπάμα θα ψήφιζαν Γιαπωνέζοι - Κινέζοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [13] Νέα είσοδος κινεζικών πλοίων κοντά στα ύδατα διαφιλονικούμενων νησιών
  • [14] Καταδίκη της Google ίσως δημιουργήσει νομικό δεδικασμένο

  • [01] Συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας

    Τρίωρη στάση εργασίας (11.00 - 14.00) κήρυξε σήμερα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, με αίτημα την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.

    Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας οργανώνουν στο υπουργείο Παιδείας, στις 12 το μεσημέρι οι επιστημονικοί φορείς των εκπαιδευτικών.

    [02] Η άγνωστη ιστορία Ελληνίδων οικιακών βοηθών που μετανάστευσαν στην Αυστραλία

    Στη δεκαετία του '60 η Αυστραλία «εισήγαγε μαζικά τέσσερις χιλιάδες οικιακές βοηθούς από την Ελλάδα». Πρόκειται για ένα άλλο άγνωστο, αλλά μεγάλο κεφάλαιο της μαζικής μετανάστευσης που μόλις τώρα ερευνάται.

    Η συμφωνία για την «εισαγωγή οικιακών βοηθών» έγινε από τη Διακρατική Επιτροπή Μετανάστευσης από την Ευρώπη, γνωστή ως I.C.E.M, σε συνεργασία με τις πολιτείες της Αυστραλίας και υπογράφτηκε από τον τότε υπουργό Μετανάστευσης Alexander Russell (Alick) Downer, o οποίος είχε επισκεφθεί την Αθήνα στις αρχές του 1959.

    Αρχικά, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ωφελήσει τόσο την Ελλάδα -αφού ένας αριθμός ανθρώπων θα έβρισκε εργασία στους Αντίποδες- όσο και την Αυστραλία. Μόνο που για τη δεύτερη, ήταν και οικονομικό, γιατί τα ελληνικά εργατικά χέρια πληρώνονταν λιγότερο.

    Δυστυχώς, παρά το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα της εποχής, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για τις Ελληνίδες που πήγαν στην Αυστραλία μέσω αυτού του Προγράμματος.

    Η ερευνήτρια δρ Μαρία Παλακτσόγλου, από το Πανεπιστήμιο Flinders Νότιας Αυστραλίας, σήμερα διεξάγει σημαντική έρευνα και ζητά από όσους γνωρίζουν άτομα -σήμερα θα πρέπει να είναι 60 και 70 ετών - να επικοινωνήσουν μαζί της. Η έρευνα περιλαμβάνει την καταγραφή των ονομάτων και κάποια στοιχεία που αφορούν την εργασία τους ως οικιακής βοηθού.

    Όσοι μπορούν και θέλουν να συμβάλουν στην καταγραφή αυτού του κεφαλαίου της μεταναστευτικής Ιστορίας παρακαλούνται να γράψουν ηλεκτρονικά: maria.palaktsoglou@flinders.edu.au

    [03] Μύθος τα θετικά από το κόκκινο κρασί;

    Η ρεσβερατρόλη, η «θαυματουργή» ουσία που περιέχεται στο κόκκινο κρασί και η οποία, με βάση προηγούμενες έρευνες, έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου για την καρδιά, με επέκταση του προσδόκιμου ζωής, με βελτίωση του μεταβολισμού και αποφυγή του διαβήτη, καθώς και με άλλα οφέλη για την υγεία, ακόμα και κατά του καρκίνου, δεν φαίνεται να έχει ευεργετική δράση σε μεσήλικες υγιείς γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που δημιουργεί αμφιβολίες για το πόσο τελικά ωφέλιμη είναι η εν λόγω ουσία.

    Οι ερευνητές μελέτησαν επί 12 εβδομάδες 29 υγιείς γυναίκες μετά το στάδιο της εμμηνόπαυσης, από τις οποίες οι μισές έπαιρναν ένα συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης και οι άλλες μισές ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο).

    Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας έπαιρναν καθημερινά 75 μιλιγκράμ ρεσβερατρόλης, την ίδια ποσότητα που θα ελάμβαναν αν έπιναν κάθε μέρα μια πολύ μεγάλη ποσότητα (γύρω στα οκτώ λίτρα) κόκκινου κρασιού. Οι ερευνητές μέτρησαν την ανταπόκριση αυτών των γυναικών στην ινσουλίνη και το ρυθμό απορρόφησης γλυκόζης από τους μυς τους, ώστε να διαπιστωθεί η επίπτωση της ρεσβερατρόλης στον μεταβολισμό τους.

