Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
  • [02] Από σήμερα η νέα κλαδική σύμβαση εμπορίου
  • [03] Στο Ελσίνκι ο Μ. Μόντι για την κρίση χρέους
  • [04] Γονίδιο σταματά τα καρκινικά κύτταρα
  • [05] "Κρυμμένος κήπος" γίνεται η πλατεία Θεάτρου
  • [06] Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ονομαστική ψηφοφορία για το ν/σ του υπ. Παιδείας
  • [07] Συνελήφθη 38χρονος για χρέη προς το ΙΚΑ άνω του ενός εκατ. ευρώ
  • [08] Στον Όμιλο Μαρινόπουλου ο αποκλειστικός έλεγχος της Καρφούρ
  • [09] Πέθανε ο καυστικός Αμερικανός συγγραφέας Γκορ Βιντάλ
  • [10] Οι χρήστες του Twitter ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο σε όλο τον κόσμο
  • [11] Οικολογική "Βόλτα με Ποδήλατο" στον Δήμο Θερμαϊκού
  • [12] Το τεστ του HPV πιο αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα από το τεστ «Παπ»

  • [01] Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

    Τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κρεμαστινού, εξασφάλισε, επί της αρχής, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει θέματα που αφορούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τροποποιεί διατάξεις του νομού 4009 της Άννας Διαμαντοπούλου.

    Το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

    Tο κατατεθέν νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις στον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφήνει ανοικτά ουσιώδη ζητήματα, υποστηρίζουν οι πρυτάνεις, σε ομόφωνο ψήφισμά τους.

    Για ψεύδη που επαναλαμβάνονται έκανε λόγο η πρώην υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μετά τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    "Η αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ, συνιστά οπισθοδρόμηση της χώρας στη σκοτεινή πλευράς της μεταπολίτευσης", δήλωσε ο Ι. Ραγκούσης.

    Την απόσυρση, άλλως την καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

    [02] Από σήμερα η νέα κλαδική σύμβαση εμπορίου

    Από σήμερα, 1η Αυγούστου, ισχύει η νέα κλαδική σύμβαση του εμπορίου, η οποία αφορά 800.000 εργαζόμενους.

    Η Σύμβαση προβλέπει μειώσεις αποδοχών κατά 6,7% και επαναφορά τους στα επίπεδα του 2009.

    Ενδεικτικά, για τους πωλητές ο βασικός εισαγωγικός μισθός διαμορφώνεται στα 860 ευρώ (651,53 καθαρά), για το προσωπικό γραφείου στα 793 (603,52 καθαρά), για τις γραμματείς στα 843 (639,36 καθαρά) και για τους λογιστές στα 941 ευρώ (709,59 καθαρά).

    [03] Στο Ελσίνκι ο Μ. Μόντι για την κρίση χρέους

    Σε εξέλιξη είναι η πρωτοβουλία με θέμα την κρίση στην ευρωζώνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα στο Ελσίνκι με το Φινλανδό ομόλογό του.

    Αύριο ο κ.Μόντι θα συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι,ενώ χθες είχε συνομιλίες στο Παρίσι με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

    [04] Γονίδιο σταματά τα καρκινικά κύτταρα

    Μία νέα κατεύθυνση στην αντικαρκινική θεραπεία μπορεί να δώσει η ανακάλυψη μίας μεταλλαγμένης μορφής ενός γονιδίου, το οποίο, όταν εκφράζεται στα καρκινικά κύτταρα, σταματά μόνιμα τον πολλαπλασιασμό τους. Μπορεί, έτσι, να οδηγήσει σε «εκ των έσω» θάνατο των καρκινικών κυττάρων χωρίς τη βοήθεια οποιασδήποτε εξωτερικής χημειοθεραπείας.

    Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου Case Western Reserve, με επικεφαλής τον καθηγητή φαρμακολογίας δρα Zhang, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ερευνών για τον καρκίνο "Cancer Research", ευελπιστούν ότι η εν λόγω παραλλαγή του γονιδίου Chk1, όταν καταστεί εφικτό να ενεργοποιηθεί τεχνητά μέσα στα καρκινικά κύτταρα, θα οδηγεί στην καταστροφή τους.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη ανοίγει δυνητικά νέους δρόμους για τη μείωση της τοξικότητας της αντικαρκινικής θεραπείας, σε σύγκριση με τις παρενέργειες που, ως γνωστόν, έχουν η χημειοθεραπεία και η θεραπεία με ακτινοβολίες.

    [05] "Κρυμμένος κήπος" γίνεται η πλατεία Θεάτρου

    Μια υποβαθμισμένη περιοχή, που κατά το 19ο αιώνα αποτελούσε τον πυρήνα του κέντρου της Αθήνας και σήμερα έχει εξελιχθεί σε πυρήνα εγκατάλειψης και παραβατικότητας, αναμένεται να βρει λίγη από τη χαμένη της αίγλη μετατρεπόμενη σε «κρυμμένο κήπο».

    Ο λόγος για την πλατεία Θεάτρου, πίσω από το δημαρχείο της Αθήνας, όπου η «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ) δρομολογεί έργο ανάπλασης της περιοχής. Το έργο παίρνει πλέον τον δρόμο της υλοποίησης μετά την πρόσφατη έγκριση της προμελέτης από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής, που αναμένεται να παραδοθούν ως το τέλος του έτους. Η ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης της πλατείας Θεάτρου υπολογίζεται μέσα στο 2013.

    «Η αισθητική αναβάθμιση της πλατείας Θεάτρου δεν λύνει τα προβλήματα της πλατείας, αλλά είναι ένα πρώτο λιθαράκι. Δημιουργεί ένα καινούριο περιβάλλον που στόχο έχει να προσελκύσει τους κατοίκους και τους χρήστες της πλατείας» επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της ΕΑΧΑ, Θεοδόσης Ψυχογιός.

    [06] Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ονομαστική ψηφοφορία για το ν/σ του υπ. Παιδείας

    Αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, αναμένεται να καταθέσουν επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια.

    [07] Συνελήφθη 38χρονος για χρέη προς το ΙΚΑ άνω του ενός εκατ. ευρώ

    Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ένας 38χρονος εργοδότης επιχείρησης με είδη εστίασης για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

    Ο άνδρας συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για χρέη ύψους 1.148.924,43 ευρώ προς το ΙΚΑ για το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2009 έως και τον Μάιο του 2012.

    [08] Στον Όμιλο Μαρινόπουλου ο αποκλειστικός έλεγχος της Καρφούρ

    Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συμφωνία για την ανάληψη αποκλειστικού ελέγχου της αλυσίδας Καρφούρ- Μαρινόπουλος, από τον Όμιλο Εταιριών Μαρινόπουλος.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής, η συγκεκριμένη συγκέντρωση δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό ?ε τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, καθώς «αφορά σε μεταβολή στη δομή και ποιότητα του ελέγχου επί της εταιρίας Καρφούρ- Μαρινόπουλος (μεταβολή από κοινού σε αποκλειστικό έλεγχο), χωρίς να μεταβάλλονται ουσιαστικά η διάρθρωση της αγοράς και οι υφιστάμενες συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική επικράτεια».

    [09] Πέθανε ο καυστικός Αμερικανός συγγραφέας Γκορ Βιντάλ

    Ο Γκορ Βιντάλ, ο συγγραφέας που χαρακτηρίστηκε από τις καυστικές παρατηρήσεις του για την πολιτική, το σεξ και την αμερικανική κουλτούρα, πέθανε χθες Τρίτη σε ηλικία 86 ετών.

    "Ο Βιντάλ πέθανε στο σπίτι του στο Χόλιγουντ, αφού παρουσίασε επιπλοκές από πνευμονία", γράφουν οι Los Angeles Times, επικαλούμενες τον ανιψιό του Μπερ Στιρς.

