Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής ζήτησε το Γιούρογκρουπ
  • [02] Έξι οι νεκροί από τις πλημμύρες του Σαββάτου στην Κολομβία, εννέα οι αγνοούμενοι
  • [03] Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Γ.Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ
  • [04] Για πρώτη φορά ο Ρόμνεϊ φέρεται να προηγείται του Ομπάμα σε δημοσκόπηση του Pew Center
  • [05] Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μόρσι χορηγεί αμνηστία σε όσους είχαν συλληφθεί στις εξεγέρσεις κατά του Μουμπάρακ
  • [06] Ο Λευκός Οίκος συγχαίρει εμμέσως για την επανεκλογή του τον Τσάβες επισημαίνοντας τις διαφορές τους
  • [07] Νέα πράξη βανδαλισμού υπέστη ορθόδοξη εκκλησία στην Ιερουσαλήμ
  • [08] Οι αρχές μήνυσαν παιδικό περιοδικό στην Τυνησία επειδή εξηγούσε πώς κατασκευάζονται βόμβες μολότοφ
  • [09] Συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων "Πάτριοτ" εγκατέστησαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή της Χάιφας
  • [10] Στο ναδίρ τους τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων της Ισπανίας και οι γνώμες για τους ηγέτες τους

  • [01] Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής ζήτησε το Γιούρογκρουπ

    Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, το αργότερο ως τις 18 Οκτωβρίου, ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, ζήτησε σήμερα το Eurogroup που συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

    Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, τόσο ο Πρόεδρος του Γιουρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και η Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισαν την «ουσιαστική πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. «Είμαι εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης και από τη βούληση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού να ανταποκριθούν στα αιτήματά μας», δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ.

    Ωστόσο, η Κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι πολλά μένουν ακόμη να γίνουν σε όλους τους τομείς, τόσο σε δημοσιονομικές όσο και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη φορολογία και στην αναχρηματοδότηση του χρέους.

    Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν αναγνώρισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει με την Τρόικα στο πακέτο των μέτρων και να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά.

    Ο Ζ. Γιούνκερ εξήγησε ότι ως τις 18 Οκτωβρίου θα πρέπει να δρομολογηθεί η υλοποίηση 89 προαπαιτούμενων ενεργειών. Ελληνικές πηγές διευκρίνισαν ότι οι περισσότερες από αυτές τις προαπαιτούμενες ενέργειες που υπήρχαν ήδη στη σχετική έκθεση Παπαδήμου, έχουν ήδη υλοποιηθεί.

    «Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να ληφθεί μια συνολική απόφαση για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Γιουνκέρ.

    Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η επόμενη δόση των 31,5 δις. ευρώ θα εκταμιευθεί εφάπαξ, η Κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση.

    Τόσο η Κ. Λαγκάρντ, όσο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλυψαν απόλυτα τα στελέχη της Τρόικας, λέγοντας ότι εκτελούν τις εντολές που παίρνουν από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

    Τέλος, ερωτηθείσα για το αν το ΔΝΤ παρουσίασε σήμερα έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι το ΔΝΤ δεν παρουσίασε τίποτα σχετικό και ότι τελεί εν αναμονή της έκθεσης της Τρόικας.

    [02] Έξι οι νεκροί από τις πλημμύρες του Σαββάτου στην Κολομβία, εννέα οι αγνοούμενοι

    Έξι άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στην Κολομβία έπειτα από απρόσμενη πλημμύρα που έπληξε τη νοτιοδυτική επαρχία Ουΐλα, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των αρχών, οι οποίες κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Ραγδαίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν το Σάββατο την υπερχείλιση των υδάτων του ποταμού Ελ Μορτίνιο σε παρακείμενη κοιλάδα, πλημμυρίζοντας την κοινότητα Βίγια ντελ Πάρδο, που ανήκει στην δημαρχία του Ίσνος.

    Δεκατρείς κατοικίες καταστράφηκαν και άλλες είκοσι πλημμύρισαν, πλήττοντας συνολικά 156 οικογένειες, σύμφωνα με τον καινούργιο απολογισμό που δημοσίευσε το γραφείο αντιμετώπισης καταστροφών του υπουργείου Εσωτερικών.

