Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο
  • [02] Μ.Σουλτς: "Είχα μια ζωντανή συζήτηση με τον Αλ. Τσίπρα"
  • [03] "Σκληρό" προϋπολογισμό ανακοινώνει ο Ολάντ
  • [04] Πλούσιες οι εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • [05] Μητέρα για τρίτη φορά έγινε η Ρις Γουίδερσπουν
  • [06] «Κώστας Κουλεντιανός. Ο τελευταίος ακροβάτης του μοντερνισμού»
  • [07] Η «Βραδιά του Ερευνητή» γιορτάζεται σήμερα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
  • [08] Στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Ευ. Βενιζέλος
  • [09] Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δηλώνει η Ernst & Young
  • [10] Δεκαεννέα νεκροί σε συντριβή αεροπλάνου στο Νεπάλ
  • [11] Πλούσιο πρόγραμμα, τον Οκτώβριο, στο Ίδρυμα «Μ. Κακογιάννης»
  • [12] Εξυπνότερα και ασφαλέστερα τα υπολογιστικά συστήματα στο μέλλον
  • [13] Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η λαθροϋλοτομία στα δάση της Β. Ελλάδας
  • [14] Δύσκολη η πρόσβαση των Ελλήνων με μελάνωμα στις νέες θεραπείες
  • [15] Μηδενική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο στη Γαλλία
  • [16] Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία υπέγραψαν μνημόνιο για αγωγό φυσικού αερίου

  • [01] Νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

    Στα 6,871 δισ. ευρώ αυξήθηκαν στο τέλος Αυγούστου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

    Μάλιστα στο τέλος Ιουλίου τα χρέη αυτά ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή δείχνει ότι αρκετοί φορολογούμενοι αλλά και μερίδα επιχειρήσεων δεν κατέβαλαν τη δόση του φόρου εισοδήματος ή το ΦΠΑ αντίστοιχα το μήνα Αύγουστο.

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ήδη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο η οποία θα προβλέπει την καταβολή τους σε έως 48 μηνιαίες δόσεις σε μία προσπάθεια να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφληση των οφειλών τους.

    Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει επίσης ότι έως το τέλος Αυγούστου ο φόρος εισοδήματος είχε αποδώσει έσοδα στον προϋπολογισμό 6,014 δισ. ευρώ. Έτσι για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για τα έσοδα θα πρέπει στο επόμενο διάστημα έως το τέλος του χρόνου να εισπραχθούν 5,2 δισ. ευρώ.

    [02] Μ.Σουλτς: "Είχα μια ζωντανή συζήτηση με τον Αλ. Τσίπρα"

    Την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε δηλώσεις του, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε χθες, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    Ο Μ. Σουλτς χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο, όπως είπε, επειδή είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά λόγω και της σοβαρής οικονομικής κατάστασης που υπάρχει στην Ελλάδα. «Είχαμε μία ζωντανή συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη να συνεργαστούν όλοι για την υπέρβαση της κρίσης.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής σημείωσε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι κοινωνικές εντάσεις και οι διαδηλώσεις του προκαλούν θλίψη, είτε αυτές συμβαίνουν στην Αθήνα, είτε στη Μαδρίτη, είτε στη Λισαβόνα. Ανέφερε δε ότι όλοι οι θεσμοί της ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν το διάλογό τους με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρούν αυτονόητο να συνομιλούν με όλα τα δημοκρατικά κόμματα της χώρας.

    Ο κ. Σούλτς δήλωσε ακόμη ότι η φιλολογία περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και σημείωσε ότι υπάρχουν ελπίδες να υπάρχει βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία.

    Ανέφερε ότι μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πριν τοποθετηθεί συνολικά, είναι υποχρεωμένος να περιμένει την έκθεση της Τρόικας για την ελληνική οικονομία. Διευκρίνισε δε ότι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι η ανάκαμψη και η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να συμβαδίζουν.

    Τόνισε, πάντως, ότι επείγει η πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και ότι προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να υπάρξει διεθνής υποστήριξη.

