Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης το Νοέμβριο
  • [02] Στην Αθήνα σήμερα ο Αχμέτ Νταβούτογλου
  • [03] Κοινό μέτωπο στην οικονομία προωθούν Ολάντ - Ραχόι
  • [04] Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας η σημερινή
  • [05] Βραβείο απένειμε η Γιόκο Όνο στη Lady Gaga
  • [06] Μια ξένη γλώσσα κρατά τον εγκέφαλο σε φόρμα!
  • [07] Ο Γουίλιαμ Γουάλας "ξαναζεί" στη Σκωτία

  • [01] Αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης το Νοέμβριο

    Το Νοέμβριο υπολογίζεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το Eurogroup, ενώ επανέλαβε ότι η επιμήκυνση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε θετική την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ.

    [02] Στην Αθήνα σήμερα ο Αχμέτ Νταβούτογλου

    Μια νέα ώθηση στον διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας αναμένεται να σηματοδοτήσει η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Αβραμόπουλο και θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    Στην αιχμή των συζητήσεων θα είναι η προετοιμασία της επόμενης συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που αναμένεται να συγκληθεί, το 2013, στην Τουρκία. Η επισκόπηση της προεργασίας που έχει ήδη γίνει, ο προσδιορισμός της θεματικής του και η προετοιμασία των επόμενων βημάτων είναι ορισμένες διαστάσεις του θέματος που πρόκειται να εξεταστούν.

    Στις διμερείς συνομιλίες αναμένεται επίσης να γίνει μια ανασκόπηση των ελληνο- τουρκικών σχέσεων, της ευρωπαϊκής διαδικασίας της Τουρκίας και να συζητηθεί η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.

    Αναμφίβολο είναι ακόμη ότι η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα εστιαστεί -με ιδιαίτερη έμφαση- στη Συρία, όπου η κρίση φαίνεται να κλιμακώνεται με τις επιθέσεις στα τουρκικά εδάφη.

    Κατά πληροφορίες, τέλος, οι δύο αντιπροσωπείες θα εξετάσουν τη διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος παράνομων μεταναστών εισέρχονται στη χώρα μας από την Τουρκία και ότι το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί υπό το φως των εξελίξεων στη Συρία.

    [03] Κοινό μέτωπο στην οικονομία προωθούν Ολάντ - Ραχόι

    Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόισυναντώνται σήμεραστο Παρίσι στο πλαίσιο της διμερούς γαλλο-ισπανικής συνόδου, στη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες αναμένεται να τονίσουν την ομοφωνία τους σε ευρωπαϊκά θέματα, όπως η εποπτεία των τραπεζών.

    Ο Ολάντ θα υποδεχθεί τον Ραχόι στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ συναντήσεις μεταξύ μελών των κυβερνήσεων των δύο χωρών θα πραγματοποιηθούν στα διάφορα υπουργεία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

    Στη συνέχεια όλοι οι αξιωματούχοι θα παραστούν στο γεύμα εργασίας που θα παρατεθεί στα Ηλύσια, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Η συνάντηση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους δύο ηγέτες να επαναλάβουν «την ισχυρή ομοφωνία της Γαλλίας και της Ισπανίας» σε ευρωπαϊκά ζητήματα, και κυρίως στο σχέδιο εποπτείας των τραπεζών, την κοινή αγροτική πολιτική και τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

    Ολάντ και Ραχόι θα αναφερθούν επίσης στο ζήτημα της Συρίας και του Σάχελ.

    [04] Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας η σημερινή

    Η προκατάληψη απέναντι στα άτομα που πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο και ο στιγματισμός τους όχι μόνο δεν προάγει την ψυχική υγεία αυτών των ατόμων αλλά αντιθέτως διογκώνει τα προβλήματά τους.

    Το στίγμα είναι ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο τον πάσχοντα από κάποια ψυχική νόσο ή τους συγγενείς του επισημαίνει ο ψυχίατρος Κωνσταντίνος Γκιουζέπας, με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Καταπολεμώντας το στίγμα της ψυχικής νόσου στην ελληνική πραγματικότητα» που διοργανώνει το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία Θεσσαλονίκης.

