Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δάνειο - «γέφυρα» ως το Σεπτέμβρη ψάχνει η κυβέρνηση
  • [02] Αύξηση των εργάσιμων ημερών σχεδιάζει η κυβέρνηση Μόντι
  • [03] Μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας, ζητεί η ΕΣΕΕ
  • [04] «Ο λαός δεν αντέχει ούτε ένα μέτρο επιπλέον» τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα
  • [05] Έκκληση της ΓΕΝΟΠ να μην περιληφθεί το τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς
  • [06] Εκπρόσωπος Ο. Ρεν: Άγνωστο πότε επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα

  • [01] Δάνειο - «γέφυρα» ως το Σεπτέμβρη ψάχνει η κυβέρνηση

    «Κατευθύνσεις και όχι λεπτομέρειες ζητεί η τρόικα», σχετικά με τα μέτρα περιορισμού των δαπανών 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, δήλωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ανάγκη να τα προσδιορίσουμε επακριβώς».

    Οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου, επισήμαναν, επίσης, ότι «οι υπουργοί είναι συνεργάσιμοι» για την περικοπή των δαπανών στους τομείς τους, «θα περιμέναμε περισσότερα, αλλά δεν έχουν την τεχνογνωσία και θα τους βοηθήσουμε».

    Χαρακτηριστικό, πάντως, της δυσκολίας του όλου εγχειρήματος, είναι το γεγονός ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν κατηγορηματικά τις νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή την επιβολή πρόσθετων φόρων. «Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», απάντησε, ερωτηθείς σχετικά, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου. Κατά τον ίδιο, επίσης, δεν έχει αποκλειστεί τελείως και το ζήτημα της λήψης πρόσθετων μέτρων για τις αποκλίσεις στον εφετινό προϋπολογισμό. «Υπάρχουν φωνές στο Eurogroup, που πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προσπαθούμε να τα αποφύγουμε με επιχείρημα τη μεγαλύτερη ύφεση», είπε με νόημα ο συγκεκριμένος παράγοντας.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, κύριο μέλημα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση φαίνεται ότι είναι αφενός η εξασφάλιση ενός «δανείου- γέφυρας» για την κάλυψη των ομολόγων ύψους 3,1 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Αυγούστου και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και αφετέρου η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

    [02] Αύξηση των εργάσιμων ημερών σχεδιάζει η κυβέρνηση Μόντι

    Αύξηση των εργάσιμων ημερών κατά μια εβδομάδα, σχεδιάζει η κυβέρνηση του Μάρο Μόντι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5, του ομίλου Μπερλουσκόνι.

    Η αρχή πρόκειται να γίνει μάλλον με την απάλειψη των αργιών που συνδέονται με τους διάφορους πολιούχους: τον 'Αγιο Τζενάρο στην Νάπολη, Αμπρότζιο στο Μιλάνο και τους αγίους Πέτρο και Παύλο στην Αιώνια Πόλη.

    Οι μεγάλες θρησκευτικές αργίες δεν μπορούν να καταργηθούν, λόγω ειδικής σύμβασης του ιταλικού κράτους με το Βατικανό. Σε ότι αφορά άλλες γιορτές, όπως εκείνη της 25ης Απριλίου, για την απελευθέρωση από τον φασισμό ή της Πρωτομαγιάς, αναμένεται να εξετασθούν σε μια δεύτερη φάση, έστω και αν υπάρχει η κάθετη αντίθεση των συνδικάτων και των αντιστασιακών οργανώσεων.

    Οι πρώτες «περικοπές» μπορεί πάντως να ανακοινωθούν ήδη από την Παρασκευή, μετά το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στο μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

    Στο ιταλόφωνο καντόνι Τιτσίνο της Ελβετίας, στο μεταξύ, έχει προκηρυχθεί για αύριο, απεργιακή κινητοποίηση κατά των ξένων επιχειρήσεων και εργατών, που θεωρούνται αιτία της συνεχούς μείωσης των αμοιβών στον οικοδομικό τομέα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», πολλοί ελβετοί συνδικαλιστές, θεωρούν ότι «με την έλευση των Ιταλών οι αμοιβές και το κόστος του συνόλου των εργολαβιών μειώθηκαν μέχρι και κατά ποσοστό 40%, ενώ, θα έπρεπε να ισχύουν, για όλες τις περιπτώσεις, οι ελβετικές συμβάσεις του οικοδομικού τομέα».