    Αναφερόμενος, τέλος, στο φαινόμενο της «Χρυσής Αυγής», επισήμανε ότι μετέρχεται αποκρουστική βία, καταπατά όλες τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να έχει καμίας μορφής διαλόγου μαζί της.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα. Στη δε κατ΄ιδίαν συζήτηση που είχε μαζί του, μόλις τον υποδέχθηκε, του είπε ότι «όπως βλέπεις σε υποδέχομαι σαν πρωθυπουργό».

    Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο κατ' εξοχήν ευρωπαϊκός θεσμός και ότι για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο διάλογος. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι με την πολιτική της Τρόικας η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να εξέλθει από την κρίση, τονίζοντας την ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις σε κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα.

    [03] "Σκληρό" προϋπολογισμό ανακοινώνει ο Ολάντ

    Η δημοσιονομική αξιοπιστία του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, θα βρεθείσήμερα στην πρώτη γραμμή, αφού αναμένεται να ανακοινώσει τον σκληρότερο προϋπολογισμό, για τη χώρα, τα τελευταία 30 χρόνια.

    Σύμφωνα με τον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει ο Ολάντ, τον οποίο θα υποβάλλει το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα πρέπει να εξοικονομηθούν 30 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου η κυβέρνηση να ανταπεξέλθει στις δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος, ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, το "σφίξιμο των λουριών", μέσω φορολογικών αυξήσεων για υψηλά εισοδήματα και πάγωμα των δαπανών, έχει ως στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος για το 2013, στο 3% της οικονομικής απόδοσης και την εξασφάλιση της θέσης της Γαλλίας δίπλα στη Γερμανία ως μια ουσιαστική δύναμη στην ευρωζώνη και ως ένας αξιόπιστος δανειολήπτης.

    Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, ανησυχούν ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι σχεδόν υπερβολικοί, ειδικά βάσει των προβλέψεων για οικονομική ανάπτυξη το 2013 της τάξης του 0,8%, που θεωρείται ως ένα υπεραισιόδοξο πλάνο.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Μαρκ Ερό, επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση της ανεργίας μέσα στον επόμενο χρόνο και υπερασπίστηκε ο στόχος του 0,8% της κυβέρνησης είναι "ρεαλιστικός και εφικτός".

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που θα υποβληθεί την Παρασκευή, αναμένεται να συγκεντρωθούν 10 δις ευρώ από προβλεπόμενα νέα έσοδα, τα οποία θα προέλθουν από επιπλέον φόρους κυρίως στα υψηλά εισοδήματα και άλλα 10 δις ευρώ είτε από αυξήσεις στους εταιρικούς φόρους είτε από περικοπές στις υφιστάμενες φορολογικές ελαφρύνσεις.

    [04] Πλούσιες οι εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

    Περιοδικές εκθέσεις, θεματικές ξεναγήσεις και μουσικές συναυλίες είναι μερικές από τις πλούσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε μουσεία και μνημεία της χώρας, με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

    Κατά τη διάρκεια του θεσμού που δημιουργήθηκε το 1991 από το Συμβούλιο της Ευρώπης και υποστηρίζεται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα διήμερο του Σεπτεμβρίου μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, με σκοπό οι επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Φέτος, η γιορτή κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2012, με το έδαφος να προετοιμάζεται ήδη από σήμερα, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

    Στην Αθήνα εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν -μεταξύ άλλων- στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Επίκεντρο των θεματικών εκδηλώσεων οι «Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία», όπως είναι και ο γενικός τίτλος των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011-2012.

    [05] Μητέρα για τρίτη φορά έγινε η Ρις Γουίδερσπουν

    Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Ρις Γουίδερσπουν έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι, το πρώτο παιδί που αποκτά με τον νέο σύζυγό της, Τζιμ Τοθ, όπως ανακοίνωση η εκπρόσωπός της.

    Η Γουίδερσπουν έχει άλλα δύο παιδιά, την 12χρονη Έιβα και τον 9χρονο Ντίκον από τον πρώτο γάμο της με τον Ράιαν Φίλιπ.

