Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εμπλοκή" στα εργασιακά
  • [02] Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για επιμήκυνση - δόση
  • [03] Η Αμερική οχυρώνεται για τον τυφώνα "Σάντι"
  • [04] Διεθνές σημείο συνάντησης η λίμνη Κερκίνη για τους παρατηρητές πουλιών
  • [05] Μερική απαγόρευση απόπλου
  • [06] "Μίκρυνε" η τρύπα του όζοντος
  • [07] Επιστημονικός «τσελεμεντές»!
  • [08] Έντεκα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας
  • [09] Εκλογές στην Ουκρανία: Πρώτο το κυβερνών κόμμα, δεύτερη η Τιμόσενκο
  • [10] Έρωτας και φύση υπό τον φωτισμό της ιστορίας στην «¶ψινθο» του Γκανά

  • [01] "Εμπλοκή" στα εργασιακά

    Επιστολή με την οποία «κλείνει» τη συζήτηση για τα εργασιακά, απέστειλε χθες η τρόικα στον υπουργό Εργασίας σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην επιστολή, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά εξασφάλισε τη μεγίστη δυνατή συμφωνία».

    Η τρόικα απορρίπτει τη διατήρηση του επιδόματος γάμου και υποστηρίζει ότι η κατάργησή του έχει ήδη ψηφιστεί, ενώ είναι απολύτως αρνητική στη διατήρηση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

    Από την άλλη πλευρά, η τρόικα φαίνεται πως αποδέχεται τις προτάσεις του υπουργείου στο θέμα των αποζημιώσεων, ώστε οι μειώσεις να περιοριστούν στο 15% των υψηλόμισθων εργαζομένων, ενώ διατηρείται το «πάγωμα» των τριετιών, έως την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στο τέλος του 2015.

    Ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας εξερχόμενος χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί έως την τελευταία στιγμή τα εργασιακά ενώ ανέφερε και αυτός τις αρνήσεις της τρόικας.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, εντός των προσεχών ημέρων τα αρμόδια υπουργεία θα αποστείλουν τις ρυθμίσεις στη γραμματεία της κυβέρνησης που θα ενοποιήσει το κείμενο του πολυνομοσχεδίου. Το πακέτο των μέτρων θα έλθει στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, στις 5 Νοεμβρίου. Θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι τις 7 του μήνα. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να φέρει το σύνολο των ρυθμίσεων σε ένα άρθρο.

    Νωρίτερα, στις 31 Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός που περιλαμβάνει και το τμήμα των 13,5 δισ. που αφορά το 2013.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε τοEurogroup της 12ης Νοεμβρίου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.

    [02] Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για επιμήκυνση - δόση

    Κρίσιμες διεργασίες για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ αυτή την εβδομάδα.

    Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το Euro Working Group.

    Στόχος των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση είναι να δουν αν υπάρχουν οι συνθήκες για την καταβολή άμεσα της βοήθειας στην Ελλάδα και να σκεφτούν τα μέσα για να χορηγηθεί στην Αθήνα μια παράταση δύο ετών, προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή.

    Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα, ενω παράλληλα ανοικτή παραμένει η συζήτηση μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ για την επιμήκυνση του προγράμματος για τη χώρα.

    [03] Η Αμερική οχυρώνεται για τον τυφώνα "Σάντι"

    Όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη της Νέας Υόρκης - μετρό, λεωφορεία, τρένα, σταμάτησαν τη λειτουργία τους απόχθες το βράδυ, καθώς η αμερικανική μεγαλούπολη αναμένει την «άφιξη» του τυφώνα "Σάντι".

    Οι αρχές της Νέας Υόρκης διέταξαν την αναστολή της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, λόγω των πλημμύρων και των ζημιών που πιθανώς θα προκληθούν από το πέρασμα του τυφώνα, που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες τη βορειοανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η αναστολή της λειτουργίας των μέσων θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα ή και την Τρίτη.

    Επίσης, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει κλειστόσήμερα πιθανόν και αύριο.

    Η British Airways ακύρωσε όλες τις πτήσεις της προς τη Νέα Υόρκη χθεςκαι θα αναστείλει τις περισσότερες προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ και σήμερα λόγω του τυφώνα.

    Τα πρώτα αποτελέσματα του "Σάντι" έγιναν αισθητάχθες Κυριακήκατά μήκος της ανατολικής ακτής, καθώς ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αναγκάστηκαν να εκκενώσουν ορισμένες παράκτιες περιοχές.

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους συμπατριώτες του, να «πάρουν στα σοβαρά» τον κίνδυνο.

    Τα μεσάνυχτα 0:00 GMT, ο τυφώνας ήταν σε απόσταση 780 μιλίων νότια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) στο Μαϊάμι.

    Ο Σάντι κινείται με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά καθώς ο τυφώνας κινείται σε ψυχρότερα νερά. Στο μάτι του τυφώνα οι άνεμοι αυτοί κινούνται με ταχύτητα 800 χιλιόμετρα σύμφωνα με το ίδιο κέντρο.

