Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποιοι και πού εκλέγονται βουλευτές
  • [02] Οι προτάσεις των πολιτικών αρχηγών
  • [03] Ξεκινά η υποβολή των μηχανογραφικών για τις σχολές
  • [04] Ανοδικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, σε υψηλό μήνα το ευρώ
  • [05] Μ. Ραχόι: "Θα μεταδώσουμε μήνυμα εμπιστοσύνης στο ευρώ"
  • [06] Στα 205 εκατ. ευρώ το έλλειμμα λογαριασμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • [07] Το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο Π. Σκουρλέτης
  • [08] Τ. Κουίκ: "Κυβέρνηση συνέχισης του Μνημονίου και χειμώνας παρόμοιος με εκείνον του '42"
  • [09] Στην υποχρέωση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αναφέρεται ο Κ. Σημίτης
  • [10] "Δεν είναι η στιγμή για εκπτώσεις προς την Ελλάδα", δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος

  • [01] Ποιοι και πού εκλέγονται βουλευτές

    Κορυφαία στελέχη των κομμάτων έμειναν εκτός Βουλής σύμφωνα με το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών.

    Ανάμεσα τους η Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ) που δεν εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας καθώς το ΠΑΣΟΚ εκλέγει μόνο τον Πύρρο Δήμα που ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Μετά από πολλά χρόνια εκτός Βουλής μένει και ο Μιχάλης Καρχιμάκης που δεν εξελέγη στο Λασίθι.

    Εκτός έμεινε και ο Δημήτρης Λιντζέρης στη Β΄Πειραιώς. Στην Α΄Αθηνών δεν κατάφερε να εκλεγεί ο υποψήφιος με τη ΝΔ Θανάσης Πλεύρης.

    Δύο έδρες έχασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη Β΄Αθήνας και αν ο Πάνος Καμμένος δεν επιλέξει την έδρα του Έβρου τότε ίσως βρεθεί εκτός Βουλής ο Γιάννης Μανώλης.

    Εκτός έμεινε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο Χρήστος Ζώης στη Λάρισα και ο Δημήτρης Σταμάτης στην Αιτωλοακαρνανία.

    Τελικά στην Α΄Αθήνα δεν εκλέγεται ο Γιάννης Παπαθανασίου από τη ΝΔ.

    [02] Οι προτάσεις των πολιτικών αρχηγών

    Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του στο Ζάππειο, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την παραμονή μας στο ευρώ.

    "Δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Θα σεβαστούμε τις υπογραφές της χώρας".

    Με τη φράση «η καινούργια μέρα έχει ανατείλει για την Ελλάδα» έκλεισε τη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας έτσι την αλλαγή του πολιτικού χάρτη και προαναγγέλοντας σκληρή αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα δικαιωθεί από τις εξελίξεις».

    Θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε, επίσης, ότι τα μέτρα λιτότητας και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου δεν μπορούν να προχωρήσουν, γιατί η κυβέρνηση δεν θα έχει την λαϊκή νομιμοποίηση.

    Τον σχηματισμό κυβέρνησης τη Δευτέρα, ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προτείνοντας στους πολιτικούς αρχηγούς που δικαιούνται να λάβουν διερευνητικές εντολές, να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρακαμφθεί η φάση της ανάθεσης διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης σε καθένα από τα τρία πρώτα κόμματα και να προχωρήσει στη δεύτερη φάση, δηλαδή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

    [03] Ξεκινά η υποβολή των μηχανογραφικών για τις σχολές

    Aρχίζει, σήμερα, η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων συμμετοχής στην επιλογή για τις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών θα λήξει στις 5 Ιουλίου, ενώ στο τέλος του Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες σε όλα τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

    Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί, από το λύκειό τους, τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας με τον οποίο αποκτούν πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, για να επεξεργαστούν και να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.

    Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση, παρέχονται στους υποψηφίους αναλυτικές οδηγίες επεξεργασίας και υποβολής του μηχανογραφικού, χρήσιμοι σύνδεσμοι, στατιστικά, αριθμός εισακτέων και συχνές ερωτήσεις.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι οι βαθμολογικές βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων αναμένεται να ανακοινωθούν, όπως κάθε χρόνο, στα τέλη Αυγούστου.

    [04] Ανοδικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, σε υψηλό μήνα το ευρώ

    Τα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφουν σημαντική άνοδο και η ισοτιμία του ευρώ έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο ενός μήνα, καθώς το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα μετρίασε το φόβο των επενδυτών ότι θα διασπασθεί η Ευρωζώνη.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 σημείωνε αρχικά άνοδο 1,1%, η οποία περιορίσθηκε στη συνέχεια στο 0,75%.

    Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκαναν ράλι, με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI να σημειώνει άνοδο 0,7%.

    Η ισοτιμία του ευρώ έφθασε έως τα 1,2748 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο μήνα, για να υποχωρήσει αργότερα στα 1,27 δολάρια.

    Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε στο 1,54% που είναι η υψηλότερη από τα μέσα Μαΐου.

    Οι αναλυτές θεωρούν, ωστόσο, ότι το ράλι στις αγορές μπορεί να είναι περιορισμένης διάρκειας, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για την παγκόσμια οικονομία και τα προβλήματα που έχουν η Ισπανία και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

    [05] Μ. Ραχόι: "Θα μεταδώσουμε μήνυμα εμπιστοσύνης στο ευρώ"

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες μέλη της G20, της ομάδας των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, είχαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τηλεφωνική διάσκεψη ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 που αρχίζει σήμερα στο Λος Κάμπος του Μεξικού, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετείχαν στην τηλεφωνική διάσκεψη", διευκρίνισε ο Ραχόι στον Τύπο.

