Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα 9 δισ. ευρώ οι περικοπές για το 2013
  • [02] "Να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα"
  • [03] Η Γη έχει κοντά της πλανήτη από διαμάντια!
  • [04] Πρόληψη και άσκηση το μήνυμα για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Αρθρίτιδα
  • [05] Σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με ΙΧ στην Κηφισιά
  • [06] Σε δεύτερη μοίρα βάζουν την υγεία τους οι Έλληνες
  • [07] Σβήνει μηχανές το Endeavour
  • [08] Σε εκδήλωση του Nouvelle Observateur, στο Παρίσι, ο Ευ. Βενιζέλος
  • [09] Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τη μείωση του χρέους, λέει ο Σόιμπλε
  • [10] "H Ευρώπη δεν θα διαλυθεί και το ευρώ δεν θα εξαφανιστεί" λέει ο Σαρκοζί
  • [11] Ο αμφίσημος χαρακτήρας της φωτιάς σε έκθεση στο Νομισματικό Μουσείο
  • [12] Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Υδρογεωτρήσεων από το ΥΠΕΚΑ
  • [13] Ενδείξεις για μείωση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα
  • [14] Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέπτεται την Αυστραλία
  • [15] ΔΝΤ: Το χρέος των πλούσιων χωρών πλησιάζει τα επίπεδα "καιρού πολέμου"
  • [16] Ο Μπάιντεν έβγαλε ασπροπρόσωπο τον Ομπάμα

  • [01] Στα 9 δισ. ευρώ οι περικοπές για το 2013

    Στα 7,8 δισ. ευρώ θα ανέλθουν για τη διετία 2013- 2014 οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, από το συνολικό πακέτο των μέτρων των 13,9 δισ. ευρώ.

    Από το «σκληρό πακέτο» φαίνεται ότι «γλυτώνουν» μόνον οι περικοπές των επιδομάτων των αναπήρων (από τις οποίες θα υπήρχε εξοικονόμηση δαπανών 300 εκατ. ευρώ).

    Θεωρείται δύσκολο, τα πρόσθετα μέτρα για το 2013 να βρεθούν κάτω από τα 9 δισ. ευρώ (όπως απαιτεί η τρόικα), ήτοι επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ από τα 7,8 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. «Υπάρχει επιμονή εκεί, παρότι τέθηκε από εμάς στο Eurogroup, το έχει θέσει και ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει προθυμία να το δεχθούν», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

    Στη συμφωνία με την τρόικα θα υπάρξει και «ρήτρα απόκλισης» (αυτόματη επιβολή πρόσθετων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις από την 1/1/14, εάν το 2013 δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι), αλλά και «ρήτρα ύφεσης», που θα λειτουργήσει ευνοϊκά για τη χώρα. Ερωτηθείς για τη διαφορά στις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας για το 2013 (το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ύφεση 3,8% και η τρόικα ύφεση 5%), ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι «εμείς έχουμε παρουσιάσει το μακροοικονομικό σενάριο με τις δικές μας εκτιμήσεις και αυτοί δεν έχουν φέρει το δικό τους, για να δούμε γιατί έχουμε τόσο μεγάλη απόκλιση».

    Όσον αφορά στα 550 εκατ. ευρώ, που οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν εφέτος στο κράτος, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε κάποιους τρόπους, θα το συζητήσουμε και με τις τράπεζες. Οι τράπεζες συμφωνούν να τα πληρώσουν».

    Το σημερινό ραντεβού Στουρνάρα - τρόικας έχει οριστεί για τις 6.30 το απόγευμα.

    [02] "Να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα"

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς θέλει "να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα και την Ισπανία" για να βάλουν ξανά σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να μην τους επιβληθεί "ένα όργιο λιτότητας".

    ΟΜάρτιν Σουλτς δήλωσε πως αυτές οι δύο χώρες έχουν κυρίως ανάγκη από "μια δέσμευση στο ευρώ, στρατηγικές επενδύσεις, αγώνα κατά της ανεργίας των νέων και... ελπίδα".

