Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Στόχος να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα έως τις 29 Οκτωβρίου
  • [02] Αλ. Τσίπρας: «Η λιτότητα δεν είναι η λύση στην κρίση. Η ίδια είναι η κρίση»
  • [03] "Η Ευρώπη δεν είναι ανάλγητη" δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
  • [04] Το ΚΚΕ για τα νέα μέτρα
  • [05] Ένταση στις Σκουριές Χαλκιδικής
  • [06] Μάχη στήθος με στήθος Ομπάμα - Ρόμνεϊ
  • [07] Πανθρακικός-ΠΑΣ Γιάννινα 0-3 και Ατρόμητος- Λεβαδειακός 0-0

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Στόχος να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα έως τις 29 Οκτωβρίου

    Ολοκληρώθηκε μετά από 6,5 ώρες η μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή περισσότερων από 15 υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών και στελεχών των υπουργείων όπου συζητήθηκαν όλες οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε να εκταμιευθεί η δόση μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε σαφή εντολή να προχωρήσει άμεσα το κυβερνητικό έργο με στόχο να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

    Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης εμφανίσθηκε αισιόδοξος όσον αφορά τα εργασιακά ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας τόνισε πως έγινε «ένας πολύωρος συντονισμός προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης. Όπως ξέρετε, πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί προϋπολογισμός για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης γύρω στα μέσα Νοέμβρη».

    Ο κ.Στουρνάρας σε ερώτηση δημοσιογράφου δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία για έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή υπογραμμίζοντας πως δεν νομίζει πως θα κληθούν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών, στις Βρυξέλλες.

    Για τα εργασιακά ο κ. Στουρνάρας ανάφερε πως « γίνεται διαπραγμάτευση και θα φανεί τις επόμενες δυο μέρες».

    Ο πρωθυπουργός προτίθεται να περάσει τα μέτρα από την Βουλή σε δύο νομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος παράλληλα και με την ψήφιση του προϋπολογισμού.

    [02] Αλ. Τσίπρας: «Η λιτότητα δεν είναι η λύση στην κρίση. Η ίδια είναι η κρίση»

    Τις συνέπειες της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα μέσω των Μνημονίων και τις απειλές κατά της Δημοκρατίας, περιγράφει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α. Τσίπρας σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα «Neues Deutschland», τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να «επανασταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη».

    Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ ότι αρνείται να επαναφέρει στο προσκήνιο μια συμφωνία, όπως εκείνη του Λονδίνου για το Χρέος το 1953, η οποία ουσιαστικά απάλλαξε τη Γερμανία από το δανειακό βάρος της και άνοιξε το δρόμο στη μεταπολεμική οικονομική επιτυχία της Δυτικής Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι η άρνηση αυτή είναι επιλογή της κυβέρνησης Συνασπισμού στο Βερολίνο.

    Δυόμιση χρόνια αμείλικτης λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας έχουν ήδη παράξει τους πικρούς καρπούς τους, αναφέρει ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας:

    -Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνεται διαρκώς. Είναι πλέον εκτός ελέγχου και μη βιώσιμο. -Η Ελλάδα κατεβαίνει συνέχεια την κλίμακα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, παρά την απότομη, σημαντική και συνεχιζόμενη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. -Μεγάλες επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας.

    Υπό το πρίσμα αυτό ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι «η λιτότητα δεν είναι η λύση στην κρίση. Η ίδια είναι η κρίση» και «θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά και της Ευρωζώνης συνολικά. Το φάντασμα της Βαϊμάρης προβάλλει στην Ελλάδα. Μελανοχίτωνες και τάγματα εφόδου ήδη σπέρνουν τη βία στους δρόμους της Αθήνας και των χωριών της Ελλάδας». Ο κοινωνικός ιστός διαλύεται, προσθέτει ο κ. Τσίπρας, η χώρα είναι στα πρόθυρα μιας οξείας ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί οι αυτοκτονίες και τα βίαια εγκλήματα. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων δεν μπορεί πλέον να πληρώνει για φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις. Πολλοί περιμένουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο χειρότερος από τον τρομερό χειμώνα του 1941. Και αυτό, γιατί οι μισθοί και τα ημερομίσθια έχουν μειωθεί την τελευταία τριετία, κατά μέσο όρο, περισσότερο από 25%. Η επίσημη ανεργία έχει ήδη αυξηθεί στο 25% του εργατικού δυναμικού και αναμένεται να ξεπεράσει το 30% την επόμενη χρονιά. Στους νέους είναι στο 55%. Το μαύρο πέπλο της φτώχειας ήδη καλύπτει το ένα τρίτο του πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές στα είδη διατροφής και στα άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχουν ανέβει. Ειδικότερα, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2012, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 40%. Αυτό συνέβη εξαιτίας της αύξησης στον αντίστοιχο ειδικό φόρο κατανάλωσης, που επέβαλε το Μνημόνιο.

