Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Τετάρτη το Eurogroup για την Ελλάδα
  • [02] Στη Βουλή θα διαβιβαστούν τα ονόματα των πολιτικών της "λίστας Λαγκάρντ"
  • [03] "Η Ελλάδα είναι η ιστορία και το μέλλον της Ευρώπης"
  • [04] "Τα πανεπιστήμια περνούν ένα ακαδημαϊκό δράμα"
  • [05] "Εξετάζονται τα μέσα για διετή παράταση στην Ελλάδα"
  • [06] Προβάδισμα Μέρκελ σε νέα δημοσκόπηση

  • [01] Την Τετάρτη το Eurogroup για την Ελλάδα

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Η διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη «επιβεβαιώνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Κατά την τηλεδιάσκεψη αυτή δεν αναμένεται ότι θα υπάρχει το έδαφος για να ληφθούν αποφάσεις, σύμφωνα με αρκετές ευρωπαϊκές πηγές, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την συνεδρίαση του Euro Working Group τη Δευτέρα.

    "Θα πρέπει τότε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα", επιβεβαίωσε μια από τις πηγές αυτές.

    Στόχος των συμμετεχόντων στην συνεδρίαση του Euro Working Group τη Δευτέρα, είναι να δουν αν υπάρχουν οι συνθήκες για την καταβολή άμεσα της βοήθειας στην Ελλάδα και να σκεφτούν τα μέσα για να χορηγηθεί στην Αθήνα μια παράταση δύο ετών προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή.

    "Η συζήτηση επικεντρώνεται στην παράταση της διορίας, αλλά το πρώτο στάδιο είναι η επιβεβαίωση από την τρόικα ότι η δόση της βοήθειας μπορεί να καταβληθεί", υπογράμμισε μια ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.

    [02] Στη Βουλή θα διαβιβαστούν τα ονόματα των πολιτικών της "λίστας Λαγκάρντ"

    Να διαβιβαστεί στη Βουλή η κατάσταση με τα ονόματα όλων εκείνων των πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ, με τα 1991 ονόματα Ελλήνων που εξήγαγαν χρήματα στην Ελβετική Τράπεζα HSBC, όπως επίσης και των πολιτικών που συμπεριλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα με τα 36 ονόματα, που φέρονται να έχουν παράνομο πλουτισμό, καθώς και τα ονόματα των πολιτικών και των συγγενών τους, που ελέγχονται από το 1974 έως σήμερα για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες».

    Αυτή είναι η εντολή που έδωσε σήμερα ο εποπτεύων το οικονομικό έγκλημα αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελής στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη.

    [03] "Η Ελλάδα είναι η ιστορία και το μέλλον της Ευρώπης"

    «Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Stuttgarter Zeitung» και επισημαίνει το κόστος που συνεπάγεται το γεγονός ότι το 90% των παράνομων μεταναστών εισέρχεται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Ζητεί τον σεβασμό των Ευρωπαίων στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα και τονίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

    «Κατά τους προηγούμενους μήνες, λάθη διορθώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν δομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να υπάρξει μία καλύτερη Ελλάδα και κατ' επέκταση μία καλύτερη Ευρώπη. Μέσα στα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πολλές δυσκολίες σε σχέση με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε πολλά, αλλά δεν πέτυχε αρκετά. Αυτό φυσικά προκάλεσε εκνευρισμό στους ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο, η τωρινή κυβέρνηση ήταν από την πρώτη στιγμή αποφασισμένη να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», υπογραμμίζει ο κ. Στυλιανίδης και αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στην ιστορία, αλλά και στο μέλλον της Ευρώπης: «Η χώρα δεν είναι μόνο μέλος της Ευρωζώνης αλλά η βάση των ευρωπαϊκών ιδεών και αξιών. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι η Ευρώπη χωρίς ιστορία και επίσης χωρίς μέλλον. Η Ευρώπη δεν αποτελείται μόνον από πλούσια κράτη, αλλά είναι μία κοινότητα πλουσίων και φτωχών, Ανατολής και Δύσης, μεγάλων και μικρών κρατών. Αυτή η ένωση δομεί την κοινή ταυτότητα», αναφέρει και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη και της απευθείας εκλογής του Προέδρου της ΕΕ, προκειμένου οι πολίτες να ταυτιστούν με το οικοδόμημα.