    Το νεότερο μέλος της οικογένειας θα ονομαστεί Τενεσί Τζέιμς. "Η μητέρα και το μωρό είναι πολύ καλά στην υγεία τους και όλοι στην οικογένεια είναι ενθουσιασμένοι", είπε η εκπρόσωπος Μέρεντιθ Ο' Σάλιβαν Γουάσον.

    Η 36χρονη ηθοποιός που έγινε διάσημη με το ρόλο της στις ταινίες "Η εκδίκηση της ξανθιάς" παντρεύτηκε τον ατζέντη Τζιμ Τοθ τον περασμένο Μάρτιο στο ράντσο της στην Καλιφόρνια. Το 2005 κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία Walk the line.

    [06] «Κώστας Κουλεντιανός. Ο τελευταίος ακροβάτης του μοντερνισμού»

    Εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, η πρώτη αναδρομική έκθεση του Κώστα Κουλεντιανού στην χώρα του, 17 χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου, διεθνούς γλύπτη, ο οποίος έως το τέλος του, σε ηλικία 77 ετών (4/9/1995), δημιουργούσε ασταμάτητα με την ίδια ορμή και πάθος που έζησε την ζωή του.

    Η έκθεση αποτελεί ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να παρακολουθήσει, μέσα από 120 αντιπροσωπευτικά έργα όλων των περιόδων, τη συναρπαστική καλλιτεχνική πορεία του Κώστα Κουλεντιανού, ενός Έλληνα που αφού σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1936-1939), εντάχθηκε στην εαμική αντίσταση τα χρόνια της κατοχής , διασώθηκε κι εκείνος μαζί με άλλους νεαρούς διανοούμενους από τον εμφύλιο, χάρη στη σωτήρια παρέμβαση του Οκτάβιου Μερλιέ και φυγαδεύτηκε στο Παρίσι, με το περίφημο πλοίο «Ματαρόα».

    Η διάρκεια έκθεσης είναι έως τις 5 Ιανουαρίου 2013.

    [07] Η «Βραδιά του Ερευνητή» γιορτάζεται σήμερα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

    Μια βραδιά αφιερωμένη στους ερευνητές και στο επιστημονικό και κοινωνικό τους έργο πραγματοποιείταισήμερα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

    Όπως κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, η εκδήλωση εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Βραδιά του Ερευνητή" (Researchers' Νight) και διοργανώνεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (EΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

    Η Βραδιά του Ερευνητή, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μέρος του προγράμματος «Άνθρωποι» (Δράσεις Μαρί Κιουρί), γιορτάζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες την ίδια ημερομηνία. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν με εκδηλώσεις περίπου 350 πόλεις σε 32 χώρες της Ευρώπης και ορισμένες γειτονικές.

    Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές και να ξεναγηθούν στα Εργαστήρια του ΕΙΕ, στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας, στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο και στο Κέντρο Ψηφιοποίησης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

    Η εκδήλωση είναι χωρισμένη σε τέσσερις "ζώνες": α) ζώνη "hands-on" με πειράματα φυσικής, χημείας, βιολογίας και τεχνολογίας, β) ζώνη "exhibition" με τα αποτελέσματα της έρευνας και ανάπτυξης στα ελληνικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά Ινστιτούτα, γ) ζώνη "science on stage" με παραστάσεις επιστημονικού θεάτρου και ένα διάλογο για την κατεύθυνση της επιστημονικής έρευνας μέχρι το 2050, δ) ζώνη "science on the road" όπου δεκάδες παιδιά θα ζωγραφίζουν γκράφιτι με την καθοδήγηση ειδικών.

    Η είσοδος στο ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) είναι ελεύθερη και οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 18.00.

    Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ένα «αστρο- πάρτι» (όποιος θέλει, θα μπορεί να παρατηρήσει τον ουρανό της Αττικής με τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας), με χάπενινγκ και μουσική από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    [08] Στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Ευ. Βενιζέλος

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνεισήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να παραβρεθεί στο 9ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), κατά τις εργασίες του οποίου θα αποφασιστούν νέες πολιτικές κατευθύνσεις, θα εκλεγεί το νέο προεδρείο και θα υιοθετηθούν αλλαγές στο καταστατικό και στην ιδιότητα μέλους των συμμετεχόντων κομμάτων.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, στη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, το Σάββατο, ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει σε πάνελ ανοιχτής συζήτησης με θέμα: «Μαζί για την οικονομία που χρειαζόμαστε».