    Απευθυνόμενος σ' αυτούς τους γερμανούς αξιωματούχους που επικρίνουν έντονα τη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Σουλτς υπογράμμισε πως είναι επίσης προς το συμφέρον των πλούσιων χωρών της ΕΕ, όπως η Γερμανία, "να μην δουν να καταρρέουν οι αγορές των εξαγωγών τους".

    Όσον αφορά τη συζήτηση που διεξάγεται στην ΕΕ για ένα προϋπολογισμό μόνο των χωρών μελών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φάνηκε μάλλον θετικός: "Ενας ειδικός προϋπολογισμός για τις 17 χώρες της ευρωζώνης είναι νοητός", δήλωσε χθες το βράδυ στη διάρκεια συζήτησης με αυστριακούς συνδικαλιστές αξιωματούχους.

    Εξάλλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θέσπιση από ένδεκα ευρωπαϊκές χώρες ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές επειδή "δεν μπορεί να είναι δυνατό αυτοί που είναι τουλάχιστον συνυπεύθυνοι για την οικονομική κρίση, να διαφεύγουν των ευθυνών τους".

    [03] Η Γη έχει κοντά της πλανήτη από διαμάντια!

    Ένας σχετικά κοντινός πλανήτης στη Γη, θα μπορούσε να απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από διαμάντια, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ερευνητές του πανεπιστημίου Γέιλ.

    Ο πλανήτης, γνωστός ως 55 Cancri e, ο οποίος είναι περίπου δύο φορές το μέγεθος της Γης, βρίσκεται μόλις 40 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας και έχει χημική σύνθεση βαριά σε άνθρακα, από την οποία αποτελούνται τα διαμάντια, δήλωσαν αστρονόμοι.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου το ένα τρίτο του πλανήτη θα μπορούσε να απαρτίζεται από διαμάντια, τα οποία σχηματίζονται γεωλογικά όταν ο άνθρακας υποβάλλεται σε μεγάλη πίεση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων, ο πλανήτης περιέχει επίσης γρανίτη -μια άλλη μορφή άνθρακα- καθώς επίσης σίδηρο, καρβίδιο του πυριτίου και ορισμένα πυριτικά ορυκτά.

    "Αυτή είναι η πρώτη μας ματιά σε ένα βραχώδη κόσμο με σημαντικά διαφορετική χημεία από τη Γη" δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. "Η επιφάνεια αυτού του πλανήτη είναι πιθανό να καλύπτεται από γραφίτη και διαμάντι, αντί για νερό και γρανίτη", πρόσθεσε.

    Οι "κυνηγοί θησαυρών" θα αναγκαστούν, βέβαια, να αναβάλουν τα σχέδιά τους για την εξερεύνηση του 55 Cancri e. Ο πλανήτης έχει ιδιαίτερα ζεστό κλίμα, που φτάνει περίπου τους 2.150 βαθμούς Κελσίου και τροχιά γύρω από το κεντρικό αστέρι του, της ιλιγγιώδους ταχύτητας των 18 ωρών.

    Οι επιστήμονες έκαναν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την σύνθεση του πλανήτη βασιζόμενοι στις μετρήσεις της μάζα του, κάτι που τους επέτρεψε να συμπεράνουν τη χημική του σύνθεση και να κατανοήσουν τα στοιχεία που συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες. Αρχικά είχαν εικάσει ότι πιθανώς ο πλανήτης να περιείχε δείγματα νερού, αλλά αργότερα κατέληξαν στον συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον απίθανο.

    [04] Πρόληψη και άσκηση το μήνυμα για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Αρθρίτιδα

    Η επιβάρυνση που επιφέρει η οικονομική κρίση στην υγεία των εργαζομένων που πάσχουν από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις και η ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδίου για την πρόληψή τους, είναι το μήνυμα που στέλνουν η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, στο πλαίσιο τηςσημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Αρθρίτιδα.

