Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το απόρρητο σημείωμα του Λ. Παπαδήμου στον Κ. Παπαούλια
  • [02] Ακυρώθηκε η συναυλία της Lady Gaga στη Τζακάρτα
  • [03] Για την «αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ» μίλησε στο Ναύπλιο ο Ευ. Βενιζέλος
  • [04] Συγχώνευση της Bankia με δύο μικρότερες τράπεζες εξετάζει η Μαδρίτη
  • [05] Νεκρός από σφαίρα φίλαθλος της Λανούς στην Αργεντινή
  • [06] Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τάσσεται ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας
  • [07] Βρετανία: Σχέδια έκτακτης ανάγκης για περιορισμό της μετανάστευσης αν διαλυθεί το ευρώ

  • [01] Το απόρρητο σημείωμα του Λ. Παπαδήμου στον Κ. Παπαούλια

    Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας σε περίπτωση που δεν καταβληθεί ομαλά η επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, ο πρώην πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος σε σημείωμα που ενεχείρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια στις 11 Μαΐου και ετέθη υπόψη των πολιτικών αρχηγών.

    Όπως επισημαίνεται στο ανυπόγραφο σημείωμα, το οποίο φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το «Βήμα της Κυριακής», οι αρχηγοί ενημερώθηκαν σε βάθος για τη δραματική επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών από τα μέσα κιόλας Ιουνίου, την εκροή καταθέσεων και το αδιέξοδο στο οποίο μπορεί να περιέλθει ανά πάσα στιγμή η χώρα ακόμη κι από ένα τυχαίο γεγονός.

    Μεταξύ άλλων στο σημείωμα αυτό επισημαίνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου από τις 20 Ιουνίου θα διαμορφωθούν στο αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα, η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων είναι δυσμενέστερη του αναμενομένου ενώ η αύξηση των δαπανών μεγαλύτερη με συνέπεια το Δημόσιο να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των συνολικών δαπανών από τα μέσα Ιουνίου.

    Από τα τέλη Ιουνίου και μετά, η δυνατότητα του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις επόμενες δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ, σημειώνεται.

    Όπως επισημαίνει ο κ.Παπαδήμος, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να στηρίζονται αποκλειστικά από την ΕΚΤ και γενικότερα το ευρωσύστημα ενώ το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η χώρα, η αμφισβήτηση της ικανότητάς της να μείνει στο ευρώ σε συνδυασμό με κάποιο απρόσμενο γεγονός μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, στη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.

    «Συμπερασματικά οι ανωτέρω εκτιμήσεις επιτείνουν την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης» καταλήγει ο κ. Παπαδήμος.

    [02] Ακυρώθηκε η συναυλία της Lady Gaga στη Τζακάρτα

    Ακυρώθηκε η συναυλία που επρόκειτο να δώσει η διάσημη αμερικανίδα τραγουδίστρια Λέιντι Γκάγκα στις 3 Ιουνίου στην Ινδονησία, την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, λόγω των έντονων αντιρρήσεων ισλαμιστών που είχαν υποχθεί να προκαλέσουν "χάος" στην περίπτωση που η εκκεντρική σουπερστάρ πραγματοποιούσε το σόου της, ανακοίνωσαν οι οργανωτές του.

    "Η συναυλία της Λέιντι Γκάγκα δυστυχώς πρέπει να ματαιωθεί", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικλ Ρούσλι, πρόεδρος της εταιρείας Big Daddy, που οργάνωνε τη συναυλία.

    Ο δικηγόρος της Big Daddy, Μινόλα Σεμπαγιάνγκ επικαλέσθηκε "απειλές που διατυπώθηκαν εάν πραγματοποιείτο η συναυλία".

    Το Μέτωπο των Υπερασπιστών του Ισλάμ (FPI), γνωστό για τις συχνά βίαιες εφόδους του σε μπαρ και ινστιτούτα μασάζ, είχε υποσχεθεί να προκαλέσει "χάος" εάν η σταρ της ποπ εμφανιζόταν στη Τζακάρτα. Το FPI είχε διαβεβαιώσει ότι είναι σε θέση να συγκεντρώσει 30.000 διαδηλωτές για να εμποδίσουν τη Λέιντι Γκάγκα, υπέρμαχο των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων να "διαδώσει τη σατανική της πίστη".