    Όμως, αντίθετα με άλλες μελέτες, η νέα έρευνα δεν διαπίστωσε κάποια βελτίωση του μεταβολισμού σε όσες είχαν πάρει τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης, σε σχέση με όσες έπαιρναν τα χάπια πλασέμπο. Ακόμα, οι ερευνητές πήραν μικρά δείγματα από ιστό μυών και λίπους από το σώμα των γυναικών που έπαιρναν τη ρεσβερατρόλη, αλλά δεν βρήκαν ευεργετικές μεταβολές στον μεταβολισμό των κυττάρων.

    Τα χάπια ρεσβερατρόλης τείνουν να γίνουν όλο και πιο δημοφιλή, χάρη στα διαφημιζόμενα οφέλη της εν λόγω ουσίας, καθώς απαλλάσσουν κάποιον από την ανάγκη να πιει κανείς πολύ κρασί. Οι ετήσιες πωλήσεις συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης εμφανίζουν συνεχή άνοδο.

    [04] "Συνάντηση κορυφής" σπηλαιολόγων στα Ιωάννινα

    Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο χώρο της σπηλαιολογίας, θα φιλοξενηθεί στα Γιάννινα, από τις 4 μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

    Πρόκειται για την συνάντηση εκπροσώπων διοικήσεων από 86 σπήλαια του κόσμου, την οποία συνδιοργανώνουν η Διεθνής Οργάνωση Αξιοποιημένων Σπηλαίων, o Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος και η ΠΕΔ Ηπείρου.

    Η ISCA επέλεξε το Πέραμα Ιωαννίνων, (όπου βρίσκεται το γνωστό σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες), σαν τον πρώτο σταθμό της ημαντικής διοργάνωσης, η οποία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου Κώστας Γκόγκος, σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο γεγονός που συμβάλλει ιδιαίτερα στην προβολή των Ιωαννίνων και καθιστά το Πέραμα σημείο αναφοράς για την σπηλαιολογία.

    «Στόχος μας είναι η συνεχής αναβάθμιση του Σπηλαίου και της ευρύτερης περιοχής και αυτό το κάνουμε πράξη αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία που υπάρχει. Ήδη έχει ολοκληρωθεί μία σημαντική σειρά έργων και με όσα έχουν σχεδιαστεί και θα περάσουν στη φάση της υλοποίησης το επόμενο διάστημα, όπως οι αναπλάσεις και το Πάρκο Παλαιοντολογίας, επιχειρούμε να μετατρέψουμε την περιοχή σε υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Έτσι θα αναδειχθεί πλήρως η φυσιογνωμία της και θα καταστεί πόλος ακόμη μεγαλύτερης τουριστικής προσέλευσης», τόνισε ο κ. Γκόγκος.

    [05] Κ. Λάουκ: "Σχεδόν αναπόφευκτη" μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

    Σχεδόν αναπόφευκτη χαρακτήριζει μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Κουρτ Λάουκ.

    Σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Λάουκ επισημαίνει ότι αν και θα ήταν οδυνηρή μια διαγραφή μεγάλου τμήματος της οικονομικής βοήθειας, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να είναι η λύση απλώς να αυξάνουμε, να επεκτείνουμε ή να συγκαλύπτουμε περαιτέρω τους κινδύνους εγγύησης.

    "Η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει ότι η πολιτική της λιτότητας και της διάσωσης, από μόνη της, δεν είναι παραγωγική. Οδήγησε μόνο στην απομάκρυνση πολλών πολιτών από την Ευρώπη. Κάποιοι δεν θέλουν λιτότητα μέχρι θανάτου, άλλοι δεν θέλουν να πληρώνουν για τζαμπατζήδες. Η αναμενόμενη τον Νοέμβριο έκθεση της τρόικας απειλείται να καταντήσει φάρσα", τονίζει ο κ. Λάουκ.

    [06] Τετράχρονη κλαίει γοερά γιατί βαρέθηκε την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ!

    Το βίντεο ενός τετράχρονου κοριτσιού που κλαίει μπροστά στους γονείς του λέγοντάς τους ότι δεν μπορεί πια να τους ακούει να μιλάνε για "τον Μπρόνκο Μπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ" έχει προκαλέσει αίσθηση στις ΗΠΑ όπου τα μέσα ενημέρωσης έχουν κορεσθεί από την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων πέντε ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών.