    [04] Διεθνές σημείο συνάντησης η λίμνη Κερκίνη για τους παρατηρητές πουλιών

    Σε διεθνές σημείο συνάντησης για τους παρατηρητές πουλιών εξελίσσεται η τεχνητή λίμνη της Κερκίvης που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες.

    «Παρατηρούμε ότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ξένων παρατηρητών πουλιών σε αντίθεση με τους Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι μειώθηκαν συνεπεία της οικονομικής κρίσης» λέει στο ΑΜΠΕ ο γενικός συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης, Θόδωρος Ναζιρίδης.

    Μιλώντας για τα σχέδια του Φορέα, ο κ.Ναζιρίδης αναφέρεται στη διαχείριση της στάθμης του νερού και στις προτάσεις για χρηματοδότηση που έχουν κατατεθεί προκειμένου να κατασκευασθούν νησίδες και να γίνουν φυτεύσεις για επαναφορά των καλαμιώνων.

    Επιπλέον, ο Φορέας προγραμματίζει την εκπόνηση ειδικής λιβαδοπονικής μελέτης προκειμένου να εκτιμηθεί το πρόβλημα που δημιουργείται από την υπερβόσκηση των βουβαλιών και των γελαδιών στην περιοχή καθώς ο πληθυσμός τους έχει πολλαπλασιασθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι η λίμνη Κερκίνη είvαι έvας από τoυς 10 υγρότoπoυς διεθvoύς σημασίας της Ελλάδας, γνωστοί και ως υγρότoπoι Ramsar. Η λίμvη δημιoυργήθηκε τo 1932 με τηv κατασκευή εvός φράγματoς στov πoταμό Στρυμόvα, κovτά στo χωριό Λιθότoπoς και τηv κατασκευή αvαχωμάτωv στα αvατoλικά και δυτικά.

    [05] Μερική απαγόρευση απόπλου

    Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση απόπλου για ορισμένες περιοχές, λόγω των ισχυρών ανέμων που φθάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα- ελληνική ακτοφυλακή, κλειστή παραμένει η γραμμή Αγ.Μαρίνα-Στύρα, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό.

    Λόγω έντασης των ανέμων χθες τα μεσάνυχτα στο δυτικό Κρητικό πέλαγος αλλά και το κεντρικό Αιγαίο, δεν πραγματοποιήθησαν τα δρομολόγια των πλοίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» για Χανιά του «Κνωσός Παλάς» και του «ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ ΧΙΙ» για Ηράκλειο. Τα δρομολόγια των πλοίων αυτών θα γίνουν εντός της ημέρας.

    Επίσης κλειστή παραμένει και σήμερα η γραμμή Καβάλα-Πρίνου-Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

    Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα-Λευκίμη.

    [06] "Μίκρυνε" η τρύπα του όζοντος

    Η μέση έκταση της τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική φέτος ήταν η δεύτερη μικρότερη κατά την τελευταία 20ετία, σύμφωνα με τα τελευταία δορυφορικά στοιχεία της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή την θετική εξέλιξη στις υψηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν στο κατώτερο στρώμα της στρατόσφαιρας πάνω από την Ανταρκτική.

    Η τρύπα του όζοντος έφθασε το 2012 στο μέγιστο μέγεθός της στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν κάλυπτε μια έκταση 21,2 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή όσο οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς μαζί. Το μέγεθός της αυξομειώνεται κάθε χρόνο και το μέσο μέγεθός της φέτος διαμορφώθηκε στα 17,9 εκατ. τετρ. χλμ. Το ρεκόρ μεγέθους της τρύπας είχε καταγραφεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2000, όταν η έκτασή της είχε μετρηθεί στα 29,9 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα.

    Οι κλιματικές συνθήκες γενικότερα και οι μεταβολές της θερμοκρασίας ειδικότερα επηρεάζουν σημαντικά το μέγεθος της τρύπας του όζοντος. Έτη με πολύ κρύους χειμώνες στην Ανταρκτική και ισχυρούς πολικούς ανέμους συνήθως ευνοούν την μεγέθυνση της τρύπας, ενώ το αντίθετο συμβαίνει, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, κάτι που παρατηρήθηκε και φέτος.

    [07] Επιστημονικός «τσελεμεντές»!

    Καθώς η άνοια και το Αλτσχάιμερ αποτελούν ολοένα αυξανόμενη απειλή στις όλο και πιο γερασμένες ανεπτυγμένες κοινωνίες, μια νευροεπιστήμων και δύο ειδικοί της μαγειρικής από τον Καναδά δημιούργησαν τον πρώτο στον κόσμο «τσελεμεντέ» που βασίζεται στις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις για τον εγκέφαλο και, με τις κατάλληλες συνταγές, αποσκοπεί στη διατήρηση της υγείας των εγκεφαλικών κυττάρων και, κατά συνέπεια, του νου.

