Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρεκόρ εκτέλεσης συνταγών λόγω διακοπής της πίστωσης
  • [02] Χωρίς Μετρό μέχρι τις 12.00 η Αττική
  • [03] "Η επιστροφή στη φύση ανταμείβει"
  • [04] Θανατηφόρος ιός "απειλεί" 10.000 άτομα σε κάμπινγκ της Καλιφόρνια
  • [05] "Η Ευρώπη έχει μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους"
  • [06] Ο Βόλος χόρεψε το μεγαλύτερο συρτάκι του κόσμου
  • [07] Ομιλία της Αλ. Παπαρήγα θα κλείσει το 38ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
  • [08] Λεωφορείο αναποδογύρισε στο Περού σκοτώνοντας 10 άτομα

  • [01] Ρεκόρ εκτέλεσης συνταγών λόγω διακοπής της πίστωσης

    Σταματούν από σήμερα, οι φαρμακοποιοί, τη χορήγηση με πίστωση, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

    Ο αριθμός των συνταγών που καταχωρήθηκαν στο σύστημα τής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ξεπέρασε κάθε όριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

    Χθες, καταχωρήθηκαν περίπου 590.000 συνταγές συνολικά, από τις οποίες 270.000 συνταγογραφήθηκαν από τους γιατρούς και 320.000 εκτελέστηκαν από τους φαρμακοποιούς.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις 10.00 π.μ. οι καταχωρήσεις υπερέβησαν τις 1.100 το λεπτό, ενώ στο διάστημα μεταξύ 10.00 π.μ. - 11.00 π.μ., ο αριθμός που καταχωρήθηκε ξεπέρασε τις 75.000 συνταγές, δηλαδή 1.250 συνταγές ανά λεπτό.

    [02] Χωρίς Μετρό μέχρι τις 12.00 η Αττική

    Χωρίς Μετρό μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι θα μείνει σήμερα η Αθήνα, καθώς οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο Μέσο Σταθερής Τροχιάς θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική τους συνέλευση σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

    Η συγκεκριμένη συνέλευση πραγματοποιείται σε μια στιγμή που πυκνώνουν οι πληροφορίες για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, ενώ την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια για σημαντική αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες.

    Οι εργαζόμενοι στο μετρό έχουν ζητήσει τη συμμετοχή στη συνέλευση εκπροσώπων και από άλλα σωματεία, για τον συντονισμό των ενεργειών τους.

    [03] "Η επιστροφή στη φύση ανταμείβει"

    «Ξέρεις πώς είναι να φτάνει η Δευτέρα και να μην βαρυγκωμάς που πρέπει να πιάσεις δουλειά;». Αυτή είναι η απάντηση του Γιάννη Παντούλη στην ερώτηση αν μετάνιωσε που άφησε την επαγγελματική του πορεία στον χρηματοοικονομικό χώρο και το χρηματιστήριο για να ασχοληθεί με την αμπελουργία, σε ένα μικρό χωριό της Πιερίας, την Περίσταση, όπου μετακόμισε και μεγαλώνει τα τρία παιδιά του, ηλικίας 4-6 ετών. «Αν ξεκινούσα τώρα, θα έκανα το ίδιο. Δεν μετάνιωσα για την επιλογή μου, παρότι οι αποδοχές μου από τη δουλειά μου στον χρηματοοικονομικό χώρο ήταν τότε καλύτερες. Για την ακρίβεια, δεν έχω καν χορτάσει ακόμη αυτό που κάνω» λέει στο ΑΜΠΕ.

    Ο Γιάννης είναι ένας μόνο από τους νέους ανθρώπους, που χωρίς να κατάγονται από μια καθαρά αγροτική οικογένεια και έχοντας ζήσει μια αστική ζωή, ανακάλυψαν τα τελευταία χρόνια τις «ανταμοιβές» της ελληνικής υπαίθρου. Άνθρωποι σαν τον Γιάννη, αλλά και γενικότερα νέοι αγρότες, θα παρουσιάσουν τις ιστορίες τους στο Ελατοχώρι της Πιερίας, στις 6-9 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 19ου πανελληνίου συνεδρίου αγροτών, που σχεδιάστηκε από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) και την αντίστοιχη τοπική ένωση.

