Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρίτο θύμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
  • [02] Ανακαλύφθηκε νέος πρόγονος του ανθρώπου
  • [03] Ανησυχία Μπλερ για ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ
  • [04] Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν ξανά, από 1/9 οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ
  • [05] Ανέλαβε την εξουσία το εκλεγμένο Εθνικό Συνέδριο της Λιβύης
  • [06] Τον Φαν Πέρσι θέλει ο Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ
  • [07] Τέλος στην καριέρα του βάζει ο Μπομπ Χόσκινς που πάσχει από Πάρκινσον
  • [08] "Έξυπνο" σχολικό βιβλίο δίνει τις απαντήσεις στα ερωτήματα μαθητών
  • [09] Ρέθυμνο: Στη θάλασσα επιστρέφει η Caretta Caretta που είχε βρεθεί τραυματισμένη
  • [10] Ανακάλυψη γονιδίου που ευθύνεται για την τύφλωση βρεφών

  • [01] Τρίτο θύμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

    Ένας ηλικιωμένος από την Πάτρα είναι το τρίτο θύμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.

    Μέχρι σήμερα, 44 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών. Οι 41 από αυτούς έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που εμφάνισαν.

    [02] Ανακαλύφθηκε νέος πρόγονος του ανθρώπου

    Η προϊστορία της εξέλιξης του ανθρώπου θα πρέπει να ξαναγραφτεί για μία ακόμη φορά, μετά την ανακάλυψη απολιθωμάτων στην ανατολική Αφρική που δείχνουν ότι ένα ακόμα ξεχωριστό είδος προγόνου μας, ο Homo rudolfensis (ή απλώς «1470»), ζούσε πριν από 1,78 εκατ. έως 1,95 εκατ. χρόνια, παράλληλα με τους ήδη γνωστούς προγόνους Homo habilis και Homo erectus, που προηγήθηκαν του σημερινού σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens). Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε εποχή στο παρελθόν, όταν τουλάχιστον τρία διαφορετικά είδη ανθρώπου φαίνεται πως συνυπήρχαν στη «μαύρη» ήπειρο.

    Η ανακάλυψη, που έγινε από τη δρα Μεβ Λίκι (σύζυγο του διάσημου παλαιοντολόγου Ρίτσαρντ Λίκι) του Ινστιτούτου Τουρκάνα του Ναϊρόμπι στην Κένυα και παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το BBC και το "Science", κάνει ακόμα πιο πολύπλοκο το ηλικίας έξι εκατ. ετών οικογενειακό δένδρο του ανθρώπου. Δείχνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν υπήρξε μία γραμμική και ομαλή εξέλιξη από τον πίθηκο μέχρι τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά μία πορεία με διάφορες διακλαδώσεις, όπως έχει συμβεί και σε πολλά άλλα είδη ζώων, καθώς η Φύση δοκίμαζε διάφορα «πρωτότυπα», ώσπου να επικρατήσει το πιο πετυχημένο.

    [03] Ανησυχία Μπλερ για ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ

    Ο Bρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ότι «ανησυχώ βαθιά» για το ενδεχόμενο η Βρετανία να επιλέξει με δημοψήφισμα να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως αν μεταφερθούν πάρα πολλές εξουσίες στις Βρυξέλλες.

    Ο Μπλερ δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα οδηγήσει «σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στην ΕΕ», ενώ πρόσθεσε: «Σε αυτό το σημείο ανησυχώ βαθιά ότι η Βρετανία ενδέχεται να αποφασίσει έπειτα από δημοψήφισμα να εγκαταλείψει την όλη διαδικασία».

    «Αν μεταφερθούν και άλλες εξουσίες στην ΕΕ, τότε θα πρέπει να ενισχυθεί και η δημοκρατική της νομιμότητα», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [04] Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν ξανά, από 1/9 οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ

    Μπροστά στον κίνδυνο να σταματήσουν και πάλι να παίρνουν φάρμακα με πίστωση, από τα φαρμακεία της χώρας, βρίσκονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Όπως αποφάσισε το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), από την 1η Σεπτεμβρίου οι φαρμακοποιοί, πιθανότατα, θα χορηγούν μόνο τοις μετρητοίς φάρμακα στους ασφαλισμένους, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτόν στη μη καταβολή από τον ΕΟΠΥΥ των χρημάτων που τους οφείλει.

    Η διοίκηση του ΠΦΣ αποφάσισε να συγκαλέσει γενική συνέλευση το Σάββατο 25 Αυγούστου, οπότε αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

    [05] Ανέλαβε την εξουσία το εκλεγμένο Εθνικό Συνέδριο της Λιβύης

    Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο Λιβύη μεταβίβασε αργά την Τετάρτη την εξουσία στο πρόσφατα εκλεγμένο Εθνικό Συνέδριο, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πτώση του Λίβυου ηγέτη, Μοαμάρ Καντάφι.