    [03] Μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας, ζητεί η ΕΣΕΕ

    Nα διαμορφωθεί ο ΦΠΑ για τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας, στο ίδιο ύψος με τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχειακά καταλύματα, δηλαδή στο 6,5% ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, στο πλαίσιο της δέσμης φορολογικών και άλλων μέτρων για την ενίσχυση του εμπορίου στη νησιωτική Ελλάδα και γενικότερα της θαλάσσιας περιοχής.

    Σύμφωνα με επίκαιρη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Μμε (μικρομεσαίες) ελληνικές επιχειρήσεις, το μέσο κόστος που απαιτείται για την εξαγωγή προϊόντων από την Ελλάδα, διαμορφώνεται στα 1.153 δολάρια έναντι 1.043 δολάρια στην ΕΕ, ενώ για τις εισαγωγές το κόστος είναι 1.265 δολάρια έναντι 1.098 δολαρίων στην ΕΕ, με μέσο χρόνο διεκπεραίωσης 20-25 ημέρες, έναντι 12 ημερών στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Ως εκ τούτου, η ΕΣΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να αποφασίσει την άμεση υλοποίηση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στο 6,5%, όπως έπραξε στο αίτημα των ξενοδόχων για τους ίδιους τουριστικούς και εμπορικούς λόγους.

    [04] «Ο λαός δεν αντέχει ούτε ένα μέτρο επιπλέον» τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα

    «Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, για λόγους περισσότερο εντυπώσεων, και για να φανεί ότι είναι συνεπής με το προγραμματικό πλαίσιο των τριών κομμάτων κάνει ένα άθλιο παζάρι, ότι τάχα προσπαθεί να μοιράσει τα βαθύτατα ταξικά αντιλαικά μέτρα, αντί σε ένα χρόνο σε δύο και σε τρία χρόνια» δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ερωτηθείσα για τα μέτρα ύψους 11,5 δισ ευρώ.

    «Ο λαός δεν αντέχει ούτε ένα μέτρο επιπλέον, πρόσθεσε η κ.Παπαρήγα και επεσήμανε ότι «ο λαός δεν πρέπει να παραπλανηθεί απο το παιχνίδι του εντυπωσιασμού, ότι τάχα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται».

    «Αυτοί που περνάνε, τελικά την γραμμή τους είναι ο πιο σκληρός πυρήνας των καπιταλιστών και των μονοπωλίων» κατέληξε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [05] Έκκληση της ΓΕΝΟΠ να μην περιληφθεί το τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς

    Έκκληση προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να μην περιληφθεί το τέλος ακινήτων του 2012 στους λογαριασμούς ρεύματος απευθύνει η ΓΕΝΟΠ με σχετική επιστολή, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάρρευση του ενεργειακού τομέα και μπλακ- άουτ, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

    Η ΓΕΝΟΠ σημειώνει ότι η επιβολή του τέλους ακινήτων, πέρυσι, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση, καθώς οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των νοικοκυριών, από 388 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2011 εκτοξεύθηκαν στα 697 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012 ενώ, συνολικά, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί φθάνουν στο 1,1 δισ. ευρώ. ευρώ. Το πρόβλημα αυτό μετακυλίθηκε στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές αδυνατούσαν να πληρώσουν τους προμηθευτές ρεύματος, εκείνοι με τη σειρά τους τον λειτουργό της αγοράς και τις εταιρίες μεταφοράς- διανομής ενέργειας και η αλυσίδα συνεχίζεται με τους παραγωγούς ρεύματος και τους προμηθευτές πρώτων υλών και φυσικού αερίου.

    [06] Εκπρόσωπος Ο. Ρεν: Άγνωστο πότε επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα», δήλωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ούτε πόσο διάστημα θα διαρκέσει η δεύτερη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, αλλά ούτε και πότε θα ολοκληρώσει την έκθεσή της για την αξιολόγηση της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τον Σάιμον Ο Κόνορ, «η δεύτερη αποστολή θα μεταβεί στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες», προκειμένου να «εμβαθύνει», με περισσότερες λεπτομέρειες, πάνω στην ανάλυση που εκπόνησε το τεχνικό κλιμάκιο, το οποίο είχε επισκεφθεί την πρωτεύουσα στις αρχές Ιουλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 July 2012 - 14:30:34 UTC