    Το βίντεο που ανέβασε στο Youtube η μαμά της Αμπιγκέιλ δείχνει το κοριτσάκι να κλαίει: "Βαρέθηκα τον Μπρόνκο Μπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ". Εκτός κάμερας, η μαμά του το ρωτάει: "Γι' αυτό κλαις;" Το κοριτσάκι, το οποίο φοράει μια μπλούζα "Hello Kitty", κουνάει καταφατικά το κεφάλι.

    "Σύντομα θα τελειώσει, σύμφωνοι; Οι εκλογές σύντομα θα τελειώσουν", λέει η μαμά ενώ η μικρή απαντά "ok".

    Οι χρήστες είδαν σχεδόν δύο εκατομμύρια φορές το βίντεο, το οποίο έχει προκαλέσει ατέλειωτα σχόλια στο Twitter και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου το κοριτσάκι γρήγορα επονομάσθηκε "Μπρόνκο Μπάμα γκερλ". Έχει γίνει το σύμβολο της κούρασης που έχει καταλάβει ορισμένους Αμερικανούς έπειτα από μήνες συζητήσεων.

    "Είμαστε άραγε όλοι Μπρόνκο Μπάμα γκερλ, τόσο κουρασμένοι απ' αυτή την εκστρατεία που θα μπορούσαμε να βάλουμε τα κλάματα;" αναρωτιέται ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας "Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ".

    [07] Ο Αλαφούζος στηρίζει παραμονή Φερέιρα στον ΠΑΟ

    Ο Γιάννης Αλαφούζος στηρίζει τον Ζεσουάλδο Φερέιρα και μάλιστα θέλει να τον κρατήσει μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του, το καλοκαίρι του 2014. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας». Στη συνεδρίαση υπήρξε πρόταση για άμεση απομάκρυνση του Πορτογάλου τεχνικού, αλλά ο Αλαφούζος ήταν κατηγορηματικά αντίθετος:

    «Το έχω δηλώσει και το ξαναλέω για τελευταία φορά. Δεν φεύγει με τίποτα ο Φερέιρα από την ομάδα. Θα μείνει έως το τέλος του συμβολαίου του. Έχουμε μαζί ένα πλάνο και πάνω σ' αυτό βασιζόμαστε.» Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού επισήμανε πως θα κάνει μεταγραφές τον χειμώνα θέλοντας να ενισχύσει την ομάδα αλλά και να στηρίξει την επιλογή του να μείνει ο Ζεσουάλδο Φερέιρα.

    [08] Ξεκινά σήμερα το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    «Ζουμ» στον άνθρωπο, στη μοναδικότητα, τη μοναξιά και την πολυπλοκότητά του όπως αυτή διαμορφώνεται και επαναπροσδιορίζεται υπό τις νέες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες ανά τον κόσμο κάνουν οι 149 ταινίες του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) που ξεκινάσήμερα την 53η του διοργάνωση.

    Ιστορίες, εκατοντάδες ιστορίες ζωής, εθνών, ερώτων, οικονομικής κρίσης, θανάτου, αλλά κυρίως ιστορίες ανθρώπων διηγούνται σε εκατομμύρια μέτρα σελιλόιντ οι ταινίες του Φεστιβάλ.

    Το «στίγμα» δίνουν οι ταινίες έναρξης και λήξης: "Holy Motors" του Γάλλου Λεό Καράξ (η σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Οσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού) και η ταινία του Κορεάτη Χονγκ Σάνγκ Σού

    «Στη χώρα των άλλων» (εδώ, η Ιζαμπέλ Ιπερ υποδύεται τρείς γυναίκες με το ίδιο όνομα) που θα προβληθούναπόψε, και του επόμενου Σαββάτου (10 Νοεμβρίου) αντίστοιχα.

    Στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθούν φέτος 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας (μεταξύ των οποίων δυο ελληνικές).

    Τα βραβεία που θα δοθούν θα είναι μόνο «ηθικά» καθώς από φέτος καταργούνται εντελώς τα χρηματικά έπαθλα.

    [09] Λύει αποκλειστικό συμβόλαιο με τα Blackberry το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ

    Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι λύει το αποκλειστικό συμβόλαιό του με την κατασκευάστρια εταιρία των κινητών τηλεφώνων Blackberry, την καναδική Research in Motion (RIM) και κάλεσε τους ανταγωνιστές της RIM, όπως η Apple, να τού υποβάλουν προσφορές για κινητά τηλέφωνα πολλαπλών χρήσεων.