    [09] Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δηλώνει η Ernst & Young

    Οι νέες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχουν μειώσει αισθητά τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης στο προσεχές διάστημα, όμως η ευρύτερη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης δε βοηθά στην αποκατάσταση, μακροπρόθεσμα, της σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ernst & Young για την Ευρωζώνη, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκδοση του «Eurozone Forecast Φθινόπωρο 2012», η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται καθώς η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει αυξανόμενη ανεργία, μείωση των επενδύσεων και περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα. Όπως προβλέπει η Ernst & Young, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος και θα αυξηθεί οριακά κατά 0,1% το 2013. Όμως, καθώς η οικονομία της περιοχής ανακτά την ισορροπία της και η δημοσιονομική πειθαρχία αρχίζει να χαλαρώνει, αναμένεται ότι το ΑΕΠ θα ανακάμψει. Ωστόσο, η ανάπτυξη στην περιοχή θα περιορισθεί, για πολλά ακόμα χρόνια, εξαιτίας της ανησυχίας για σταθερότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους.

    Αναφορικά με την Ελλάδα η Ernst & Young αναφέρει ότι «η κυβέρνηση πραγματοποίησε νέο γύρο σκληρών πολιτικών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της. Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα έχει μετατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου. Στη παρούσα φάση, το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν έχει διασφαλισθεί».

    «Οι επιδόσεις της οικονομίας μέχρι στιγμής για φέτος ήταν χειρότερες από τις επίσημες προβλέψεις. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δυσκολεύεται να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Το Μάρτιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε, ότι για να μειώσει η Ελλάδα τη σχέση χρέους/ΑΕΠ στο 120% μέχρι το 2020, θα πρέπει το ισοζύγιο του προϋπολογισμού να βελτιωθεί και να φθάσει το 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2014, με την κυβέρνηση να επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ από το 2014. Ωστόσο αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο χωρίς περαιτέρω διαγραφή του δημοσίου χρέους», εκτιμά η Ernst Young.

    [10] Δεκαεννέα νεκροί σε συντριβή αεροπλάνου στο Νεπάλ

    Επτά βρετανοί και πέντε κινέζοι τουρίστες περιλαμβάνονταν στους επιβάτες ενός μικρού αεροπλάνου του Νεπάλ που συνετρίβη σήμερα την αυγή κοντά στο Κατμαντού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 19 επιβαίνοντες, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

    "Η συντριβή του αεροπλάνου κοντά στην πρωτεύουσα προκάλεσε το θάνατο δώδεκα ξένων, επτά βρετανών και πέντε κινέζων τουριστών. Οι επτά υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων τα μέλη του πληρώματος, είναι πολίτες του Νεπάλ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μπινόντ Σινγκ.

    Το αεροπλάνο ήταν ένα Dornier της εταιρίας Sita Air και εκτελούσε πτήση από το Καταμαντού στη Λούκλα, στην περιοχή του Όρους Έβερεστ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι έπιασε φωτιά αμέσως μετά την απογείωσή του και στη συνέχεια συνετρίβη στις όχθες του ποταμού Μανοχάρα.

    [11] Πλούσιο πρόγραμμα, τον Οκτώβριο, στο Ίδρυμα «Μ. Κακογιάννης»

    Πλούσιο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το πρόγραμμα του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» για τον ερχόμενο μήνα.

    Το πολιτιστικό ίδρυμα της οδού Πειραιώς θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, παιδικές παραστάσεις αλλά και εκθέσεις και αφιερώματα.

    Την αρχή κάνει η μουσική παράσταση «Έρως Θνητών, Αθάνατος» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Λαμπίρη που παρουσιάζεται τη Δευτέρα 1/10, την Τρίτη 2/10 και κάθε Τετάρτη του Οκτωβρίου, στις 21:30. Τέσσερις μύθοι πλεγμένοι με μουσική, τραγούδια και απόκοσμους ήχους, οδηγούν τον θεατή στην αναζήτηση του λόγου, για τον οποίο ερωτεύεται.