    Ο Γκορ Βιντάλ γεννήθηκε στο Γουεστ Πόιντ της Νέας Υόρκης και πήγε σε πολύ ακριβά ιδιωτικά σχολεία, αλλά ποτέ στο πανεπιστήμιο. Άρχισε να γράφει σε ηλικία 19 ετών όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Αλάσκα,περιγράφοντας τις εμπειρίες του από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τρίτο του βιβλίο, "The City and the Pillar" ("Η Πόλη και ο Στυλοβάτης"), προκάλεσε αναταραχή και έντονες αντιδράσεις το 1948 όταν κυκλοφόρησε γιατί περιείχε για πρώτη φορά ανοικτές περιγραφές του ομοφυλόφιλου βασικού ήρωά του.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [10] Οι χρήστες του Twitter ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο σε όλο τον κόσμο

    Οι χρήστες του Twitter, του δικτύου που επιτρέπει την αποστολή σύντομων μηνυμάτων, ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο στα τέλη Ιουνίου και από αυτούς οι 140 εκατομμύρια λογαριασμοί βρίσκονται στις ΗΠΑ ενώ στη Βραζιλία καταγράφηκε αύξηση των χρηστών κατά 23% από την έναρξη του έτους, σύμφωνα με μια μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία Semiocast.

    Με 141,8 εκατομμύρια χρήστες στις 30 Ιουνύου 2012 οι ΗΠΑ κατέχουν, μακράν, την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο "μικρο-μπλογκ".

    Δεύτερη κατατάσσεται η Βραζιλία με 41,2 εκατομμύρια χρήστες και ακολουθεί η Ιαπωνία με 35 εκ., όπως αναφέρει η εταιρεία αυτή.

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου

    [11] Οικολογική "Βόλτα με Ποδήλατο" στον Δήμο Θερμαϊκού

    Είναι οικολογικό, ευχάριστο και οικονομικό και χαρίζει ελευθερία κινήσεων, καλή φυσική κατάσταση και πολλές όμορφες βόλτες.

    Το ποδήλατο, προτείνει ως εναλλακτικό και διασκεδαστικό μέσο μετακίνησης, ο Δήμος Θερμαϊκού, στο πλαίσιο της νέας δράσης "Βόλτα με Ποδήλατο" που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

    Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα λειτουργεί σταθμός ενοικίασης και παράδοσης ποδηλάτων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην ανατολική πλευρά της παραλίας Περαίας, Ακτής & Φιλίππου. Το σύστημα, θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Κυριακή: 10:00 ? 14:00 & 16:00 - 21:00. Το κόστος της ενοικίασης του ποδηλάτου καθορίζεται από την διάρκεια χρήσης και ξεκινάει για τις 3 πρώτες ώρες με καταβολή ενός ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με την διάρκεια.

    [12] Το τεστ του HPV πιο αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα από το τεστ «Παπ»

    Το τεστ για τον ιό HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων μπορεί να προβλέψει σε βάθος χρόνου καλύτερα, σε σχέση με το τεστ «Παπ», την πιθανότητα μία γυναίκα να εμφανίσει ή όχι καρκίνο του τραχήλου, σύμφωνα με μία νέα συγκριτική αξιολόγηση που έκαναν Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής επιδημιολογίας Ατίλα Λόριντς του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας "Journal of Clinical Oncology", μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 20.000 γυναικών που είχαν κάνει τεστ Παπ και τεστ HPV.

    Τόσο ένα θετικό τεστ HPV, όσο κι ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα στο τεστ Παπ, προβλέπουν με σημαντικό ποσοστό επιτυχίας, ποια γυναίκα θα εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις μέσα στην επόμενη διετία. Όμως το τεστ HPV φαίνεται να έχει καλύτερη προβλεπτική ικανότητα για το τι θα συμβεί σε μακρόχρονο ορίζοντα, μετά από δέκα έως 18 χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 August 2012 - 8:30:40 UTC