    Ο κ. Τσίπρας τονίζει την ανάγκη να επανασταθεροποιηθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και για να γίνει αυτό, πρέπει να αποσταθεροποιηθεί ο νεοφιλελευθερισμός, όπως λέει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Πρέπει να αφαιρέσουμε τη νεοφιλελεύθερη ροπή από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, να βγάλουμε την Ευρωζώνη από την παγίδα της λιτότητας και της ύφεσης, να αναθεωρήσουμε τον τρόπο λειτουργίας της και να αντιστρέψουμε τη de facto διαίρεσή της ανάμεσα στον πιστωτικό Βορρά και τον χρεωστικό Νότο. Μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία είναι το κοινό καθήκον μας».

    [03] "Η Ευρώπη δεν είναι ανάλγητη" δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

    Την αισιοδοξία του ότι, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, θα γίνουν κατανοητές οι αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να μη θιγούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης.

    «Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι ανάλγητη, ότι δεν καταλαβαίνει αυτό που γίνεται», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Βήμα FM".

    «Πιστεύω ότι θα δεχθούν τις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ο κόσμος θα κάνει ένα τελευταίο βήμα, να περάσουμε το κάβο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός». Από εκεί και έπειτα, συνέχισε, το στοίχημα «θα είναι σε εμάς αν θα καταφέρουμε περνώντας αυτόν τον κάβο να οδηγήσουμε πλέον στην ανάπτυξη και να σταματήσουμε να πηγαίνουμε με το χέρι ανοιχτό».

    Εν τω μεταξύ. ο κ. Τσαυτάρης υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί το 50% των κοινοτικών επιδοτήσεων ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ και μετά τις 15 Δεκεμβρίου το υπόλοιπο 50%, άλλο 1,1 δισεκ. ευρώ δηλαδή.

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε και για το 2013 το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους, το οποίο θα είναι ύψους 26 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έως το τέλος του χρόνου πρόκειται να λειτουργήσουν σε πιλοτική βάση τα πρώτα farmers' markets.

    [04] Το ΚΚΕ για τα νέα μέτρα

    «Το λαϊκό "όχι" στα εξοντωτικά μέτρα μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν εκφραστεί πιο οργανωμένα στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες και συνοδεύεται με απόρριψη των θυσιών για να μείνει η χώρα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ» επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ «για τα νέα εξοντωτικά μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ».

    [05] Ένταση στις Σκουριές Χαλκιδικής

    Ένταση σημειώθηκε το απόγευμα στις Σκουριές της Χαλκιδικής μεταξύ διαδηλωτών που αντιδρούν στα μεταλλεία χρυσού και αστυνομικών δυνάμεων.

    Σύμφωνα με τους συγκεντρωθέντες, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    Από την γενική αστυνομική διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε πως ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από πέτρα, ερευνάται ο τραυματισμός ενός πολίτη, ενώ συνολικά έγιναν 21 προσαγωγές ατόμων, 3 το πρωί και 18 το απόγευμα.

    Οι διαδηλωτές, μετά τη χρήση χημικών, άρχισαν να αναχωρούν από το δάσος Σκουριών.

    [06] Μάχη στήθος με στήθος Ομπάμα - Ρόμνεϊ

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του Μιτ Ρόμνεϊ είναι "ισόπαλοι" με ποσοστό 47% ο καθένας μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει πάντως ότι ο Ρόμνεϊ έχει "ένα πολύ μικρό προβάδισμα" στις Πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την έκβαση των εκλογών. "Το 47% είναι καλό ποσοστό για έναν διεκδικητή, όχι όμως τόσο καλό για τον κάτοχο του αξιώματος" είπε ο δημοσιογράφος του NBC Τσακ Τοντ.

    Ο Ομπάμα έχει σαφές προβάδισμα στις γυναίκες (51% έναντι 43% για τον Ρόμνεϊ), ωστόσο και αυτή η διαφορά φαίνεται ότι έχει ψαλιδιστεί αφού είναι η μικρότερη που έχουν καταγράψει μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το τριήμερο 17-20 Οκτωβρίου, δηλαδή μετά την δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων. Το ποσοστό λάθους ανέρχεται στο συν/πλην 3,43%.

    [07] Πανθρακικός-ΠΑΣ Γιάννινα 0-3 και Ατρόμητος- Λεβαδειακός 0-0

    Την ευρύτερη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας του στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας πέτυχε ο ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου επικράτησε 3-0 του Πανθρακικού στην Κομοτηνή για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, με σκόρερ τους Ιλιτς (9΄), Τσουκαλά (44΄) και Κοροβέση (73΄).

    Βαθμούς κι εντυπώσεις μοιράσθηκαν Ατρόμητος και Λεβαδειακός, καθώς έληξε χωρίς τέρματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 October 2012 - 16:30:43 UTC