    Για τρεις μόνο ημέρες, 5/10 έως 7/10, τη σκυτάλη παίρνει ο Νίκος Αρβανίτης με την παράσταση Stand-upEconomy, έναν μονόλογο για την οικονομική κρίση. Ο ηθοποιός, που υπογράφει και τη σύνθεση και τη σκηνοθεσία, παρουσιάζει τον λόγο του Αμερικανού οικονομολόγου RickWolff και με αφορμή την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, θέτει ερωτήματα: Τι συμβαίνει; Μας εκδικούνται οι θεοί; Μας ζηλεύουν οι ξένοι; Λεφτά υπάρχουν ή μαζί τα φάγαμε; Κρίση!!! Μόνο ελληνική; ή ευρωπαϊκή; ή παγκόσμια;

    Στις 9 και 10 Οκτωβρίου παρουσιάζεται η παράσταση «CopyPaste», σε σκηνοθεσία Νίκου Μήτσα. Πρόκειται για δύο παράλληλους μονολόγους στη σύγχρονη Αθήνα, που απαντούν στο ερώτημα «Με πόσα copypaste καταφέρνεις τη σωστή αντιγραφή;».

    Από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου και έως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:30 η ομάδα «The Helter Skelter Company» επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την παράσταση «Venison», σε κείμενα και σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου. Το θέαμα, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε τον Απρίλιο 2012, απέσπασε πολύ καλές κριτικές για τη σύλληψη, τη σκηνοθεσία, τις ερμηνείες και την αισθητική του.

    [12] Εξυπνότερα και ασφαλέστερα τα υπολογιστικά συστήματα στο μέλλον

    Στη δημιουργία εξυπνότερων και ασφαλέστερων υπολογιστικών συσκευών στοχεύουν οι έρευνες των επιστημόνων στα συστήματα πληροφορικής, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο το ποσοστό λάθους στις δεκάδες εφαρμογές που βρίσκουν στην καθημερινότητά μας οι «έξυπνες συσκευές» των μικροϋπολογιστών επηρεάζοντας τη ζωή μας.

    Ο έλεγχος μοντέλων (Model Checking), δηλαδή η τεχνολογία επαλήθευσης συστημάτων πληροφορικής, αποτελεί μία από τις επιστήμες αιχμής, προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς μέσα από αυτή προκύπτουν ολοένα και περισσότερα «έξυπνα συστήματα», τα οποία αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητάς της, την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων και τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων.

    Ένας από τους διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες ερευνητές στην υπολογιστική επιστήμη και στον τομέα του Model Checking, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Ιωσήφ Σηφάκης, βραβεύτηκε πριν από μερικές ημέρεςμε το μετάλλιο «Leonardo da Vinci», στο πλαίσιο του 40ου ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Εκπαίδευση των Μηχανικών (SEFI), στη Θεσσαλονίκη. Το μετάλλιο αυτό απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε Έλληνα επιστήμονα, ενώ έχουν ήδη τιμηθεί με αυτό προσωπικότητες όπως οι Ζακ Ντελόρ, Σαντιάγκο Καλατράβα κ.ά.

    [13] Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η λαθροϋλοτομία στα δάση της Β. Ελλάδας

    Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η λαθροϋλοτομία στα δάση της Βόρειας Ελλάδας, με μεγάλο αριθμό δέντρων, ακόμη και πολυετών δρυών, να γίνονται καυσόξυλα. Παρά τις συνεχείς περιπολίες των κατά τόπους δασαρχείων, η οικονομική κρίση και η προγραμματισμένη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης οδηγούν ολοένα περισσότερους πολίτες στην παράνομη κοπή δέντρων. Μάλιστα, πληθαίνουν τα κρούσματα εμπορίας της παράνομης ξυλείας, την οποία οι επιτήδειοι έχουν φτάσει να φορτώνουν κατά τόνους, ακόμη και σε τριαξονικά φορτηγά!