    Οι τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι επίσης αφήνουν τον καναδικό όμιλο για να στραφούν στο iPhone της Apple.

    Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ωστόσο ότι θα εξακολουθήσει τη συνεργασία του με τα Blackberry και ότι ένας μεγάλος αριθμός συσκευών της RIM θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται από όλο τον προσωπικό του Πενταγώνου.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υπολοχαγός Ντάμιεν Πίκαρτ εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι το υπουργείο επιθυμεί να ανοίξει την αγορά σε πολλούς διανομείς με τις ίδιες "αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας".Ηνέα αυτή διάταξη θα δοκιμαστεί αρχικά σε μια υπηρεσία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [10] Αποκατάσταση, για πρώτη φορά, γόνιμου σπέρματος μέσω βλαστοκυττάρων

    Η εισαγωγή βλαστικών κυττάρων που μετατράπηκαν σε υγιή κύτταρα παραγωγής σπέρματος, αποκατέστησε τη γονιμότητα σε νεαρές αρσενικές μαϊμούδες που είχαν μείνει στείρες εξαιτίας των παρενεργειών αντικαρκινικής θεραπείας. Το σπέρμα γονιμοποίησε με επιτυχία ωάρια θηλυκών ζώων και προέκυψαν υγιή έμβρυα. Το επίτευγμα από αμερικανούς επιστήμονες, που χαρακτηρίστηκε «ορόσημο», ελπίζεται ότι στο μέλλον θα επιτρέψει σε αγόρια που έχουν μείνει στείρα μετά από θεραπεία για παιδικό καρκίνο, να αποκαταστήσουν τη γονιμότητά τους.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κάιλ Όργουιγκ του τμήματος γυναικολογίας και αναπαραγωγικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell Stem Cell", σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με μακάκους. Εννέα στα 12 ενήλικα ζώα και τρία στα πέντε νεαρά (σε προεφηβική ηλικία) που είχαν χάσει την ικανότητα γονιμοποίησης μετά την λήψη ενός φαρμάκου αντικαρκινικής χημειοθεραπείας, την επανέκτησαν μετά την εμφύτευση των βλαστικών κυττάρων. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορούν να καταστρέψουν τους καρκινικούς όγκους, παράλληλα όμως καταστρέφουν τα κύτταρα που παράγουν σπέρμα. Οι ερευνητές πήραν βλαστικά κύτταρα από τα πειραματόζωα πριν ξεκινήσει η αντικαρκινική θεραπεία, τα κατέψυξαν και στη συνέχεια, μετά από μερικούς μήνες, τα τοποθέτησαν ξανά στα γεννητικά όργανα των ζώων. Τελικά, το στείρο σπέρμα των πειραματόζωων απέκτησε και πάλι την ικανότητα γονιμοποίησης ωαρίων.

    [11] Κοινωνικό Παντοπωλείο ανοίγει ο δήμος Αχαρνών

    Στην οργάνωση Κοινωνικού Παντοπωλείου για τις ευπαθείς ομάδες των δημοτών του, προχωρά ο δήμος Αχαρνών.

    Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο γίνονται δεκτές προσφορές σε τρόφιμα (κατά προτίμηση μακράς διαρκείας), είδη καθαριότητας, σχολικά είδη, είδη ρουχισμού (σε καλή κατάσταση) και παιχνίδια.

    Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται στην οδό Αγ. Τριάδος 86, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και λειτουργεί καθημερινά από 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι.

    [12] Ομπάμα θα ψήφιζαν Γιαπωνέζοι - Κινέζοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Οι Γιαπωνέζοι και οι Κινέζοι θα ψήφιζαν τον Μπαράκ Ομπάμα, αν μπορούσαν να ψηφίσουν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τιμωρώντας τον Μιτ Ρόμνεϊ για τις επανειλημμένες επικρίσεις του σε βάρος των δύο ασιατικών υπερδυνάμεων, αποκαλύπτει δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Όχι λιγότεροι από 86% των Γιαπωνέζων θα ψήφιζαν τον Ομπάμα, όπως και το 63% των Κινέζων, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο από το Ινστιτούτο Ipsos στο Χονγκ Κονγκ.

