Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ψαλίδι" 6% στους μισθούς στο χώρο του εμπορίου
  • [02] Ηχηρές απουσίες στους Ολυμπιακούς
  • [03] Χημική ουσία αποκαθιστά την όραση
  • [04] "Βάλτε σε τάξη τα οικονομικά σας"
  • [05] Ενημέρωση από τον Γ. Στουρνάρα για ΑΤΕ ζητούν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
  • [06] Προσάραξη φορτηγού πλοίο στην περιοχή Φελλός της Άνδρου
  • [07] H Moody's υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την PSA Peugeot Citroen
  • [08] Η βουλγαρική κυβέρνηση επιβίωσε πρότασης μομφής
  • [09] Το 7ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας σηκώνει αυλαία στις 10 Αυγούστου
  • [10] Ανακαλύφθηκε μακρινό ηλιακό σύστημα με τους εξωπλανήτες του δικού μας
  • [11] Η διατροφή πιο υπεύθυνη για την παχυσαρκία, από την έλλειψη άσκησης
  • [12] Πέθανε η ηθοποιός Σουζάνε Λόταρ, μούσα του σκηνοθέτη Χάνεκε
  • [13] Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της γυναίκας που προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλονίκη

  • [01] "Ψαλίδι" 6% στους μισθούς στο χώρο του εμπορίου

    Υπογράφεται εντός των επομένων ημερών η Εθνική Κλαδική Σύμβαση στο χώρο του Εμπορίου.

    Η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η νέα κλαδική σύμβαση θα προβλέπει μειώσεις 6%, σε σχέση με τη Συλλογική Σύμβαση του 2009, για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων του κλάδου.

    Στη νέα κλαδική σύμβαση, διατηρούνται όλα ανεξαιρέτως τα επιδόματα, οι παροχές και οι θεσμικές ρυθμίσεις όλων των προηγουμένων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και όλα τα μισθολογικά κλιμάκια προϋπηρεσίας.

    [02] Ηχηρές απουσίες στους Ολυμπιακούς

    Την ώρα που κορυφώνεται η προσμονή των φιλάθλων για την έναρξη των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων, έντονα αισθητές γίνονται και οι απουσίες μεγάλων μορφών ή Ολυμπιακών ομάδων με παράδοση στα «ραντεβού» του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη.

    Είτε εξαιτίας τραυματισμού, είτε τιμωρίας ή επειδή δεν εξασφάλισαν την πρόκριση στο Λονδίνο δεν θα είναι αθλητές όπως ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, ο Ραφαέλ Ναδάλ, ο Ιαν Θορπ ή η Μπλάνκα Βλάσιτς.

    Η απουσία της εθνικής ποδοσφαίρου των ανδρών της Αργεντινής ή της Κούβας στο βόλεϊ ανδρών και γυναικών αφήνουν... πικρή γεύση, δύο ημέρες πριν την πολυαναμενόμενη τελετή έναρξης.

    [03] Χημική ουσία αποκαθιστά την όραση

    Μία νέα χημική ουσία κατάφερε να αποκαταστήσει σε ένα βαθμό και ένα σύντομο χρονικό διάστημα την όραση σε τυφλά ποντίκια.

    Αν και συχνά οι μελέτες σε πειραματόζωα αποτυγχάνουν να αναπαραχθούν με την ίδια επιτυχία στους ανθρώπους, οι αμερικανοί ερευνητές ευελπιστούν ότι μελλοντικά η περαιτέρω βελτιωμένη μέθοδός του μπορεί να οδηγήσει σε μία νέου τύπου θεραπεία για όσους πάσχουν από σταδιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καθώς και από γενετικής αιτιολογίας οφθαλμολογικές παθήσεις που έχουν ως συνέπεια την απώλεια της όρασης.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής και κυτταρικής βιολογίας Ρίτσαρντ Κράμερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό "Neuron" (Νευρώνας), χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, των οποίων τα κύτταρα της όρασης στον αμφιβληστροειδή των ματιών τους (τα ραβδία και τα κωνία) είχαν καταστραφεί λίγους μήνες μετά τη γέννησή τους και έτσι τα ζώα είχαν μείνει τυφλά.

    Όταν οι Αμερικανοί επιστήμονες ενέχυσαν την ουσία ΑΑQ στα μάτια των πειραματόζωων, κατέστη εφικτή η πρόσκαιρη αποκατάσταση της ευαισθησίας των ματιών τους στο φως.

    [04] "Βάλτε σε τάξη τα οικονομικά σας"

    Χαράτσια, εφορία, λογαριασμοί, σούπερ μάρκετ, σχολεία, φροντιστήρια, βενζίνες. Η λίστα με τα έξοδα κάθε μήνα είναι ατελείωτη και η δυνατότητα αποταμίευσης εν μέσω κρίσης φαντάζει άπιαστο όνειρο.