    Η ινδονησιακή αστυνομία είχε διαβεβαιώσει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα έδινε άδεια για την πραγματοποίηση της συναυλίας στις 3 Ιουνίου, τα 50.000 εισιτήρια για την οποία πωλήθηκαν μέσα σε δυο εβδομάδες.

    [03] Για την «αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ» μίλησε στο Ναύπλιο ο Ευ. Βενιζέλος

    «Μήνυμα υπερηφάνειας και αισιοδοξίας σε όλον τον ελληνικό, αλλά ιδιαίτερα στο λαό του ΠΑΣΟΚ», απηύθυνε από το Ναύπλιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ -- χωρίς, ωστόσο, να τον κατονομάσει.

    Μιλώντας στο Εργατικό Κέντρο της «πρώτης πρωτεύουσας της χώρας», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έχει κατανοήσει το «ηχηρό» και «σκληρό» μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ «του 2009» οι οποίοι, στις εκλογές της 6ης Μαΐου, απείχαν ή επέλεξαν άλλα κόμματα και τόνισε ότι αυτό το μήνυμα είναι για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, «όπως το ονειρεύτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου».

    Αναφερόμενος σε αυτούς τους πολίτες, είπε ότι «θέλουμε να ξαναφέρουμε κοντά μας αυτούς που θεωρούν προσωρινή την επιλογή τους».

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πολλοί ζήλεψαν τη θέση του ΠΑΣΟΚ και θα ήθελαν να βρίσκονται στο μέσον του πολιτικού φάσματος και να είναι η δύναμη των αλλαγών, «αλλά αυτός ο χώρος, η μεγάλη πολιτική οικογένεια, η κοίτη της κεντροαριστεράς, δεν είναι τεχνητό προϊόν και δεν συνδέεται με την πολιτική συγκυρία».

    Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν πρέπει να «τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα» και να βρεθούμε εκτός οικονομίας και ελληνικού εμπορίου, για να προσθέσει ότι «κάποιοι παίζουν όμως με αυτά».

    Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση για παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα έξι σημεία αναθεώρησης των δυσμενών όρων της σύμβασης και αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγει η εκλογή του.

    [04] Συγχώνευση της Bankia με δύο μικρότερες τράπεζες εξετάζει η Μαδρίτη

    Η Ισπανική κυβέρνηση φέρεται ότι μελετά τη συγχώνευση της ισπανικής τράπεζας Bankia με άλλες δύο, τις Catalunya Banc και Novagalicia Banco, μετά την μερική εθνικοποίηση και των τριών, σύμφωνα με πηγές του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    Η τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα είναι η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα και θα ανταγωνίζεται τις μεγαλύτερες της χώρας, όπως τις Santander και BBVA, έχοντας 18 εκατ. πελάτες, σχεδιάζεται κατόπιν να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ξανά, σύμφωνα ένα δημοσίευμα της εφημερίδας El Mundo. Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θεωρεί ότι δεν είναι η στιγμή να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως οι άλλες δύο τράπεζες λόγω του οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ.

    Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει «διάφορες εναλλακτικές λύσεις».

    Την Παρασκευή, η Bankia ανακοίνωσε ότι ζήτησε κεφάλαια 19 δισ. ευρώ από το κράτος, ποσό πολύ υψηλότερο από εκείνο που αναμενόταν. Η νέα διεύθυνση της τράπεζας ενέκρινε το αίτημα στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιοργάνωσής της. Το ποσό προστίθεται στα 4,5 δισ. ευρώ που ήδη είχαν δοθεί στην Bankia, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος της ?διάσωσης? της συγκεκριμένης τράπεζας σε πάνω από 23 δισ. ευρώ, ποσό που είναι το υψηλότερο που έχει διατεθεί για κάτι τέτοιο στην ιστορία της Ισπανίας.

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's έχει υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Bankia στην κατηγορία των ?σκουπιδιών?. Στην ίδια βαθμίδα τοποθέτησε τις Banca Civica, Banco Popular και Bankinter.

