Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χίος: Δύο νεκροί από πτώση ΚΤΕΛ σε χαράδρα
  • [02] "Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της"
  • [03] "Μεδουσοειδές" με καρδιά αρουραίου!
  • [04] Θύμα άγριας επίθεσης έπεσε 15χρονη στην Πάρο
  • [05] Νέο ρεκόρ στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ισπανίας
  • [06] Φουκουσίμα: Ευθύνες στην διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου
  • [07] "Έφυγε" ο πρόεδρος της ΠΑΕ Εργοτέλης Απόστολος Παπουτσάκης
  • [08] Μαύρο χιούμορ, γκραν γκινιόλ συγκρούσεις, στο "Ντελίριουμ" του Σεντάρις
  • [09] Το πρώτο λογισμικό που αντιγράφει έναν ολόκληρο (μικρο)οργανισμό
  • [10] "Πράσινο φως" στην πρώτη γονιδιακή θεραπεία στην Ευρώπη
  • [11] Κύπρος: Δεν υπάρχουν "κόκκινες γραμμές" για τις συζητήσεις με την τρόικα
  • [12] Τρεις νεκροί από τις φωτιές στη Τζιρόνα της Ισπανίας

  • [01] Χίος: Δύο νεκροί από πτώση ΚΤΕΛ σε χαράδρα

    Δύο νεκροί και εννέα τραυματίες είναι ο απολογισμός τραγικού δυστυχήματος με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Χίου, που έπεσε σε χαράδρα και αμέσως μετά τυλίχθηκε στις φλόγες, στις 8.30 το πρωί, μεταξύ των χωριών Παντικίου και Συκιάδας.

    Το λεωφορείο εκτελούσε το παραπάνω δρομολόγιο, όταν για άγνωστη έως στιγμής αιτία κοντά στη Συκιάδα ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε στη χαράδρα, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει περίπου 20 μέτρα και να πάρει φωτιά, η οποία επεκτάθηκε στον γύρω χώρο.

    Επί τόπου έσπευσαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, που έσβησαν τη φωτιά και ανέσυραν νεκρούς δύο από τους επιβαίνοντες και εννέα τραυματίες. Συνεχίζεται η έρευνα των πυροσβεστών για τυχόν άλλα θύματα.

    [02] "Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της"

    Αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω πληρωμές, δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ και προέβλεψε ότι «δυστυχώς η Ελλάδα πιθανόν δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της». Αυτό σημαίνει αδυναμία πληρωμών, πρόσθεσε και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πιθανότατα συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας και «οι ίδιοι οι Έλληνες θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ίσως λογικότερο να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη».

    «Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει πλέον πάψει να τρομάζει», τόνισε ο κ. Ρέσλερ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο κρατικό κανάλι ARD και δήλωσε «κάτι περισσότερο από σκεπτικός» σε ό,τι αφορά την υλοποίηση εκ μέρους της Ελλάδας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

    [03] "Μεδουσοειδές" με καρδιά αρουραίου!

    Αν ζούσε ο Φρανκενστάιν, αυτό θα ήταν το αγαπημένο ζωάκι του! Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν μία τεχνητή μέδουσα από άψυχη σιλικόνη, που διαθέτει κύτταρα από την καρδιά ενός αρουραίου για να κολυμπάει στο νερό ακριβώς όπως οι πραγματικές μέδουσες. Το πρωτότυπο -και ολίγον ανατριχιαστικό- επίτευγμα αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο πεδίο της βιοτεχνολογίας και της δημιουργίας συνθετικής ζωής. Κατά τους ερευνητές, θα συμβάλει στη δημιουργία νέων τεχνητών καρδιών για τους ανθρώπους, οι οποίες θα αντικαθιστούν τις υπάρχουσες που έχουν πρόβλημα.

    Οι ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και του πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και Ινστιτούτο Wyss Βιολογικά Εμπνευσμένης Μηχανικής), με επικεφαλής τους καθηγητές Κιτ Πάρκερ και Τζον Νταμπίρι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology", σύμφωνα με το "Nature", το "Science" και το "New Scientist", δημιούργησαν ένα «Μεδουσοειδές», όπως το ονόμασαν, σε μέγεθος κέρματος και το έκαναν να μιμείται τον τρόπο που κολυμπάει μια νεογέννητη πραγματική μέδουσα (του είδους Aurelia aurita).

    «Μορφολογικά δημιουργήσαμε μία μέδουσα. Λειτουργικά δημιουργήσαμε μία μέδουσα. Γενετικά αυτό το πράγμα είναι ένας αρουραίος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάρκερ. «Συνήθως όταν μιλάμε για μορφές συνθετικής ζωής, κάποιος θα πάρει ένα ζωντανό κύτταρο και θα τοποθετήσει νέα γονίδια σε αυτό. Εμείς δημιουργήσαμε ένα ζώο. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα γονίδιά του, αλλά επίσης με την μορφολογία και τις λειτουργίες του», πρόσθεσε.