    Ο 300 σελίδων οδηγός μαγειρικής, με την ονομασία "Mindfull", βρίσκεται προς το παρόν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή (e-book) και αποτελεί δημιούργημα της κορυφαίας καθηγήτριας διατροφολογίας Κάρολ Γκρίνγουντ του γηριατρικού ερευνητικού κέντρου Baycrest του πανεπιστημίου του Τορόντο, της Ντάφνα Ραμπίνοβιτς και της Τζοάνα Γκράιφ (οι δύο τελευταίες ειδικεύονται στις τροφές και την μαγειρική).

    Ο οδηγός παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς και πολλές συνταγές ειδικά σχεδιασμένες για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση των νευρώνων και των συνάψεων. Αναλυτικά, εξηγείται η ωφέλεια για τον εγκέφαλο που παρέχουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Ε και Β12, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, μονο-ακόρεστα λίπη κ.α., καθώς επίσης πολλά βότανα και καρυκεύματα που όχι μόνο προσδίδουν γεύση στο φαγητό, αλλά επίσης δρουν προστατευτικά.

    Κορυφαίοι καναδοί σεφ συνεισφέρουν με δικές τους συνταγές στο βιβλίο, που περιέχει και ιδέες από «έθνικ» (παραδοσιακές και τοπικές) κουζίνες. Ο οδηγός περιλαμβάνει συνταγές για κάθε στιγμή της ημέρας και κάθε περίσταση: πρωινό, γεύμα, δείπνο, ορεκτικά, σνακ, γλυκά, φυτοφαγική διατροφή κ.α.

    [08] Έντεκα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας

    Έντεκα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύχτας εναντίον του νοτίου Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    Χθες Κυριακή, επτά ρουκέτες έπεσαν στο ισραηλινό έδαφος κοντά στην πόλη Μπιρσεμπά, μετά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε ένα μέλος του ένοπλου σκέλους της Χαμάς, η οποία ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας.

    Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε τις επιθέσεις τονίζοντας ότι είχαν στόχο "σημεία από όπου εκτοξεύονται ρουκέτες και προετοιμάζονται τρομοκρατικές δραστηριότητες". Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως από τις αρχές Οκτωβρίου 150 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί προς το Ισραήλ.

    [09] Εκλογές στην Ουκρανία: Πρώτο το κυβερνών κόμμα, δεύτερη η Τιμόσενκο

    Το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Γιανουκόβιτς προηγείται σημαντικά με ποσοστό 37%, σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Ουκρανία και ακολουθεί με 21% η συμμαχία της αντιπολίτευσης υπό τη φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμόσενκο, ανακοίνωσε η ουκρανική εκλογική επιτροπή.

    Μετά την καταμέτρηση του 25% των ψήφων, οι κομμουνιστές καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με ποσοστό 15%, ενώ ακολουθούν το κόμμα Ουντάρ του διάσημου πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο με 12% και το εθνικιστικό κόμμα Ελευθερία με 7%.

    [10] Έρωτας και φύση υπό τον φωτισμό της ιστορίας στην «¶ψινθο» του Γκανά

    Μεταξύ των πιο συζητημένων ποιητών της γενιάς του 1970, ο Μιχάλης Γκανάς έκανε μια ξεχωριστή πορεία και με τα τραγούδια του. Συνεργάστηκε, ανάμεσα σε άλλους, με τον Μίκη Θεοδωράκη, το Νίκο Ξυδάκη, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς, σε συνθέσεις που κέρδισαν το κοινό τους όχι μόνο με τη μουσική τους δύναμη, αλλά και με την ποιητική τους αύρα.

    Όπως ο Νίκος Γκάτσος, έτσι και ο Γκανάς θα κατορθώσει να εκφραστεί ως ποιητής και με τους στίχους των τραγουδιών του, μιλώντας για τους ακατάλυτους δεσμούς του έρωτα και του θανάτου, όπως και για το μαγικό τοπίο της φύσης: ένα τοπίο ταυτισμένο με τη λαχτάρα για τις παιδικές αναμνήσεις και τις δυνατές χαρές της γενέθλιας γης.

    Με την «¶ψινθο», ο Γκανάς θα κάνει για άλλη μια φορά τον κύκλο του, χωρίς να επαναληφθεί και να κουράσει (ο συνηθέστερος κίνδυνος σε τέτοιες περιπτώσεις).

    Η ερωτική ορμή, σε συνδυασμό με τον διακριτικό, χαμηλόφωνο θρήνο για όσους χάθηκαν ανεπιστρεπτί, η αισθησιακή σχέση με τη φυσική πραγματικότητα, τα ανεξίτηλα τραύματα της ιστορικής μνήμης, αλλά και οι ανακλήσεις των τοπίων που κατέκλυσαν κάποτε το παιδικό βλέμμα, για να το οπλίσουν με μιαν ανεπανάληπτη πληρότητα, θα δώσουν το παρών και στην «¶ψινθο», δείχνοντας την πυκνή εσωτερική συνέχεια και συνέπεια η οποία χαρακτηρίζει το έργο του Γκανά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 October 2012 - 6:30:52 UTC