    Η τελετή ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με ενός λεπτού σιγή για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Λιβύης, και ακολούθησε ομιλία του επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, ο οποίος αποκάλεσε ιστορική τη στιγμή για τη Λιβύη.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [06] Τον Φαν Πέρσι θέλει ο Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ

    Για την απόκτηση του Ολλανδού σούπερ σταρ της Αρσεναλ, Ρόμπι Φαν Πέρσι, κινείται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Οπως αποκάλυψε ο προπονητής των «κόκκινων διαβόλων», Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, η ομάδα του έκανε πρόταση για την απόκτηση του 28χρονου διεθνή άσου: «Ναι, πράγματι κάναμε πρόταση στην Αρσεναλ για τον Φαν Πέρσι, που είναι εξαιρετικός παίκτης, αλλά δεν έχουμε καμιά ακόμη απάντηση», τόνισε σχετικά ο διάσημος Σκοτσέζος τεχνικός μιλώντας στο συνδρομητικό τηλεοπτικό σταθμό της Μάντσεστερ.

    [07] Τέλος στην καριέρα του βάζει ο Μπομπ Χόσκινς που πάσχει από Πάρκινσον

    Ο Βρετανός ηθοποιός Μπομπ Χόσκινς, πολύ γνωστός για το ρόλο του στην ταινία "Ποιος σκότωσε τον Ρότζερ Ράμπιτ" βάζει τέλος στην καριέρα του επειδή έχει προσβληθεί από τη νόσο του Πάρκινσον, ανακοίνωσε σήμερα ο ατζέντης του.

    Ο 69χρονος Λονδρέζος ηθοποιός άρχισε να παίζει πριν από σαράντα χρόνια σε βρετανικές τηλεοπτικές σειρές, πριν κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ.

    "Ο Μπομπ Χόσκινς επιθυμεί να ανακοινώσει ότι θα συνταξιοδοτηθεί μετά τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον, που έγινε το περασμένο φθινόπωρο", αναφέρει στην ανακοινωσή του ο ατζέντης του.

    Επιμέλεια: Χ. Κωνσταντόπουλος

    [08] "Έξυπνο" σχολικό βιβλίο δίνει τις απαντήσεις στα ερωτήματα μαθητών

    Η αμερικανική εταιρία Vulcan του συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν χρηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού βιβλίου- εγχειρίδιου με την ονομασία Inquire, το οποίο, χάρη στο ειδικό λογισμικό του και στη σύνδεσή του με το διαδίκτυο, απαντά σε απορίες των μαθητών και φοιτητών, καθώς αυτοί διαβάζουν τις σελίδες του.

    Το ηλεκτρονικό βιβλίο προχωρά πέρα από το απλό «φόρτωμα» ενός συμβατικού βιβλίου σε έναν φορητό υπολογιστή, που επιτρέπει στους μαθητές ή τους φοιτητές να διαβάζουν μόνο από κομπιούτερ. Το καινοτομικό σύστημα της Inquire, σύμφωνα με το "New Scientist", στην ουσία είναι μια εφαρμογή (app) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν υπολογιστή- ταμπλέτα όπως το iPad.

    Καθώς οι νέοι διαβάζουν το ψηφιακό περιεχόμενο του σχολικού ή φοιτητικού βιβλίου και «κολλάνε» σε κάποιο σημείο, μπορούν να μεταφέρονται σε κάποια νέα ιστοσελίδα τύπου Wikipedia, η οποία τους δίνει όσες πληροφορίες, εικόνες, διαγράμματα κλπ. χρειάζονται για να καταλάβουν μία έννοια (για παράδειγμα, αν πρόκειται για μάθημα βιολογίας, τι είναι οι χλωροπλάστες).

    [09] Ρέθυμνο: Στη θάλασσα επιστρέφει η Caretta Caretta που είχε βρεθεί τραυματισμένη

    Επιστρέφει σήμερα στο φυσικό της περιβάλλον η Λουίζα, η θηλυκή χελώνα Caretta Caretta, 24 κιλών, που είχε βρεθεί πριν από δύο μήνες βαρύτατα τραυματισμένη στη θαλάσσια περιοχή του Αδελιανού Κάμπου.

    Η Λουίζα θα ξεκινήσει το ταξίδι της στο Κρητικό Πέλαγος με τη βοήθεια των εθελοντών του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών, ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Η χελώνα είχε βρεθεί με δαγκωματιές στο λαιμό, πνεύμονες γεμάτους νερό και τραύματα στο ένα πτερύγιό της.

    [10] Ανακάλυψη γονιδίου που ευθύνεται για την τύφλωση βρεφών

    Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο γονίδιο που ευθύνεται για μια σπάνια κληρονομική νόσο του αμφιβληστροειδούς που πλήττει τα βρέφη και οδηγεί σε τύφλωση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε πιθανές θεραπείες, σύμφωνα με τη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Nature Genetics.

    "Πρόκειται πιθανώς για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στους τομείς της νευροεπιστήμης και της θεραπείας της τύφλωσης τα τελευταία 15 χρόνια", δήλωσε σε ανακοίνωση ο δρ Ρόμπερτ Κ. Κένεκουπ, βασικός συντάκτης της μελέτης και διευθυντής του εργαστηρίου Οφθαλμικής Γενετικής στο Νοσοκομείο Παίδων του Μόντρεαλ και καθηγητής Ανθρώπινης Γενετικής και Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου McGill.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα νέο γονίδιο που ευθύνεται για τη συγγενή αμαύρωση του Leber (ACL), μια σπάνια γενετική νόσο που εκδηλώνεται σε νεογνά.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 August 2012 - 8:30:42 UTC