    [05] Νεκρός από σφαίρα φίλαθλος της Λανούς στην Αργεντινή

    Τον θάνατο του 21χρονου φιλάθλου της Λανούς, Ντανιέλ Σόσα, από σφαίρα στο στήθος, θρηνεί ο ποδοσφαιρικός κόσμος της Αργεντινής. Πριν τον αγώνα της Λανούς με την Ολ Μπόις για τη 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Σόσα δέχτηκε πυροβολισμό, κατά την είσοδό του, στη θύρα του γηπέδου, στο νότιο Μπουένος Άιρες.

    Ο άτυχος νέος άνδρας διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Περόν», αλλά λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την Αργεντινή, πέντε ακόμη φίλαθλοι τραυματίστηκαν, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε εννέα συλλήψεις.

    [06] Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τάσσεται ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας

    Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καθώς αυτή θα ήταν "η οικονομικά και πολιτικά καλύτερη λύση", τάσσεται ο ομοσπονδιακός της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακής εφημερίδας "Κουρίρ".

    'Οπως επισημαίνει ο Αυστριακός πρόεδρος, οικονομικά καλύτερη λύση σημαίνει "φθηνότερη", ενώ η πολιτικά καλύτερη σημαίνει "η σταθερότερη και λιγότερο επικίνδυνη λύση".

    Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται εκ νέου στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με την κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές, οι Έλληνες θα αποφασίσουν εάν είναι δυνατός ένας δρόμος για την παραμονή ή όχι, της χώρας τους στην Ευρωζώνη.

    Ο ίδιος θεωρεί, στη βάση και όλων όσα λέγονται από τους ειδικούς, ότι μια εγκατάλειψη της Ευρωζώνης θα ήταν, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη και άρα και για την Αυστρία, "η χειρότερη, η ακριβότερη και η επικινδυνότερη λύση".

    Υπενθυμίζεται, πως ο Αυστριακός πρόεδρος, μετά τις συνομιλίες του την περασμένη Δευτέρα στη Βιέννη, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, είχε ζητήσει να σταματήσουν οι επιπόλαιες εκτιμήσεις για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

    Ζητώντας να λυθούν τα προβλήματα και να διατηρηθεί η Ευρωζώνη ακέραιη, ο Χάιντς Φίσερ είχε χαρακτηρίσει ως επιπόλαιο και λάθος να γίνονται προγνώσεις ως προς μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και για το κατά πόσον θα μπορέσουν να την αντέξουν οι ευρωπαικές οικονομίες, ενώ είχε εκφράσει συγχρόνως τη "μεγάλη εκτίμησή" του προς την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, που, όπως σημείωσε, είναι ισότιμοι με τους πολίτες των άλλων χωρών.

    [07] Βρετανία: Σχέδια έκτακτης ανάγκης για περιορισμό της μετανάστευσης αν διαλυθεί το ευρώ

    Η Βρετανία καταρτίζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για τον περιορισμό της μετανάστευσης ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ραγδαία αύξηση των οικονομικών μεταναστών είτε από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες της ΕΕ σε περίπτωση που το ευρώ καταρρεύσει, επισήμανε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας σε δηλώσεις της οι οποίες δημοσιεύθηκαν χθες.

    Η Τερίσα Μέι δεν διευκρίνισε τι είδους μέτρα σχεδιάζει να λάβει η Βρετανία σε μια τέτοια περίπτωση. Κάθε πολίτης κράτους-μέλους της Ένωσης έχει δικαίωμα να αναζητήσει εργασία σε κάθε άλλο κράτος-μέλος, αν και μπορούν να επιβληθούν προσωρινοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά νέα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    «Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη κυβερνητική υπηρεσία, το σωστό είναι να καταρτίζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε η Μέι στην εφημερίδα The Daily Telegraph. «Αυτή είναι ένα έργο που είναι συνεχές».

    Οι φόβοι ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ ενδέχεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την 17μελή ευρωζώνη συνοδεύονται από ανησυχίες πως εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να χάσουν τις δουλειές τους και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 May 2012 - 8:30:28 UTC