    Το 30% των ατόμων με αρθρίτιδες διστάζουν να αναφέρουν την πάθησή τους στους συναδέλφους και στους εργοδότες τους από το φόβο της διάκρισης και της απώλειας της εργασίας. Ένας στους τέσσερις Έλληνες υποφέρει από κάποια ρευματική ή μυοσκελετική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της οσφυαλγίας, του πόνου στον αυχένα, των διαταραχών των άνω άκρων και των φλεγμονών των αρθρώσεων. Οι επιπτώσεις της ασθένειας μπορεί να δυσχεράνουν την ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών, ωθώντας αρκετούς ανθρώπους να αφήσουν την εργασία τους ή ακόμη και τις καθημερινές ασχολίες τους.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 70.000-100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με το 25% να σταματά να εργάζεται σε διάστημα 5 ετών. Επίσης υπάρχουν 25.000 ασθενείς, στην πλειοψηφία τους νεαροί άνδρες, με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με χρόνιους πόνους ή αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από αρθρίτιδα και μυοσκελετικές νόσους, 4 στους 5 ανθρώπους πάνω στον πλανήτη θα υποφέρουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους από πόνο στην πλάτη. Οι πόνοι και τα προβλήματα στη μέση και την πλάτη είναι ο δεύτερος λόγος απουσίας από την εργασία. Η αρθρίτιδα και οι υπόλοιπες συνηθισμένες παθήσεις που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα είναι από τις βασικές αιτίες αναπηρίας και νοσοκομειακής περίθαλψης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, ενώ οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά και παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ένα τρίτο των ασθενών με αρθρίτιδες, πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, φοβίες και κρίσεις πανικού, που συνδέονται με την πάθησή τους, δεδομένης της τεράστιας επιβάρυνσης στην ποιότητα της ζωής τους.

    Για το λόγο αυτό, η Εταιρεία έθεσε σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2007 την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα (210-8237302).

    [05] Σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με ΙΧ στην Κηφισιά

    Σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με ΙΧ με συνολικά οκτώ τραυματίες, σημειώθηκε στις 8.30 το πρωί, στο ρέμα Χελιδονούς, στη Νέα Κηφισιά.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τα δύο οχήματα συγκρούστηκαν μετωπικά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά μία γυναίκα που οδηγούσε το ΙΧ και ένα παιδί που επέβαινε στο ίδιο όχημα, πιθανόν το παιδί της, ενώ από το σχολικό λεωφορείο τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε παιδιά και ο οδηγός. Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ.

    Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικοί της Τροχαίας που ερευνούν τα αίτια του ατυχήματος.

    [06] Σε δεύτερη μοίρα βάζουν την υγεία τους οι Έλληνες

    Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται ότι βάζουν ακόμη και την υγεία τους, οι Έλληνες, λόγω της κρίσης, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), 6 στους 10 πολίτες έχουν περιορίσει τις δαπάνες περίθαλψης, τα τελευταία χρόνια. Το περίεργο είναι ότι πληρώνουν από την τσέπη τους αρκετές εξετάσεις και φάρμακα. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά προτιμούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη από το να απευθυνθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο δείχνει να μην επαρκεί μετά τις περικοπές.

    Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν χθες σε ημερίδα της ΕΣΔΥ, που είχε ως θέμα τις πιθανές λύσεις για την υπέρβαση της κρίσης στο ΕΟΠΥΥ.

    Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κοσμήτορας της σχολής, καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, φάνηκε ότι το 61,8% των πολιτών κρίνει "μάλλον αρνητικά" και "αρνητικά" τον ΕΟΠΥΥ και μόλις το 37% "θετικά" και "μάλλον θετικά". Περίπου 50% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι πρέπει να αντικατασταθεί ο οργανισμός με κάτι καλύτερο, ενώ το 40% δηλώνει ότι θα πρέπει να συνεχίσει, αλλά να βελτιωθεί η λειτουργία του.