    Κατάσταση φυσικής καταστροφής κηρύχθηκε στην πληγείσα ζώνη προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

    Δύο ημέρες μετά την καταστροφή, από την οποία τραυματίσθηκαν άλλα έξι άτομα, εννέα άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται παρά τις εντατικές έρευνες από το Σάββατο, στις οποίες συμμετέχουν εκατοντάδες διασώστες της αστυνομίας, του Ερυθρού Σταυρού και της Πολιτικής Προστασίας.

    [03] Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Γ.Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ

    Την ικανοποίησή του για τα θετικά σχόλια που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Τρόϊκα σε ότι αφορά τις επιδόσεις της Ελλάδας εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση του Γιουρογκρούπ στο Λουξεμβούργο.

    Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε πάντως ιδιαίτερα στην ανάγκη η πρόοδος της Ελλάδας να γίνει κτήμα όλων των χωρών του ευρώ, καθώς όπως είπε, στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν κράτη που θεωρούν, λανθασμένα, ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί. Αναφερόμενος στα μέτρα που προωθούνται για την περίοδο 2013-14 τόνισε ότι το 84% εξ αυτών αφορά στη μείωση των δαπανών και το 16% σε αύξηση των εσόδων. Σημείωσε επίσης ότι οι πρωτογενείς δαπάνες είναι οι χαμηλότερες στην ευρωζώνη και ανέρχονται στο 40% του ΑΕΠ. Ο υπουργός οικονομικών είπε ακόμη ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, ζήτησε από τους εταίρους να καταβληθούν 36,5 δισ. ευρώ που αφορούν τα 31, 5 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης αλλά και τα 5 δισ. που προβλεπόταν το Σεπτέμβριο.

    Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ακόμη υπερβολικές της απαιτήσεις της Τρόϊκα για εμπροσθοβαρή κατανομή των μέτρων κατά 70% για το 2013, που αναιρούν, όπως υποστήριξε, τα οφέλη από την επιμήκυνση, η οποία ?βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων?.

    Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να ανέλθει σε 12 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν όπως είπε να καλυφθούν με ?τεχνικές λύσεις? χωρίς δηλαδή πρόσθετη χρηματοδότηση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης.

    [04] Για πρώτη φορά ο Ρόμνεϊ φέρεται να προηγείται του Ομπάμα σε δημοσκόπηση του Pew Center

    Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ για πρώτη φορά φέρεται να προηγείται του αντιπάλου του, απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σε εθνικής εμβέλειας δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα το Κέντρο Ερευνών Pew.

    Μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, ο Ρόμνεϊ φαίνεται να απολαμβάνει του 49% των προτιμήσεων, έναντι 45% του Ομπάμα, καταγράφοντας για πρώτη φορά μία στροφή του εκλογικού σώματος προς το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο. Σε προηγούμενη μέτρηση του Pew, στο διάστημα 12-16 Σεπτεμβρίου, ο Ομπάμα εφέρετο να προηγείται με 51 % έναντι 42% του Ρόμνεϊ.

    Η δημοφιλία του Ρόμνεϊ εκτινάχθηκε έπειτα από την καλή του απόδοση στην πρώτη τηλεοπτική προεκλογική μονομαχία των δύο υποψηφίων την περασμένη Τετάρτη.

    Μέχρι πριν την αναμέτρησή τους, ο Ομπάμα διατηρούσε ένα προβάδισμα με βραχεία κεφαλή. Εν τούτοις, και παρά το αποτέλεσμα της πρώτης μονομαχίας, ο πρόεδρος διατηρεί το προβάδισμα στις κρίσιμες Πολιτείες, οι οποίες ενδέχεται να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

    [05] Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μόρσι χορηγεί αμνηστία σε όσους είχαν συλληφθεί στις εξεγέρσεις κατά του Μουμπάρακ

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι αποφάσισε σήμερα να χορηγήσει αμνηστία σε όλους όσους είχαν υποστηρίξει την «επανάσταση» και είχαν συλληφθεί στο διάστημα από την έναρξη των εξεγέρσεων που οδήγησαν στην καθαίρεση του Χόσνι Μουμπάρακ το περασμένο έτος, έως και τον Ιούνιο του 2012.

    Σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Μόρσι ανακοινώνει την αμνηστία για πράξεις «που διαπράχθηκαν με στόχο να στηρίξουν την επανάσταση και να υλοποιήσουν τους στόχους της στην περίοδο από 25 Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2012, με εξαίρεση εγκλήματα από ανθρωποκτόνο πρόθεση».

    Η αμνηστία περιλαμβάνει όσους ήδη έχουν καταδικασθεί από τη δικαιοσύνη και όσους τελούν υπό έρευνα, ή είναι ήδη υπόδικοι, προστίθεται στο κείμενο. Το διάταγμα δημοσιεύεται 100 ημέρες μετά την ανάρρηση του Μόρσι στην εξουσία, ως πρώτου ελεύθερα και δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου.

    Η απόφαση αυτή συμπίπτει χρονικά και με την πρώτη επέτειο των επεισοδίων κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν βρει τον θάνατο σε συγκρούσεις με την αστυνομία είκοσι διαδηλωτές στη διάρκεια κινητοποίησης χριστιανών Κοπτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τον εμπρησμό μίας εκκλησίας τους.

    [06] Ο Λευκός Οίκος συγχαίρει εμμέσως για την επανεκλογή του τον Τσάβες επισημαίνοντας τις διαφορές τους

    Ο Λευκός Οίκος συνεχάρη σήμερα τους κατοίκους της Βενεζουέλας μετά την επανεκλογή του Ούγο Τσάβες στην προεδρία της χώρας, μολονότι επεσήμανε τις «διαφορές» που χωρίζουν την Ουάσιγκτον με τον συγκεκριμένο ηγέτη. «Είχαμε τις διαφορές μας με τον πρόεδρο Τσάβες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα Τζέι Κάρνεϊ, ενώπιον των δημοσιογράφων που τον συνοδεύουν στο προεδρικό αεροσκάφος. «Ωστόσο, συγχαίρουμε τους κατοίκους της Βενεζουέλας», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «ειρηνική» την χθεσινή αναμέτρηση για την ανάδειξη του προέδρου στη νοτιοαμερικανική χώρα.

    Παράλληλα, η αποστολή των επιθεωρητών της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Εθνών (Unasur) για τις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα χαρακτήρισε σήμερα την αναμέτρηση ως «παραδειγματική επίδειξη» και «μάθημα για όλον τον κόσμο».

    «Η Βενεζουέλα έκανε μία παραδειγματική επίδειξη και έδωσε ένα μάθημα σε όλον τον κόσμο και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι κάποια αντιπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας έθεταν υπό αμφισβήτηση και υπό συζήτηση τη λειτουργία της πραγματικής δημοκρατίας στη Βενεζουέλα» και εξέφρασαν υπόνοιες «για τον τρόπο που κερδίζονται οι εκλογές στη Βενεζουέλα», τόνισε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής, πρώην αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Άλβαρες.

    «Η διαδικασία εξελίχθηκε εξαιρετικά και η κεντρική εφορευτική επιτροπή πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό έργο. Όλα τα κόμματα και οι υποψήφιοι παραδέχθηκαν τα αποτελέσματα και εμείς αποκομίσαμε μία σημαντική εμπειρία», υπογράμμισε ο Άλβαρες.

    Οι επιθεωρητές της Unasur, της Νοτιοαμερικανικής Κοινής Αγοράς (Mercosur) και της Αφρικανικής Ένωσης αντικατέστησαν τους παραδοσιακούς διεθνείς επιτηρητές για τις χθεσινές προεδρικές εκλογές. Από την πλευρά του, ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος της Mercosur Ιβάν Ταμάλου δήλωσε «εντυπωσιασμένος από την ασφάλεια και την αξιοπιστία του συστήματος στη Βενεζουέλα», κατά την προεδρική αναμέτρηση, την οποία χαρακτήρισε «πολύ ήρεμη».