    [04] Θύμα άγριας επίθεσης έπεσε 15χρονη στην Πάρο

    Θύμα άγριας επίθεσης έπεσε 15χρονη, χθες το βράδυ, στην Πάρο και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σήμερα στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται στο Αττικό νοσοκομείο.

    Το κορίτσι είχε πάει με τη μητέρα του για διακοπές στην Πάρο, όπου φιλοξενούνταν σε φιλικό τους σπίτι. Χθες, γύρω στις 8.30 το βράδυ, έκαναν μπάνιο στην περιοχή "Χρυσή Ακτή" και κάποια στιγμή η μητέρα της την έχασε. Η γυναίκα άρχισε να την αναζητά και βρήκε τη 15χρονη πίσω από βράχια, αναίσθητη και σε κακή κατάσταση. Το κορίτσι έφερε πολλά χτυπήματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο, έχοντας χάσει τις αισθήσεις του, ενώ έλειπε το κάτω μέρος του μαγιό.

    Η 15χρονη μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πάρου και στη συνέχεια διακομίστηκε με ελικόπτερο στο Αττικό νοσοκομείο.

    [05] Νέο ρεκόρ στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ισπανίας

    Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ισπανίας ξεπέρασε άνετα σήμερα το πρωί το 7% σε μια αγορά στην οποία κυριαρχεί η δυσπιστία απέναντι στη χώρα αυτή, η οποία βυθίζεται στην κρίση.

    Γύρω στις 08:45 τοπική ώρα (09:45 ώρα Ελλάδας), η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ισπανίας έφθασε το 7,343% έναντι 7,225% που ήταν χθες.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [06] Φουκουσίμα: Ευθύνες στην διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου

    Έρευνα σχετικά με το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία μετά το Τσερνόμπιλ αποφάνθηκε σήμερα ότι η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα προέβη σε λανθασμένους χειρισμούς, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές ήταν απροετοίμαστες για την καταστροφή που ακολούθησε τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.

    Η εταιρία Tokyo Electric Power και οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές "ήταν πεπεισμένες ότι γεγονότα που ξεπερνούν τις εικασίες τους δεν πρόκειται να συμβούν", σύμφωνα με την τελική έκθεση της επιτροπής έρευνας για το ατύχημα στην Φουκουσίμα.

    "Δεν γνώριζαν ότι τα μέτρα αποφυγής της χειρότερης κατάστασης ήταν επι της ουσίας διάτρητα", κατέληξε η δεκαμελής επιτροπή η οποία ορίστηκε από την κυβέρνηση.

    Η επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση και την διαχειρίστρια εταιρία να συνεχίσει την έρευνα για το αν οι ζημιές στο εργοστάσιο προκλήθηκαν από τον σεισμό ή από το τσουνάμι που ακολούθησε.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [07] "Έφυγε" ο πρόεδρος της ΠΑΕ Εργοτέλης Απόστολος Παπουτσάκης

    Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα τα ξημερώματα ο Aπόστολος Παπουτσάκης. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Εργοτέλης δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τις τελευταίες ημέρες, καθώς νοσηλευόταν, μετά από καρδιακό επεισόδιο, στην εντατική μονάδα θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

    Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο Απόστολος Παπουτσάκης είχε υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο.

    [08] Μαύρο χιούμορ, γκραν γκινιόλ συγκρούσεις, στο "Ντελίριουμ" του Σεντάρις

    Το μαύρο χιούμορ, οι γκραν γκινιόλ συγκρούσεις, όπως και η άγρια διακωμώδηση της καθημερινής ζωής σε μια κοινωνία η οποία παραμένει βυθισμένη σε μια σειρά από αμετακίνητες βεβαιότητες (οι προκαταλήψεις που έχει επιφέρει ο νοσηρός ατομικισμός και η αποκοπή από οιαδήποτε έννοια συλλογικής ζωής) αποτελούν τα απαραγνώριστα χαρακτηριστικά της πεζογραφίας του Ντέιβιντ Σεντάρις.

    Ο Σεντάρις, που γεννήθηκε το 1957 στη Νέα Υόρκη από 'Ελληνα πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα, έχει αποδειχθεί ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμωδιογράφους στις ΗΠΑ, με κάθε καινούργιο βιβλίο του να σκαρφαλώνει αμέσως στην κορυφή των πωλήσεων και να μετατρέπεται γρήγορα σε επιτυχία διαρκείας.

    Η συλλογή διηγημάτων «Ντελίριουμ», η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Μελάνι» (σελ. 247), σε μετάφραση Μυρσίνης Γκανά, είναι ένα ακόμα δείγμα του κλίματος που φιλοτεχνεί από την πρώτη στιγμή ο Σεντάρις με οποιοδήποτε θέμα κι αν καταπιαστεί. Το «Ντελίριουμ» ξεφεύγει από τον κύκλο των οικογενειακών και αυτοβιογραφικών διηγήσεων που έχουν κυριαρχήσει σε παλαιότερα έργα του και απλώνεται σ' ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα, χωρίς να υποχωρεί ως εκ τούτου κατά το παραμικρό η ένταση του ειρωνικού του βλέμματος.

