Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νίκη του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι των Δικεφάλων
  • [02] e-εκλογές στη Ρωσία
  • [03] Πλησιάζει η οικονομική ανάκαμψη, εκτιμά ο Μ. Μόντι
  • [04] Δραματικές χαρακτηρίζουν τις συνθήκες λειτουργίας των Πανεπιστημίων οι πρυτάνεις

  • [01] Νίκη του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι των Δικεφάλων

    Σε ένα από τα χειρότερα -ποιοτικά- ντέρμπι των τελευταίων δεκαετιών, ο ΠΑΟΚ επικράτησε 1-0 της ΑΕΚ στην Τούμπα για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας και ανέβηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, προσπερνώντας τον Πανιώνιο. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση, σημείωσε ο Αθανασιάδης στο 51ο λεπτό. Οι γηπεδούχοι έμειναν με 10 παίκτες από το 70ο λεπτό λόγω αποβολής του Λόρενς.

    Νωρίτερα, ο Ολυμπιακός αποδίδοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο, επικράτησε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» της Ξάνθης με 4-0 και έπειτα από επτά αγωνιστικές, παρέμεινε στην κορυφή της κατάταξης της Σούπερ Λίγκα και μάλιστα χωρίς βαθμολογική απώλεια. Τα τέρματα των «ερυθρολεύκων», σημείωσαν οι Μανωλάς (37`), Χολέμπας (51`) και Τζεμπούρ (53`, 63`).

    Την ίδια ώρα την πρώτη εφετινή εκτός έδρας νίκη και τη δεύτερη συνολικά έως τώρα στο πρωτάθλημα, σημείωσε η Κέρκυρα. Οι «Φαίακες» σε αγώνα για την 7η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, επικράτησαν 1-0 του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, δίνοντας τέλος στο σερί δύο νικών των «κυανέρυθρων». Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Καραλής στο 71ο λεπτό.

    Αύριο, Κυριακή, ο Πανθρακικός αντιμετωπίζει τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Αστέρας Τρίπολης είναι το φαβορί απέναντι στην Βέροια, όπως και ο Παναθηναϊκός που θα φιλοξενήσει τον Αρη, αλλά και ο Ατρόμητος που υποδέχεται τον Λεβαδειακό.

    Η 7η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με το ντέρμπι της Κρήτης ανάμεσα στον Πλατανιά, που αθόρυβα έφτασε στην 4η θέση, και τον ΟΦΗ.

    Κυριακή 21 Οκτωβρίου 16:00 Αστέρας Τρίπολης-Βέροια

    18:15 Ατρόμητος-Λεβαδειακός

    18:15 Πανθρακικός-ΠΑΣ Γιάννινα

    20:30 Παναθηναϊκός-Αρης

    Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 20:30 Πλατανιάς-ΟΦΗ

    [02] e-εκλογές στη Ρωσία

    Τη νέα ηγεσία της εκλέγει αυτό το τριήμερο, με ψηφοφορία μέσω του διαδικτύου, η ρωσική αντιπολίτευση, παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν καθώς οι διακομιστές που χρησιμοποιούσαν οι οργανωτές δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση.

    Από το πρωί είχαν παρουσιαστεί προβλήματα στην ψηφοφορία και η ιστοσελίδα cvk2012.org κατέρρευσε. Όσοι την επισκέπτονταν λάμβαναν το μήνυμα ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν και καλούνταν να ξαναδοκιμάσουν αργότερα να συνδεθούν. "Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με τον σέρβερ, γίνονται κάποιες επιθέσεις", δήλωσε ο Σεργκέι Ουντάλτσοφ, ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς.

    Εκατοντάδες Μοσχοβίτες, που είτε δεν διέθεταν ηλεκτρονικό υπολογιστή είτε δεν μπορούσαν να συνδεθούν, πήγαν σε ένα πάρκο, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, όπου οι οργανωτές τους βοηθούσαν να ψηφίσουν χρησιμοποιώντας φορητούς υπολογιστές που είχαν στήσει κάτω από άσπρες τέντες.

    Περισσότεροι από 200 υποψήφιοι, υποστηρικτές του κινήματος εναντίον του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ελπίζουν ότι θα καταλάβουν μία από τις 45 θέσεις της Επιτροπής Συντονισμού. Μεταξύ αυτών είναι ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ και ο μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστός από τους αγώνες του κατά της διαφθοράς.