    Το www.imoney.gr, μία νέα ιστοσελίδα που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης προσωπικών οικονομικών στην Ελλάδα, υπόσχεται να βοηθήσει τους επισκέπτες της να επιτύχουν το ακατόρθωτο: να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους!

    Πίσω από την ιστοσελίδα βρίσκονται ο Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Βίκτωρ Σολομών, οι οποίοι είχαν την ιδέα για τη δημιουργία του imoney πριν από ένα χρόνο, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

    Η ιστοσελίδα imoney.gr δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να φτιάχνει τον προϋπολογισμό του ανά μήνα, καταγράφοντας τα έσοδα, τις πάγιες δαπάνες, τα ελαστικά έξοδα, αλλά και πόσα χρήματα επιθυμεί να αποταμιεύσει. Αν ο χρήστης ξεπεράσει το επιθυμητό όριο των εξόδων, τότε το σύστημα τον ειδοποιεί, ώστε να γνωρίζει πόσα έχει ξοδέψει.

    Καταγράφοντας τα έξοδά του ο χρήστης μπορεί να δει μέσα από στατιστικά γραφήματα τι ποσοστό των εξόδων αφορά κάθε κατηγορία (προσωπικά έξοδα, διασκέδαση, μετακινήσεις, κλπ), προκειμένου να έχει καλύτερο έλεγχό τους.

    [05] Ενημέρωση από τον Γ. Στουρνάρα για ΑΤΕ ζητούν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

    Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά την Αγροτική Τράπεζα ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως τονίζουν οι βουλευτές επικαλούμενοι σχετικά δημοσιεύματα, «η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να αποφασίσει, αν δεν έχει αποφασίσει ήδη, τον τεμαχισμό της Αγροτικής Τράπεζας σε «κακή» και «καλή» τράπεζα με την εκχώρηση της τελευταίας σε ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο».

    [06] Προσάραξη φορτηγού πλοίο στην περιοχή Φελλός της Άνδρου

    Φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας και 10 άτομα πλήρωμα, 8 Ουκρανούς και 2 Ρώσους, προσάραξε το πρωί σε βράχια, στην περιοχή Φελλός της Άνδρου, με αποτέλεσμα να υπάρξει ελεγχόμενη εισροή υδάτων.

    Κανείς απο το πλήρωμα του πλοίου δεν τραυματίστηκε, ενώ στο σημείο έχει μεταβεί πλωτό σκάφος του λιμενικού.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί στη περιοχή θαλάσσια ρύπανση. Το πλοίο είχε ξεκινήσει απο τη Χαλκίδα κενό φορτίου, με προορισμό τη Ρουμανία.

    [07] H Moody's υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την PSA Peugeot Citroen

    Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε σήμερα κατά μια βαθμίδα, από Ba1 σε Ba2, την πιστοληπτική ικανότητα της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας PSA Peugeot Citroen, η οποία κατέγραψε μεγάλες απώλειες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Η υποβάθμιση από τον οίκο Moody's ανακοινώνεται μετά την υποβάθμιση από τους οίκους Standard and Poor's και Fitch χθες Τετάρτη.

    Ο όμιλος PSA, η πρώτη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, κατέγραψε σημαντικές ζημίες την περίοδο αυτή, οι οποίες ανήλθαν στα 819 εκατομμύρια ευρώ.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [08] Η βουλγαρική κυβέρνηση επιβίωσε πρότασης μομφής

    Η βουλγαρική κυβέρνηση επιβίωσε σήμερα πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης, η οποία τής καταλογίζει αποτυχία στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και στην πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Πρόκειται για την τέταρτη πρόταση μομφής από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από τρία χρόνια, με την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [09] Το 7ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας σηκώνει αυλαία στις 10 Αυγούστου

    Σε πείσμα των καιρών και χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των συναυλιών, που έχει καθιερώσει, το 7ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Αυγούστου έως τις 31 Αυγούστου, με πολύ μουσική δωματίου, με τη σύμπραξη Ελλήνων και ξένων μουσικών αλλά και με τραγούδι σε διάφορες εκφράσεις του -όπερα, έντεχνο, τζαζ- αφού η ποικιλία και η προσπάθεια ανάδειξης νέων ταλέντων παραμένει βασικό μέλημα της διοργάνωσης.

    Με τις ιδιαίτερες επιλογές του και το σταθερά χαμηλό εισιτήριό του, το Φεστιβάλ θα δώσει και πάλι τη δυνατότητα στους φιλόμουσους επισκέπτες και κατοίκους του νησιού να απολαύσουν ερμηνείες υψηλής ποιότητας στην παραλία της Αύρας, μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, ακριβώς δίπλα στο κύμα, στο «Μικρό Θέατρο Ιάσονα Μολφέση» στην Παχεία Ράχη, καθώς και σε χώρους που θα χρησιμοποιηθούν φέτος για πρώτη φορά από το Φεστιβάλ.

