Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όταν τα ποδήλατα είχαν τη θέση αυτοκινήτου στα Τρίκαλα
  • [02] Η Βενεζουέλα ψηφίζει για νέο πρόεδρο
  • [03] Κακό ύπνο κάνουν οι καπνιστές
  • [04] Η κρίση "χτύπησε" και το ράλι- αντίκα

  • [01] Όταν τα ποδήλατα είχαν τη θέση αυτοκινήτου στα Τρίκαλα

    Τα Τρίκαλα ως πεδινή πόλη, ήταν από τις πρώτες όπου, από τις αρχές του 20ου αιώνα, είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν τα πρώτα ποδήλατα.

    Μετρημένοι στα δάκτυλα ήταν οι ιδιοκτήτες ποδηλάτων, ενώ θεωρούνταν και προνομιούχοι ακόμα και μέχρι τη δεκαετία 1960-1970.

    Τα παραπάνω αναφέρει μελέτη του ερευνητή Νεκτάριου Κατσόγιαννου, σύμφωνα με τον οποίο απαραίτητο αξεσουάρ εκείνης της εποχής για το ποδήλατο ήταν το κουδουνάκι του τιμονιού και το φανάρι. Το κουδουνάκι παρήγαγε ποικιλία ήχων και ο κάθε ποδηλάτης το χρησιμοποιούσε σε κάθε εμπόδιο.

    Όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο κ. Κατσόγιαννος, ορισμένοι ποδηλατιστές που είχαν αδυναμία στον ήχο των κουδουνιών- αλλά και για εφέ- έβαζαν ακόμα και τέσσερα, ενώ άλλοι μετέτρεπαν το ποδήλατο σε ένα μικρό μουσείο, τοποθετώντας πάνω τους πολλά αξεσουάρ, σημαιάκια ως ακόμα και το σημαιάκι της ομάδας τους!

    Σύμφωνα με τον ερευνητή, δύο ήταν οι μάρκες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους των Τρικάλων, τα Bismarc και τα Biffer. Ποδήλατα καλοφτιαγμένα και μεγάλης αντοχής, τα οποία στον προφυλακτήρα του πίσω τροχού έφεραν σιδερένια σχάρα για την τοποθέτηση και μεταφορά μεγάλου φορτίου.

    Με αστυνομική διάταξη, σε αυτήν επιτρεπόταν η τοποθέτηση ελαφρών φορτίων, όπως ένα καλάθι με τα ψώνια της αγοράς ή ένα μικρό κιβώτιο. Οι συλλαμβανόμενοι με τσουβάλι τιμωρούνταν, σημειώνει ο κ. Κατσόγιαννος.

    Επίσης, η σχάρα του ποδηλάτου για τη γυναίκα τα χρόνια εκείνα ήταν ότι το θυμίαμα για το διάβολο! Ποτέ δεν θα τολμούσε γυναίκα να καθίσει σε σχάρα ποδηλάτου για να μεταβεί κάπου αλλού.

    Ήταν μεγάλη προσβολή για την ίδια και την οικογένειά της, σημειώνει ο ερευνητής.

    Στα χρόνια της Κατοχής, πολλοί Τρικαλινοί είχαν δεχτεί ακόμη και σφαλιάρα από Ιταλό τροχονόμο διότι κυκλοφορούσαν αριστερά, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους ατυχήματος σε πεζούς που κυκλοφορούσαν και αυτοί στην ίδια κατεύθυνση.

    Οι μετέπειτα Έλληνες τροχονόμοι, αντί σφαλιάρας τους πήγαιναν αυτόφωρο. Στο αυτόφωρο βέβαια, εξηγεί ο κ. Κατσόγιαννος, δεν πήγαιναν μόνο εκείνοι που κυκλοφορούσαν αριστερά, αλλά και όσοι οδηγούσαν επικίνδυνα και με υπερβολική ταχύτητα, διότι υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσουν ατυχήματα.

    [02] Η Βενεζουέλα ψηφίζει για νέο πρόεδρο

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κάλεσε «όλους τους πολιτικούς παράγοντες» να αποδεχθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολιτικούς φορείς, της αριστεράς, της δεξιάς και του κέντρου να προετοιμαστούμε συναισθηματικά και να αποδεχθούμε τασημερινά αποτελέσματα», δήλωσεοΜιραφλόρες, ο απερχόμενος πρόεδρος, και υποψήφιος για μια νέα θητεία έξι ετών.

    Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, «ο κόσμος δεν θα καταρρεύσει για κανέναν» είπε ο Τσάβες, μετά από τη συνάντησή του με τον Κάρλος Αλβάρεζ, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας σαράντα μελών της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), που θα παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία.

    Αν και οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης έως και μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές έδιναν πλειοψηφία στην πρόθεση ψήφου υπέρ του Τσάβες, ο αντίπαλός του Ενρίκε Καπρίλες, εμφάνισε σημαντική ανάκαμψη, μειώνοντας τη διαφορά από τον Τσάβες σε δέκα μονάδες.