    Περίπου 166.000 άτομα είχαν δηλώσει συμμετοχή στην ψηφοφορία η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις σημαδεύτηκε από παρεμβάσεις των αρχών, όπως στο Τσελιάμπινσκ, στα Ουράλια, όπου πράκτορες της FSB (πρώην KGB), πραγματοποίησαν έρευνα στο χώρο όπου θα γίνονταν οι εκλογές.

    Στη Μόσχα, στην πλατεία Τρουμπνάγια, δίπλα στο πάρκο όπου γινόταν η ψηφοφορία, αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν διαδήλωση ζητώντας "ελεύθερες και τίμιες εκλογές". Η ψηφοφορία επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, όμως λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν παρατάθηκε μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

    [03] Πλησιάζει η οικονομική ανάκαμψη, εκτιμά ο Μ. Μόντι

    «Ελπίζω ότι σε λίγους μήνες θα δούμε ξεκάθαρα μηνύματα οικονομικής ανάκαμψης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, μιλώντας στην συνέλευση της αγροτικής ομοσπονδίας Coldiretti, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μιλάνο.

    Σύμφωνα με τον Μόντι «η Ιταλία έδειξε ότι είναι ικανή να αντιμετωπίσει αυστηρά μέτρα. Σε αυτή την φάση, κατά συνέπεια, πρέπει να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό το στοιχείο της εμπιστοσύνης, με στόχο να γίνουν χειροπιαστές οι θετικές επιπτώσεις που ακόμη δεν μπορούμε να διακρίνουμε και να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες οι οποίες, ευτυχώς, δεν έγιναν αισθητές».

    Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θεωρεί ότι «στην Ευρώπη, πρέπει να χτυπά, κανείς, τις γροθιές του στο τραπέζι», αν και, «υπάρχουν άτομα που είναι ακόμη πιο σκληρά από τα συγκεκριμένα τραπέζια».

    [04] Δραματικές χαρακτηρίζουν τις συνθήκες λειτουργίας των Πανεπιστημίων οι πρυτάνεις

    Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι πρυτάνεις που συνεδρίασαν σήμερα στο Λαύριο εκτάκτως, προκειμένου να συζητήσουν τα πολλά και επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τα ιδρύματα.

    Στο ομόφωνο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις ζητούν να καθορισθεί αμέσως συνάντηση του συντονιστικού τους οργάνου με τον υπουργό Παιδείας προκειμένου να αναζητήσουν λύσεις για τα προβλήματά τους. Οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν «δραματικές» τις συνθήκες λειτουργίας των Πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για «πλήρη κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος».

    Ιδιαίτερα συζητήθηκε το ενδεχόμενο να περάσει η διαχείριση της κτιριακής περιουσίας των Πανεπιστημίων στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Συγκεκριμένα γι΄αυτό το θέμα, που ήταν και μία από τις αφορμές για την σύγκληση της έκτακτης συνόδου, οι πρυτάνεις σημειώνουν: «Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ (προσθήκη στο άρθρο 5Α του ν3986/11) και την αφαίρεση της διαχείρισης και αξιοποίησης της (αντικατάσταση του άρθρου 27, Β§25α, του ν1892/90), ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των Πανεπιστημίων, χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους. Απαιτείται να εξαιρεθεί από το εν λόγω νομοσχέδιο η πάσης φύσεως πανεπιστημιακή περιουσία καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 109 του Συντάγματος».

    Οι Πρυτανικές Αρχές τονίζουν ακόμη στο ψήφισμά τους ότι «διοικούν πλέον τα Πανεπιστήμια υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της παράβασης καθήκοντος και την προσεπίκληση του Εισαγγελέα κατ' εντολή των Αρχών. Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται οι εκλογικές διαδικασίες αναδεικνύουν τα προβλήματα του ν.4009/11-4076/12 και επιβάλλουν την κατάδειξη τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων των ν.4009/11 και 4076/12 υποβάλλεται μετά από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Πανεπιστημίων και συνοδεύεται με αίτηση ακύρωσης αναφορικά με τις εκλογικές διαδικασίες της ταξινομικής, επιστολικής/ηλεκτρονικής ψήφου και άλλων που στερούνται φερεγγυότητας ως προς την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Με αυτά τα δεδομένα, με Συμβούλια εκλεγμένα ή διορισμένα, τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 October 2012 - 18:30:45 UTC