Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Έχουμε να διδαχτούμε πολλά ακόμα από την Ελλάδα»
  • [02] "Τέλος εποχής" για τον πιο επιτυχημένο οδηγό στην ιστορία της F1
  • [03] Προσωπικές ιστορίες για τη δυνατή σχέση ανθρώπων και ζώων
  • [04] Πάτρα: Δεκάδες συλλήψεις διακινητών και μεταναστών
  • [05] Σχεδόν 400 οι νεκροί από την επιδημία εγκεφαλίτιδας στην Ινδία
  • [06] Ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντά του ο Ευ. Μεϊμαράκης
  • [07] Λοβέρδος: «Εγώ στηρίζω, αλλά να δούμε, γιατί μιλάμε με γενικότητες για την ανάπτυξη»
  • [08] Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην Κομοτηνή
  • [09] Η Ισπανία άντλησε σχεδόν 4 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας ομολόγων
  • [10] Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί αυτοσυγκράτηση από Συρία και Τουρκία
  • [11] Έπεσε μικρό αεροπλάνο στην Κύπρο, διασώθηκε ο πιλότος

  • [01] «Έχουμε να διδαχτούμε πολλά ακόμα από την Ελλάδα»

    «Έχουμε να διδαχτούμε πολλά ακόμα από την Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΜΠΕ η διάσημη ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλιγκ, με αφορμή την παρουσίαση στην αίθουσα Γκαβό, στο Παρίσι, των ποιημάτων του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

    Μια παράσταση ξεχωριστή που γίνεται για πρώτη φορά στη γαλλική πρωτεύουσα για να τιμηθεί ο Έλληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης και η Ελλάδα και η Γαλλίδα συγγραφέας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.

    Για την έναρξη της νέας σεζόν, η αίθουσα Γκαβό παρουσιάζει το αναλόγιο " Καβάφης - Γιουρσενάρ ", με ποιήματα του Κ. Καβάφη, που απαγγέλουν δυο φωνές, της Σαρλότ Ράμπλινγκ στα γαλλικά και του Πολύδωρου Βογιατζή στα ελληνικά.

    «Η Ευρώπη δεν είναι το ευρώ, είναι πάνω απ' όλα οι αξίες, η κατανόηση του άλλου και η αποδοχή του διαφορετικού» τονίζει η Σαρλότ Ράμπλινγκκαι προσθέτει: «Έχω την εντύπωση ότι το ευρώ " απήγαγε " την Ευρώπη και δυστυχώς, όχι όπως ο Δίας τότε που την ερωτεύτηκε, και ξεχάσαμε τους λόγους και το γιατί αποφασίσαμε να ενωθούμε. Πρέπει να επιστρέψουμε στα αυθεντικά μας κείμενα, για να μην αφήσουμε να μας "καταπιεί" η κρίση. Αυτή η βαθιά γνώση και η σοφία αυτών των κειμένων, μας είναι απαραίτητη».

    [02] "Τέλος εποχής" για τον πιο επιτυχημένο οδηγό στην ιστορία της F1

    Ο Μίκαελ Σουμάχερ θα αποσυρθεί από τα γκραν πρι στο τέλος της φετινής σεζόν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1.

    Ο 43χρονος Γερμανός οδηγός, επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, είχε επαφές με την Ζάουμπερ, καθώς η Μερτσέντες ανακοίνωσε ότι δεν θ' ανανεώσει το συμβόλαιο του και τη θέση του θα πάρει ο Λιούις Χάμιλτον, αλλά τελικά αποφάσισε να «τραβήξει» οριστικά χειρόφρενο και να μην αγωνιστεί ξανά μετά το τέλος της φετινής σεζόν.

