Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομπάμα: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα
  • [02] Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ πριν τη Σύνοδο Κορυφής
  • [03] Ανησυχία για άνοδο της στάθμης των θαλασσών
  • [04] Στον ΟΟΣΑ ανατέθηκε η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας
  • [05] Άγκυρα: Συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ έναντιον και δεύτερου τουρκικού αεροπλάνου
  • [06] Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις λόγω των μέτρων λιτότητας στο Σουδάν

  • [01] Ομπάμα: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα

    Είκοσι λεπτά διήρκεσε το τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    Τον συνεχάρη για την εκλογή του και τον ρώτησε για την υγεία του.

    Ο κ. Ομπάμα διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα στην προσπάθειά τηςγιαπαραμονή στην ευρωζώνη και εξυγίανση της οικονομίας.

    [02] Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ πριν τη Σύνοδο Κορυφής

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα προσπαθήσουν την Τετάρτη να εξομαλύνουν τις διαφορές τους στη διάρκεια μιας συνάντησης μετά την οποία θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας στο Παρίσι, μία ημέρα πριν από τη σημαντική ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 15 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ανέλαβε την προεδρία της Γαλλίας ο Ολάντ.

    «Η καγκελάριος μεταβαίνει στο Παρίσι για να ανταλλάξει απόψεις (...) Δεν θα είναι μια συνάντηση στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις», αλλά θα χρησιμεύσει για να «καθορίσουν (οι δύο ηγέτες) τις θέσεις τους», δήλωσε σήμερα ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση αυτή «εποικοδομητική και καλή για την Ευρώπη».

    Οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι ο γαλλογερμανικός άξονας, κινητήριος δύναμη της ευρωζώνης, λειτουργεί καλά, αλλά και ναξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες, οι οποίες έχουν διαφανεί τις τελευταίες εβδομάδες με την Μέρκελ να καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας και να επικρίνει τη «μετριότητα» των προτάσεων καταπολέμησης της κρίσης που έχει κάνει το Παρίσι.

    Παρόλα αυτά Μέρκελ και Ολάντ ενδέχεται να μην καταφέρουν να ξεπεράσουν τη διαφωνία τους στο θέμα της αμοιβαιοποίησης του χρέους, με το Παρίσι να ζητά την υιοθέτηση ευρωομολόγων, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Βερολίνο εφόσον δεν υπάρχει «μεγαλύτερος έλεγχος» των χρηματοοικονομικών των κρατών της ευρωζώνης, όπως δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος.

    [03] Ανησυχία για άνοδο της στάθμης των θαλασσών

    Η στάθμη των θαλασσών του πλανήτη μπορεί να αυξηθεί αρκετά μέτρα μέσα στους επόμενους αιώνες, αν η υπερθέρμανση συνεχιστεί αμείωτη, σύμφωνα με μία νέα γερμανική επιστημονική μελέτη, η πρώτη που προχωρά σε τόσο μακρόχρονη πρόβλεψη αναφορικά με το επίπεδο των ωκεανών. Η μελέτη, από επιφανείς Ευρωπαίους κλιματολόγους, βασίζεται σε παρατηρήσεις για την άνοδο των θαλασσών κατά την τελευταία χιλιετία, καθώς και σε σενάρια (μοντέλα) σχετικά με το επίπεδο των μελλοντικών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου».

    Στην πρώτη -και πιο αισιόδοξη- περίπτωση, η άνοδος των θαλασσών θα μπορούσε να περιοριστεί στο μισό έως το 2.300 (έως ενάμισι μέτρο) σε σχέση με το πιο απαισιόδοξο σενάριο της ανόδου της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς (άνοδος υδάτων έως 2,7 μέτρα), σε σχέση με το επίπεδο του 2000.

    Αν όμως -στο ακόμα χειρότερο σενάριο- τελικά η θερμοκρασία ανέβει κατά τρεις βαθμούς, τότε θα πρέπει να αναμένεται άνοδος των θαλασσών κατά δύο έως πέντε μέτρα κατά μέσο όρο, με πιο πιθανή μια μέση άνοδο 3,5 μέτρων.