    [09] Το πρώτο λογισμικό που αντιγράφει έναν ολόκληρο (μικρο)οργανισμό

    Αμερικανοί επιστήμονες ολοκλήρωσαν το πρώτο στον κόσμο υπολογιστικό μοντέλο ενός έμβιου οργανισμού.Το επίτευγμα θεωρείται ένα πολύ σημαντικό βήμα στο πεδίο της υπολογιστικής βιολογίας, καθώς οι ερευνητές ανέπτυξαν το πρώτο λογισμικό που αντιγράφει και προσομοιώνει πλήρως ένα μικροοργανιαμό.

    Συγκεκριμένα, το ταπεινό μονοκύτταρο παρασιτικό βακτήριο Mycoplasma genitalium, το οποίο ζει στο γεννητικό και το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου και θεωρείται το μικρότερο βακτήριο στον κόσμο.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ και του Ινστιτούτου Κρεγκ Βέντερ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοτεχνολογίας Μάρκους Κάβερτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας "Cell" (Κύτταρο), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κατέγραψαν κάθε μοριακή δράση και αντίδραση που λαμβάνει χώρα κατά τον κύκλο ζωής του εν λόγω παθογόνου μικροοργανισμού (σε επίπεδο DNA, RNA, πρωτεϊνών κ.α.).

    [10] "Πράσινο φως" στην πρώτη γονιδιακή θεραπεία στην Ευρώπη

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency - EMA) έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η πρώτη φαρμακευτική γονιδιακή θεραπεία στην Ευρώπη - και γενικότερα η πρώτη στον δυτικό κόσμο. Πρόκειται για το φάρμακο Glybera της ολλανδικής εταιρίας βιοτεχνολογίας UniQure, το οποίο θεραπεύει μια πολύ σπάνια γενετική νόσο, που προκαλείται από την ανεπάρκεια της λιποπρωτεϊνης (ενζύμου) λιπάσης.

    Μόνο λίγες εκατοντάδες άνθρωποι στην Ευρώπη και την Αμερική έχουν την ασθένεια και μέχρι στιγμής η μόνη αντιμετώπιση στην οποία καταφεύγουν, είναι η αυστηρή δίαιτα. Με συνολικό κόστος πάνω από 1 εκατ. ευρώ ανά ασθενή, θα πρόκειται για την πιο ακριβή φαρμακευτική θεραπεία πάνω στον πλανήτη.

    Η ασθένεια, που οφείλεται σε ένα ελαττωματικό γονίδιο και εμποδίζει τη διάσπαση των λιπών των τροφών, προκαλώντας σοβαρή, εν δυνάμει θανατηφόρα, παγκρεατίτιδα (φλεγμονή και μεγάλο πόνο στο πάγκρεας), πλήττει περίπου έναν έως δύο ανθρώπους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σύμφωνα με το "Nature" και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

    [11] Κύπρος: Δεν υπάρχουν "κόκκινες γραμμές" για τις συζητήσεις με την τρόικα

    Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει «κόκκινες γραμμές», σε ότι αφορά τις συζητήσεις με τους τεχνοκράτες της τρόικας, για τους όρους της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Επισήμανε ακόμα ότι στο παρόν στάδιο θα γίνει διαβούλευση και όχι διαπραγμάτευση, η οποία θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο στάδιο.

    Ο κύριος Σιαρλή είπε ότι στην προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας, αλλά και στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, στόχος ήταν η συγκέντρωση στοιχείων και η διαμόρφωση άποψης. Στην παρούσα επίσκεψη, σημείωσε, στόχος των μελών της τρόικας είναι να επισημάνουν τους τομείς, για τους οποίους κατά την κρίση τους, χρειάζεται να γίνει συζήτηση και διαβούλευση, ώστε να επιτύχουν συγκλίσεις με την κυβέρνηση, εκεί που υπάρχει διάσταση απόψεων.

    [12] Τρεις νεκροί από τις φωτιές στη Τζιρόνα της Ισπανίας

    Οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν την Κυριακή στη Τζιρόνα, το τουριστικό θέρετρο στη βόρεια περιοχή της Καταλονίας, στα σύνορα με τη Γαλλία και οι οποίες είναι ακόμη εκτός ελέγχου, στοίχισαν τη ζωή τριών ανθρώπων.

    Πρόκειται για τρεις Γάλλους, μεταξύ των οποίων ένας πατέρας και η μικρή του κόρη.

    Εκπρόσωπος των πυροσβεστών πρόσθεσε ότι εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και χαρακτήρισε την κατάσταση "πολύ σοβαρή".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 July 2012 - 8:30:35 UTC