    «Νικήστε την προκατάληψη απέναντι στην ψυχική νόσο, μέσα από τη σωστή ενημέρωση» είναι το μήνυμα που δίνει ο κ Γκουζέπας με αφορμή τηνσημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

    «Ο στιγματισμός των ατόμων με ψυχικά νοσήματα οφείλεται σε πεποιθήσεις που έχουν δημιουργηθεί χωρίς να υπάρχει η σωστή γνώση και κρίση. Οι προκαταλήψεις οφείλονται σε πληροφορίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται. Πχ ένα άτομο που έχει πρόβλημα με την καρδιά θα πάει στο γιατρό ενώ ένα άτομο που έχει κατάθλιψη ή άγχος θα πάει δυσκολότερα στο γιατρό γιατί πιστεύει ότι τα φάρμακα που θα του δώσει θα το κάνουν να μην μπορεί να σκέπτεται. Δηλαδή κάποιος που πρέπει να επισκεφτεί έναν ψυχίατρο ή τον ψυχολόγο για να λύσει το πρόβλημά του σκέφτεται ότι μπορεί να τον πούνε τρελό ή να τον στιγματίζουν. Από την άλλη αυτοί που κρίνουν ένα άτομο με ψυχική ασθένεια θα πρέπει να επανεξετάσουν τις πεποιθήσεις τους και να δούνε αν αυτές έχουν βάση. Πριν σκεφτούν ότι ένα άτομο με ψυχικό νόσημα δεν μπορεί να εργαστεί ή ότι δεν μπορεί να κρίνει το συμφέρον του ή ότι είναι επικίνδυνο θα πρέπει να εξετάσουνε γιατί σκέφτονται έτσι και αν έχουνε βάσιμα στοιχεία για να σκέφτονται έτσι», επισήμανε ο κ Γκιουζέπας.

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ένα στα εκατό άτομα πάσχει από σχιζοφρένεια. Τα άτομα αυτά παίρνουν τα φάρμακά τους αντιμετωπίζουν τη νόσο τους και ζούνε μία φυσιολογική ζωή.

    [05] Βραβείο απένειμε η Γιόκο Όνο στη Lady Gaga

    Βραβείο ειρήνης απένειμε στη δημοφιλή ποπ τραγουδίστρια Λέιντι Γκάγκα η Γιόκο Όνο, σε εκδήλωση που διεξήχθη στην Ισλανδία.

    Το ίδρυμα για την ειρήνη "Lennon Ono Grant for Peace", που έχει δημιουργήσει η Όνο προς τιμήν του Τζον Λένον, επιβράβευσε τη Λέιντι Γκάγκα επειδή κατάφερε να συνδυάσει τη δημοσιότητα με τον ακτιβισμό και να αλλάξει "τον πνευματικό χάρτη" του κόσμου.

    "Η Γκάγκα είναι νούμερο ένα τραγουδίστρια και στιχουργός", δήλωσε η Γιόκο Όνο και συνέχισε λέγοντας "όταν είσαι νούμερο ένα δεν θες να θέσεις τον εαυτό σου σε ρίσκο. Αυτή όμως το έκανε".

    Η Γκάγκα δέχτηκε με ευγνωμοσύνη το βραβείο λέγοντας ότι θα συνεχίσει να "επικοινωνεί ευσπλαχνικά με τον κόσμο και τους ηγέτες του", ενώ αφιέρωσε το βραβείο στους "στη δύναμη των νέων ανά τη Γη". "Σας προκαλώ να δείχνετε ευσπλαχνία στη μέση μιας κυνικής εποχής", δήλωσε η δημοφιλής τραγουδίστρια.

    [06] Μια ξένη γλώσσα κρατά τον εγκέφαλο σε φόρμα!