    [10] Ανακαλύφθηκε μακρινό ηλιακό σύστημα με τους εξωπλανήτες του δικού μας

    Οι αστρονόμοι εντόπισαν για πρώτη φορά ένα μακρινό ηλιακό σύστημα, σε απόσταση περίπου 10.000 ετών φωτός από τη Γη, οι τροχιές των τριών -έως τώρα γνωστών- εξωπλανητών του μοιάζουν πάρα πολύ με τις τροχιές των πλανητών του δικού μας συστήματος, καθώς όλες βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο μεταξύ τους και, παράλληλα, είναι ευθυγραμμισμένες με το επίπεδο περιστροφής του άστρου -ήλιου τους, δηλαδή με τον ισημερινό του.

    Ερευνητές από τα πανεπιστήμια ΜΙΤ, Καλιφόρνιας-Σάντα Κρουζ κι άλλα ερευνητικά ινστιτούτα, μ? επικεφαλής τον αστροφυσικό Ρομπέρτο Σάντσις-Ογιέδα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο "Nature", σύμφωνα με το "Science" και το "New Scientist", ανίχνευσαν το πρώτο εξωπλανητικό σύστημα με εξίσου εύτακτες τροχιές πλανητών, οι οποίοι κινούνται γύρω από το άστρο Κέπλερ-30, μεγάλο και φωτεινό όσο ο δικός μας Ήλιος. Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το εν λόγω άστρο, όπως και το δικό μας, περιστρέφεται γύρω από ένα κάθετο άξονα και γύρω από αυτό περιφέρονται τρεις πλανήτες, όλοι στο ίδιο επίπεδο.

    [11] Η διατροφή πιο υπεύθυνη για την παχυσαρκία, από την έλλειψη άσκησης

    Νέα πρωτότυπη επιστημονική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι παχαίνουν, πιο πολύ επειδή τρώνε πολύ κι ανθυγιεινά, παρά επειδή δεν ασκούνται αρκετά.

    Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Τανζανία, μ? επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Χέρμαν Πόντζερ του Κολλεγίου Χάντερ της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν την περίπτωση της φυλής Χάτζα, που επιβιώνει μέχρι σήμερα στη βόρεια σαβάνα της εν λόγω αφρικανικής χώρας, διατηρώντας σχεδόν αναλλοίωτο τον πανάρχαιο τρόπο ζωής των κυνηγών-συλλεκτών, που κυριαρχούσε παγκοσμίως πριν την εμφάνιση της γεωργίας.

    Η μελέτη δείχνει ότι η ποσότητα θερμίδων που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, αποτελεί ένα σταθερό ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Αυτή η διαπίστωση καταρρίπτει τη θεωρία ορισμένων επιστημόνων ότι μετά τη βιομηχανική επανάσταση η ανάγκη των ανθρώπων για ενέργεια (θερμίδες) έχει μεταβληθεί δραστικά.

    [12] Πέθανε η ηθοποιός Σουζάνε Λόταρ, μούσα του σκηνοθέτη Χάνεκε

    Η γερμανίδα ηθοποιός Σουζάνε Λόταρ, μούσα του αυστριακού σκηνοθέτη Μίχαελ Χάνεκε, πέθανε σε ηλικία 51 ετών, έγινε γνωστό από πηγή προσκείμενη στην οικογένειά της.

    Ο δικηγόρος της οικογένειας, ο Κρίστιαν Σετς, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι "οι εντολείς του δεν θα δώσουν καμιά πρόσθετη διευκρίνιση όσον αφορά το θάνατο, για λόγους που μπορούν να γίνουν κατανοητοί".

    Η Λόταρ γεννήθηκε στο Αμβούργο, στη βορειοδυτική Γερμανία, από γονείς ηθοποιούς. Είχε ενσαρκώσει πολλούς ρόλους στο θέατρο, την τηλεόραση και κυρίως στον κινηματογράφο στις ταινίες του Μίχαελ Χάνεκε όπως η "Λευκή Κορδέλα" που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2009.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [13] Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της γυναίκας που προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλονίκη

    Δεν εμπνέει, μέχρι στιγμής, ανησυχία η κατάσταση της υγείας της γυναίκας, ηλικίας 71 ετών, από τα Διαβατά, που προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο υποδιοικητής της Γ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας, Παναγιώτης Νάνος, η κατάστασή της είναι ελεγχόμενη. Το συγκεκριμένο κρούσμα ήταν το πρώτο και το μοναδικό μέχρι στιγμής, στη Βόρεια Ελλάδα σε ό,τι αφορά την εκδήλωση του ιού σε άνθρωπο.

    Την ίδια στιγμή, ο κ. Νάνος επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας από το δίκτυο παγίδων και επιτήρησης κουνουπιών, δεν υπάρχει σοβαρός αριθμός μολυσμένων με τον ιό κουνουπιών στη Βόρεια Ελλάδα, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 July 2012 - 8:30:38 UTC