    Το φαινόμενο έχει θέσει τα δασαρχεία σε κατάσταση συναγερμού, με αποτέλεσμα οι μηνύσεις σε βάρος των λαθροϋλοτόμων να έχουν πολλαπλασιαστεί, σε σχέση με τα προ κρίσης έτη, και να έχουν κατασχεθεί συνολικά εκατοντάδες τόνοι ξυλείας, εξοπλισμός υλοτομίας και οχήματα μεταφοράς.

    Ενόψει του χειμώνα, οι δασάρχες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μεγάλης έντασης της λαθροϋλοτομίας και ζητούν τη βοήθεια των ίδιων των πολιτών για τον έλεγχο και την καταγγελία τέτοιων κρουσμάτων. Το ΑΜΠΕ συγκέντρωσε στοιχεία από τα κατά τόπους δασαρχεία, σε μια προσπάθεια να καταγράψει την έκταση του φαινομένου στη Β.Ελλάδα.

    [14] Δύσκολη η πρόσβαση των Ελλήνων με μελάνωμα στις νέες θεραπείες

    Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος διεθνώς, όντας υπεύθυνο σχεδόν για το 80% των θανάτων. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου 130.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος κάθε χρόνο, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

    Όταν το μελάνωμα διαγνωσθεί νωρίς είναι γενικά μια ιάσιμη νόσος. Ωστόσο, όταν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, είναι η πιο θανατηφόρα και η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

    Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος με νέα, αποτελεσματικά φάρμακα.

    «Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η πρόσβαση των ασθενών που πάσχουν από προχωρημένο μελάνωμα στα νέα φάρμακα είναι δύσκολη και χρονοβόρος, παρά τις προσπάθειες των ΙΦΕΤ- ΕΟΦ, ενώ κυκλοφορούν ελεύθερα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος, Παθολόγος- Ογκολόγος, διευθυντής Α' της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος.

    «Αγωνιζόμαστε ώστε οι ασθενείς να έχουν άμεσα και εύκολα πρόσβαση στις νέες θεραπείες και στα νέα φάρμακα, ανεξαρτήτως κόστους, γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη και να κοστολογείται», δήλωσε η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», Ολυμπία Χαλδαίου- Μπήτρου.

    [15] Μηδενική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο στη Γαλλία

    Η ανάπτυξη υπήρξε μηδενική στη Γαλλία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το προηγούμενο, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE) σε μια δεύτερη εκτίμηση για την περίοδο.

    Στο ίδιο διάστημα, η ατομική αγοραστική δύναμη των Γάλλων άρχισε να αυξάνεται και πάλι καταγράφοντας μια μικρή άνοδο κατά 0,2%, έπειτα από πολλά τρίμηνα υποχώρησης (-0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2012 και -0,4% το τρίτο τρίμηνο και το τέταρτο τρίμηνο του 2011), αναφέρει το Ινστιτούτο.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [16] Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία υπέγραψαν μνημόνιο για αγωγό φυσικού αερίου

    "Ο αγωγός ΤΑΡ θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, στη διαφοροποίηση των διόδων μεταφοράς του αερίου και ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τις οικονομίες μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη χθεσινοβραδινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας, σχετικά με τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline, με το οποίο οι τρεις χώρες εκφράζουν την πρόθεσή τους να συνεργασθούν για την υλοποίηση του σχεδίου

    Ο υπουργός Εξωτερικών, ευχαρίστησε τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Αλβανίας, Τζούλιο Τέρζι και Εντμοντ Παναρίτι αντίστοιχα, "για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε", όπως ανέφερε, "και που μας επέτρεψε να υπογράψουμε το Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο αποτελεί σημαντικό βήμα σε μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση ενός ενεργειακού ζωτικού έργου, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά". Στο ίδιο πνεύμα αναφέρθησαν και οι κύριοι Τέρζι και Παναρίτι. Το μνημόνιο υπόγραψαν οι τρεις υπουργοί, σε σύντομη τελετή που έγινε στα γραφεία της ιταλικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, με γνώμονα να ακολουθήσει η υπογραφή σχετικής συμφωνίας σε μεταγενέστερη φάση και μετά τις σχετικές διεργασίες και διαβουλεύσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 September 2012 - 6:30:43 UTC