Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στροφή" υποψηφίων σε σχολές που υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον
  • [02] Κορυφώνεται η έξοδος των πρώτων αδειούχων του Αυγούστου
  • [03] Σφοδρές μάχες στο Χαλέπι της Συρίας
  • [04] Εξάρθρωση κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας στην Κρήτη
  • [05] Σε ύφεση το μέτωπο της φωτιάς στο νότιο Ρέθυμνο
  • [06] Ρ. Μαντέλ: «Το ευρωομόλογο είναι ένας μεγάλος άσος στο μανίκι της ΕΕ»
  • [07] "Καταιγίδα" η Μπαρτσελόνα, διέλυσε 8-0 την Καζαμπλάνκα!
  • [08] Η Λιόν κατέκτησε το γαλλικό Σούπερ Καπ

  • [01] "Στροφή" υποψηφίων σε σχολές που υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον

    Σε λιγότερο από έναν μήνα η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πάρει τέλος. Οι βαθμολογικές βάσεις των σχολών και τα ονόματα των επιτυχόντων αναμένεται να ανακοινωθούν στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ωςτότε τη μεγαλύτερη αγωνία θα έχουν οι υποψήφιοι των οποίων η βαθμολογία, σε σύγκριση με τις περσινές βάσεις, καταγράφει μικρές αποκλίσεις.

    Παράλληλα, όμως, έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση των μηχανογραφικών στοιχείων των υποψηφίων με τις προτιμήσεις σχολών και τμημάτων, γεγονός που επιτρέπει μια πρώτη προσέγγιση στο επίπεδο που θα κυμανθούν οι βάσεις με μεγαλύτερη αξιοπιστία.

    Το ΑΜΠΕ απευθύνθηκε σε δύο καθηγητές με μεγάλη εμπειρία γύρω από τις πανελλαδικές εξετάσεις και τις επιδόσεις των υποψηφίων. Πρόκειται για τους Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικό σε δημόσιο σχολείο και Γιώργο Χατζητέγα, φυσικό στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι δίνουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το επίπεδο, στο οποίο θα κυμανθούν, φέτος, οι βαθμολογικές βάσεις των σχολών.

    «Στα πολυτεχνεία αναμένεται μείωση στη ζήτηση των πολιτικών μηχανικών και αύξηση στη ζήτηση των μηχανολόγων και των ηλεκτρολόγων, αύξηση που αντικατοπτρίζει τις σημερινές τους επαγγελματικές τους προοπτικές και όχι αυτό που θα συμβεί σε 10 χρόνια, που οι φετινοί επιτυχόντες θα βγουν στην αγορά εργασίας. Πτώση στη ζήτηση των οικονομικών σχολών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενώ η αύξηση της ζήτησης για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές είναι εκρηκτική, λόγω της σιγουριάς του μισθού» σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης.

    Από την πλευρά του, οΓιώργος Χατζητέγας τονίζει: «Οιπεριζήτητες σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου που αφορά τους υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης στα μεγάλα αστικά κέντρα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν των τμημάτων της περιφέρειας.Στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, που επιλέγουν οι υποψήφιοι της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, η πτώση την οποία προδιαγράφουν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων θα είναι μικρότερη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο. Αντιθέτως, πολλά περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ θα παρουσιάσουν εντυπωσιακές πτώσεις. Η πρόσβαση στα ΤΕΙ των ίδιων επιστημονικών πεδίων θα είναι μια εξαιρετικά εύκολη υπόθεση, καθώς θα απαιτεί λίγες χιλιάδες μορίων για την εισαγωγή».

    [02] Κορυφώνεται η έξοδος των πρώτων αδειούχων του Αυγούστου

    Κορυφώνεται η έξοδος των πρώτων αδειούχων του Αυγούστου, καθώς από την Τετάρτη αρχίζει ο κατ' εξοχήν μήνας διακοπών των Ελλήνων.

    Η κίνηση από το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας είναι αυξημένη, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται προβλήματα. Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να αναχωρήσουν περίπου 24 πλοία μεταφέροντας χιλιάδες επιβάτες και εκατοντάδες οχήματα προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η άνοδος της θερμοκρασίας η οποία σήμερα θα φτάσει τοπικά τους 39 και αύριο τους 40 βαθμούς Κελσίου, για να αρχίσει να δροσίζει από το απόγευμα της Τρίτης.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζέστη αυτή τη φορά θα είναι λιγότερο αισθητή, καθώς δεν θα έχει πολύ υγρασία, γεγονός που αποδίδεται στο ισχυρό βοριαδάκι, που τοπικά στο Αιγαίο θα φτάσει και τα 7 μποφόρ.

    [03] Σφοδρές μάχες στο Χαλέπι της Συρίας

    Σφοδρές μάχες μαίνονται από το πρωί στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όπου οι αντάρτες οχυρωμένοι σε ορισμένες συνοικίες προβάλλουν μεγάλη αντίσταση στις επιχειρήσεις του στρατού, αναφέρουν ακτιβιστές.