    [07] Νέα πράξη βανδαλισμού υπέστη ορθόδοξη εκκλησία στην Ιερουσαλήμ

    Άγνωστοι πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και ακαθαρσίες κατά της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στην Ιερουσαλημ, σε μία νέα πράξη βανδαλισμού κατά χριστιανικών μνημείων στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του εβραϊκού κράτους.

    Από την επίθεση κατά της ρουμανικής ορθόδοξης εκκλησίας, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το μεγάλο προάστιο των υπερορθόδοξων εβραίων Μέα Σαρίμ, δεν υπήρξαν θύματα, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.

    Ζημιές υπέστη η θύρα της εισόδου, τόνισε η ίδια, και πρόσθεσε πως η αστυνομία της Ιερουσαλήμ ξεκίνησε έρευνες. Η επίθεση αυτή αποτελεί μία συνέχεια των βεβηλώσεων που υπέστησαν καθολικά μοναστήρια στο Όρος Σιών και στο Λατρούν, κοντά στην ιερή πόλη και οι οποίες ξεσήκωσαν την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες των θρησκευτικών αντιπροσώπων στους Αγίους Τόπους εκ μέρους παλαιστίνιων και ισραηλινών πολιτικών.

    Οι καθολικοί επίσκοποι εξέφρασαν τη «βαθιά θλίψη τους για τις πράξεις αυτές» και ζήτησαν «να υπάρξει μία αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα ορισμένων ισραηλινών σχολείων, όπου διδάσκονται η περιφρόνηση και η μισαλλοδοξία». Η πλειονότητα των ραββίνων απαγορεύει τις επιθέσεις εναντίον χριστιανών και των θεσμών τους, όμως στερείται της δυνατότητας να εμποδίσει αυτές τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και βανδαλισμούς, οι οποίες αποδίδονται σε νέους που ανήκουν στους υπερορθόδοξους κύκλους και στην ακροδεξιά.

    [08] Οι αρχές μήνυσαν παιδικό περιοδικό στην Τυνησία επειδή εξηγούσε πώς κατασκευάζονται βόμβες μολότοφ

    Το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων και Οικογένειας της Τυνησίας μήνυσε ένα παιδικό περιοδικό, το "Ουράνιο Τόξο" επειδή στο τεύχος του Σεπτεμβρίου δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο εξηγούσε στους μικρούς αναγνώστες του πώς να φτιάχνουν βόμβες μολότοφ.

    Σύμφωνα με το τυνησιακό πρακτορείο TAP το υπουργείο εκτιμά ότι το άρθρο αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών αλλά και "να ενθαρρύνει τη χρήση βομβών μολότοφ σε πράξεις καταστροφών ή σε τρομοκρατικές ενέργειες, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο τη χώρα".

    Το κείμενο φιλοξενήθηκε στο τμήμα "Ο κήπος της γνώσης". Συνοδεύεται από το σκίτσο ενός μπουκαλιού που φλέγεται και εξηγεί ότι η βόμβα πήρε το όνομά της από τον υπουργό Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατόπιν περιγράφεται η διαδικασία κατασκευής μιας τέτοιας βόμβας, με ένα μπουκάλι, ένα εύφλεκτο υγρό και ένα στουπί στο οποίο βάζουν φωτιά.

    "Στη συνέχεια εκτοξεύουμε το μπουκάλι στο αντικείμενο που στοχεύουμε. Το μπουκάλι σπάει και το αντικείμενο παίρνει φωτιά", καταλήγει το παιδικό περιοδικό. Βόμβες μολότοφ χρησιμοποιούνται συχνά σε διαδηλώσεις στην Τυνησία, όπως έγινε πρόσφατα, κατά την επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τύνιδα και στις συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές στο νησί Τζέρμπα την Κυριακή.