    Όμως ακόμα και μία άνοδος των υδάτων της Γης κατά ένα μέτρο, σύμφωνα με τον Ράμστορφ, είναι αρκετή για να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού ή σε όσες (π.χ. Μπαγκλαντές) βρίσκονται σε δέλτα ποταμών, ενώ ακόμα και παραθαλάσσιες ανεπτυγμένες μεγαλουπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, θα κινδυνεύουν πλέον με συνεχείς πλημμύρες, με μέση συχνότητα μία κάθε τρία χρόνια, έναντι μόλις μία ανά αιώνα μέχρι σήμερα.

    [04] Στον ΟΟΣΑ ανατέθηκε η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας

    Στον ΟΟΣΑ ανατέθηκε η προσπάθεια να μειωθεί δραστικά η γραφειοκρατία σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας και να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, αλλά και το επενδυτικό κλίμα, σύμφωνα με απόφαση του τέως υπηρεσιακού υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παύλου Αποστολίδη.

    Η σχετική σύμβαση, που θα τεθεί σε ισχύ εφόσον επικυρωθεί από τη νέα Βουλή, περιλαμβάνει αμοιβή προς τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε επτά με δέκα μήνες το αργότερο απ' τη στιγμή της υπογραφής της.

    Βασικοί στόχοι του έργου, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι «ο έλεγχος των νόμων και κανονισμών στους δεκατρείς βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να εντοπιστούν οι περιττές διοικητικές επιβαρύνσεις, καθώς και προτάσεις για τροποποιήσεις των εν λόγω νόμων και κανονισμών, με συγκεκριμένα και λιγότερο επιβαρυντικά εναλλακτικά μέσα, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι, όπου απαιτείται για την τόνωση της ανάπτυξης της οικονομίας».

    Οι βασικοί τομείς που θα αναλυθούν είναι: γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις, ισολογισμοί, εταιρικό δίκαιο, ενέργεια, περιβάλλον, αλιεία, ασφάλεια τροφίμων, φαρμακευτική νομοθεσία, δημόσιες συμβάσεις, στατιστικές, φορολογικό δίκαιο (ΦΠΑ), τηλεπικοινωνίες, τουρισμός, εργασιακό περιβάλλον -εργασιακές σχέσεις.

    [05] Άγκυρα: Συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ έναντιον και δεύτερου τουρκικού αεροπλάνου

    Η Τουρκία δήλωσε σήμερα ότι οι συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ενός δεύτερου τουρκικού αεροπλάνου το οποίο αναζητούσε το αναγνωριστικό αεροσκάφος F-4 που καταρρίφθηκε από τη Συρία την περασμένη εβδομάδα, αλλά το δεύτερο αεροπλάνο δεν χτυπήθηκε τελικά από τα πυρά.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τον εαυτό της, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ενάντια σε αυτό που αποκαλεί "εχθρική δράση" της Συρίας που κατέρριψε το πολεμικό αεροσκάφος της την περασμένη εβδομάδα.

    Είπε μάλιστα κατά το τέλος της επτάωρης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με το επεισόδιο, ότι η κατάρριψη από τη Συρία του αναγνωριστικού αεροσκάφους "δεν θα μείνει ατιμώρητη".

    [06] Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις λόγω των μέτρων λιτότητας στο Σουδάν

    Η αστυνομία του Σουδάν έκανε σήμερα εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στη φτωχή πόλη Γκεντάρεφ στον ανατολικό τομέα, κοντά στα σύνορα με την Ερυθραία, με φόντο την οικονομική κρίση. "Όχι άλλες ανατιμήσεις" φώναζαν, ρυθμικά, εκατοντάδες διαδηλωτές.

    Πολιτικοί αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σχολιάζουν ότι, οι διαδηλώσεις "συμπληρώνουν πλέον μια εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης του δημόσιου ελλείμματος επαναφέρει τον δασμό στα καύσιμα, περικόπτει πολλές δαπάνες της, υιοθετεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας".

    Την Παρασκευή επικράτησε ένταση σε φτωχά προάστια του Χαρτούμ, με πρωταγωνιστές χιλιάδες φοιτητές. Ταραχές έγιναν ταυτοχρόνως και στην αλ Τζεριέφ, ανατολικά.

    Ο πρόεδρος Όμαρ Χασάν αλ Μπασίρ, που κυβερνά τα 23 τελευταία έτη, κατηγόρησε "λίγους προβοκάτορες", ότι υποκινούν τις λαϊκές διαμαρτυρίες, υποστηρίζοντας ότι "είναι αποκομμένοι από την πλειοψηφία του λαού".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 June 2012 - 18:30:30 UTC