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν το πρωί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την επομένη μιας ημέρας βίαιων επεισοδίων με 168 νεκρούς (94 αμάχους, 33 αντάρτες και 41 στρατιώτες), σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

    "Βίαιες συγκρούσεις σημειώνονταν το πρωί της Κυριακής, κυρίως στις συνοικίες Μπαμπ αλ-Τζαντίντ, Ζάχρα και Αρκούμπα", ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, διευκρινίζοντας ότι "εκρήξεις ακούγονταν την ώρα που πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την πόλη".

    Οι μάχες είχαν σταματήσει χθες το απόγευμα στο Χαλέπι μετά την έφοδο του συριακού στρατού νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο οποίος με την υποστήριξη ελικοπτέρων βομβάρδισε συνοικίες που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών σε αυτή την πόλη των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

    [04] Εξάρθρωση κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας στην Κρήτη

    Στην εξάρθρωση κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας στην Κρήτη βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία.

    Οι διωκτικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στη σύλληψη 14 ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

    Στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε υλικό σκληρής παιδικής πορνογραφίας με βίντεο όπου πρωταγωνιστούν ανήλικα παιδιά.

    [05] Σε ύφεση το μέτωπο της φωτιάς στο νότιο Ρέθυμνο

    Σε ύφεση είναι η φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο, ύστερα από ολονύκτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, εθελοντών και πολιτών. Η φωτιά έως στιγμής έχει αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα δασικής αγροτικής και χορτολιβαδικής έκτασης από τη θάλασσα έως και το βουνό του Αγίου Βασιλείου, ενώ έχουν καεί ζώα και καλλιέργειες κι έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίσματα και οικίες.

    Λόγω των ανέμων, που πνέουν στην περιοχή, στο σημείο βρίσκονται 20 πυροσβεστικά οχήματα, με 46 πυροσβέστες, οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πεζοπόρα τμήματα 34 δασοπυροσβεστών και 21 στρατιώτες. Οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούν να μη δημιουργηθούν νέα ενεργά μέτωπα. Το πρωί δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα επιχειρούσαν με ρίψεις, αλλά λόγω της έντασης του ανέμου, το ένα καθηλώθηκε στο έδαφος.

    Το νησί είναι σε επιφυλακή και στο σημείο βρίσκονται και δυνάμεις πυρόσβεσης από τα Χανιά και το Ηράκλειο, τις οποίες συντονίζει ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικής Κρήτης.

    [06] Ρ. Μαντέλ: «Το ευρωομόλογο είναι ένας μεγάλος άσος στο μανίκι της ΕΕ»

    Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα τη γύριζε μεμιάς 20 χρόνια πίσω και θα περνούσε πολύς καιρός έως ότου επανέλθει σε επίπεδο ζωής σαν το σημερινό, σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Καναδός νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ, ο αποκαλούμενος «πατέρας» του ευρώ, καθώς η δική του εργασία περί νομισματικής δυναμικής, τη δεκαετία του '70, αποτέλεσε αργότερα το θεμέλιο οικοδόμησης του ευρώ.

    Ο κ. Μαντέλ, ωστόσο, δεν συμμερίζεται την εκτίμηση της Citigroup για πιθανότητες 90% στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό νόμισμα, επισημαίνει ότι αυτές οι πιθανότητες δεν είναι πάνω από 25% και τονίζει ότι «η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ, αν και ως έναν βαθμό οφειλόταν στις κρατικές δαπάνες, υπήρξε από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά ως το 2008».

    «Η ωφέλεια τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε τεράστια, ακόμη κι όταν συνυπολογίζει κάποιος πλέον τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά 15%-20% την τελευταία τετραετία» προσθέτει.

    [07] "Καταιγίδα" η Μπαρτσελόνα, διέλυσε 8-0 την Καζαμπλάνκα!

    Κανένα περιθώριο αντίδρασης δεν άφησε η πανίσχυρη Μπαρτσελόνα στην Ράζα Καζαμπλάνκα στο φιλικό παιχνίδι, που έγινε στο Μαρόκο και παρακολούθησαν πάνω από 50.000 φίλαθλοι.

    Η ισπανική ομάδα ήταν καταιγιστική και διέλυσε με 8-0 την μαροκινή ομάδα, χάρη στα γκολ των Σάντσες (13', 40'), Μέσι (34', 37, 45'), Αλβες (57' πεν.), Σέρτζι (86') και Ντεουλοφέου (88').

    [08] Η Λιόν κατέκτησε το γαλλικό Σούπερ Καπ

    Η Λιόν κατέκτησε το γαλλικό Σούπερ Καπ, καθώς στον αγώνα που έγινε στην πόλη Χάρισον των ΗΠΑ, επικράτησε 4-2 στα πέναλτι της Μονπελιέ.

    Οι πρωταθλητέςπροηγήθηκαν δύο φορές με τους Ουτάκα (27') και Ερέρα (56' πέναλτι) αλλά οι κυπελλούχοι Γαλλίας ισοφάρισαν δις με τους Γκομί (44') και Μπριάντ (77').

    Στην διαδικασία των πέναλτι, οι "Λιονέ"αποδείχθηκαν ψυχραιμότεροι και κατέκτησαν το τρόπαιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 July 2012 - 8:30:36 UTC