    [04] "Τα πανεπιστήμια περνούν ένα ακαδημαϊκό δράμα"

    Ως «ακαδημαϊκό δράμα» χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια με αφορμή τις εκλογές των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ), Νίκος Σταυρακάκης.

    Σε γραπτή δήλωσή του ασκεί σκληρή κριτική σε πολιτικά κόμματα, πρυτάνεις και καθηγητές και τονίζει: «Βλέπουμε δυστυχώς θλιβερές "ομάδες εφόδου" ισχνών μειοψηφιών φοιτητών και πανεπιστημιακών "δασκάλων" να κάνουν χρήση όλων των πρόσφορων μορφών βίας -που εμπεδώθηκαν από τη μόνιμη πρακτική τους να διαλύουν οτιδήποτε προσπαθεί να αναπτυχθεί μέσα στα πανεπιστήμια και βρίσκεται εκτός του ολοκληρωτικού ελέγχου τους- να απαγορεύουν τη διενέργεια των εκλογών για τα Συμβούλια Ιδρύματος στα ΑΕΙ. Παράλληλα, συνάδελφοί μας, που αντιδρούν σε όλα αυτά, υφίστανται προσβολές, προγραφές, διαπομπεύσεις και κάθε είδος εξευτελισμού, ακαδημαϊκού, αλλά κυρίως ανθρώπινου».

    Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ ζητεί την παρέμβαση της Πολιτείας και μάλιστα τονίζει ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει άμεσα να νομοθετήσει έτσι, ώστε στις εκλογικές διαδικασίες των πανεπιστημίων να υπάρχει πάντα η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, παράλληλα και με τη συμβατική.

    [05] "Εξετάζονται τα μέσα για διετή παράταση στην Ελλάδα"

    Η ευρωζώνη εξετάζει τα μέσα για τη χορήγηση μιας διετούς παράτασης στην Ελλάδα, προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή, η οποία θα είχε ένα κόστος μεταξύ 20 και 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή.

    «Σκέφτονται για την παράταση, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστεί το κόστος και η χρηματοδότηση» δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο την επομένη της προπαρασκευαστικής συνόδου εργασίας (Euro Working Group) της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

    Το κόστος στη χρηματοδότηση θα βρίσκεται κάπου «μεταξύ των 20 και των 30 δισεκατομμυρίων», σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται.

    [06] Προβάδισμα Μέρκελ σε νέα δημοσκόπηση

    Υποχώρηση των δημοσκοπικών ποσοστών, που είχαν κερδίσει οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Πέερ Στάινμπρουκ για την Καγκελαρία, καταγράφει το Πολιτικό Βαρόμετρο του κρατικού σταθμού ZDF.

    Oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κερδίζουν μια μονάδα και φθάνουν στο 39%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν δύο μονάδες και περιορίζονται στο 29%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), ωστόσο, εξακολουθούν με 4% να μένουν κάτω από το όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο (5%), ενώ στα ίδια ποσοστά και εκτός Βουλής πέφτουν οι Πειρατές, χάνοντας μια κρίσιμη μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση. Σταθερή στο 6% παραμένει η Αριστερά, ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν μια μονάδα και φθάνουν το 13%.

    Σε ό,τι αφορά τους δύο βασικούς υποψηφίους, η διαφορά μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του κ. Στάινμπρουκ διευρύνεται κατά έξι μονάδες, καθώς η Καγκελάριος κερδίζει τρεις μονάδες και φθάνει το 52%, όσες ακριβώς χάνει ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της, ο οποίος υποχωρεί στο 37%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 October 2012 - 14:30:52 UTC