    [09] Συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων "Πάτριοτ" εγκατέστησαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή της Χάιφας

    Συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων "Πάτριοτ" εγκατέστησαν τις τελευταίες ώρες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή της Χάιφας, πολύ λίγο αφότου (το Σάββατο) μη επανδρωμένο αεροπλάνο εισήλθε σε μεγάλο βάθος μέσα στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων τόνισε ότι, "οι σχετικές δημοσιευμένες πληροφορίες ευσταθούν και οι εγκατεστημένοι αμερικανικοί Πάτριοτ είναι ικανοί να καταρρίψουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη". 'Αλλη πηγή του Γενικού Επιτελείου σχολίασε ζητώντας την ανωνυμία της ότι "οι συστοιχίες Πάτριοτ μεταφέρονται εκεί, όπου προκύπτει η ανάγκη". Το Σάββατο, ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο είχε φθάσει στα βόρεια της ερήμου Νεγκέβ, όπου στην τοποθεσία Ντιμόνα είναι εγκατεστημένο το πυρηνικό οπλοστάσιο του εβραϊκού κράτους, όταν καταρρίφθηκε από πολεμικό αεριωθούμενο με πύραυλό του.

    --Πιθανολογήθηκε, αρμοδίως, ότι επρόκειτο για μια πρωτοβουλία της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Οι πρώτοι αμερικανικοί Πάτριοτ δόθηκαν στο Ισραήλ στον πρώτο πόλεμο στον Κόλπο (1991) . Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν πολύ το θέρος 2006 στον τότε "ισόπαλο" πόλεμο των 33 ημερών του εβραϊκού κράτους, με αντίπαλο την Χεζμπολάχ.

    [10] Στο ναδίρ τους τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων της Ισπανίας και οι γνώμες για τους ηγέτες τους

    Η γνώμη των Ισπανών για τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας και τους ηγέτες τους έχει επιδεινωθεί σημαντικά από την ημέρα των εκλογών το Νοέμβριο, προκύπτει από τα ευρήματα δύο διαφορετικών σφυγμομετρήσεων, που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

    Η πρόθεση ψήφου για το κυβερνητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Μαριάνο Ραχόι έχει κατακρημνισθεί στο 29,9% τον Οκτώβριο από 44,6% τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metroscopia που δημοσιεύει η εφημερίδα El Pa?s.

    Το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλιστές, που έχασαν τις εκλογές με σαρωτική διαφορά από τη δεξιά, είδαν εξίσου την δημοφιλία τους να υποχωρεί στο 23,9% από 28,7% τον περασμένο χρόνο, προκύπτει από την ίδια έρευνα.

    Η υποστήριξη στο αριστερών αποκλίσεων κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς (IU) ανήλθε στο 12,6% στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου από 7,7% που ήταν η επίδοσή της στις αρχές του έτους. Περί το 70% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Ραχόι χειρίζεται τους μοχλούς της διακυβέρνησης, έναντι ποσοστού μόλις 23% που τον εγκρίνει, ενώ το 84% όσων απάντησαν στη σφυγμομέτρηση δηλώνει πως ο πρωθυπουργός δεν του εμπνέει καμμία εμπιστοσύνη.

    Μολαταύτα, μεγαλύτερη είναι η δυσπιστία στο πρόσωπο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουβακάλβα, με το 76% να διαφωνεί με τους χειρισμούς του και με το 90% να δηλώνει πως δεν τον εμπιστεύεται. Σε άλλη σφυγμομέτρηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Μελετών (CIS) το 26,9% των Ισπανών που ερωτήθηκαν τοποθετούν την πολιτική τους τάξη μεταξύ των πλέον επειγόντων προβλημάτων στη χώρα, με μόνη την ανεργία και την χειμαζόμενη οικονομία να τους ξεπερνώ.

    Το στοιχείο αυτό στην έρευνα της CIS είναι σε σαφή άνοδο από το 22,6%, που κατεδείκνυε η αντίστοιχη έρευνα τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Η ανεργία έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλότερα επίπεδα από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει μικρή βελτίωση καθώς προϋπολογίζεται ότι η ύφεση θα διαρκέσει και την επόμενη διετία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 October 2012 - 22:30:42 UTC