    Ενόψει του συνεδρίου, το ΑΜΠΕ μίλησε επίσης με την Όλγα Παναγιωτίδου, που αν και μόλις 25 χρονών βρίσκεται στην «καρδιά» ενός βιολογικού αγροκτήματος με αυτόχθονες φυλές ζώων στο δήμο Βόλβης και το συνομήλικό της Γιώργο Φωτιάδη, ο οποίος «συναντήθηκε» με τις ρίζες των προσφύγων προγόνων του, αναβιώνοντας την εκτροφή του ελληνικού μαύρου χοίρου στην περιοχή της Εξοχής Πιερίας.

    Μια 25χρονη αγρότισσα με πτυχίο

    «Το να ασχοληθείς με τη γη είναι το μόνο θετικό πράγμα που μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως έχουν τα πράγματα. Η Ελλάδα παράγει τώρα μόνο αγροτικά προϊόντα» λέει στο ΑΜΠΕ η 25χρονη Ολγα Παναγιωτίδου. Η ίδια και ο 23χρονος αδελφός της ήξεραν από νωρίς ότι θέλουν ν' ασχοληθούν με τη γη. Έτσι, η Όλγα σπούδασε διοίκηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ ο αδερφός της τελείωσε τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

    Σήμερα, με την εμπειρία και την καθοδήγηση των γονιών τους, λειτουργούν ένα βιολογικό αγρόκτημα 700 στρεμμάτων (ιδιόκτητα και εκμισθωμένα) στον οικισμό Πλατεία του δήμου Βόλβης, στο οποίο παράγουν βιολογικό τυρί και γιαούρτι και βιολογικές ζωοτροφές, εκτρέφοντας 500 αιγοπρόβατα από πιστοποιημένες ελληνικές αυτόχθονες φυλές (πχ, «χιώτικη») και αγελάδες. Τα προϊόντα τους, μεταξύ των οποίων κι ένα βραβευμένο τυρί φέτα, διατίθενται απευθείας στους καταναλωτές, μέσω των αγορών βιοκαλλιεργητών, που «στήνονται» σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

    [04] Θανατηφόρος ιός "απειλεί" 10.000 άτομα σε κάμπινγκ της Καλιφόρνια

    Το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για το ενδεχόμενο 10.000 άνθρωποι να έχουν έλθει σε επαφή με ένα θανατηφόρο ιό έπειτα από τη διαμονή τους στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι της Καλιφόρνιας κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

    Εχουν εντοπισθεί τουλάχιστον έξι κρούσματα του πνευμονικού συνδρόμου HPS που προκαλείται από στελέχη του ιού Hanta και προκαλεί οξύ πνευμονικό οίδημα. Ο ιός βρίσκεται στα εκκρίματα ενός είδους ποντικού και μεταδίδεται με την εισπνοή. Δύο από τους προσβληθέντες έχουν ήδη πεθάνει. Oλοι είχαν διαμείνει στο "Curry Village" του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι.

    Η υπηρεσία Εθνικών Πάρκων προσπάθησε να έλθει σε επαφή με τους 2.900 επισκέπτες που είχαν κάνει κρατήσεις για παραμονή στο κάμπινγκ του "Curry Village" ανάμεσα στις 10 Ιουνίου και τις 24 Αυγούστου. Η υπηρεσία υπολογίζει ότι συνολικά 10.000 άτομα διέμειναν στο διάστημα αυτό στο κάμπινγκ, τα 2.900 άτομα που έκαναν τις κρατήσεις μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους και τους φίλους που τούς συνόδευαν.

    "Οι σκηνές απολυμάνθηκαν στις 24 Αυγούστου και το κάμπινγκ επαναλειτουργεί. Αλλά τα άτομα που διέμειναν κατά το διάστημα μεταξύ της 10ης Ιουνίου και της 24ης Αυγούστου διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν το σύνδρομο που έχει στάδιο επώασης έξι εβδομάδων", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

    Το σύνδρομο HPS είναι αρκετά σπάνιο, αλλά πολύ επικίνδυνο: το ποσοστό θνησιμότητας είναι πάνω από 30%. Εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα αρχικά, όπως πυρετό, κεφαλαλγίες, προβλήματα του πεπτικού, βήχα...αλλά σύντομα μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο.

    Δεν υπάρχει θεραπεία, κατά συνέπεια η έγκαιρη νοσηλεία είναι απαραίτητη για την αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης των ασθενών.

