Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξιτήριο αναμένεται να πάρει σήμερα ο Αντ. Σαμαράς
  • [02] Μετά τις 13.00 οι βαθμολογίες στα Λύκεια
  • [03] Σε εθνική ενότητα κάλεσε ο Μοχάμεντ Μόρσι
  • [04] Αντάμωσαν οι Σαρακατσαναίοι στο Περτούλι
  • [05] Τρεις αιώνες ιστορίας για το Επισκοπείο Κοζάνης
  • [06] Τριάντα δύο νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο στο Μεξικό
  • [07] Τέσσερις νεκροί από σεισμό 5,7 Ρίχτερ στην Κίνα

  • [01] Εξιτήριο αναμένεται να πάρει σήμερα ο Αντ. Σαμαράς

    Εξιτήριο αναμένεται να πάρει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος νοσηλεύεται στο Αττικό Νοσοκομείο μετά την επιτυχή επέμβαση αποκατάστασης αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, στην οποία υπεβλήθη.

    Ο κ. Σαμαράς δε θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως επικεφαλής κλιμακίου, που θα αποτελείται από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παραμείνει στην Αθήνα για να προεδρεύσει σε ειδική διϋπουργική σύσκεψη για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σταθερά βελτιούμενη εξελίσσεται η πορεία της υγείας του προοριζόμενου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, Βασίλη Ράπανου, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, έπειτα από έντονη αδιαθεσία που εμφάνισε την Παρασκευή.

    [02] Μετά τις 13.00 οι βαθμολογίες στα Λύκεια

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία ανακοίνωσης των βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς μετά τις 13.00 σήμερα θα αναρτηθούν στα Λύκεια των υποψηφίων.

    Επίσης οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

    Παράλληλα, «τρέχει» η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, η οποία λήγει στις 5 Ιουλίου.

    [03] Σε εθνική ενότητα κάλεσε ο Μοχάμεντ Μόρσι

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος ισλαμιστής που αναλαμβάνει την εξουσία στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, απέτισε το βράδυ της Κυριακήςφόρο τιμής στους "μάρτυρες" της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο του 2011 και υποσχέθηκε να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας.

    "Δεν θα ήμουν σήμερα εδώ ως πρώτος πρόεδρος εκλεγμένος με την ελεύθερη βούληση των Αιγυπτίων χωρίς τη χάρη του Θεού και (...) το αίμα των μαρτύρων", τόνισε ο Μόρσι στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. "Ευχαριστώ τους μάρτυρες, τις ψυχές των μαρτυρών, τις μητέρες και τους πατέρες τους", πρόσθεσε, αναφερόμενος στους 850 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την εξέγερση.

    Ο Μόρσι διαβεβαίωσε ότι θα είναι ο πρόεδρος "όλων των Αιγυπτίων, χωρίς καμία εξαίρεση", ακόμη και αυτών που ζουν στο εξωτερικό και έκανε έκκληση για εθνική ενότητα γιατί, όπως είπε, η ενότητα είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει η χώρα τους δύσκολους καιρούς.

    Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί και θα προστατεύσει όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Αίγυπτος. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των σημαντικότερων διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει το Κάιρο είναι και οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1979 με το Ισραήλ.

    Επιμέλεια: Φωτεινή Γιοβάνογλου

    [04] Αντάμωσαν οι Σαρακατσαναίοι στο Περτούλι

    Ολοκληρώθηκαντην Κυριακήοι τριήμερες εκδηλώσεις του 32ου Πανελληνίου Ανταμώματος των Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα Λιβάδια του νομού Τρικάλων.

    Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων αποτελεί την κύρια εκδήλωση του σαρακατσάνικου «σιναφιού» και τη μεγαλύτερη πανελληνίως υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση.

    Αν και οι ρίζες των Σαρακατσαναίων είναι στα Άγραφα, αποφασίστηκε, το 1980, το Πανελλήνιο Αντάμωμά τους να πραγματοποιείται στα Λιβάδια Περτουλίου, καθώς η περιοχή ενδείκνυται για πρακτικούς λόγους για ένα τέτοιο εγχείρημα.

    Το Αντάμωμα αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο εθνικό θέμα για να υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα του. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεώργιος Μουτσιάνας, τα προηγούμενα χρόνια ήταν αφιερωμένο στην Κύπρο, στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, στον Πατροκοσμά τον Αιτωλό, ενώ φέτος αφιερώθηκε στην ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, στην οποία συμμετείχαν και πολλοί Σαρακατσάνοι οπλαρχηγοί.

    [05] Τρεις αιώνες ιστορίας για το Επισκοπείο Κοζάνης

    Έχει φιλοξενήσει ιστορικά γεγονότα, όπως η επίσκεψη του Παύλου Μελά το 1904 κατά τη δεύτερη περιοδεία του στη Μακεδονία, η υποδοχή του ελληνικού στρατού το 1912 κατά την απελευθέρωση της Κοζάνης και η εγκατάσταση γερμανικής στρατιωτικής μονάδας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Λεηλατήθηκε, υπέστη φθορές και άλλαξε πολλές χρήσεις μέχρι να στεγάσει τις λειτουργίες της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης.

    Ο λόγος για το Επισκοπείο Κοζάνης, που μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν σ' αυτό, θα φιλοξενήσει τον Μητροπολιτικό Οίκο Κοζάνης, τον οποίο θα εγκαινιάσει σε λίγες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει το τριήμερο 27-30 Ιουνίου στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων & Κοζάνης.

    Η ιστορία του Επισκοπείου ξεκινά το 1744, οπότε κτίστηκε στον αύλειο χώρο της Αγίας Κυριακής των Σερβίων. Σύμφωνα με τη Μητρόπολη, το Μάρτιο του 1757 το κτίριο αποτεφρώθηκε μαζί με το πολύτιμο αρχείο του και όλα τα έγγραφα για την ιστορία της Επισκοπής.

    [06] Τριάντα δύο νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο στο Μεξικό

    Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή στο νοτιοδυτικό Μεξικό όταν το λεωφορείο που επέβαιναν ανατράπηκε δήλωσαν πηγές του Ερυθρού Σταυρού στη κεντροαμερικανική χώρα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές άλλοι τουλάχιστον επτά άνθρωποι που τραυματίστηκαν βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

    Το δυστύχημα πιθανότατα οφείλεται στην ολισθηρότητα του δρόμου.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [07] Τέσσερις νεκροί από σεισμό 5,7 Ρίχτερ στην Κίνα

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοδυτική Κίνα.

    Τρεις από τους νεκρούς αναφέρθηκαν στην επαρχία Γιουνάν και ο τέταρτος στην γειτονική επαρχία Σιχουάν σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Ξινχούα.

    Άλλοι 104 άνθρωποι τραυματίστηκαν οι 20 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σύμφωνα με τις αναφορές των τοπικών αρχών.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 June 2012 - 6:30:27 UTC