    [03] Προσωπικές ιστορίες για τη δυνατή σχέση ανθρώπων και ζώων

    Δεκάδες είναι οι προσωπικές ιστορίες που αποδεικνύουν τη δυνατή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπων και ζώων καθώς και το πόσο ευεργετική είναι η παρουσία τους στην καθημερινότητά των ανθρώπων. Αρκετές, επίσης, είναι οι επιστημονικές έρευνες καθώς και τα παραδείγματα μέσα από τη ζωή που δείχνουν ότι τα ζώα βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά προβλήματα, να ξεπεράσουν τη μοναξιά, την αρρώστια. Δεν πρόκειται απλά για απόδειξη της χρησιμότητάς τους για τον άνθρωπο, πρόκειται για απόδειξη της ανάγκης και της αξίας της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

    Η ανάγκη σεβασμού του ζωικού βασιλείου, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, υπογραμμίζεται ακόμη μία φορά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη της Καθολικής Εκκλησίας των ζώων και του περιβάλλοντος

    Ο 53χρονος σήμερα Θανάσης, δάσκαλος οδήγησης, από τον Βόλο, όπως διηγείται στο ΑΜΠΕ, πριν από δέκα χρόνια είχε βγάλει τους τρεις σκύλους του, τον Μπετόβεν, τον Τζακ και τον Ρομπέρτο, βόλτα σε μία περιοχή της Μαγνησίας, κοντά στον Αλμυρό. Η παρέα ήταν μεγάλη με συγγενείς και φίλους που ήθελαν να περπατήσουν στη φύση. Κάποια στιγμή, όπως θυμάται, απομακρύνθηκε με τα σκυλιά του και βρέθηκε κοντά σε ένα βράχο. Όμως, επειδή αντιμετώπιζε προβλήματα υπότασης, ζαλίστηκε και έπεσε από ύψος οκτώ μέτρων. Το ότι ζει σήμερα το χρωστάει στους πιστούς του φίλους. Όπως έμαθε πολύ αργότερα, οι τρεις σκύλοι έτρεξαν αμέσως κοντά του, δημιούργησαν ένα κύκλο προστασίας γύρω του και γάβγιζαν δυνατά σαν να καλούσαν σε βοήθεια. Πράγματι, οι φίλοι του, άκουσαν τους σκύλους και έσπευσαν στο σημείο. Ευτυχώς, πρόλαβαν τα χειρότερα, ο κ. Θανάσης είχε τραυματιστεί σοβαρά, είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που τον κράτησαν 1,5 μήνα στην εντατική, ενώ χρειάστηκε να υποβληθεί σε τρεις γναθοχειρουργικές επεμβάσεις. Σήμερα, όπως λέει στο ΑΜΠΕ, οι σκύλοι του είναι η καλύτερη παρέα του, είναι η οικογένειά του.

    [04] Πάτρα: Δεκάδες συλλήψεις διακινητών και μεταναστών

    Υπό διαρκή «πολιορκία» συνεχίζουν να βρίσκονται το λιμάνι της Πάτρας και τα αεροδρόμια της Δυτικής Ελλάδας, από τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών. Παρά τις συνεχείς συλλήψεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες, τα κυκλώματα επιμένουν στις προσπάθειές τους, να διακινήσουν δηλαδή μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, μόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου συνελήφθησαν στο λιμάνι της Πάτρας 16 διακινητές διαφόρων υπηκοοτήτων, ηλικίας από 18 έως 43 ετών, εναντίον των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διευκόλυνση μεταφοράς 19 παράνομων μεταναστών στην Ιταλία.

    Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, συνελήφθησαν άλλοι 14 παράνομοι μετανάστες, ηλικίας από 19 έως 38 ετών.

    Εκτός όμως από τις συλλήψεις που γίνονται από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια ελέγχου των διαβατηρίων, συλλήψεις γίνονται και από το Λιμενικό, καθώς, σε καθημερινή σχεδόν βάση, συλλαμβάνονται αλλοδαποί, οι οποίοι προσπαθούν να ταξιδέψουν με πλοία προς την Ιταλία, κρυμμένοι σε διάφορα οχήματα.

