Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε καλό κλίμα η συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας
  • [02] Δεν έπεισε ο Ντράγκι τις αγορές
  • [03] Διάσωση ξύλινου ναυαγίου
  • [04] Νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο
  • [05] Σε νέα συνάντηση η απάντηση του Κ. Αρβανιτόπουλου στα αιτήματα των καθηγητών
  • [06] Απεργιακές κινητοποιήσεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

  • [01] Σε καλό κλίμα η συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας

    Περισσότερο από δυόμιση ώρες διήρκησε η συνάντηση του υπουργού ΟικονομικώνΓιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ νέα συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι ήταν μια εξαιρετική συνάντηση ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς επιβεβαίωσε ότι η τρόικα θα παραμείνει λίγες μέρες ακόμη στην Ελλάδα.

    Η συζήτηση σήμερα επικεντρώθηκε στα ειδικά μισθολόγια και στη ρύθμιση για τις 10 δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

    [02] Δεν έπεισε ο Ντράγκι τις αγορές

    Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας ξεπέρασε το 6% σήμερα το απόγευμα στις αγορές χρέους, καθώς οι επενδυτές δεν φάνηκαν να πείθονται από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει έναν μηχανισμό, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες για να προβαίνει σε απευθείας αγορές ομολόγων ώστε να σταθεροποιούνται τα κόστη δανεισμού χωρών-μελών της ευρωζώνης, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες,είχε δηλώσει νωρίτεραο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άφησε αμετάβλητο σήμερα το κύριο παρεμβατικό της επιτόκιο, στο 0,75%, που πάντως είναι ήδη το χαμηλότερο ιστορικά, μετά την μείωσή του τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

    Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ θεωρείτο αναμενόμενη.

    [03] Διάσωση ξύλινου ναυαγίου

    Το πλοίο του 16ου αιώνα που έπεσε πάνω σε ύφαλο και ναυάγησε μόλις δύο χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου, δεν ήταν τυχαίο. Συμμετείχε πιθανότατα στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, μία από τις σημαντικότερες στην παγκόσμια ιστορία, είναι δε το μοναδικό ναυάγιο της εποχής της ισπανικής θαλασσοκρατίας του Φιλίππου του Β΄ που έχει εντοπιστεί στον ελληνικό χώρο και από τα ελάχιστα στη Μεσόγειο.

    Το ναυάγιο, που διατηρείται σε σημαντικό βαθμό, εντοπίστηκε τη δεκαετία του '80 από ντόπιους ψαροντουφεκάδες μετά από εργασίες εκβραχισμού του υφάλου όταν εξουδετερώθηκαν οι βόμβες βυθού του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

    Ερευνήθηκε τη δεκαετία του ΄90 από τη διευθύντρια -τότε- της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Δελαπόρτα, σε συνεργασία αρχικά και με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 2000 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανασκαφής του. Υπήρχε ωστόσο ένα σημαντικό πρόβλημα: Η διατήρησή του.

    Μετά την ανέλκυσή του από τον πυθμένα της θάλασσας κι ενώ βρισκόταν μέσα στο νερό, ένα είδος σκουληκιού άρχιζε το καταστροφικό του έργο. Τρύπωνε στο ξύλο και το διέλυε. Γι' αυτό το 2000, όταν ολοκληρώθηκαν τα δύο τρίτα της ανασκαφής του, αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ένα καινοτόμο πείραμα που είχε ξεκινήσει εργαστηριακά, πριν από λίγα χρόνια, το ΤΕΙ Αθηνών και το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε παγκόσμια πρωτιά. Η μέθοδος αφορούσε στην κάλυψη του σκελετού του πλοίου με γεωΰφασμα ώστε να διαπιστωθεί μετά από χρόνια αν η λύση αυτή μπορεί να προστατεύσει την ξυλεία του σωζόμενου σκαριού, συνεπώς και άλλων ναυαγίων.

    Σημειώνεται, ότι τον Απρίλιο του 2012, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το "πράσινο φως" στο πρόγραμμα για τη «Διάσωση ξύλινων ναυαγίων στο μεσογειακό θαλάσσιο οικοσύστημα: Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων για την κατά χώραν προστασία τους», που υλοποιείται από το ΤΕΙ Αθηνών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος «Θαλής». Ο στόχος του είναι διπλός: Να αξιολογηθεί κατά πόσο η χρήση των γεωϋφασμάτων λειτούργησε προστατευτικά στο ναυάγιο της Ζακύνθου και να εφαρμοστεί η ίδια μέθοδος στο ναυάγιο του 13ου αιώνα που βρίσκεται έξω από το λιμάνι της Ρόδου.

    [04] Νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο

    Συνεχείς επαφές και συσκέψεις είχε από το πρωί στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο πρωθυπουργός το μεσημέρι μετέβη και στη Βουλή, όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Θανάση Μπούρα και τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη.

    Εξ άλλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την Τρόικα στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε σύσκεψη με τον οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.

    [05] Σε νέα συνάντηση η απάντηση του Κ. Αρβανιτόπουλου στα αιτήματα των καθηγητών

    Εφ? όλης της ύλης συζήτηση είχαν σήμερα ο υπουργός Παιδείας, θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, με τη διοίκηση της ΟΛΜΕ.

    Οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατέθεσαν στον υπουργό πολυσέλιδο υπόμνημα με τα αιτήματά τους, αλλά και τις εκτιμήσεις του κλάδου με όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους καθηγητές, τα σχολεία και την εκπαίδευση γενικότερα.

    Με μια λιτή ανακοίνωση στο τέλος της συνάντησης, οι καθηγητές τονίζουν ότι στο υπόμνημά τους περιγράφουν τις επιπτώσεις της πολιτικής του Μνημονίου στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα τονίστηκαν, οι δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται και ζουν οι νεώτεροι σε υπηρεσία εκπαιδευτικοί.

    Πάντως, όπως λένε οι καθηγητές, ο υπουργός επιφυλάχτηκε να δώσει απαντήσεις σε νέα συνάντησή τους, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα γίνει πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.

    [06] Απεργιακές κινητοποιήσεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

    Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας την Παρασκευή 3/8/2012 από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι αποφάσισε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΤΤ, με συγκέντρωση και πορεία στην Τράπεζα Ελλάδος και στη Βουλή των Ελλήνων.

    Ο Σύλλογος Εργαζομένων ζητάει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να ενημερωθεί υπεύθυνα για τις θέσεις τους στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Επίσης αποφάσισε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας τη Δευτέρα 6/8/2012 (12- 15.00) και 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 8/8/2012.

    "Οι εργαζόμενοι θα παλέψουμε με όλα τα μέσα για να αποτρέψουμε το ξεπούλημα της πρώτης Τράπεζας στην Ελλάδα και της τρίτης στην Ευρώπη σε κεφαλαιακή επάρκεια. Το σκάνδαλο αυτό δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να το επιτρέψει", αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 August 2012 - 16:30:35 UTC