    Όσοι κάνουν εντατικά μαθήματα για να μάθουν καλά μια ξένη γλώσσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκαλούν διόγκωση του εγκεφάλου τους, ιδίως ορισμένων συγκεκριμένων τμημάτων, σύμφωνα με μια νέα σουηδο-γερμανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη μάλιστα δείχνει ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών βοηθά τον εγκέφαλο να βρίσκεται σε φόρμα, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα νεαρών μαθητών της Μεταφραστικής Ακαδημίας των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουψάλα, οι οποίοι καλούνται να μάθουν ξένες γλώσσες με πολύ ταχύ ρυθμό, που σπάνια συναντάται σε παρόμοια προγράμματα εκμάθησης. Οι σπουδαστές πρωί και βράδυ, ακόμα και τα σαββατοκύριακα, μαθαίνουν εντατικά ξένες γλώσσες.

    Οι επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν με τεχνικές νευροαπεικόνισης τους εγκεφάλους των εθελοντών αρχικά προτού ξεκινήσουν τα μαθήματα των διαφόρων ξένων γλωσσών που συνήθως δεν γνώριζαν καθόλου (όπως ρωσικά, αραβικά κ.α.) και στη συνέχεια μετά από τρεις μήνες μαθημάτων, διαπίστωσαν μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλό αυτών των σπουδαστών.

    Για να έχουν μέτρο σύγκρισης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και μια δεύτερη ομάδα ελέγχου από σπουδαστές της ιατρικής, οι οποίοι επίσης μελετούσαν εντατικά, αλλά χωρίς να μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Ενώ οι εγκέφαλοι αυτών των τελευταίων εθελοντών δεν εμφάνισαν καμία άξια λόγου αλλαγή μέσα σε ένα τρίμηνο, αντίθετα οι εγκέφαλοι των υποψήφιων μεταφραστών είχαν διογκωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές. Η διόγκωση ήταν πιο αισθητή στον ιππόκαμπο (ο οποίος εμπλέκεται στην μάθηση νέων πραγμάτων και στον προσανατολισμό στο χώρο), καθώς και σε τρεις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού.

    Μάλιστα, προς έκπληξη των επιστημόνων, διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου αναπτύχθηκαν σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με το πόσο καλές ήσαν οι επιδόσεις των μαθητών στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας και πόση προσπάθεια είχαν καταβάλει για να τα καταφέρουν.

    Όσο πιο μεγάλη ήταν η διόγκωση του εγκεφάλου στις προαναφερόμενες περιοχές του φλοιού και του ιππόκαμπου, τόσο καλύτερες ήσαν οι μεταφραστικές ικανότητες των σπουδαστών. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ εμφανίζεται με καθυστέρηση σε ανθρώπους που είναι δίγλωσσοι ή πολύγλωσσοι στην καθημερινότητά τους.

    [07] Ο Γουίλιαμ Γουάλας "ξαναζεί" στη Σκωτία

    Η Σκωτία αναμένεται να διεξάγει εκλογές το 2014 για την ανεξαρτητοποίησή της, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ενδεχόμενη διάσπαση της Βρετανίας, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, βρετανός υπουργός.

    Η ανακοίνωση αυτή ήρθε να δώσει ένα τέλος στο αδιέξοδο μεταξύ της κυβέρνησης του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο και της διοίκησης του Εδιμβούργου στη Σκωτία.

    "Αυτό που θα συμβεί είναι ότι το Ουεστμίνστερ θα δώσει στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο τη δυνατότητα δημοψηφίσματος για το αν ή όχι η Σκωτία θα πρέπει να είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου" δήλωσε εκπρόσωπος του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Συνέχισε λέγοντας ότι "ευελπιστούμε αυτό να γίνει το φθινόπωρο του 2014".

    Πηγή από το εσωτερικό της κυβέρνησης δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση επί του θέματος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ενότητα της χώρας, υποστηρίζει ότι πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα όσο το δυνατόν συντομότερα για το αν πρέπει, μετά από 300 χρόνια, να ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία από την Αγγλία.

    Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, σύμφωνα με γκάλοπ που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα, το 30 με 40 τοις εκατό των σκωτσέζων επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 October 2012 - 4:30:40 UTC