    «Είμαι σίγουρος ότι όλα θα γίνουν ειρηνικά και ότι οι βασικοί πολιτικοί παράγοντες θα αναγνωρίσουν τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE)», είπε ο Τσάβες.

    [03] Κακό ύπνο κάνουν οι καπνιστές

    Οι καπνιστές κοιμούνται λιγότερες ώρες και κάνουν γενικά χειρότερο ύπνο, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

    Μια άλλη αμερικανική μελέτη ανακάλυψε ότι οι καπνιστές που έχουν πάθει καρκίνο των πνευμόνων, έχουν κατά μέσο όρο δεκαπλάσιες γενετικές μεταλλάξεις στους όγκους τους, σε σχέση με όσους ποτέ δεν είχαν καπνίσει.

    Οι γερμανοί ερευνητές μελέτησαν πάνω από 2.000 άτομα.

    Όπως διαπιστώθηκε, το 17% των καπνιστών κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ και το 28% ανέφεραν διαταραχές κατά τον ύπνο τους. Τα αντίστοιχα σαφώς χαμηλότερα ποσοστά για τους μη καπνιστές ήσαν 7% και 19%.

    «Η μελέτη αναδεικνύει για πρώτη φορά την αυξημένη πιθανότητα διαταραχών στον ύπνο των καπνιστών σε σύγκριση με τους μη καπνιστές», δήλωσε ο Στέφαν Κορς.

    Πάντως η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι είναι το κάπνισμα που ευθύνεται άμεσα για τα προβλήματα του ύπνου, καθώς οι καπνιστές συνήθως έχουν κι άλλες συνήθειες που δεν τους βοηθούν να κοιμηθούν, όπως να βλέπουν έως αργά τηλεόραση ή να μην ασκούνται αρκετά σωματικά.

    Όμως οι γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η νικοτίνη έχει τη δική της ευθύνη, καθώς διεγείρει τον οργανισμό.

    «Αν κανείς καπνίζει και δυσκολεύεται να κοιμηθεί, έχει ένα ακόμα λόγο να το κόψει», ανέφερε ο γερμανός επικεφαλής της έρευνας. Παλαιότερες έρευνες έχουν συσχετίσει τον ελλιπή ή κακό ύπνο με άλλα προβλήματα υγείας, όπως την παχυσαρκία, το διαβήτη και την καρδιοπάθεια.

    [04] Η κρίση "χτύπησε" και το ράλι- αντίκα

    Aλλες εποχές σε ένα ράλι σαν αυτό, με αυτοκίνητα αντίκες 30-40 ή και 60 χρόνων μετείχαν ακόμα και 90 πληρώματα. Ομως σήμερα ακόμα και με τις καλοκαιρινές συνθήκες που επικρατούν, η οικονομική κρίση είναι αυτή που άλλαξε την εικόνα αυτών των δράσεων και διοργανώσεων.

    Ετσι, η 17η Μακεδονική Πλοήγηση, η οποία ξεκίνησε χθες, από το Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, και την οποία διοργανώνει η Λέσχη Κλασικού Αυτοκινήτου Μακεδονίας (ΛΕ.Κ.Α.Μ.) είχε μόλις 15 αυτοκίνητα με τα πληρώματα τους, που στηνσημερινή, δεύτερη μέρα της διοργάνωσηςγίνονται 25.

    Η παραπάνω αγωνιστική διοργάνωση της Λέσχης Κλασικού Αυτοκινήτου Μακεδονίας σηματοδοτεί το τέλος των φετινών εκδηλώσεών της οι οποίες ξεκινούν την άνοιξη και περιλαμβάνουν διοργάνωση ή συμμετοχή σε οκτώ περίπου ράλι ετησίως.

    Τα κλασικά αυτοκίνητα που συμμετάσχουν στο «ράλι», θα τερματίσουν στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής το μεσημέρι, όπου θα γίνουν και οι απονομές.

    Θα ακολουθήσουν τη διαδρομή: Άγιος Πρόδρομος, Αρναία, Μεγάλη Παναγιά, Γομάτι, Ιερισσός.

    Στην αφετηρία της διαδρομής ήταν 15 λουστραρισμένα παλιά αυτοκίνητα, περιποιημένα και συντηρημένα στην εντέλεια από τους συλλέκτες ιδιοκτήτες τους.

    Τα αυτοκίνητα, μια Ford Α μοντέλο του 1928, που κάλλιστα θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί σε χολυγουντιανή παραγωγή, ένα Audi, μια Porche, ένα MG, μια Citroen, μια Jaguar και αρκετές Mercedes, κέντρισαν τα βλέμματα των φίλων του παλιού και κλασσικού αυτοκινήτου καθώς ξεκινούσαν σε απόσταση λεπτού το ένα από το άλλο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 October 2012 - 6:30:39 UTC