    "Πιστεύω ότι αυτό που θα μεταδώσουμε είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο ευρώ", τόνισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, η χώρα του οποίου δεν ανήκει στη G20 αλλά είναι συχνά προσκεκλημένη στις συνόδους κορυφής της.

    "Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ενισχύεται το ευρώ. Η υπόθεση του ευρώ δεν μπορεί να ανατραπεί και πρέπει να συνεχίσουμε να καταγράφουμε προόδους ως προς αυτό", σημείωσε ο κ. Ραχόι.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών και συντόνισαν τη θέση τους ενόψει της έβδομης συνόδου κορυφής της G20 που αρχίζει σήμερα στο παραθαλάσσιο αυτό θέρετρο του δυτικού Μεξικού.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου, Ε. Κωτσάκη

    [06] Στα 205 εκατ. ευρώ το έλλειμμα λογαριασμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    Στα 195 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα τέλη του 2011, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2012 το επιπλέον έλλειμμα είναι 10 εκατ. ευρώ.

    Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), επισημαίνοντας ότι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα του λογαριασμού αυξάνεται κατά 25- 30 εκατ. το μήνα και έχει φθάσει στα 400 εκατ. ευρώ, δεν είναι ακριβείς.

    [07] Το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο Π. Σκουρλέτης

    «Υπεύθυνη αντιπολίτευση για εμάς είναι η αντιπολίτευση που θα είναι συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις της προς τους ψηφοφόρους της. Αν υπάρξουν έστω και κατ΄ ελάχιστον κάποια βήματα που θα ελαφρύνουν κάποιες κοινωνικές κατηγορίες, προφανώς θα τα ενθαρρύνουμε. Υπεύθυνοι θα είμαστε και με το να είμαστε αλληλέγγυοι και σε όλους αυτούς που πλήττονται και ταυτόχρονα μαχητικοί στο να αλλάξουμε κάποια πράγματα?» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, δίνοντας το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος.

    Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι θα μπορεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ισχυρή αντιπολίτευση ως όπλο για την επαναδιαπραγμάτευση.

    «Η "μεγάλη ευκαιρία" για τη νέα κυβέρνηση είναι όχι να προσπαθήσει να κάνει κριτική εις βάρος της αντιπολίτευσης, όταν μάλιστα η αντιπολίτευση είναι σχεδόν ισοδύναμη μαζί της και να δημιουργεί ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, αλλά να μπορέσει να αξιοποιήσει τη μαχητική της στάση, αν είναι διατεθειμένη έστω και κατ΄ ελάχιστον να επαναδιαπραγματευτεί κάτι με τους Ευρωπαίους» είπε χαρακτηριστικά.

    [08] Τ. Κουίκ: "Κυβέρνηση συνέχισης του Μνημονίου και χειμώνας παρόμοιος με εκείνον του '42"

    «Πάμε για μια κυβέρνηση συνέχισης του Μνημονίου, που θα τιμήσει τις υπογραφές που είχαν βάλει Βενιζέλος και Σαμαράς, που σημαίνει ότι η Ελλάδα οδεύει, για μια ακόμη φορά, στο δρόμο της δυστυχίας και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε και ένα χειμώνα παρόμοιο με αυτόν του '42, όπως τουλάχιστον μου λένε εκείνοι που ζουν ακόμη και το έχουν βιώσει», δήλωσε, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής Επικρατείας και εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

    [09] Στην υποχρέωση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αναφέρεται ο Κ. Σημίτης

    Την υποχρέωση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς, επισημαίνει με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και υπογραμμίζει ότι «λύσεις μέσω ψήφου ανοχής ή τακτικών απουσίας από τη Βουλή αποτελούν υπεκφυγές».

    Όπως ειδικότερα αναφέρει ο κ. Σημίτης «τα κόμματα που υποστήριξαν στις εκλογές την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά) έχουν στην υπάρχουσα συγκυρία κρίσης την υποχρέωση να συνεργασθούν. Διαφορετικά θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρωζώνη και στη δραχμή».

    Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ακόμη ότι τα τρία αυτά κόμματα έχουν επίσης χρέος να διαμορφώσουν μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση. «Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι υπόθεση πολιτικού σχεδιασμού, σοβαρής διαπραγμάτευσης και δημιουργίας εμπιστοσύνης. Δεν επιτυγχάνεται με πολιτικαντισμούς», τονίζει ο κ. Σημίτης.

    [10] "Δεν είναι η στιγμή για εκπτώσεις προς την Ελλάδα", δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ δήλωσε ότι δεν είναι η στιγμή για εκπτώσεις προς την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα για την εκπλήρωση από την Ελλάδα των δεσμεύσεών της ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παραμένει όπως συμφωνήθηκε.

    "Είναι αποφασιστικής σημασίας τώρα για την τρόικα να πεισθεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στις συμφωνίες και ότι θα εφαρμόσει πλήρως τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Τώρα δεν είναι η στιγμή για οποιεσδήποτε εκπτώσεις προς την Ελλάδα", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 June 2012 - 10:31:12 UTC