    Ο Ομπάμα οφείλει τη δημοτικότητά του στον απολογισμό του στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας, ενώ ο Ρόμνεϊ πληρώνει για τα κατηγορητήριά του εναντίον της χειραγώγησης, όπως υποστηρίζει, του γεν από τους Κινέζους, και γι' αυτό που θεωρεί οικονομική παρακμή της Ιαπωνίας, εκτιμούν οι αναλυτές.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [13] Νέα είσοδος κινεζικών πλοίων κοντά στα ύδατα διαφιλονικούμενων νησιών

    Τέσσερα πλοία της κινεζικής κυβέρνησης μπήκαν σήμερα στα χωρικά ύδατα νησιών που διοικούνται από την Ιαπωνία, αλλά τα διεκδικεί η Κίνα, ανακοίνωσε η ιαπωνική Ακτοφυλακή.

    Αυτά τα πλοία ναυτικής επιτήρησης μπήκαν γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα, 04:30 ώρα Ελλάδας) στη ζώνη των 22 χλμ. γύρω από τα νησιά Σενκάκου της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας (ονομάζονται Ντιαογιού από το Πεκίνο), διευκρίνισε η Ακτοφυλακή.

    Τα πλοία αυτά εντοπίσθηκαν κοντά στο νησί Ουοτσούρι, το κύριο αυτού του μικρού αρχιπελάγους που εδώ και περισσότερο από δύο μήνες έχει προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση στις σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο.

    Η ένταση αυξήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει πολλά απ' αυτά τα νησιά από τον ιδιώτη ιάπωνα ιδιοκτήτη τους. Το Πεκίνο αποφάσισε αμέσως να στείλει έξι πλοία στο αριχπέλαγος, ενώ άρχιζε παράλληλα σ' όλη την Κίνα μια εβδομάδα μερικές φορές βίαιων αντιιαπωνικών διαδηλώσεων, προφανώς με τη σιωπηρή έγκριση των αρχών.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [14] Καταδίκη της Google ίσως δημιουργήσει νομικό δεδικασμένο

    Νομικοί κύκλοι της Αυστραλίας υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε δικαστικό δεδικασμένο που ίσως να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις στην Google, την Yahoo και το Facebook.

    Συγκεκριμένα το Αυστραλιανό Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον Michael Trkulja, και έκρινε ένοχη την εταιρεία Google, γιατί η μηχανή αναζήτησης φωτογραφιών της εταιρείας, τον συνέδεε με έναν κατάδικο έμπορο ναρκωτικών, τον Τόνι Μόκμπελ.

    Όπως γράφει ο «Νέος Κόσμος» σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Trkulja, αν κάποιος αναζητούσε την φωτογραφία του μέσω της Google, εκτός από την δική του φωτογραφία εμφανίζονταν και φωτογραφίες του Τόνι Μόκμπελ. Ο κ. Trkulja είχε ζητήσει από τo 2009 να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο υλικό αλλά η Google τον αγνόησε. Όπως είπε δεν είχε σκοπό να μηνύσει την Google, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει γιατί η αδιαφορία τους ήταν επιδεικτική.

    Οι δικηγόροι της εταιρείας στην υπερασπιστική τους γραμμή χρησιμοποίησαν το επιχείρημα ότι η εταιρεία δεν είχε παράγει αυτό το υλικό και το μόνο που έκανε ήταν να το φιλοξενεί. Μάλιστα, ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν καν αν το υλικό του οποίου τους συνδέσμους φιλοξενούσαν, ήταν δυσφημιστικό.

    Η εξαμελής ομάδα δικαστών, όμως, δεν δέχθηκε το επιχείρημά τους αναφέροντας ότι ακόμα και αν δεν ήξεραν το περιεχόμενο του υλικού θα έπρεπε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα το 2009, όταν δέχθηκαν τα παράπονα του εναγόμενου.

    Η φωτογραφία του κ. Trkulja είχε χρησιμοποιηθεί στην ιστοσελίδα Μelbourne Crime, η οποία δεν λειτουργεί πλέον και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ποτέ του δεν είχε διαπράξει οποιαδήποτε παρανομία και ήταν ένας φιλήσυχος πολίτης.

    Το ποσό της αποζημίωσης που θα πληρώσει η εταιρεία στον κ. Trkulja δεν αποφασίστηκε ακόμα αλλά ήδη ο κ. Trkulja αποζημιώθηκε με 225,000 δολάρια από την Yahoo λόγω της συγκεκριμένης «ηλεκτρονικής παρεξήγησης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 November 2012 - 8:30:30 UTC