Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ειρηνοδικείο Αθηνών: Αντισυνταγματική η μείωση αποδοχών στο Δημόσιο
  • [02] Πέμπτος ο Φιλιππίδης στο επί κοντώ
  • [03] Κ. Χατζηδάκης: Αν είμαστε αξιόπιστοι, οι εταίροι θα δείξουν την αλληλεγγύη τους

  • [01] Ειρηνοδικείο Αθηνών: Αντισυνταγματική η μείωση αποδοχών στο Δημόσιο

    Αντισυνταγματικοί και αντίθετοι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και αντίθετοι στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας κρίθηκαν, με μια απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων, που ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα, οι δύο μνημονιακοί νόμοι 3833/2010 και 3845/2010 που επέβαλαν μείωση των αποδοχών, των επιδομάτων, κ.λπ. των εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα.

    Είναι η πρώτη απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί στις αποδοχές, δώρα, κ.λπ. των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

    Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι τόσο ο νόμος 3833/2010 που αφορά τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ), είναι αντίθετοι στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.

    Υπογραμμίζεται στη δικαστική αυτή απόφαση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων. Αντίθετα, μάλιστα, προσθέτει η απόφαση, επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Ακόμη, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, ότι παραβιάζεται και το άρθρο 4 του Συντάγματος (περί ισότητας), καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθών όσο και των χαμηλόμισθων.

    Η επίμαχη απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 10/2012) και είναι του Ειρηνοδικείου Αθηνών (599/2012) με ειρηνοδίκη τη Σταυρούλα Κουτρουβίδα. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ» (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.) η οποία είναι θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στον Δημόσιο τομέα.

    [02] Πέμπτος ο Φιλιππίδης στο επί κοντώ

    Την πέμπτη θέση κατέλαβε ο Κώστας Φιλιππίδης στον τελικό του επί κοντώ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του Ελσίνκι, με 5,72 μέτρα, επίδοση που είναι η καλύτερη φετινή του. Ο Έλληνας άλτης άφησε τα 5,40 και πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 5,50 μέτρα. Στη συνέχεια άφησε τα 5,60 και πέρασε με την πρώτη τα 5,66 και με τη δεύτερη τα 5,72 μέτρα, ενώ ακολούθησαν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα 5,77 μέτρα.

    Ο Κώστας Δουβαλίδης κατέλαβε την 8η θέση στον τελικό των 110μ με εμπόδια, καθώς κάλυψε την απόσταση σε 13 δεύτερα και 59 εκατοστά.

    [03] Κ. Χατζηδάκης: Αν είμαστε αξιόπιστοι, οι εταίροι θα δείξουν την αλληλεγγύη τους

    "Όσο περισσότερα κάνουμε στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών τόσο περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε στη συνέχεια, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του δημοσίου χρέους, με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην ΕΕ. Αν προχωρήσουν τα πράγματα θεωρώ ότι σε μια επόμενη φάση μπορούμε να πούμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί και η περίπτωση των ενισχύσεων που δόθηκαν και στο δικό μας τραπεζικό σύστημα, με την προηγούμενη προσέγγιση".

    Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση της ΝΕΤ αναφέροντας ότι οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να είναι χρήσιμες και για την Ελλάδα.

    Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «αν εμείς είμαστε αξιόπιστοι, εκείνοι (οι εταίροι) θα δείξουν την αλληλεγγύη τους. Δεν πρέπει να κρύβουμε ότι υπάρχει όλο το τελευταίο διάστημα μια καχυποψία, μια επιφυλακτικότητα, λόγω του ότι αισθάνονται ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει κάποια πράγματα και δεν τα έκανε όλα. Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει δείχνοντας τη δέσμευσή της να προχωρήσει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», και πρόσθεσε: Το νέο φορολογικό σύστημα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, είναι κινήσεις που θα δείξουν ότι η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλίες και θα αποτελέσουν μια ευχάριστη έκπληξη από την πλευρά της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 July 2012 - 16:30:33 UTC