Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι νέες περικοπές σε συντάξεις και δώρα
  • [02] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ενστόλων στη Βουλή
  • [03] Λυκογιάννης: «Θέλω κι άλλες ευκαιρίες»
  • [04] Οι έλεγχοι κατά της λαθρεπιβίβασης αύξησαν τα έσοδα των ΜΜΜ
  • [05] «Δένουν» τα πλοία 6 και 7 Νοεμβρίου
  • [06] Αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι εισπράξεις του ΙΚΑ
  • [07] Κινητοποιήσεις εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης
  • [08] Κατανόηση στα προβλήματα των πολυτέκνων επέδειξε ο Κ. Παπούλιας
  • [09] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ
  • [10] Τη Δευτέρα στα περίπτερα η «Εφημερίδα των Συντακτών»

  • [01] Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι νέες περικοπές σε συντάξεις και δώρα

    Αντισυνταγματικές κρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες επέρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις, της τάξεως από 5 έως 10%, ενώ με την είσοδο του νέου έτους (1.1.2013) αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη και φτάνει στο 67-ο έτος της ηλικίας και από την ίδια χρονική στιγμή (1.1.2013) καταργούνται για τους συνταξιούχους τα επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα θερινής άδειας.

    Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για πρώτη φορά, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, έκριναν σχέδιο νόμου, μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές.

    Η Ολομέλεια έκρινε ότι η, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων καιγνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στη συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.

    Ειδικότερα, ομόφωνα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα θερινής αδείας από το νέο έτος και μετά.

    Αντισυνταγματική κρίθηκε παράλληλα, με ισχυρή πλειοψηφία από τους δικαστές και η μείωση των συντάξεων, καθώς φρονούν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα αναλογικότητας, δεν χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια και γίνεται κατά άνισο τρόπο και χωρίς ορθή κλιμάκωση.

    Την ίδια θέση περί αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι σύμβουλοι και για την αύξηση από 1.1.2013 της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 60ό έτος που είναι σήμερα στο 65ό έτος.

    [02] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ενστόλων στη Βουλή

    Πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στις 13.30, στην πλατεία Ευαγγελισμού, οι ομοσπονδίες αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ), λιμενικών (ΠΟΕΠΛΣ) και πυροσβεστών (ΠΟΞΙΑ), ενώ, στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

    Με συνθήματα στα πανό «Δείξτε μας λίγο σεβασμό», «Φτάνει πια» και «Μην μας αποτελειώνετε», δύο ώρες μετά την έναρξη της συγκέντρωσής τους, οι ένστολοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος. Η πορεία τους έγινε μέσω των δρόμων του Κολωνακίου, προκειμένου να παρακάμψουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει συνάδελφοί τους, των ΜΑΤ, για να τους εμποδίσουν να φτάσουν στον προορισμό τους. Επίσης, έφεραν, συμβολικά, ταψιά με φασολάδα για να δείξουν ότι η χώρα γυρίζει χρόνια πίσω και θα πεινάσει.

    [03] Λυκογιάννης: «Θέλω κι άλλες ευκαιρίες»

    Ευτυχισμένος για την παρουσία του στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, και ιδιαίτερα για την παρθενική συμμετοχή του σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ (στο ματς με τη Μονπελιέ στη Γαλλία) δήλωσε ο Μπάμπης Λυκογιάννης, απαντώντας σε ερωτήσεις φιλάθλων που του τέθηκαν μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Σούπερ Λίγκας.