    [07] Σβήνει μηχανές το Endeavour

    Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour θα κάνεισήμερα ένα διαφορετικό δρομολόγιο, όχι στο διάστημα αλλά στους δρόμους του Λος Άντζελες καθώς θα πραγματοποιήσει το τελευταίο του ταξίδι.

    Το Endeavour θα ξεκινήσει από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες στις 14:00 (τοπική ώρα), προκειμένου να πραγματοποιήσει το τελευταίο του ταξίδι, όπου θα καταλήξει στο Επιστημονικό Κέντρο της Καλιφόρνια.

    "(Το Endeavour) αποτελεί ένα μεγάλος μέρος της αμερικανικής ιστορίας. Είναι μια τεχνικά υπέροχη καινοτομία. Αντιπροσωπεύει ότι καλύτερο μπορούν να δημιουργήσουν οι άνθρωποι όταν συνεργαστούν για ένα μεγάλο σκοπό", δήλωσε ο Κεν Φίλιπς, διευθυντής του επιστημονικού κέντρου, όπου πρόκειται να φιλοξενηθεί το διαστημικό λεωφορείο.

    [08] Σε εκδήλωση του Nouvelle Observateur, στο Παρίσι, ο Ευ. Βενιζέλος

    Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση ανοιχτής συζήτησης που διοργανώνει το περιοδικό «Nouvel Observateur» με θέμα «Παγκοσμιοποίηση: Είναι εκτός παιχνιδιού τα κράτη;».

    Στο πάνελ της εκδήλωσης, συμμετέχουν, εκτός από τον κ. Βενιζέλο, ο Μπρούνο Λε Μερ π. υπουργός Γεωργίας (2009-2012), π. υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Σχέσεις (2008-2009), βουλευτής του UMP στο νομό Eure (Νορμανδία), ο Υμπέρ Βεντρίν, π. Υπουργός Εξωτερικών (1997-2002) και ο Γκυ Φέρχοφσταντ, π. πρωθυπουργός του Βελγίου (1999-2008), πρόεδρος της ομάδας Δημοκρατών και Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Νωρίτερα, στο περιθώριο της επίσκεψης, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον Α' Γραμματέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αρλέμ Ντεζίρ, στα γραφεία του PS.

    [09] Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τη μείωση του χρέους, λέει ο Σόιμπλε

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει "εναλλακτική επιλογή" από τη μείωση του χρέους των κρατών της ζώνης του ευρώ αφού η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.

    "Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τη μείωση μεσοπρόθεσμα των χρεών των κρατών που είναι υπερβολικά υψηλά, κυρίως εννοείται για το ευρώ και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της", δήλωσε ο γερμανός υπουργός στη διάρκεια συζήτησης στο Τόκιο με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

    "Εννοείται πως με ένα ενιαίο νόμισμα η πίεση στην ανταγωνιστικότητα είναι πολύ ισχυρή για όλες τις χώρες", πρόσθεσε ο Σόιμπλε. Όμως αυτός δεν είναι λόγος για να αρνηθούμε τη μείωση των ελλειμμάτων διότι, διαβεβαίωσε, η ανεργία είναι επίσης μια "συνέπεια δημοσιονομικών πολιτικών οι οποίες δεν είναι σταθερές". Η απάρνηση αυτού του στόχου το μόνο που πετυχαίνει είναι "να δημιουργεί σύγχυση και όχι εμπιστοσύνη", πρόσθεσε.

    [10] "H Ευρώπη δεν θα διαλυθεί και το ευρώ δεν θα εξαφανιστεί" λέει ο Σαρκοζί

    Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε τηνΠέμπτη στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με τραπεζίτες σε μια ιδιωτική διάλεξη, πως λαχταράει μια "καινούρια ζωή".