    Η ασθένεια εντοπίσθηκε στις ΗΠΑ το 1993. Έκτοτε έχουν διαγνωσθεί περί τα εξήντα κρούσματα στην Καλιφόρνια και 587 συνολικά στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από το εν τρίτον των ασθενών κατέληξαν.

    [05] "Η Ευρώπη έχει μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους"

    Εκφράζοντας την υποστήριξή του στις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην αγορά κρατικών ομολόγων, ένα ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκμεταλλευτεί την «ευκαιρία» που της έχει παρουσιαστεί από την πρόσφατη σχετική ηρεμία στις χρηματαγορές για να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη κρίση χρέους κρατών-μελών της ευρωζώνης.

    Ο Πιερ Κάρλο Παντοάν είπε πως ο ΟΟΣΑ ανέμενε έναν πολύ δύσκολο Αύγουστο στις αγορές, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά αυτό δεν συνέβη και υποστήριξε πως οι αγορές βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση.

    «Είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε αυτό που μοιάζει να είναι ένα πιστωτικό άνοιγμα από πλευράς των αγορών σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό οι αρχές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία» που της παρουσιάστηκε, είπε ο Ιταλός οικονομολόγος, που κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις αγορές κρατικών τίτλων.

    Ο Παντοάν επισήμανε πως δεν θεωρεί ότι τα μεγάλα σπρεντ --η διαφορά των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων από τα 10ετή γερμανικά ομόλογα αναφοράς-- με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντανακλούν τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία τους, αλλά μάλλον τους φόβους περί διάλυσης της ευρωζώνης.

    «Εάν αυτό είναι ορθό, τότε η απάντηση σε αυτά τα σπρεντ πρέπει να είναι το να καθησυχαστούν οι αγορές πως η ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί, πέρα από το γεγονός ότι οι χώρες αυτές πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές τους προσαρμογές», ανέφερε.

    «Άρα η παρέμβαση στις αγορές ομολόγων είναι μια πολύ σημαντική προσωρινή υποστήριξη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής», πρόσθεσε. «Εάν η ΕΚΤ κατάρτιζε προτάσεις που δίνουν σαφές περιεχόμενο στις ιδέες περί υποστήριξης των αγορών κρατικών τίτλων, αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό», επέμεινε ο Παντοάν.

    [06] Ο Βόλος χόρεψε το μεγαλύτερο συρτάκι του κόσμου

    Ο Βόλος κατάφερε να χορέψει το μεγαλύτερο συρτάκι του κόσμου, κατακτώντας με άνεση το ρεκόρ Γκίνες.

    Στους ρυθμούς του «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη, χόρεψαν για πέντε λεπτά 5.640 άτομα, ηλικίας από 14 έως 89 ετών, υπερδιπλάσια από τα 2012 στα οποία στόχευαν οι διοργανωτές.

    Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Ρόδος με 1.600 χορευτές, ενώ την κατάρριψη πιστοποίησαν κριτές από την επιτροπή Γκίνες.

    Το γεγονός κατέγραψαν διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

    «Προβάλαμε το Βόλο και δώσαμε το μήνυμα ότι ο Έλληνας έχει δύναμη και δεν το βάζει κάτω», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Κώστας Χαλέβας, πρόεδρος της διοργανώτριας ΕΚΠΟΛ, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

    Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και των Δήμων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας.

    [07] Ομιλία της Αλ. Παπαρήγα θα κλείσει το 38ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

    «Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία...» είναι το κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου, με την ομιλία της γενικής γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Της ομιλίας θα προηγηθεί πορεία του ΠΑΜΕ, που θα καταλήξει στην κεντρική σκηνή, στον χώρο του Φεστιβάλ.

    [08] Λεωφορείο αναποδογύρισε στο Περού σκοτώνοντας 10 άτομα

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν χθες στο Περού όταν ένα μικρό λεωφορείο αναποδογύρισε σε δρόμο στην περιφέρεια Ουανκαβέλικα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφεραν αξιωματούχοι.

    Σύμφωνα με μια πηγή σε νοσοκομείο σε μια άλλη κοντινή πόλη, την Τσίτσα, ανάμεσα στους τραυματίες είναι εννιά παιδιά.

    Όπως μετέδωσαν τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, το δυστύχημα προκάλεσε ο οδηγός, έπειτα από μηχανικό πρόβλημα που παρουσίασε το όχημα. Δεν είναι γνωστό ακόμη τι είδους ήταν το πρόβλημα αυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 September 2012 - 6:30:40 UTC