    «Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό. Είμαστε μία οικογένεια. Υπάρχουν δίπλα μου παίκτες με μεγάλη εμπειρία, οι οποίοι με βοηθούν πολύ και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Αυτό που θέλω είναι να πάρω κι άλλες ευκαιρίες, αγωνιζόμενος σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια, για να δείξω τι αξίζω. Ευχαριστώ τον προπονητή μου που μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση», επισήμανε μεταξύ άλλων ο 19χρονος μέσος, για να προσθέσει ότι στόχος του είναι να παραμείνει στους "ερυθρόλευκους" και να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

    [04] Οι έλεγχοι κατά της λαθρεπιβίβασης αύξησαν τα έσοδα των ΜΜΜ

    Μετά από οκτάμηνη κατρακύλα των εσόδων τους, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εμφανίζουν αυξημένες εισπράξεις, γεγονός που δίνει αισιοδοξία στους υπευθύνους των αστικών συγκοινωνιών για μείωση των ελλειμμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο διάστημα από 24 Σεπτεμβρίου, οπότε άρχισαν εντατικοί έλεγχοι κατά της λαθρεπιβίβασης, μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου, οι πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών αυξήθηκαν κατά 9,9%, ενώ τους προηγούμενους μήνες καταγραφόταν μια σημαντική πτώση, με αποκορύφωμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου η μείωση ξεπέρασε το 21%.

    Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται από το υπουργείο αποκλειστικά στο μέτρο της ενίσχυσης των ελέγχων, στο πλαίσιο της δέσμευσης του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη για μείωση της λαθρεπιβίβασης κατά 50% έως το τέλος του έτους.

    [05] «Δένουν» τα πλοία 6 και 7 Νοεμβρίου

    Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν τα πλοία την Τρίτη 6 και Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, καθώς το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αποφάσισε τη συμμετοχή των ναυτεργατών, στη 48ωρη γενική απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Εξάλλου, στο ετήσιο προσυνεδριακό Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ, τέθηκε το θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτικών, υπό το φως των νέων μέτρων, αποφασίστηκε η περιφρούρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που ισχύει στην ακτοπλοΐα, ενώ ζητήθηκε η άμεση άρση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών, που συνεχίζεται για δύο χρόνια.

    [06] Αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι εισπράξεις του ΙΚΑ

    Αυξημένες κατά 28,76%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ήταν οι εισπράξεις Οκτωβρίου του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) από καθυστερούμενες οφειλές, που ανήλθαν συνολικά στα 68.797.130 ευρώ.

    Η Διοίκηση του Ιδρύματος εκτιμά, ότι με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα, του πρώτου δεκαμήνου, οι συνολικές εισπράξεις από καθυστερούμενες οφειλές για το 2012 θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ, έναντι 733 εκατ. ευρώ το 2011.

    [07] Κινητοποιήσεις εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης

    Συγκέντρωση στο εργοτάξιο της Ανάληψης και πορεία ως το δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη του σωματείου εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης.

    Η πορεία κατέληξε σε ένδειξη συμπαράστασης στη συνέλευση του σωματείου εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε κινητοποίησεις.

    Οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα διεκδικούν δεδουλευμένα δύο μηνών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Κόκκινος.

    Αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό θα συγκεντρωθούν στο εργοτάξιο έξω από τη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ και θα ενωθούν με τα μέλη του άλλου Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό, που με αφετηρία το εργοτάξιο στην Αγίας Σοφίας θα κάνουν πορεία ως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    Αίτημα του σωματείου εργαζομένων στο μετρό είναι η αλλαγή του καθεστώτος πρόσληψης τριάντα νεοπροσλαμβανόμενων εργατοτεχνιτών και η κατοχύρωση των όρων της κλαδικής σύμβασης εργασίας, με τους οποίους απασχολούνται συνάδελφοί τους της ίδιας ειδικότητας στο έργο.

    Τη Δευτέρα εκδικάζεται η διαφορά μεταξύ της εταιρίας και του σωματείου για τη νομιμότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων στο έργο.

    [08] Κατανόηση στα προβλήματα των πολυτέκνων επέδειξε ο Κ. Παπούλιας

    Την κατανόησή του στα οξυμένα προβλήματα των πολυτέκνων, όπως του τα ανέπτυξε το προεδρείο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος άκουσε προσεκτικά τα παράπονα των πολυτέκνων για την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά και του επιδόματος που έδινε η Πολιτεία, αλλά τους ξεκαθάρισε ότι για τα οικονομικά δεν μπορεί να κάνει τίποτα, καθώς «πάρθηκαν σκληρές αποφάσεις μήπως βγούμε απ΄αυτό το τέλμα».