    "Θέλω μια καινούρια ζωή, αλλά όχι μόνο για να δίνω διαλέξεις (...) αυτό που μ' αρέσει δεν είναι η πολιτική, είναι να πράττω, να πράττω στην πολιτική ή αλλού", δήλωσε ο Σαρκοζί, σύμφωνα με τα πολύ εκτεταμένα αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσιοποιήθηκαν από τον νεοϋορκέζικο ενημερωτικό ιστότοπο "French Morning" (Γαλλικό Πρωινό).

    Ο Σαρκοζί αναφέρθηκεστην κρίση στην Ευρώπη, λέγοντας πως "οι συνθήκες εξόδου από την κρίση δεν θα υπάρξουν πριν από δύο χρόνια". "Είναι περίπλοκο, αλλά η Ευρώπη δεν θα διαλυθεί και το ευρώ δεν θα εξαφανιστεί", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος, προσθέτοντας επίσης πως η Ευρώπη πρέπει "να αποδεχθεί την ηγεσία" των μεγάλων χωρών που "επιτρέπει να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις".

    Τοποθετώντας την Ευρώπη σ' ένα ιστορικό πλαίσιο, ο Σαρκοζί δήλωσε επίσης πως "αν δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξει πόλεμος. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προσεγγίσουν η μία την άλλη, αν η Γερμανία και η Γαλλία δεν προσεγγίσουν η μία την άλλη, θα συγκρουστούν", υπογράμμισε ακόμη.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [11] Ο αμφίσημος χαρακτήρας της φωτιάς σε έκθεση στο Νομισματικό Μουσείο

    Ο αμφίσημος χαρακτήρας της φωτιάς, που από τη μία εμπνέει και δημιουργεί και από την άλλη προκαλεί δέος και καταστροφή, βρέθηκε στο επίκεντρο της βραδιάς των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης «Φωτιά και Νόμισμα - Αρχαιολογία και Φωτιά», που πραγματοποιήθηκετην Πέμπτηστο Νομισματικό Μουσείο, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ Κώστα Τζαβάρα.

    Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου 2013, συνδιοργανώνεται από το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

    Πραγματοποιείται δεστο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012» με τίτλο «Παντέχνου Πυρός Σέλας - Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς», ο οποίος είναι εμπνευσμένος από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου.

    [12] Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Υδρογεωτρήσεων από το ΥΠΕΚΑ

    Τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων, με στόχο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υπεράντλησης νερού για γεωργικές δραστηριότητες και να υπάρξει εξορθολογισμός των χρήσεων, εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.

    Απαντώνταςχθες στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Β? Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ, Κατερίνας Μάρκου, για τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της λίμνης Κορώνειας, εξαιτίας της υπεράντλησης του νερού για γεωργική χρήση, ο κ. Καλαφάτης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, το σχεδιασμό της δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων (ΕΜΥ).

    Το ΕΜΥ αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των χρήσεων της λίμνης, "εγχείρημα που εκτός των άλλων θα αντιμετωπίσει και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, γενικότερα, το ζήτημα της υπεράντλησης νερού για γεωργικές χρήσεις", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.

    [13] Ενδείξεις για μείωση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

    Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα, καθώς μετά από πολλά χρόνια καταγραφής υψηλών ποσοστών, διαφαίνονται οι πρώτες τάσεις μείωσης αυτών, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών κρίνονται συνολικά καλές, το ίδιο και η σωματική τους δραστηριότητα, αλλά με περιθώρια βελτίωσης, ειδικά τα σαββατοκύριακα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι καθιστικές δραστηριότητες των παιδιών αυξάνονται.

    Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας», που ξεκίνησε από το 1997, αλλά ?έτρεξε? σε ευρεία κλίμακα και πιο ολοκληρωμένο από το 2007 με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη.

    Για τη σχολική χρονιά 2011-2012, το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε 60.092 μαθητές της Γ? τάξης των δημοτικών σχολείων της χώρας και τις οικογένειες τους.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 23,9% των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 9,5% παχύσαρκα, δηλαδή τρεις στους δέκα μαθητές είναι υπέρβαροι ή και παχύσαρκοι.

    Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, 6 στους 10 τρώει καθημερινά γάλα με δημητριακά για πρωινό, αλλά και μια ημέρα την εβδομάδα σε fast food. Το συνολικό διατροφικό σκορ των μαθητών της Γ' δημοτικού βρέθηκε ίσο με 6,5 με άριστα το 10, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, ενώ το συνολικό σκορ σωματικής δραστηριότητας βρέθηκε ίσο με 5,9.

    Το 64% των μαθητών συμμετέχει σε κάποια αθλητική δραστηριότητα εκτός σχολείου, το 45% αφιερώνει καθημερινά χρόνο σε παιχνίδι εκτός σπιτιού και το 31,7% αφιερώνει καθημερινά χρόνο σε δραστηριότητες μπροστά από οθόνη, (τηλεόραση, υπολογιστής, κ.ά.), ενώ το Σαββατοκύριακο το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 49,8%.

    [14] Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέπτεται την Αυστραλία

    Aντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Γιώργο Μαρίνο μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Κώστα Παπαδάκη μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αυστραλία.

    Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έφθασε σήμερα τη Μελβούρνη και ακολούθως θα επισκεφθεί το Σίδνεϊ, το Νιούκαστλ και την Αδελαΐδα, όπου θα συμμετάσχει σε πολιτικές εκδηλώσεις, συνεστιάσεις των Ελλήνων μεταναστών που διοργανώνουν οι Λέσχες Φίλων του ΚΚΕ και οι εργατικοί σύνδεσμοι. Παράλληλα, θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με το ΚΚ Αυστραλίας, καθώς και με μαζικούς φορείς του κινήματος των Ελλήνων μεταναστών και αυστραλιανά συνδικάτα.

    Σε ανακοίνωσή της, μετά την άφιξή της στη Μελβούρνη η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αναφέρει:

    «Με την ευκαιρία της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ στη Μελβούρνη, θέλουμε να στείλουμε μήνυμα εκτίμησης, αγωνιστικό μήνυμα σε όλους τους Έλληνες εργαζόμενους στη Μελβούρνη και γενικότερα στην Αυστραλία. Να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ είναι και θα είναι στο πλευρό τους. Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα εξελίσσεται μια σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση, ότι η ανεργία βασανίζει περίπου ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, ότι μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, επεκτείνεται η φτώχεια. Οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεγάλες. Προσπαθούν να φορτώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του λαού μας. Σ΄αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και έτσι θα συνεχίσει».

    [15] ΔΝΤ: Το χρέος των πλούσιων χωρών πλησιάζει τα επίπεδα "καιρού πολέμου"

    Το δημόσιο χρέος που έχει συσσωρευθεί από τις πλούσιες χώρες πλησιάζει τα επίπεδα που φτάνει σε "καιρό πολέμου", δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμώντας πως αυτό το "εμπόδιο" δεν θα μπορέσει να ξεπεραστεί παρά μόνο αν πάρουμε "ένα στενό μονοπάτι".

    "Το πιο μεγάλο εμπόδιο (για την ανάπτυξη) θα είναι αναμφίβολα η τεράστια κληρονομιά που αφήνει το δημόσιο χρέος, το οποίο φτάνει τώρα κατά μέσο όρο το 110% (του ΑΕΠ) στις ανεπτυγμένες χώρες, σχεδόν επίπεδο καιρού πολέμου", δήλωσε η Λαγκάρντ στο Τόκιο.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, το δημόσιο χρέος στις ανεπτυγμένες χώρες πρόκειται να υπερβεί φέτος το 110% και το 2013 το 113%. Στην Ιαπωνία η αναλογία αυτή επρόκειτο να φτάσει το 2011 το 236,6%.

    Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η αντιμετώπιση αυτού του χρέους με μια υποτονική ανάπτυξη θα είναι "απίστευτα δύσκολη" και είναι απαραίτητο να βρεθεί "ο σωστός ρυθμός" μείωσης των ελλειμμάτων. "Είναι ένα στενό μονοπάτι, πιθανόν ένα μακρύ μονοπάτι για το οποίο δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι", τόνισε.

    Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε εξάλλου και πάλι να μεταρρυθμισθεί ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που "εξακολουθεί να μην είναι πιο ασφαλές" απ' ό,τι ήταν τη στιγμή της χρεοκοπίας της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που προκάλεσε το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    "Οι συνεχείς υπερβολές και τα σκάνδαλα δείχνουν πως η κουλτούρα (του χρηματοπιστωτικόυ συστήματος) δεν έχει πραγματικά αλλάξει", δήλωσε η Λαγκάρντ.

    Το σύστημα "είναι ακόμη υπερβολικά περίπλοκο, οι δραστηριότητες εξακολουθούν να είναι υπερβολικά συγκεντρωμένες σε μεγάλα ιδρύματα", διευκρίνισε προσθέτοντας πως το φάσμα των τραπεζών "που είναι υπερβολικά μεγάλες για να πτωχεύσουν" συνεχίζει να "στοιχειώνει" τον τομέα.

    [16] Ο Μπάιντεν έβγαλε ασπροπρόσωπο τον Ομπάμα

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Πολ Ράιαν έδωσαν σκληρή μάχη γύρω από την εξωτερική πολιτική και την οικονομία σ' ένα ζωηρό ντιμπέιτ, με τον Μπάιντεν να υπερασπίζεται επιθετικά τις πολιτικές της κυβέρνησης και να απορρίπτει τις επικρίσεις του Ράιαν.

    Επιδιώκοντας να δώσει νέα ορμή στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών μετά την κακή επίδοση του προέδρου Ομπάμα στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας, ο Μπάιντεν βγήκε συχνά στην επίθεση.

    "Με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό, αυτά είναι ανοησίες", είπε ο Μπάιντεν όταν ο Ράιαν κατηγόρησε το Λευκό Οίκο ότι προβάλλει στον κόσμο μια εικόνα αδυναμίας των ΗΠΑ.

    Όμως ο βουλευτής του Ουισκόνσιν Ράιαν, σχεδόν 30 χρόνια νεώτερος από τον πολύ έμπειρο αντίπαλό του, άντεξε καλά σε μια σειρά έντονων φραστικών αντιπαραθέσεων.

    Οι Δημοκρατικοί υπολόγιζαν σε μια καλή επίδοση του Μπάιντεν για να δοθεί νέα ορμή στην εκστρατεία τους για το Λευκό Οίκο αφού η κακή επίδοση του Ομπάμα έδωσε στον Ρόμνεϊ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

    Ο Ράιαν καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης Ομπάμα όσον αφορά την απασχόληση και την οικονομία και υποσχέθηκε πως ο Ρόμνεϊ δεν θα αυξήσει τους φόρους. Επανέλαβε ότι ο φόρος εισοδήματος θα μειωθεί κατά 20% για όλα τα εισοδήματα, αλλά πρόσθεσε πως για να αντισταμισθεί η μείωση των δημοσιονομικών εσόδων, θα βάλει τέλος στα "φορολογικά παραθυράκια και τις μειώσεις για τους πιο εύπορους φορολογούμενους, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση".

    Το μέτρο αυτό είναι "μαθηματικά αδύνατο", απάντησε ο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει προτείνει αύξηση των φόρων για τους πλούσιους.

    "Δεν μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους των ανθρώπων που κερδίζουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια. Δεν το έχουν ανάγκη. Η μεσαία τάξη το έχει ανάγκη", δήλωσε ο Μπάιντεν.

    "Θέλω να υπογραμμίσω πως ο Τζο Μπάιντεν ήταν εξαιρετικός", δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμακατεβαίνοντας από το προεδρικό αεροπλάνο, στο οποίο παρακολούθησε την τηλεμαχία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 October 2012 - 6:30:59 UTC