    Όσον αφορά στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου, συνελήφθησαν μόνο σε μία ημέρα πέντε αλλοδαποί, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν επιδεικνύοντας κατά τη διάρκεια των ελέγχων πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

    [05] Σχεδόν 400 οι νεκροί από την επιδημία εγκεφαλίτιδας στην Ινδία

    Τουλάχιστον 390 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από επιδημία εγκεφαλίτιδας στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές της βόρειας Ινδίας, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

    Οι υπηρεσίες υγείας του κρατιδίου δήλωσαν πως 2.511 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε κρατικά νοσοκομεία στην περιοχή Γκοραχπούρ και γύρω από αυτήν.

    Μεμονωμένα κρούσματα εγκεφαλίτιδας είχαν καταγραφεί στο κρατίδιο, αλλά η επιδημία ξέσπασε με την αρχή της εποχής των μουσώνων, τον Ιούνιο, διευκρίνισαν οι γιατροί.

    "Συνολικά 390 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό και 200 παραμένουν σε νοσοκομεία", τόνισε ο διευθυντής των τοπικών υπηρεσιών υγείας Ντιουακάρ Πρασάντ.

    Η εγκεφαλίτιδα είναι μια φλεγμονή του εγκεφάλου που προκαλείται από κάποια ιογενή λοίμωξη.

    Μέχρι το 2005 οι περισσότεροι θάνατοι στην Ινδία προκαλούνταν από την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται κρούσματα από άλλες μορφές όπως η εντεροϊική εγκεφαλίτιδα.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [06] Ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντά του ο Ευ. Μεϊμαράκης

    Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής ανέβηκε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Βουλής, προκειμένου να προεδρεύσει σε πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες των δανειοληπτών, που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

    Νωρίτερα, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι αισθάνεται πλήρως δικαιωμένος από τις εξελίξεις, σημείωσε ότι κατέπεσε μια αστήρικτη καταγγελία και έκανε λόγο για πολιτική υποχρέωση, που αισθάνθηκε, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και αφού, όπως είπε, πλέον υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία.

    «Είναι τέτοια τα προβλήματα αυτή την ώρα, που θεωρώ πολυτέλεια να απασχολήσω την κοινή γνώμη για τέτοιο θέμα στο οποίο θεωρώ όμως, ότι πλέον υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Κατέπεσε η αστήρικτη καταγγελία. Θεωρώ ότι επιβάλλεται, μέσα σε αυτή την πολιτική αναστάτωση ο πρόεδρος της Βουλής να είναι στη θέση του. Το αισθάνομαι πολιτικά μέσα μου ότι πρέπει να ανέβω στην έδρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε:

    «Μέσα στη Βουλή αισθάνομαι καθαρός και ευχαριστώ όλους τους βουλευτές και τα κόμματα που έδειξαν μια συμπεριφορά πολιτισμένη, σε μια τέτοια περιπέτεια και μια καταγγελία που τάραξε το πανελλήνιο και κόντεψε να ταράξει όλη την Ευρώπη. Όταν βλέπεις τα ξένα Μέσα να λένε ότι ο πρόεδρος της Βουλής της Ελλάδας, την ώρα που πάει η χώρα να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση, κατηγορείται για ξέπλυμα καταλαβαίνετε τι εικόνα στέλνεται για την Ελλάδα».

    [07] Λοβέρδος: «Εγώ στηρίζω, αλλά να δούμε, γιατί μιλάμε με γενικότητες για την ανάπτυξη»

    «Περιμένουμε τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Εγώ στηρίζω, αλλά πρέπει να δούμε- επειδή για τέταρτη φορά δεν μπορούμε να δώσουμε στον πολίτη να καταλάβει γιατί του ζητάμε θυσίες», δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

    Αξιοποιώντας τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για την πορεία του ΕΣΠΑ, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ ειδικά για το ΕΣΠΑ ζήτησε να προχωρήσει γρήγορα μέσω των τραπεζών με εποπτεία και άρση εμποδίων όπως αυτό της γραφειοκρατίας. «Εξακολουθούμε να μιλάμε για την ανάπτυξη με απίστευτες γενικότητες και τα υπουργεία που σχετίζονται με την ανάπτυξη το καθένα να είναι στο δικό του κόσμο», είπε ο κ. Λοβέρδος.

    Ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης αντέτεινε ότι η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας σειράς προϋποθέσεων, με βασικό την υπερπροσπάθεια. Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι στο 45%, πάνω δηλαδή από το μέσο όρο σε σχέση με τις άλλες χώρες στην ΕΕ.

    [08] Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην Κομοτηνή

    Ένας 29χρονος έπεσε νεκρός από σκάγια κυνηγητικού όπλου και άλλοι τέσσερις, εκ των οποίων η μια γυναίκα, τραυματίσθηκαν ελαφρά, κατά την διάρκεια συμπλοκής δυο οικογενειών, χθες αργά το βράδυ στην συνοικία Αλάν Κογιού στην Κομοτηνή.

    Το επεισόδιο ξεκίνησε μετά από λεκτικό διαπληκτισμό που είχαν μέλη των δυο οικογενειών, με συνέπεια να λάβει γρήγορα διαστάσεις και να εξελιχθεί σε ανταλλαγή πυροβολισμών εντός του οικισμού. Από τα σκάγια τραυματίσθηκε ο 29χρονος, που μεταφέρθηκε και κατέληξε στο νοσοκομείο Κομοτηνής και ελαφρότερα άλλα δύο άτομα και ένα αγόρι ηλικίας 17,36 και 9 ετών, καθώς και μια 31χρονη γυναίκα, που βρισκόταν στο σημείο.

    Από την μέχρι στιγμής έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι στο επεισόδιο συμμετείχαν επτά δράστες, κατά των οποίων σχηματίσθηκαν δικογραφίες ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους, καθώς επίσης και για τυχόν εμπλοκή άλλων ατόμων στην υπόθεση.

    [09] Η Ισπανία άντλησε σχεδόν 4 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας ομολόγων

    Η Ισπανία προχώρησε σήμερα στην άντληση 3,992 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης διετών, τριετών και πενταετών ομολόγων, με σημαντικά μειωμένο επιτόκιο.

    Συγκεκριμένα, στα διετή εξασφάλισε επιτόκιο 3,282% έναντι 5,204% στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία στις 19 Ιουλίου, στα πενταετή 4,766% έναντι 6,459% την ίδια ημέρα, ενώ σε ότι αφορά στα τριετή το δανειακό της κόστος σημείωσε μικρή άνοδο στο επίπεδο του 3,956% έναντι 3,845% στις 20 Σεπτεμβρίου.

    [10] Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί αυτοσυγκράτηση από Συρία και Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε κατηγορηματικά σήμερα τα πυρά από τη Συρία που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε αμάχους στο μεθοριακό τουρκικό χωριό Ακτσάκαλε, ενώ κάλεσε παράλληλα όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση.

    «Καταδικάζω κατηγορηματικά τους βομβαρδισμούς από τις συριακές δυνάμεις της τουρκικής μεθοριακής πόλης Ακτσάκαλε», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Κάθριν Άστον πριν καλέσει «όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

    «Το επεισόδιο αυτό δείχνει ξεκάθαρα τις τραγικές συνέπειες από την επέκταση της συριακής κρίσης στις γειτονικές χώρες», προειδοποίησε η Άστον. Κάλεσε τις συριακές αρχές «να βάλουν αμέσως τέλος στη βία» και «να σεβαστούν πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτονικών χωρών».

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [11] Έπεσε μικρό αεροπλάνο στην Κύπρο, διασώθηκε ο πιλότος

    Μικρό αεροπλάνο, που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε μετά από πρόσκρουσή του σε καλώδια της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, στο Κίτι της Λάρνακας.

    Ο πιλότος διασώθηκε, αλλά υπέστη σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 October 2012 - 10:30:41 UTC