    Ωστόσο, ο κ. Παπούλιας υποσχέθηκε ότι θα παρέμβει στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο να εξετάσει θετικά το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν τα παιδιά των πολυτέκνων, από την απαγόρευση μετεγγραφών φοιτητών.

    [09] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ

    Με κεντρικό σύνθημα «Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν ανήκει σε κανέναν», δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μέλη σωματείων και ενώσεων, μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και πολίτες- τηλεθεατές, βρέθηκαν σήμερα στον προαύλιο χώρο του ραδιομεγάρου, αντιδρώντας με την παρουσία τους «στα συνεχόμενα κρούσματα λογοκρισίας και ιδιωτικοποίησης» της δημόσιας τηλεόρασης και στην πρόσφατη απομάκρυνση των δημοσιογράφων Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη από την εκπομπή της «Πρωινής Ενημέρωσης».

    «Η ΕΡΤ λειτουργεί με το φιλότιμο των εργαζομένων της» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης «καρατόμησης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Γιώργος Σαββίδης, αναφέρθηκε στους λόγους των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, όπως την άμεση ανάκληση της "δίωξης" των παρουσιαστών της «Πρωινής Ενημέρωσης», τη μη παραχώρηση των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Κατεχάκη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το πάγωμα κάθε μεικτής και εξωτερικής παραγωγής στη ΝΕΤ και τη ρύθμιση των θεμάτων των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου και υπογραφής ΣΣΕ.

    Ανάμεσα στην πολυπληθή παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Μανώλης Γλέζος, εξέφρασε συμπαράσταση στους εργαζομένους, επισημαίνοντας το αίτημα για «κοινωνικοποίηση των μέσων πληροφόρησης».

    Από τη πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης, υποστηρίζοντας πως το «κρούσμα λογοκρισίας» στην εκπομπή της «Πρωινής Ενημέρωσης» δεν είναι πρωτοφανές.

    «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διοίκηση θα πάρει πίσω τις άδικες αποφάσεις» τόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.

    [10] Τη Δευτέρα στα περίπτερα η «Εφημερίδα των Συντακτών»

    Στα περίπτερα θα είναι τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, η «Εφημερίδα των Συντακτών», η «πρώτη και μόνη ανεξάρτητη εφημερίδα», σύμφωνα με τον διευθυντή της, Νικόλα Βουλέλη.

    Την εφημερίδα εκδίδει ο «Συνεταιρισμός εργαζομένων σε εφημερίδες και περιοδικά», τον οποίο συγκροτούν πρώην εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι.

    Κατά τη συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι προτεραιότητες της νέας εφημερίδας, ο κ. Βουλέλης υπογράμμισε ότι «η "Εφημερίδα των Συντακτών" θα χαρακτηρίζεται από απόλυτη ανεξαρτησία, πολυφωνία και αυτονομία. Θα κάνει ουσιαστική έρευνα. Θα ασκεί αυστηρή έως σκληρή, αλλά έντιμη κριτική προς κάθε κατεύθυνση».

    Επισήμανε ότι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η κριτική προϋποθέτει ανεξαρτησία από οικονομικά, πολιτικά και κομματικά συμφέροντα. Όμως, πρόσθεσε, πως αυτό δεν σημαίνει αποξένωση από την κοινωνία.

    Ο διευθυντής Σύνταξης, Σταμάτης Νικολόπουλος, αναφερόμενος στην ανεξαρτησία της εφημερίδας, τόνισε ότι στηρίζεται στα χρήματα όσων συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα και τις προκαταβολές από διαφημίσεις. «Δεν έχουμε πάρει ένα ευρώ από κανέναν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτό που θα βγει τη Δευτέρα, είναι η πρώτη δοκιμή μιας μεγάλης προσπάθειας. Κάθε μέρα θα βελτιώνεται και θα γίνεται πιο συμμετοχική. Εύχομαι να πετύχει για να αγκαλιάσει όλο και περισσότερους συναδέλφους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 November 2012 - 16:30:30 UTC